Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

PVV: "Uit EU jumpen levert miljarden op"

wildretrts.jpgUit een onderzoek van Capital Economics in opdracht van de PVV blijkt dat uit de EU stappen en de euro dumpen een hele grote enorme gigantische bak pecunia oplevert. Zo zegt Wilders in een interview met het AD tegen het AD op AD.nl in het AD. 'In tegenstelling tot wat bangmakers beweren, zou onze economie dan niet tot stilstand komen. Volgens premier Rutte komt het gras op de kades van de Rotterdamse haven te staan. Maar we zouden juist miljarden meer verdienen dan nu.' De PVV wil zich helemaal niet achter de dijken terugtrekken maar als Nederland op eigen houtje handel drijven met Europa en de rest van de wereld, 'maar niet politiek gebonden zijn'. Zwitserland bijvoorbeeld, aldus Wilders, heeft allang een vrijhandelsverdrag gesloten met China terwijl de EU intern nog aan het kibbelen is over ditjes en datjes in het verdrag. Duurt lang! Wilders geeft toe dat er in een begin een 'transitieperidode' zou zijn die geld kost, maar even later zou de Nederlandse economie juist harder groeien omdat we geen zakken poet meer af hoeven te dragen aan de zwakke broertjes van de EU. Ook op korte termijn zou Nederland harder kunnen groeien omdat we ons niet meer aan de begrotingsregels van Brussel hoeven te houden. Lekker die staatsschuld op laten lopen dus. Mocht het onverhoopt toch slecht blijven gaan dan kan de DNB de gulden gewoon devalueren. Hartstikke handig joh. Allemaal goed nieuws dus, jippiejee. Komt bij dat uit een enorm representatieve peiling blijkt dat 55% van de Nederlanders voor een #Nexit is (uitstap uit de EU en euro) als dat banen en groei oplevert. Nogal wiedes natuurlijk, zo met die 'als' erbij. Enfin. De volstrekt onafhankelijke onderzoeken met louter goed nieuws voor de PVV zijn besteld en geleverd, nu de rest van de Kamer nog overtuigen. Succes! Instant Update: NOS publiceert in het holst van de nacht het stukje 'Feiten over het NExit-onderzoek'. Gaat dan sneren naar onderzoeksbureau en doet een opsomming van het vorige onderzoek. Hoezo feiten? Moeten jullie nog op de PvdA-lijst ofzo? Volksverlakkers. Update: LOL. NRC Haatblad komt persco #NEXIT niet binnen. Update: Hele rapport online. @Swiebert doet de factcheck.

Reaguursels

Inloggen

Hahahahahahahaha hij beweert de komende tien jaar 10% economische stijging.

En zijn volgers geloven hem.......

Natuurlijk volgens de grote leider zijn we van ALLE problemen af zodra we weer de gulden hebben en uit de EU zijn, opeens geen werklozen meer, iedereen heeft genoeg geld enz.

En Henk en Ingrid geloven hem......

queenfanmichel | 07-02-14 | 11:00

Moet het allemaal nog lezen. Maar is eruit stappen alleen gunstig voor de huidige situatie of ook voor de lange termijn? De EU is ooit bedacht om er beter van te worden. Waarom zou het dan nu opeens niet meer kloppen? Er moet dan ergens iets niet kloppen in het orginele ontwerp of er is nu iets aan de hand wat daar niet in is meegenomen.

kloopindeslootjijook | 07-02-14 | 00:42

Moet het allemaal nog lezen. Maar is eruit stappen alleen gunstig voor de huidige situatie of ook voor de lange termijn? De EU is ooit bedacht om er beter van te worden. Waarom zou het dan nu opeens niet meer kloppen? Er moet dan ergens iets niet kloppen in het orginele ontwerp of er is nu iets aan de hand wat daar niet in is meegenomen.

kloopindeslootjijook | 07-02-14 | 00:42

Daar waar "risico" staat in dat rapport moet je "oorlog" lezen

ITEACHYOU | 06-02-14 | 23:05

dat hele gedoe rondom Plassterk is 1 grote coverup tussen de regering en de linkse media om maar geen aandacht te hoeven te besteden aan dit rapport.

ad melkert | 06-02-14 | 22:28

De uitkomst van een onderzoek kan je dus "bestellen", aldus Dijsselbloem. Je kan het alleen maar weten als je je er zelf schuldig aan maakt. En zo geschiedde.
Het is in Nederland heel normaal dat de "betaler bepaalt": de kindertjes rondom Schiphol zijn het gezondst van NL, slapeloze nachten door elektro-magnetische straling zit tussen de oren, 10-15% kinderen van Nederland hebben (à raison de €750) dyslexie. "Maar die van mij heeft het echt!!" aldus de betaler.

Seventh | 06-02-14 | 22:18

Nederland is van oudsher een handelsnatie. Dus de grenzen zijn nodig, alleen al vanwege de valutaverschillen waar wij dik aan kunnen verdienen. De DM lag al 12,5% hoger dan de NLG. Ned. is nu verworden tot een provincie van Duitsland, en dat moeten we niet willen.

Toe Maar dan | 06-02-14 | 18:32

Laten we in ieder geval een status aparte bedingen, zoals het VK. Maar een NLexit sta ik ook voor. Weg uit die club die alleen al aan corruptie 120 miljard per jaar kost... liefst gisteren nog!

Nederlanddraaitdoor | 06-02-14 | 18:29

De Nederlandse economie tuimelt tussen nu en 2028 van de achttiende naar de dertigste plaats op de mondiale ranglijst. Die voorspelling deed het Centre for Economic and Business Research (CEBR) donderdag.

Nederland zou, evenals Duitsland, beter af zijn zonder de euro omdat de groei wordt beknot door zwakke prestaties in andere eurolanden.

Het CEBR merkt wel op dat de val van Nederland, een van de grootste in de ranglijst, misleidend is.

Een groot aantal opkomende landen, dat nu al een vergelijkbaar bruto binnenlands product (bbp) heeft, streeft Nederland voorbij.

Het Nederlandse bbp stijgt van 801 miljard dollar (585 miljard euro) naar 888 miljard dollar in 2028.

www.nu.nl/economie/3662682/nederlandse...

andjing | 06-02-14 | 18:06

Wilders zegt veel dingen waar ook de meerderheid van de Wilders-haters, de meerderheid van de bevolking, in feite achter staan. Zo is een meerderheid van de Nederlanders net als Wilders voor de gekozen burgemeester, inperking van de macht van de majesteit en minder invloed van Brussel. Ook willen de meeste Nederlanders dat er veel zwaarder op onwikkelingssamenwerking en de overheidsorganisatie wordt bezuinigd in plaaats van wat er nu gebeurt: een zware belastingverhoging. Ook vinden de meeste Nederlanders dat we niets te zoeken hebben in Afghanistan. Deze standpunten zijn de gevestigde orde, die wil dat de toekomstige baantjes bij de VN, EU of overheid (burgemeester) zeker worden gesteld, onwelgevallig.

Wilders zegt het, dus is het populistische onzin
Omdat de “onfatsoenlijke” Wilders ze verkondigt, kunnen ze nu als besmet en populistisch worden neergezet. Nu treedt een bekend psychologisch mechanisme in werking: de zogeheten cognitieve dissonantie. Omdat “fatsoenlijke” mensen niet met Wilders en de PVV geassocieerd willen worden, willen ze ook niet met de standpunten van Wilders geassocieerd worden. En dankzij dit verbluffend geraffineerde staaltje van politieke manipulatie kan de gevestigde orde doorgaan met een beleid, denk aan de nieuwe verplichting van 40 miljard voor het ESM, waar de meerderheid van de bevolking -met goede redenen- mordicus op tegen is (dat geld zijn we namelijk kwijt).

Bron >http://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/geert-wilders-als-goldstein/

andjing | 06-02-14 | 17:56

4th reich propaganda machine die publieke omroep van ons. Ben blij dat ze terug moeten naar een kanaal.

Leyolm | 06-02-14 | 17:51

De EU zijn wijzelf.
De EU zijn vele arme landen en noord Europa inc.Nederland.Omdat Nederland in Europa ligt en deel van deel EU uitmaakt,bestaat 70 % van de handel,uit handel binnen de EU. Dit geldt ook voor Duitsland,maar ook voor Slovenie. Deed Nederland voor het bestaan van de EU ,dan geen zaken met al deze landen,,,Jawel,precies hetzelfde,alleen noemden we het toen Europa. We zeiden toen,Nederland explorteert 70 % van zijn goederen naar Europa. Is dat zo"n groot verschil ?
Zou Bulgarije,Tjechie of China dan Rotterdam plots links laten liggen voor hun handelsroute ?
Zouden de zuideuropese landen plots onze goedkope [en vooral goede]melk,kaas en tomaten niet meer willen hebben,als Nederland plots allen nog maar gelieerd-lid is van de EU? Suikeroom kan zij sowieso wel blijven ,maar net zoveel als het volk het wil.
Watzouden deze landen doen,als de EU ineens niet meer zou bestaan als een aantal sterke landen de stekker eruit zou trekken ? Boycot [op basis waarvan ?]?
Zouden bv Portugezen plots BMW of Volkswagen niet meer goedvinden als de EU uit elkaar valt ?
ALLES BANGMAKERIJ.
Degenen die bang moeten en zullen zijn voor het uiteenvallen van de EU,zijn niet wij. U kunt zich wel voorstellen wie dan wel,als de 650 miljard EU subsidiepot niet meer zou bestaan.
Kom op mensen,waar is het zelfvertrouwen en gezond verstand. De EU kan ook wat minder dominant zijn. Goed is gebleken bv de standaardisering enz. Zoals gezegd,zelfs als Nederland morgen weer helemaal opnieuw zou beginnen ,zijn ze binnen 2 jaar weer boven jan. Nederland uit de EU ,blijft sowieso in Europa ,Nederland emigreert niet naar Afrika.Rotterdam blijft waar ze ligt,dus wat verandert er zoveel?
Start in ieder geval de discussie,durf erover te spreken,hou op met elkaar bang te maken met niet relevante argumenten. Wees trots op Nederland,Nederland is veel belangrijker als gezegd wordt. Vele Europese landen sidderen bij de gedachten dat Nederland weleens uit de EU zou kunnen stappen.
Waarom,omdat Nederland een netto betaler is.
En dan niet eens omdat het Nederland ,maar omdat dat wellicht het signaal voor England en Duitsland zou kunnen zijn er ook mee te stoppen. Is dat dan zo erg,voor deze landen niet,hun business gaat toch wel gewoon door,nee juist voor de netto-ontvangers,die van de EU subsidies leven,ziet het er dan duister uit.
Zij zullen hun bestaan en functioneren,dan plots moeten rechtvaardigen om in aanmerking voor ontwikkelingsgeld ui NL of D te komen.
Nee beste mensen,ook zonder EU blijft er een Europa bestaan,worden er DAF trucks[superkwaliteit]gebouwd en boter,kaas en eieren verkocht.
Ik heb dit gelezen op NUjij.nl van ene Indoboy en wou dit met jullie delen.

Hank 69 | 06-02-14 | 17:51

Met de afwijzing van een Europese grondwet door Frankrijk en Nederland is de eenheidsstaat van dit werelddeel passé en Verhofstad dus ook.Liberalen en socialisten zullen nog wel even zeiken en dus ook ons kabinet.De maakbare wereld staat echter sinds de ondergang van Leeman Brothers op losse schroeven ondanks Obama ,Yellen of Draghi die de boel nog willen manipuleren. Het is OVER zoals na de Wallstreet-crash van 1929.Grote tijden zijn weer aanstaande en Wilders heeft ze begrepen ,zoals Fortuyn vóór hem.Het spel en de knikkers zijn onafscheidelijk en helaas lopen de gewone mensen achter en... er achter aan.

Dolphi | 06-02-14 | 17:44

DeGitaarman | 06-02-14 | 17:05 |
Je hebt blijkbaar geen flauw idee waar menselijke intuïtie op gebaseerd is.

WirMachenMusik | 06-02-14 | 17:35

En het domme stemvee vreet dit, maar beseft niet dat vooral zij er zwaar op achteruit gaan, als een dom plan zoals dat wordt uitgevoerd.
Heerlijk, als dat je achterban is.

captainobvious | 06-02-14 | 17:25

Eruit. Nu!

Angelica | 06-02-14 | 17:21

@wirmachenmusik

Ja niks boven een goede discussie haha. Onderzoek naar intuïtief beslissen staat voor mij momenteel nog gelijk aan de chimpansee die het beter op de beurs doet dan de goeroe's. Op zichzelf leuk op microschaal, maar op het grote plan te onzeker om enige basis te bieden voor beleid. Positief verrast over alle tegengeluiden overigens, blijft leuk en interessant om te lezen :)

DeGitaarman | 06-02-14 | 17:05

Ik heb niks met Wilders. Mist het charisma en de intelligentie van de grote Pim F.

Dat terzijde is zijn recht toe, recht aan aanpak wellicht de enige houvast voor de middenklasse van NL die te dom of geen tijd heeft, om zich te verdiepen in waarom onze democratie verkocht is.

Dus als hij de beste keuze is om een tegengeluid te bieden tegen de status quo, dan hoop ik dat meer mensen met mij van stem zullen veranderen voor deze keer.

We vechten straks de overige dingen wel uit, voor nu, uit de EU.

Durereaguurder | 06-02-14 | 16:53

De NOS heeft er weer niks van begrepen. Dat stappenplan refereerde aan een ZWAK land dat uit de Euro zou stappen, niet Nederland. Een of andere stagiair heeft gewoon iets overgetiept uit het CE rapport.

subsidistan | 06-02-14 | 16:44

De gulden stort in op de valutamarkt. Dat is op termijn niet erg + Alle salarissen worden bevroren = U kunt de eerste 15 jaar NIET op vakantie naar het buitenland, tenzij u HEEL rijk bent.

Dat maakt voor de PVVer niet uit, want die wil helemaal niet naar het buitenland, behalve om te tanken of voor de goedkope drank.

Zelf Zalm had het niet kunnen bedenken. En die heeft toch aardig wat percentjes van onze koopkracht afgesnoept bij de intro van de euro.

DonJohnson | 06-02-14 | 16:38

@gitaarjongen; kijk Piet de Postbode en Henk de tegelzetter zien dat de zittende elite op het pluche het niet goed doen. Zelfs George Soros, Ewald Engelen en andere vooraanstaande economen geven aan dat we beter af zouden zijn zonder die euro/ eu tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2013-2... Hoe kun je nu politici vertrouwen/ geloven die miljarden weggeven aan banken/ hedge funds (Blackrock) en tegelijkertijd dit als sociaal, solidair lopen te verkondigen samen met de NOS. En hier ook nog eens in het geheim over vergaderen? *reality check* Noem je dat dan een democratie? De Nederlandse democratie is door de heren/dames politici verkwanseld, verkocht aan het grootkapitaal. Je gelooft toch niet werkelijk dat zo'n lapzwans als Verhofrat er voor ons zit?

Dakloze zonder krant | 06-02-14 | 16:23

Pruik: Zucht!
Onderzoek: wie gaat dat betalen?
Vergelijking met Noorwegen en Zwitserland: Zucht!
-
Waar is Quid?!!!

Draaikolk | 06-02-14 | 16:07

sirik | 06-02-14 | 15:56

Tuurlijk iedereen staat te springen om handel te drijven met Nederland wanneer de euro wordt vervangen door een wisselvallige munt met koersverschil. Stel dat de gulden te duur wordt t.o.v de euro. Alleen al dit feit lijdt tot enorme economische schade. Vraag het maar aan de Japanners.

mocroGS | 06-02-14 | 16:07

DeGitaarman | 06-02-14 | 15:50 |
Leuk, meteen na mijn plempsel een diagonaal tegengesteld standpunt.
Maar volgens mij dus wel de kern van de EU-discussie. Wie neemt in gevallen van grote onzekerheid over de resultante van een menselijkerwijze onoverzienbare bundel maatschappelijke interacties betere beslissingen: een groepje zogenaamde deskundigen met grotendeel particuliere interessen of 'het volk'?
En om even tussen deze twee standpunten in te gaan zitten: er is de laatste tijd in de wetenschappelijke wereld een toenemende interesse en herwaardering voor intuïtie (versus expliciete analyse) als beslissingsbasis, waarbij in laboratorium-experimenten de intuïtieve beslissingen voor zulke gevallen kwalitatief beter blijken dan de op uitgebreide analyse gebaseerde.

WirMachenMusik | 06-02-14 | 16:06

Gitaar,
"Geert Wilders en zijn club weten zelf ook wel dat deze plannen onmogelijk zijn. "

OK, vertel.

mijn stelling:
Kleine (politieke eenheden) landen doen het beter dan grote landen.
Omdat een klein land gevoeliger is voor het mechanisme dat mensen met hun voeten kunnen stemmen zal het bestuur zich wel twee keer bedenken om, bijvoorbeeld, de belasting te verhogen.
Bij grotere landen is dit effect kleiner.
Vandaar en QED.

".... en een paria worden..."
Wij zijn al meer dan honderden jaren GEEN paria( Hebben zelfs ooit UK en Frankrijk tegelijkertijd in de pan gehakt), maar altijd vrij geweest !

We zijn recentelijk een paria geworden. met dank aan de VVD, CDA, PvdA, NSB66.

sirik | 06-02-14 | 16:05

@KoninginWildemina // ja ben ook benieuwd welke volksverlakkers en leugenaars ze opvoeren om GW en zijn onderzoek onderuit te halen!

Dakloze zonder krant | 06-02-14 | 16:05

@van heinde en verre | 06-02-14 | 09:36
mwhaha, 73 minkudo's and counting, maar nog geen feit gehoord. Kuddedieren

van heinde en verre | 06-02-14 | 16:00

"De EU kan heel goed zonder Nederland verder. Echter Nederland kan niet zonder de EU. Denken jullie nu echt dat alle handelsvoordelen behouden blijven wanneer NL uit de EU stapt?"

Al duizenden jaren drijven wij handel met onze buurlanden. Duitsland België, Frankrijk, (USA), UK.
De vier zijn veruit onze belangrijkste handelspartners.

Met negentig procent van alle EU landen drijven wij vrijwel GEEN handel.
Wij hebben geen handelsvoordelen door de EU. Het tegenovergestelde is waar. Zo hebben wij last van Frankrijk, Spanje, Italie, en moeten concessies aan deze doen om handel te mogen drijven, daar waar wij vroeger met elk land ter wereld handel konden drijven zonder toestemming van enig EU-land.

sirik | 06-02-14 | 15:56

Ziehier het gevaar van democratie. Als je iedereen gratis 5000 euro extra belooft uit de staatskas is de meerderheid ook voor, ondanks gebrekkige houdbaarheid van zulke plannen (Zie de Atheense democratie in de oudheid bv, ook die ging hieraan ten onder). Macht en verlangen naar macht maakt de mens corrupt. Omwille van de steun van het volk wordt op deze manier een risico genomen waarvan de gevolgen niet te overzien zijn. Jan de slager is twee jaar van zijn onderbuikgevoel af maar Karel de medewerker van een Europees onderzoeksbureau zit zonder baan.

Als zaken als luchtvervuiling en hoge staatsschuld vanwege prisoners dillema nooit aangepakt worden en simpelweg op de lange termijn worden geschoven, waarom kan je dan als volk wel achter de roekeloze beslissing staan om uit de EU te stappen. Wat een logistiek gedoe dit moet gaan opleveren wordt voor het gemak even vergeten. Munten, paspoorten, grenzen, buitenlandse werknemers, contracten en nog veel meer gedoe moet binnen hele korte tijd geregeld gaan worden.

Daarnaast refereren veel mensen naar een tijd waarin het beter dan voor de intrede van de euro. Sommigen zelfs naar de EEG. Hoe kom je daar in godsnaam bij? Het verleden wordt altijd geromantiseerd als een geweldige perIode waarin alles nog goed was, en totaal onterecht. De groei in het BNP per inwoner was in de jaren na de toetreding tot de EU ongekend snel tot ongeveer 2008. Momenteel zitten we ongeveer op het niveau van 2004/5, nog altijd ver boven de staat in 2001, laat staan 1993. Sinds toedtreding tot de EU is het BBP enorm gestegen evenals de mondiale afzetmarkt.

Beslissingen met zulk enorm belang voor het hele land moeten (weliswaar gestuurd door de bevolking maar in essentie) genomen worden door mensen met verstand van zaken en niet door piet de postbode en Henk de tegelzetter die alleen een vaag idee hebben van wat er daadwerkelijk gaande is en kan gaan gebeuren. Politici (in de volksmond 'de elite op het pluche') hebben een baan, net als veel andere mensen in de bevolking, en moeten die gewoon doen zonder bindende referenda. Dit is omdat zij nou eenmaal veel dichter met hun neus op de zaken zitten.

Geert Wilders en zijn club weten zelf ook wel dat deze plannen onmogelijk zijn. Wel de lusten en niet de lasten van het systeem is waar zij op hopen. Maar zo werkt dat niet. Je stapt met zijn allen in een langetermijnplan om gezamenlijk een economisch blok te vormen dat kan concurreren met de snel opkomende markten in andere gebieden (China, Rusland en de slapende reus India bijvoorbeeld), maar wanneer er even een aantal jaar geslikt moet worden (normale conjunctuur overigens), moeten we maar alles de rug toekeren en een paria worden. Staatssoevereiniteit betekent in feite niet veel, en binnenkort zullen ook regio's zich steeds meer afsluiten omdat zij de centrale Nederlandse regering weer als bemoeizieke boeman zien, Groningen, Friesland en Limburg zijn dit proces al begonnen. Maar het zal Geert een hol wezen of de bevolking hier uiteindelijk van profiteert, heck hij doet dit waarschijnlijk enkel weer om een bom te leggen onder de regering. Maar zijn bende klapvee is weer tevreden. Klagen over indoctrinatie die via alle bestaande media gedaan schijnt te worden en oogkleppen ophebben voor wat er met jezelf gebeurt. Sowieso eng dat mensen zo kritiekloos en blind achter een man staan en in zijn oprechtheid geloven alsof hij een heilige is. Maar dat is een andere discussie.

Tot zo ver mijn waarschijnlijk onpopulaire opinie, kom er maar in.

DeGitaarman | 06-02-14 | 15:50

Niemand weet zeker wat er gaat gebeuren als NL alleen of eventueel met andere landen uit de eurozone of de EU stapt. Ook de de EU-ambtenaren en eurofiele politici kunnen de resultante van de bundel maatschappelijke en economische interacties niet met zekerheid voorspellen.
Het enige wat zeker is, is dat we weer meer nationale souvereiniteit zullen verkrijgen. En alleen dat al, is meer dan de moeite waard.
Daarnaast schat ik met vele anderen, op gezond verstand en intuïtie, de kans dat het dan economisch beter gaat als groter in dan dat het slechter slechter zal gaan.
Ikzelf dus, als enkel elementje tussen vele anderen; met dezelfde intuïtie dus. Waarbij en waardoor ik erop vertrouw dat in een geval met zulke omvangrijke interacties, die in geen enkel expliciet rekenmodel gebundeld kunnen worden, de 'collectieve intelligentie' (zie ook Aristoteles -> Summierungsthese, of voor mijn part de moderne tegenhanger 'swarm intelligence') hoogstwaarschijnlijk een betere beslissing zal nemen dan welke kleinere groep zogenaamde deskundigen dan ook. Een betere beslissing, bijvoorbeeld in de zin van zeg maar het utilitaristische principe.
Daarnaast denk ik ook dat propaganda voor particuliere groepsinteressen door intuïtie beter doorzien/aangevoeld wordt dan via zogenaamde 'rationele discussies'.
En wie dit standpunt zonder meer afwijst zal toch op z'n minst moeilijkheden krijgen met het legitimeren van de democratie ;-)

WirMachenMusik | 06-02-14 | 15:30

@La Vie En Rose | 06-02-14

Nee, jij bent zeker niet biased. Heel je reactie druipt van vooringenomenheid.
Mij kan het persoonlijk vrij weinig schelen of het rapport de stelling van GW bevestigd.
Ik vraag me alleen af waar pro Nexit reageerders het idee vandaan halen dat Nederland een belangrijke rol van betekenis spelen in Europa. De EU kan heel goed zonder Nederland verder. Echter Nederland kan niet zonder de EU. Denken jullie nu echt dat alle handelsvoordelen behouden blijven wanneer NL uit de EU stapt?

mocroGS | 06-02-14 | 15:27

@TheseDays00 | 06-02-14 | 10:18
Jaja... In Antwerpen juichen ze? Oh? Al die bootjes die over Nederlands water moeten naar een haven waar de grootste containerschepen niet eens kunnen komen (vanwege de diepgang) en die op geen enkele manier de afvoercapaciteit heeft die Rotterdam wel heeft?
In Antwerpen schijten ze 7 kleuren bagger als NL de EU verlaat. We laten gewoon de Westerschelde verzanden en heffen extreme tol voor de Weszterschelde. Gevolg: Antwerpen = dood.

Stormageddon | 06-02-14 | 15:26

Scenario van deze middag: de NOS de VARA (P&W) en andere staatszenders zijn driftig aan het rondbellen: is er een deskundoloog in de zaal die even op camera wil zeggen dat dit een waardeloos, onbetrouwbaar, partijdig, fout enz.enz. onderzoek is?
Vanavond in een theater bij u in de buurt!

KoninginWildemina | 06-02-14 | 15:20

@kicktherabbit | 06-02-14 | 09:47
Dat is dus totale onzin, daar gaat het helemaal niet over. Bij het verlaten van de EU/opzeggen van Maastricht/Nice/Lissabon en het verlaten van de muntunie zijn we nog steeds wel gebonden aan de eerdere vrijhandelsverdragen en blijft NL lid van de EFTA, waarin de douaneheffingen zijn geregeld. Voor bedrijven verandert er hoegenaamd niets.

Nog even afgezien van het feit dat de toegang naar Antwerpen door Nederland gaat, dat Antwerpen niet bereikbaar is voor de grootste containerschepen, dat het volume van de Antwerpese Haven nooit Rotterdam kan overnemen, dat het transport van Antwerpen naar het Duitse/EU achterland veel duurder is en veel minder capaciteit heeft. Die overwegingen hebben helemaal geen flikker met de EU te maken maar met de kopsten van transport. Als transport van 1 paar schoenen of 1 iPhone ook maar een halve cent goedkoper is via Rotterdam dan via welke andere Europese haven dan ook, dan zal een bedrijf ALTIJD voor Rotterdam kiezen.
Daar gaat een #Nexit helemaal niet over en is totaal geen risico. Het gaat om een exit uit *politieke* EU en de Euro.

Stormageddon | 06-02-14 | 15:19

Het is natuurlijk geen publiek geheim dat de meeste onderzoeksbureau's een conclusie trekken die in het belang van de opdrachtgever is. Capital Economics is echter een zeer gerenommeerd bureau, dat niet haar goede naam op het spel zet om in dit geval Geert wilders/de PVV te pleasen.

Edoch, de eurofielen zullen alles uit de kast trekken om ook dit onderzoek - evenals het vorige onderzoek dat de PVV uit heeft laten voeren - belachelijk te maken.

Sywert van der Linden, eurofiel en één van de ondertekenaars van een ingezonden brief in het NRC, waarin verzocht werd om EU-scepticus Baudet - vanwege zijn kritiek op de EU - geen podium meer in het NRC te geven, is daar al mee begonnen zo lees ik in de update.

Diezelfde Sywert wordt nu door @VanLeeuwen opgevoerd, alsof hij de juiste man is om dat onderzoek te fileren.

Jammer. Een goede journalist gaat zelf aan het werk @VanLeeuwen en laat dit niet over aan ene Sywert.

La Vie En Rose | 06-02-14 | 15:08

byebyeholland | 06-02-14 | 14:51
Ik gun het de Noren van harte maar zonder hun enorme olie en gasvondsten op zee hadden ze waarschijnlijk wél bij de EU gezeten.

Bigi Bana Boy | 06-02-14 | 14:59

Vreemd, normaal reageert politiek NL niet zo veel op Wilders. Goed gedaan Geert, ze zijn in paniek.

Dudesan | 06-02-14 | 14:55

Dit bericht heeft ook weinig aandacht gekregen in de media:
http://www.nu.nl/economie/3662682/nederlandse-economie-daalt-fors-ranglijst.html

En dat is niet gedaan in opdracht van de PVV.

Maar we weten toch hoe dit gaat. Als de PVV een onderzoeksbureau inschakelt dan gaat de linksere media iets zoeken om dat bureau in discredit te brengen. Bij het “terug naar de eigen munt” wat dat het feit dat het onderzoek al eerder negatieve cijfers had gepresenteerd aangaande de EU en dus waren ze eurosceptisch. Dat als iets gewoon niet goed werk en je er goed onderzoek na doet ook telkens die zelfde negatieve cijfers ziet doet er dan even niet toe.

Dan vervolgens gaan ze in het nieuws het onderzoek wel aanhalen maar op deze manier “Het eurosceptisch onderzoeksbureau....”. En daar zijn genoeg mensen die daar intrappen. Had het pas nog over dat onderzoek toen toen zoek ook iemand van “ja, maar dat onderzoeksbureau was toch partijdig??)

De media praat het zichzelf vervolgens goed door te zeggen “we vertellen het toch, maar moeten voor de volledigheid er wel bij zeggen dat ze eurosceptisch (gebaseerd op eerdere negatieve cijfers)”

Echter zijn de meeste cijfers die ze over de EU krijgen van Eurostat en die naam is niet toevallig. Dat bedrijf is namelijk onderdeel van de EU, word betaald door de EU, geen EU geen Eurostat. Als je ook hun cijfers over de laatste jaren bekijkt dan zijn de cijfers altijd mooier dan de werkelijkheid. Als je dus om heel veel objectieve redenen een bureau als pro-EU kunt beoordelen is het dat wel. Maar dat doet de media weer niet.

Kijk het zijn dit soort feiten waar ik mee werk. Ondertussen houden de mensen die zich zo lekker door de media in de maling laten nemen zichzelf voor dat ze heel slim zijn, want iedereen die voor de EU is, is heel slim en die mensen die “maar een muur on Nederland willen bouwen” (dat is niemand, maar zo houden ze zich dat zelf voor) dat zijn maar domme PVV-tokkies. Als of zo'n denkbeelden bij door de media geïndoctrineerd volk hard aan moet komen bij de mensen die wel beter weten.

DerUnterMensch | 06-02-14 | 14:53

duitse herder | 06-02-14 | 10:32 | + 10 -
Woon al een paar decennia in dat mooie Noorwegen. Prijzen stijgen elk half jaar. Belastingen direct of indirect stijgen elk jaar. van de 2.2 miljoen werkende hier, werkende 1 miljoen als ambtenaar. Bureaucratie is een levensstijl hier. Meer en meer mensen draaien hun kroon een paar keer om voordat ze deze uitgeven. De economische rek is in Noorwegen er volledig uit. Huizen prijzen zakken, de rest volgt. Daarbij, Europa was voor de oude regering een natte droom. De nieuwe regering moet zich nog maar bewijzen dat ze meer europa sceptisch zijn. Noorwegen is leuk en mooi land. Mocht je plannen hebben, van frisse lucht en levensruimte alleen kan je niet leven. Met een gezin moet je toch zeker zo'n 650.000 kronen inkomen hebben wil je leuk kunnen leven = ruim 80.000 Euro. Minder is armoede.

byebyeholland | 06-02-14 | 14:51

Jullie vergeten een belangrijk punt. Nederland stelt Europees gezien helemaal niks voor. Het kan op geen enkel manier macht uitoefenen. Als Duitsland zou willen kunnen ze Nederland buitenspel zetten. Uiteindelijk bereik je precies het tegenovergestelde; Nederland kan nergens over meepraten en zal uiteindelijk genegeerd worden door de EU.

mocroGS | 06-02-14 | 14:44

wie wilde er eigenlijk ook alweer in de EU ik dacht dat de bevolking dat niet wilde alleen de politiek . en ja nu heeft de bevolking een stem (wilders) in de kamer zitten en nu ontploft de bende nou ja zeer binnenkort dan . Dijs heeft al een schrik reactie gemaakt uit de EU kost ons miljarden euh Dijs waar is dat rapport dan ohhh je bent bang dat je je EU graai ik teken en kom niet baantje gaat missen , tja boontje komt om zijn loontje maar dat NL deze wanstaltige dictatoriale bende van een Brussel zat is staat al een tijdje vast. En zie hier Wilders komt met een vernietigend Rapport uit de EU levert geld op dus is de keuze nu makkelijk STEM PVV . PS kunnen de grenzen dan ook weer dicht en onze florijn weer terug

rukkieduck | 06-02-14 | 14:33

KlunsJohannus | 06-02-14 | 14:24 |
3% is overal relatief he. ;-)
Ieder land zou moeten streven naar een negatief percentage. En het is prima als je daar hard beleid op maakt. Dat het nu wat ongunstig uitkomt is jammer maar dat trekt zoals altijd wel weer bij. Als we nu in economisch gunstige tijden hadden gezeten dat was de hele EU niet eens een topic geweest.

kicktherabbit | 06-02-14 | 14:33

200 miljard naar Griekenland, 120 miljard fraude. Zuidelijke lidstaten die daar niet aan mee kunnen betalen. Heb je dan nog een onderzoek van Geert Wilders nodig?????

Ko Ranzig | 06-02-14 | 14:30

kicktherabbit | 06-02-14 | 10:06
Dat zou ook mijn voorkeur hebben, een Neuro. Maar de EU stuurt daar in het geheel niet op aan. Het lijkt dus kiezen te worden tussen de euro zoals die nu is, of geen muntunie. Nou, dan maar geen muntunie.

KlunsJohannus | 06-02-14 | 14:28

kicktherabbit | 06-02-14 | 10:03
Punt is niet dat we niet zouden hoeven bezuinigen. Graag zelfs. Punt is dat de manier waarop alle verschillende landen binnen de EU worden gedwongen tot een integrale 3-procentsnorm. Dat is een'one size fits none' constructie. De economieën van de afzonderlijke EU-lidstaten verschillen té veel om daar een eenheidsmaatregel op te nemen. Je ziet dat het in Griekenland helemaal mis gaat en Portugal komt eraan. Ook NL heeft fors aan economische groei moeten inboeten als gevolg van deze opgedrongen norm, maar wij konden het nog hebben omdat we flink wat vlees op de botten hadden. ---

Jij herhaalt de dogmatische drogredenen die EU-adepten en politici continu spuien. Die argumenten gaan steeds uit van bepaalde onbewezen vooronderstellingen en sluiten bij voorbaat alle alternatieve oplossingen buiten. Doof en blind marcheren ze hun eigen ondergang tegemoet...

KlunsJohannus | 06-02-14 | 14:24

Litsehimmel | 06-02-14 | 09:35
We deden het pas na de jaren 60 goed omdat we braaf aan de economische leiband van de Duitsers liepen én de de gasbel in Groningen ontdekten. Gaan we de EU uit dan kan dat de relatie met de Duitsers verstoren. Daarnaast is het hebben van een ander monetair beleid dan dat van de Duitsers voor ons land fataal. Maw, zolang zij in de EU zitten hebben wij geen andere keus dan dat beleid te volgen, ongeacht dat wij dan de Euro niet meer hebben en geen deel van de EU meer zijn. Vertel mij dan maar waar de winst zit.

Bigi Bana Boy | 06-02-14 | 14:20

De crux zit hem in die ene opmerking van het onderzoeksbureau dat stelt dat de schade beperkt blijft als andere landen met ons willen blijven handelen als we de EU uitstappen. Want het is bepaald geen zijdelingse opmerking in ons geval omdat wij zo afhankelijk zijn van buitenlandse handel. Punt is dat ik al vaker gesteld heb dat landen geen vrienden hebben maar slechts gedeeltelijk gedeelde belangen, en ook dat bilaterale contacten voor een deel uit het uitdelen van voordeeltjes maar ook uit dreigementen bestaat. Treedt NL uit de EU dan zullen bepaalde landen daar niet blij mee zijn en al dan niet heimelijke tegenmaaatregelen nemen. Je kunt je linkerbal verwedden dat het osn vooraf wel duidelijk wordt gemaakt wat de consequenties zullen zijn. Of zijn we zo naief te denken dat onze Europese "vrienden" dat niet zullen doen ? Geld en handel vinden altijd hun weg, maar ik denk dat we de reacties van onze buurlanden sterk onderschatten. En dat het ons duur kan komen te staan.

Bigi Bana Boy | 06-02-14 | 14:15

MrRealistic | 06-02-14 | 12:19

Een haven in Spanje. Gewoon ook zonder je nickname te noemen.

Leg eens uit, als je bedenkt dat Finland ook een 'deelstaat' is. Hoe hobbel je je goederenwagon door het gammele landschap 2600 kilometer verderop richting Finland?
Geografische ligging is essentieel, en Spanje is een vakantieoord. Die moeten voor de stieren uit gaan rennen, en tomaten pletten; de culturele sector.

Jos Tiebent | 06-02-14 | 14:12

frank87 | 06-02-14 | 10:30
Je hebt een punt. Daar staat tegenover dat Nederland weer een belangrijke positie in kan nemen m.b.t. Rotterdam als doorvoerhaven, onze kennis op het gebied van waterbeheersing, bloemenexport, etc. Kijk eens wat een invloed Rusland uit kan oefenen door alleen een gaskraan dicht te draaien! Het grootste probleem is in eerdere berichten al aangehaald: onze politici zijn er en masse op uit een belangrijke positie binnen de EU te bemachtigen en hebben de blik allang verder gericht dan het nationale belang. Of we daar als bevolking middels stemgedrag ooit nog verandering in kunnen aanbrengen meen ik te betwijfelen. Daar helpt alleen nog maar een regelrechte opstand tegen. Auto langs de kant, geen brandstof tanken, niet op het werk verschijnen ... kortom, op de nationale noodstop drukken en net zolang ingedrukt houden tot er verandering komt. Dat moet je als bevolking echter wel durven.

Litsehimmel | 06-02-14 | 14:03

Waarom komt het NRC er niet in bij een persco van de grote vrijheidspartij? Verkeerde meninkjes in de krant? Aiii als dat zo is moeten we maar hopen dat de PVV nooit een minister van justitie gaat leveren.

kicktherabbit | 06-02-14 | 13:59

Wilders roept dit al heel lang. En nu is het dan onderbouwd. Daarmee ontneemt hij de munitie van de Eurofielen. Misschien nu nog even een onderzoekje naar dat wanneer de EU zo doorgaat er ergens in Europa een burgeroorlog gaat ontstaan, voor zover die al niet onderhuids aan de gang is? Gewoon terug naar de EEG, de EU heeft ons al te veel welvaart en met name vrijheid gekost.

Toetsiemonster | 06-02-14 | 13:47

@Nafta78 | 06-02-14 | 13:28
Joris, help! 1x klik op "Post" = twee keer posten. Whatskebeurt?!

Nafta78 | 06-02-14 | 13:30

-weggejorist-

Nafta78 | 06-02-14 | 13:28

Als ik de instant updates zo zie, schiet (extreem) links danig in de paniekstress.
Johnny Quid:"PVV = ködt" (extreem)links Joop.nl stukje in: 3..., 2..., 1...

Nafta78 | 06-02-14 | 13:28

Ja, maar dit gaat niet door.
Want dan komen de toekomstige vette baantjes van onze zeer bekwame politici in Brussel in gevaar.
Dat moeten we niet willen met z`n allen.
Tòch?

Dostranamus | 06-02-14 | 13:14

Merkwaardig; de overheid, de medische wereld en alle grote partijen orkestreren hun eigen "onderzoeken" en nu de PVV dit "klaarblijkelijk" doet schreeuwt de hypocriete elite moord en brand ... open deurtje toch? ...

wimvrijheid | 06-02-14 | 13:07

Op RTL-nieuws brachten ze het onderwerp ook. “Wij laten nu een deel van de persconferentie van Wilders zien ….” En vervolgens verscheen de tronie van Dijsselbloem die begon te oreren dat Wilders een onderzoek bij zijn gewenste uitkomst had gezocht, of zoiets. Daarop werd de reportage afgebroken omdat de verkeerde beelden werden getoond en de persco van Wilders werd niet meer uitgezonden “omdat het geluid van slechte kwaliteit was”. Filmrolletjes per ongeluk gewist?
Ik dacht altijd dat RTL wat minder partijdig in de wereld stond, maar nu is voor mij dat beetje hoop ook de grond in geslagen. Hoe doorzichtig kan / wil je zijn.
Er is een Nederland-breed cordon sanitair rond Wilders en de PVV gebouwd. Nederland doet niet onder voor Rusland. Is dit het Nederland waar wij willen wonen?
Roep iedereen op om PVV te stemmen bij de EU-verkiezing in mei. We laten de druiloren zien dat we een factor van betekenis zijn.

Frans Bierings | 06-02-14 | 13:05

Gewoon uit de EU en snel ook!!!
Ook grenzen dicht, weg met moslims, Bulgaren en Roemenen, polen. Ze passen zich niet aan, plukken de schatkist leeg, en als dank roven ze, en hebben een grote bek als dank. En dan heeft de regering het over een verrijking van de samenleving? Ja stemvee shure, Het feit is dat het een verloedering/armoe geeft!
Geert bedankt voor alweer een heldere spiegel die je ons voor houdt, we moeten er eens vaker naar kijken en luisteren, beter nog.. Naar handelen.

KannieWaarZijn | 06-02-14 | 13:01

@KropjeSla | 06-02-14 | 12:27

Daar is geen rekening mee te houden, dat valt niet te becijferen, maar ik deel je vrees.

Dat kun je dan ook weer omkeren. Als je onze huidige 'leiders' op dat niveau inschat, moet je dan niet alsnog, wat verder ook de economische consequenties zijn, maken dat je uit de EU komt?

Locusta | 06-02-14 | 12:57

Wie zorgt er beter voor Rotterdam, Amsterdam, Tilburg, Loppersum dan Nederlanders ?
Zorgen Spanjaarden, Italianen, Fransen, Duitsers, Oostblokkers beter voor Rotterdam dan Nederlanders ?

In de EU zijn er
meer Spanjaarden dan Nederlanders,
meer Italianen dan Nederlanders,
meer Duitsers dan Nederlanders,
meer Fransen dan Nederlanders,
meer Polen dan Nederlanders,.....

meer Roemenen dan Nederlanders!

In EU verband hebben Roemenen meer te vertellen over de toekomst van Nederland dan de Nederlanders zelf.

Fransen hebben meer te vertellen over homohuwelijken in Nederland dan Nederlanders.

Polen hebben meer te vertellen over abortuswetgeving in Nederland dan Nederlanders.

Roemenen hebben meer te vertellen over sociale wetgeving in Nederland dan Nederlanders.

Kortom:
Binnen twintig jaar zijn Nederlanders een minderheid in Nederland.

sirik | 06-02-14 | 12:45

Helaas zal er geen andere partij zijn die er ook uit wil. Niet omdat ze bang zijn voor oorlog of weet ik veel wat voor onzin redenen ze altijd uitkramen maar omdat ze allemaal azen op een baantje in Brussel.

rylands | 06-02-14 | 12:29

Houd het rapport ook rekening met het feit dat als Nederland uit de EU stapt de Guy Verhofstadjes van Europa dat als een vernedering zullen zien. En deze extreem rancuneuze types op bijzonder kinderachtige wijze er alles aan zullen doen om er voor te zorgen dat Nederland een economische boycott voor de kiezen krijgt die er voor zorgt dat voorgestelde economische winst niet gehaald wordt.

Waarna genoemde genoemde types zullen roepen: ' Zie je wel: uit de EU stappen is een slecht idee'.

KropjeSla | 06-02-14 | 12:27

Het probleem is, dat het langs alle kanten duidelijk wordt dat het voor ons land veel beter is om uit te stappen. De heren politici proberen dat met oog op hun eigen politieke (financiele) toekomst tegen te werken.
Klein voorbeeldje; Stel Duitsland had een oplossing om de havens van Rotterdam te vermijden, en zelf die economische activiteit binnen te halen. Dan hadden ze dat toch allang gedaan? Of moeten we nu geloven dat ze ons Rotterdam gunnen omdat we vriendjes zijn? Toe nou, we zijn niet in het sprookjesbos.

kopje | 06-02-14 | 12:20

Er wordt zoveel focus gelegd op het 'welvaart' aspect, dat elk ander voordeel/nadeel vergeten wordt.

Ten eerste is de EU er niet om de gewone burger te dienen. Deze is er om van de deelnemende landen een gigantische afzetter en afnemer te maken in de 'markt'. De burger is hier alleen maar een factor in, omdat wij het werk verrichten om producten en diensten te faciliteren. Als het mogelijk was stampten ze gigantische schuren uit de grond om ons allen tegen zo weinig mogelijk betaling en onderhoud alles te produceren ala China.

Je ziet dit duidelijk aan hoe ze constant de grens opzoeken op het gebied van weerstand bij volkeren. Elke keer wordt er een stapje meer genomen om controle te krijgen over de paar vrijheden die nog aanwezig zijn.

Denken mensen nou werkelijk dat een landen als Amerika, China, Rusland e.d. baat hebben bij een goed functionerende EU? Dat zij hun positie in gevaar laten komen, omdat een paar 'wannabe elitisten' een federaal Europa als ultieme droom zien. Natuurlijk niet.

We zijn te veel aan het denken in afhankelijkheid, maar te weinig in potentie en kansen. Waar korte termijn geheugen heel erg heerst blijkbaar.

De Rotterdamse haven doet het goed en zal het altijd goed blijven doen, met of zonder EU. Dat gejank met verdragen, valuta e.d. is totale onzin. Aan tafel gaan zitten met goede fles drank, lekker eten en lekker onderhandelen in het voordeel van beide partijen. Trouwens, de EU is van plan om in Spanje een haven aan te leggen als concurrent van Rotterdam en Antwerpen. Want de Rotterdamse haven doet het veel te goed, en dat is godverdomme niet eerlijk. Van uw centen komt die Spaanse haven er, want zelf kunnen ze die investering niet veroorloven. En denkt u dat wij daarvan gaan profiteren? Stel dat een deel van de transport dan Rotterdam verlaat om via de Spaanse haven goederen de EU binnen te krijgen. Gaat de EU ons dan compenseren voor dat verlies? Natuurlijk niet.

Er speelt veel meer dan alleen maar centen. Ze zijn bezig met een complete nivelleringsoperatie die ons nog duur komt te staan op lange termijn. Captain hindsight viert hoogtij die dagen.

MrRealistic | 06-02-14 | 12:19

De EU zal natuurlijk wel trachten Nederland te piepelen, zeggen dat het niet kan, vergoeding eisen en daarna ons het leven zuur maken. Maar denk es na, waar zijn in Europa de havens?

Hamburg, Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen, Bordeaux en dan heb je het wel gehad, tenzij je de middellandse zee in wilt.

Antwerpen is natuurlijk zo uitgeschakeld: Hoge tol op de Westerschelde

kees1960 | 06-02-14 | 12:15

exkoppijn | 06-02-14 | 12:05 |

Greet ? spetterpoep? onderbuikgevoelens ?

Enig uitleg is hier wel op zijn plaats ??

andjing | 06-02-14 | 12:08

Het vervolg op krampachtige onderbuikgevoelens is de gebruikelijke spetterpoep van Greet !

exkoppijn | 06-02-14 | 12:05

Veel reacties, die het natuurlijk in twijfel willen trekken van dit rapport, alleen al omdat het is gevraagd door Wilders. Geeft eigenlijk aan, dat die reactanten niet de ‘souplesse’ hebben om buiten ‘the box’ te denken. Ik ben er heilig van overtuigd, dat als NL morgen zou opperen, om de EU te verlaten, er werkelijk alles aan gedaan zal worden, om NL binnenboord te houden. We zouden kunnen eisen wat we willen. Alleen moet je er als regering wel de ballen voor hebben. En daar ontbreekt het ons al jaren aan,de VOC mentaliteit heeft helaas plaats gemaakt voor een ruggengraatloze mentaliteit.

andjing | 06-02-14 | 12:04

NOS en objectief: in het interview met Wilders over het nexit rapport gooit de verslaggever het op "valse solidariteit" door te zeggen "samen sterk" doelend op het feit dat de EU griekenland juist helpt. Nou iedereen in Griekenland stond weer te juichen, te springen van blijdschap en feest te vieren omdat ONS geld direct overgemaakt gaat worden aan Blackrock, Pimco enzovoorts, eerst zijn deze leningen afgewaardeerd, met onze solidariteit, en daarna mogen we ze eigenlijk nog een keer betalen! Samen sterk voor de Hedge Funds en Banken volgens de NOS dus! De NOS poneert gewoon halve waarheden, strooit de bevolking zand in de ogen, en noemt dit dan in de naam van de Koning een democratie?

Dakloze zonder krant | 06-02-14 | 11:59

Triest dat men niet zelf eerlijk en objectief kijkt en dat het middels een rapport aangetoond moet worden.
Een simpele optelsom en afwegen van daadwerkelijke effecten die plaatsvinden kan iedereen toch waarnemen.
Worden risico's weer beheersbaar of kun je ze zelf weer beheersbaar maken, simpelweg omdat je het zelf weer kunt beheren. Hier tegen zijn kan dus alleen vanuit persoonlijke pretentie zijn waarmee je geen knip voor je neus waard bent omdat je daar een heel land voor wilt laten lijden. Heel asociaal dus om pro-EU en Euro te zijn.

andjing | 06-02-14 | 11:51

De aanloop kosten kunnen alvast gecompenseerd worden door het stopzetten van de ontwikkelingshulp

kees1960 | 06-02-14 | 11:50

@ Pierre Tombal | 06-02-14 | 11:32 |
Nog afgezien of de euro ooit had moeten worden ingevoerd; de munt is in ieder geval veel te vroeg ingevoerd. Dat was een truc van Brussel om van de EU zoals we die nu kennen 'een onomkeerbaar proces' te maken of te doen lijken. Om een gezamenlijke munt succesvol in te voeren heb je een volledig geharmoniseerde fiscale unie nodig. Van tevoren dien je ook zaken als lonen en levensstandaard gelijk te trekken. Nu hebben we één munt maar overal vertegenwoordigt deze een andere waarde. Alleen de commissie op het wisselen is weggevallen. Dat is het enige verschil in vergelijking met 18 verschillende nationale munten.

goedverstaander | 06-02-14 | 11:48

Geert je hebt mijn zegen hoor en dus mijn stem.Al die supranationale onzin,schaalvergroting van banken, multinationale trusts,ECB, IMF,EU,VN en andere "big brothers" hebben voor de individu en volken alleen maar ellende van oorlogen en crashes gebracht.Gewoon op menselijke schaal je eigen boontjes kunnen doppen in huishoudens en landelijke eenheden is de enige manier om geluk na te kunnen streven. Al sinds 2 eeuwen terug het recht op geluk nastreven is vastgelegd moeten we daar nooit aan willen tornen.De collectieven zullen wel eeuwig zijn maar een mens nooit.Sturen zit in zijn bloed en geen abstracte theorieën over planetaire macht.Die lijken immers ook eeuwig op wetenschappelijke,politieke en economische samenzweringen.Exit ermee,met dank aan Wilders en dus een default voor Rutte en zijn clowns.

Dolphi | 06-02-14 | 11:48

De EU gedraagt zich als een dictator en verplicht ons landen te onderhouden die echt niet van plan zijn om ooit nog een steentje bij te dragen aan de welvaart van de EU, zoals Griekenland (volgend jaar weer een miljardengift, betaald door u en ik). Het hele Oostblok wordt door ons onderhouden. Nederland draagt verhoudingsgewijs het meeste bij aan al deze armlastige landen en krijgt ook verhoudingsgewijs de meeste asielzoekers binnen die de belastingbetaler ook miljarden kosten.

andjing | 06-02-14 | 11:47

@TheseDays00 | 06-02-14 | 10:03
'Als Geert zegt "jump". You say "how high?". Beetje slaafs.'

Het is eerder andersom. Een groot (steeds groter) deel van de bevolking zegt JUMP. Geert zegt:'Zo high?'

Petrus Poortwachter | 06-02-14 | 11:46

Voor de EU was Rotterdam de grootste haven van de wereld. Nu niet meer. Wellicht dankzij Europa? We doen net alsof we pas zijn gaan verdienen na 1990.

andjing | 06-02-14 | 11:43

. Alles wat Nederland in al die jaren heeft opgebouwd, is met de EU in een klap weg. Dat ongekozen gepeupel in Brussel heeft alleen talent om b.v. te bedenken dat de vorm van drop of chocolade sigaretten slecht is voor onze toekomst. Moet ik nu lachen of janken?

andjing | 06-02-14 | 11:40

@ Asmodean | 06-02-14 | 11:29 |
Mee eens. Van die hierboven geuite beschuldiging over 'een sneer' van de NOS over het rapport lees ik in het artikel zelf helemaal niets terug. Dat gezegd hebbende is het overigens wel de gewoonte van de NOS om zich snerend op te stellen in zaken als deze. Soms moeten mensen gewoon de linkjes even lezen voordat ze hier -aangespoord door de schrijvers van topics- vol op het orgel gaan.

goedverstaander | 06-02-14 | 11:39

Bij Eenvandaag komt vanavond een Rabotopman 'geheel objectief' zijn mening geven over het nexit-rapport.

In 2010 schreef hij:
economics.rabobank.com/Documents/2010...

Een echte EU-gelovige, met alle holle frases en bangmakerij.

tipo | 06-02-14 | 11:36

@ Mortimerr | 06-02-14 | 11:08 | + 3 -
Geert is groot, Geert is machtig, Geert heeft....

Van je punt: "De agenda die de media in het algemeen promoot is de pro-EU ; pro-immigratie ,pro-islam en multicul agenda." De laatste 3 zijn gewoon hetzelfde. Het eerste punt slaat dan dus als een tang op een varken.

TheseDays00 | 06-02-14 | 11:35

@Badderbeest! | 06-02-14 | 10:30
Het probleem in jouw betoog is het woordje "ons". Op het persoonlijke vlak schiet ik er namelijk niets mee op dat ik en de familie Brenninkmeijer elk gemiddeld 10 miljard euro bezitten.
.
Het probleem van "de euro" is zoals Jos Tiebent al aangaf dat deze helemaal niet bestaat. In Bulgarije is het minimumloon €115; in Nederland vangt een uitkeringsgerechtigde met alle toeslagen erbij opgeteld al gauw het tienvoudige daarvan. De EU zit in een continue spagaat om die zo belangrijke vrije handel in stand te houden, want het is natuurlijk onbestaanbaar dat een Bulgaar een Hollandse biefstuk van €12 de kilo (een zeemlap dus eigenlijk) kan betalen. Daar moet dus subsidie bij en dan blijkt dat ik op het moment dat er betaald moet worden flink voller meetel dan wanneer er iets ontvangen wordt.
.
En hoe fout het gaat met die vrije handel bewijst de relatie Nederland-Duitsland wel. In 2000 waren de mark en de gulden feitelijk evenveel waard, maar hielden de nationale banken expres de koersverhouding op 10:11. Dat was namelijk gunstig voor de handel, want de Duitser betaalde dan een mark en de Nederlandse transporteur en havenbedrijven ontvingen dan een gulden. Een win-win situatie wanneer je dit afzet tegen de koopkracht die beide munten vertegenwoordigden. Met de euro zien we iets heel anders, want in Nederland koop je daar tegenwoordig veel minder voor dan in Duitsland. De euro die de Duitser wil betalen is daardoor niet meer genoeg voor de Nederlander om van rond te komen. En dan kan je als handelaar dus twee dingen doen: je doet net als de Nederlandse overheid en zegt tegen die Duitser dat hij meer moet betalen en als die dan wegloopt dan is dat "jammer". Of je huurt een Poolse ZZP'er die gruwelijk in zijn nopjes is met die Duitse euro. Beide oplossingen zijn alleen niet bijster gunstig voor "ons".

Pierre Tombal | 06-02-14 | 11:32

Bijna te mooi om waar te zijn !!!
Maar mijn stem gaat zeker naar PVV !

Dan kunnen ook de geld verslindende grenzen eindelijk dicht voor uitkering en gelukzoekers .

Kunnen we dit ook eindelijk stoppen >>>http://www.omroepwest.nl/nieuws/06-02-2014/haatimam-voor-halal-lunch-op-stadhuis-den-haag

andjing | 06-02-14 | 11:32

Dat het niet kost is toch wel heel erg grof, hoe zit het dan met de miljarden die naar de knoflooklanden stroomt, daar zien we echt niets van terug!

lanexxx | 06-02-14 | 11:29

kees1960 | 06-02-14 | 11:18 |
Vertel, hoe lult de NOS 'links' inzake dit rapport? Hou toch eens met iedereen zo dom nablaten als je geen enkel zinnig argument van je stelling kunt overhandigen.

Asmodean | 06-02-14 | 11:29

Pfff het geloven van de beloftes van politieke partijen is sowieso een crime. Wie daadwerkelijk nog denkt dat de politiek enige fatsoenlijke sturing geeft aan het economische klimaat komt bedrogen uit. Een drastische maatregel als uit de EU stappen is alleen maar ontzettend dom. Daarentegen is het slaafs volgen van Duitsland en Frankrijk ook ontzettend dom. Dat komt omdat er heel veel ontzettend domme mensen zitten, die nog nooit gehoord hebben van langetermijnpolitiek.

Hoe stom het ook klinkt, maar in de jaren 50 bij de wederopbouw werd elk dubbeltje omgekeerd, werd economische groei expres rustig opgebouwd en waren mensen daadwerkelijk bezig met het scheppen van welvaart.

Nu wil elke politieke partij 4 of 8 jaar lang scoren met kortetermijnoplossingen, waarna de volgende partij het weer over een andere boeg gooit. Het hele politieke stelsel klopt niet, omdat er niet écht beleid gevoerd kan worden. Beleid en maatregelen tref je niet in 4 jaar, maar in 20 of 40 jaar.

ikzalhandhaven | 06-02-14 | 11:26

@TheStef | 06-02-14 | 11:21
Hoeft hij niet ver voor te lopen. Het bureau van de PvdA staat om de hoek.

TeeJee | 06-02-14 | 11:26

@propper1000 | 06-02-14 | 11:18
bzzzzzt, helaas, u gaat niet door voor de hoofdprijs.


Er waren zat economen die waarschuwden voor de crisis, maar u mag even 3x raden waarom juist de publicaties van deze economen overal geweigerd werden.Ongeveer vergelijkbaar met waarom we zoveel PvdA op de TV krijgen voor de verkiezingen....

TeeJee | 06-02-14 | 11:25

@ kicktherabbit | 06-02-14 | 09:47

Sluiten we de westerschelde toch?

__dictatuur | 06-02-14 | 11:23

Het is natuurlijk ook een heel kromme redenatie als je beweert dat de EU goed is voor je economie terwijl diezelfde EU je miljarden laat betalen om de landen die er een puinzooi van gemaakt hebben financiële te redden.
-
En dan realiseer je jezelf ineens dat de partijen/politici die nu beweren dat NL niet zonder EU kan precies dezelfde zijn die vroeger ons met leugens, bedrog en intimidatie een multiculti met laag/niet opgeleide agressieve multiculti hatende moslims door de strot hebben gewrongen.

Moi2 | 06-02-14 | 11:22

Ah, heeft Geurt eindelijk een onderzoeksbureau gevonden die aan wishfull thinking doet?

TheStef | 06-02-14 | 11:21

zelfs als het de welvaart zou verminderen, dan wil ik nog steeds uit de EU waarin een of andere niet gekozen huisvrouw (Häggblom) uit Zweden voor kan schrijven wie wij hier toelaten

kees1960 | 06-02-14 | 11:20

NOS weet ook dat de PvdA ze budget blijft geven als ze maar links lullen terwijl PVV de stekker er direct uittrekt

kees1960 | 06-02-14 | 11:18

De pvv presenteert het eigen rapport als waar.
Dit lijkt me een aperte leugen.
Hoe kan dit worden gesteld wanneer economische voorspellingen van gerenommeerde instituten in juli 2008 de crisis NIET zagen aankomen?.

propper1000 | 06-02-14 | 11:18

Mortimerr | 06-02-14 | 11:08 |
Kijk anders even het NOS journaal van vanochtend na voordat je iedereen napraat over subjectiviteit.

Asmodean | 06-02-14 | 11:16

--sql error-- | 06-02-14 | 10:20 | + 3 -
En wij betalen miljarden om andere landen in de euro te houden, voelt U hem al aankomen?

Dropke | 06-02-14 | 11:10

Van de media (en vooral de publieke omroep!) is te verwachtten dat ze alles zullen doen om Geert Wilders onderuit te halen omdat de media nu eenmaal een andere agenda hebben dan de PVV.
.
De agenda die de media in het algemeen promoot is de pro-EU ; pro-immigratie ,pro-islam en multicul agenda.
.
Dus alles wat die (media) agenda in de weg staat zal aangevallen,gedemoniseerd en onderuit gehaald worden.

Mortimerr | 06-02-14 | 11:08

WTF sorry voor de dubbele post ik druk maar 1 x op post :(

Dutch Peanut | 06-02-14 | 11:01

Er bestaan geen instituten die betrouwbare macro-economische voorspellingen doen. De effecten van uittreding uit de EU zijn niet van tevoren uit te tekenen.

Wat wél kan is achterom kijken om te zien hoe de wereld eruit zag vóór en na de EU. Voor mij is dat de reden om hard te applaudiseren voor dit PVV-initiatief.

De mooie man | 06-02-14 | 11:01

Bokito ergo sum | 06-02-14 | 10:21 |
Kan iemand met uitleggen wat de NOS nou weer verkeerd doet? Ze schrijven zo objectief als mogelijk over dit onderwerp. Ook het journaal was gewoon objectief. Maar toch zijn ze volgens geenstijl weer volksverlakkers. Waarom?

Asmodean | 06-02-14 | 11:01

-weggejorist-

Dutch Peanut | 06-02-14 | 10:59

sowieso dat de meeste mensen/schapen PVV en Wilders met NAZIES vergelijken is al zo verschrikkelijk DOM.
PVV strijdt TEGEN de EU. lees het boek THE NAZI ROOTS OF THE "BRUSSELS EU" van August Kowalczyk (KZ auschwitz nr 6804)

Dutch Peanut | 06-02-14 | 10:59

Mmmm. Met weinig woorden alles gezegd:

Google buigt voor Brussel, meldt FD op voorpagina. Zie nog niet zo snel "Google buigt voor Nederland". Of vergis ik me? Hans van Meerten

Frans1156 | 06-02-14 | 10:57

@Pimp my Voortuin | 06-02-14 | 10:51
Maar dan gaat het hele verhaal niet meer op: de winst komt uit die devaluatie...

frank87 | 06-02-14 | 10:56

@frank87: Moet je eens kijken naar de koers van de nieuwe gulden als we die ook "gold backed" maken. Helaas is het DNB goud al lang verdwenen.

Pimp my Voortuin | 06-02-14 | 10:51

@ pomtiedom | 06-02-14 | 10:46 |
Of dat werkelijk zo is komt wel aan het licht als dat rapport eenmaal openbaar is. Natuurlijk zal Wilders geen typisch pro-EU-bureau hebben uitgekozen. Toch werken er geen beroerde jongens moet ik zeggen. Hiernaast mag het ook duidelijk zijn wie de broodheer van het CPB is.

goedverstaander | 06-02-14 | 10:50

kicktherabbit | 06-02-14 | 09:58 |
Je vergeet wat... de werelds grootste gasvelden in Nederland !!

De onzin die hier geuit wordt is stuitend. Nederlandse gasreserves: 1390 miljard kuub. Russische gasreserves: 21.030 miljard kuub. Dit is niet eens meer de klok horen luiden en niet weten waar de klepel hangt. Dit is erger dan borrelpraat. Dit is dom gelul en misleiding.

Pa Ramaribo | 06-02-14 | 10:48

@ Mazzeltov | 06-02-14 | 10:06 |
Bij een terugkeer naar de gulden (of een Nederlandse peso, roepie, shilling of roebel aan mijn part) is een 1 op 1 wisselkoers met de euro het beste, handigste en meest overzichtelijke vertrekpunt.

goedverstaander | 06-02-14 | 10:46

Tha Man | 06-02-14 | 10:39 | + 0 - "Ik heb anders nog geen enkele andere partij er onderzoek naar zien (laten) doen...."

Wel toch? Deed het CPB hier niet een tijdje terug onderzoek naar (of was het een andere organisatie)? De conclusie daarvan paste niet in het straatje van de PVV dus heeft hij een bureau gezocht die bereid was om anti-euro conclusies te schrijven (niet heel moeilijk te vinden in Engeland) die hem wel zinnen en zodoende dit onderzoek gekocht.

pomtiedom | 06-02-14 | 10:46

Het is treurig dat onderzoeken nodig zijn voor iets wat ieder weldenkend mens allang weet of zelf kan bedenken. Onze elitaire regenten willen ook niet in de EU blijven en veel afdragen omdat dit voor onze financiële toestand beter zou zin; het gaat om mondiale machtsverhoudingen, Franse belangen en de Brusselse baantjescarrousel.

Rommelende Onderbuik | 06-02-14 | 10:45

Groot voorstander van vertrek uit de EU is prof Ewald Engelen. Waarom is zijn column in het Parool gestopt?
Te druk?

Mammeloe | 06-02-14 | 10:45

Welles! Nietes! | 06-02-14 | 10:27
En onze waterwerken; in Engeland smeken ze ons momenteel om onze kunde op dit gebied. In Amerika hebben we poot aan de grond en dat kunnen wij Nederlanders overal ter wereld. Fuck de EU!!!

Claudia M. | 06-02-14 | 10:44

@kicktherabbit | 06-02-14 | 09:39
ROFL Het democratisch hervormen van de EU is zoiets als als enige groenvoer eter bij de snackbar een stemronde houden over een gezonder menu.
Besef je eigenlijk wel dat Nederland ongeveer 7,5 miljoen stemmers heeft en dat deze stemmers (inclusief allochtonen) bij elkaar niks te vertellen hebben op het totaal van 350 miljoen stemgerechtigden in de EU?
De principes waarover je het hebt zijn leuk, maar ze werken totaal niet. Binnen de huidige EU word Europa niet geupgrade naar het Nederlandse niveau, maar Nederland gedowngrade en afgebouwd naar het PIGS niveau van de Zuidelijke EU landen. We moeten er gewoon gisteren uitstappen, maar de EU is niet democratisch.
We hebben tegen het verdrag van Maastricht gestemd als volk en daarna hebben ze het verdrag hernoemd en aangenomen zonder volksstemming. Niet dat het laatste wat uit had gemaakt, want tegen stemmingen had men ook weer naast zich neergelegd.
We moeten een einde maken aan de Eurofascisten.

Kees8374 | 06-02-14 | 10:44

Ik heb die instant update van de staats-NOS even doorgelezen maar kan daar weinig negatiefs in vinden. Sterker nog, als ik die opsomming lees staat niets een exit uit de euro en EU nog in de weg. Of ben ik nou gek?

goedverstaander | 06-02-14 | 10:43

Je verwacht het niet...

martinned | 06-02-14 | 10:40

@TheseDays00 10:30
Alleen Zwitserland heeft eigen vrijhandelsverdragen met de EU. De overige EFTA-landen (IJsland, Liechtenstein en Noorwegen) hebben hun vrijhandelsverdragen gebundeld via de EFTA. Als Nederland haar vrijhandelsverdragen via de EFTA laat lopen, dan kan de EU geen handelsblokkades tegen Nederland opleggen, omdat ze dan ook Noorwegen, IJsland en Liechtenstein boycot. Dat gebeurt natuurlijk nooit, want Noorwegen heeft olie.

tipo | 06-02-14 | 10:39

Kan iedereen wel lopen te bitchen over dat Greet het onderzoek heeft betaald en het dus niet partijdig zou zijn. Ik heb anders nog geen enkele andere partij er onderzoek naar zien (laten) doen....

Rest In Privacy | 06-02-14 | 10:39

@ Pa Ramaribo | 06-02-14 | 10:31 | + 2 -
Niet alleen blinde haat tegen de EU, vergeet ook de adoratie van Geert Wilders (door zijn andere issue waar hij wel een punt heeft) niet in veel gevallen.

TheseDays00 | 06-02-14 | 10:38

Of het nou wel of niet beter met Nederland zal gaan, je zou die kut EU alleen al moeten verlaten uit principe. Desnoods ga je maar kapot. Maar ja, dat durven de mensen natuurlijk niet aan, want principes zijn er om op te schijten als het geld oplevert.

De Anaalprofeet | 06-02-14 | 10:38

@Pimp my Voortuin | 06-02-14 | 09:55
Het gaat er vooral om wat er daarna gebeurt:
De waarde van je bevroren loon stort onmiddellijk in.
Niets anders uit te leggen als: iedereen arm om de export te sponsoren.

frank87 | 06-02-14 | 10:37

nieuws van Wakker Nederland spreekt "toevallig" NIET over de overweldigende gelijkheid tussen PVV en de tweede partij van nl SP. niet belangrijk hoor dat de twee GROOTSTE (peil.nl) partijen het hier over eens zijn....

Dutch Peanut | 06-02-14 | 10:36

nieuws van Wakker Nederland spreekt "toevallig" NIET over de overweldigende gelijkheid tussen PVV en de tweede partij van nl SP. niet belangrijk hoor dat de twee GROOTSTE (peil.nl) partijen het hier over eens zijn....

Dutch Peanut | 06-02-14 | 10:36

@Crusader102 | 06-02-14 | 09:41
Maar zie het stukje: "devaluatie is een zegen".
Als dit gebeurt, moet je toch maar eens goud gaan kopen...

frank87 | 06-02-14 | 10:33

Wat de bangmakers, de eurofielen, die zeggen dat de EU ons zal straffen wanneer we uit de EU stappen, eigenlijk zeggen en bevestigen wat we al lang weten:

De EU is een crimineel instituut dat ons onder dwang en dreigenenten geld afhandig maakt en obs land daardoor in een crisis heeft gestort.

Ieder mens kan op zijn vingers nagaan dat we er niet beter van worden wanneer we keer op keer tienrallen miljarden moeten afdragen aan de armere landen en dat dit een voortdurende situatie zal blijven.
Wanneer we al die miljarden zelf hadden gehouden, zou Nederland nu geen crisis kennen.

The real McCoy | 06-02-14 | 10:33

kicktherabbit | 06-02-14 | 09:58 |
Je vergeet wat... de werelds grootste gasvelden in Nederland !!
En Noorwegen geeft de opbrengsten terug aan haar inwoners www.telegraaf.nl/buitenland/22194343/_...
Nederland blijft het geld ophalen bij haar burgers.
Het verschil van beleid en het hart op de goede plek hebben.

duitse herder | 06-02-14 | 10:32

Wat een gezeik of het wel of geen geld kost. EU circus is niet democratisch besloten (referendum) , dus uitstappen. Principezaak

jaap8766 | 06-02-14 | 10:32

"Alle uitbetalingen, lonen en prijzen moeten onmiddellijk worden omgerekend in de verhouding 1 euro = 1 gulden. De waarde van de gulden stort waarschijnlijk onmiddellijk indoor de internationale valutahandel, maar dat hoeft op termijn niet erg te zijn. Lonen moeten verplicht worden bevroren."

Hey, bedankt voor het vernachelen van zowel mijn spaargeld als mijn salaris, grote blonde leider.

"De staatsschuld wordt ook omgerekend naar guldens, en de minister van Financiën moet bekendmaken dat hij wil heronderhandelen over de voorwaarden van de leningen."

Zouden onze schuldeisers ook akkoord gaan met de verhouding 1 euro = 1 gulden?
Crusader102 | 06-02-14 | 09:41

Hoezo krijgt Crusader102 hier minnetjes voor? Hij toont glashelder aan wat voor onzin er voorgesteld wordt en wat voor totale diefstal het gaat en jullie geven minnetjes? Blinde haat jegens de EU zorgt er kennelijk voor dat de hersenen niet meer functioneren. Triest.

Pa Ramaribo | 06-02-14 | 10:31

@ tipo | 06-02-14 | 10:22 | + 1 -
Welke haven van Zwitserland en infrastructuur? Is een heel ander land wat altijd zo is geweest in plaats van toedels te zeggen uit de EU.

En over de EFTA. Ik denk dat je niet helemaal goed begrepen hebt dat dit vrijhandel tussen de landen van de EFTA is en dat de landen los van elkaar (3 van de 4) individuele verdragen met de EU hebben gesloten om tot de EER te gaan behoren.

TheseDays00 | 06-02-14 | 10:30

@Litsehimmel | 06-02-14 | 09:35
Maar ook toen al zat Nederland bij Duitsland op schoot. Het probleem is niet zo zeer het al of niet in de EU zitten, maar wil je iets doen wat je grote buur en belangrijkste handelspartner niet leuk vindt. Die op het moment dat we uit de EU stappen natuurlijk WEL de mogelijkheid heeft om importheffingen op te leggen (of vliegjes in de bloemen te vinden).

frank87 | 06-02-14 | 10:30

Resumé;
Onderzoek A zegt; De EU levert ons miljarden op.
Onderzoek B zegt; De EU kost ons miljarden.
-
Als we stellen dat beide onderzoeken gedeeltelijk waar zijn en gedeeltelijk naast de werkelijkheid zitten, kunnen we ook stellen dat de de waarheid moet zijn;
-
C; De EU kost ons niets extra's maar levert ons ook niets extra's op.
-
Naast de financiën is er natuurlijk ook nog het bureaucratische ongemak van de EU. Dus ook als uit de EU stappen ons geen geld oplevert kunnen we er beter uitstappen. Hulde en hoera !

Badderbeest! | 06-02-14 | 10:30

Helaas gaat thruthere niet ver genoeg terug voor mijn eerdere betogen uit 2011, maar precies dit was al zo voorspelbaar duidelijk...

De Euro heeft voor ieder europees land een andere waarde. Kijk bijvoorbeeld eens naar het uurloon van een Poolse chauffeur in vergelijking met die van een Nederlandse. De verhoudingen binnen Europa zijn gewoon te scheef om de Euro een 'waardig' bestaan te laten leiden. Toen kwam ooit de term Neuro en Zeuro, tegenwoordig komt de Oero er ook nog eens bij.

Een zieke dokter kan geen patient redden, dus eerst zorgen dat hier de boel weer denderend loopt. Hoe maken we de dokter beter? Eerst in quarantaine, dus een hekje om Nederland + Vlaanderen + Luxemburg.

Opsomming:
- Economisch gezien hebben wij dan alles in huis; kennis, land- en tuinbouw, veeteelt, transport. Bedenk dat Rotterdam en Antwerpen samen het grootste havengebied van de wereld worden. De rivieren en kanalen zijn prima in orde, en de Betuwelijn kan eindelijk eens geld opleveren.
- Eigen munteenheid, of het nou Franken of Guldens of Florijnen worden, maakt niet uit.
- Handelspartners in China, Rusland, Japan en Amerika zijn dan ook zo gevonden, die happen niet zo graag in die wispelturige Euro.
- Door groeiende welvaart in dit Benelux zal er ook meer geimporteerd worden uit de kwaliteiten die alle andere landen hebben, en kan zo de economie aantrekken als eerste stap om de noodlijdende landen te helpen ontwikkelen.
- Iedere land zijn eigen economie teruggeven, en diens eigen munt, met bewaking door een afvaardiging van alle landen die aan het handelsverdrag willen en kunnen voldoen.
- Proberen te werken aan het hernieuwde EEG, als alle landen economisch weer zichzelf kunnen redden. Duurt wel een jaar of 10 misschien, maar het is nogal wat om die schade die de Euro en de EU heeft veroorzaakt te herstellen.

Maar ik ben dus voorstander van de partij die een noodhospitaaltje in Europa inricht om hier een begin mee te maken.

Jos Tiebent | 06-02-14 | 10:29

Als ze de volgende keer nou gewoon Geert meteen op zijn woord geloven, dan hoeven we ook niet zo'n duur onderzoeksbureau in te schakelen!

VanBukkem | 06-02-14 | 10:28

Wacht effe. Dus dit moet goed nieuws voorstellen? Ik zal wel weer de enige zijn die vind dat 2024 rijkelijk laat laat is voor het eerste economische herstel als je deze euroexit-weg neemt. Tien fucking jaar wachten op voorspoed, terwijl er duidelijk ook nog staat dat het eerst slechter wordt dan nu.

10 jaar dus geen betere tijden, geen nieuwe banen, geen lagere werkeloosheid. 10 jaar aanmodderen op deze manier. Dat is toch helemaal geen hosanna verhaal. Ik snap wel dat ie er nu mee aankomt, hij moest onderhand toch eens een onfhankelijk onderzoekbureau laten toetsen omdat het gros hem niet serieus neemt, plus de Gr2014 en het EP verkiezing. Maar deze uitkomst weer dusdanig positief uitleggen vind ik typisch eenzijdige slappe politieke luchtfietserij. Dat is niet het eerlijke verhaal vertellen, maar manipuleren.

Het alternatief is waarschijnlijk nog erger, want zo doorgaan en je het schompes betalen aan prutslanden die er een zooitje van maken kan zomaar nog erger zijn dan dit scenario als het zo doorgaat. Ik ga denk ik maar eens inventarisereren op welke termijn ik kan vertrekken hier. Want linksom of rechtsom, het komt voorlopig niet goed,

Koettoerk | 06-02-14 | 10:28

9 feb wordt hier in 0041 gestemd over de svp (= Zwitserse pvv) gegen die masseneinwanderung referendum. Tegenstanders zeggen dat de eu 0041 zwaar zal straffen en de vrijhandel zal opzeggen mocht het stimmvolk ja zeggen. We zullen het zien. Kan een gratis testcase voor nl zijn. Hou komende zondag de ch krant in de gaten

Zatkniss | 06-02-14 | 10:27

Vergeet niet dat we ook op technisch en wetenschappelijk gebied een aardig deuntje meezingen op deze bol.
Daar hoor je de eurofiele bangmakers alleen maar over opscheppen als het hun uitkomt.
Ik weet niet of iemand anders het ook nog heeft gelezen,maar de kosten van dit onderzoek zijn me toestemming van de kamer gedaan onder de voorwaarde dat Geert het onderzoek niet zou gaan gebruiken voor campagnedoeleinden.Naar mijn idee riekt dat dus naar chantage omdat men niet wil dat het volk tijdens een campagne herinnerd wordt aan de feiten over Europa en een Nexit,en Wilders ook de onwetende en de twijfelende criticasters van de EU als stem krijgt om de grootste te worden.

Welles! Nietes! | 06-02-14 | 10:27

@Cappuccino | 06-02-14 | 09:34
Pollfuck: 45% van de mensen voelde dus waar de enquete vandaan kwam, en las niet meer wat er stond.

frank87 | 06-02-14 | 10:26

@tipo 10:22: Juist. Of het zo verstandig is om uit de EU te stappen weet ik nog niet, maar die doemscenario's geloof ik niet. Uit de EU betekent niet dat we een muur om ons land zetten. Het betekent ook niet dat de Rotterdamse haven dicht gaat; die haven is populair omdat het de poort naar Europa is, niet naar de EU.

Muxje | 06-02-14 | 10:26

Ik ben helemaal voor het uit de EU stappen van greet en de pvv!!

Skunk57 | 06-02-14 | 10:26

@--sql error-- 10:20
Het besluit van Zwitserland om de Zwitserse Franc aan de Euro te koppelen is een soeverein besluit. De netto toegevoegde waarde van de export per capita ligt in Zwitserland 2x zo hoog als in Nederland. Zwitserland is een voorbeeld, voor wat Nederland had kunnen zijn en zou moeten worden.

Een beetje meer ambitie, knul.

tipo | 06-02-14 | 10:25

@necrosis | 06-02-14 | 09:57
En als je die afsluit krijg je een handelsboycot van de EU op je nek...

frank87 | 06-02-14 | 10:24

@TheseDays00 10:18
Onzin. Kijk naar Zwitserland. Die heeft vrijhandelsverdragen met de EU, maar ook met China en de VS.

Nederland kan het beste tot de EFTA toetreden. Probleem opgelost, want de EU voert geen handelsblokkades uit tegen de EFTA.

tipo | 06-02-14 | 10:22

Zo kennen we de NOS weer

Bokito ergo sum | 06-02-14 | 10:21

Haha, die Geert, eerst was het de schuld van de moslims nu is het de schuld van de Euro? Volgens mij komt het door de mens zelf dat we iedere keer in de knoei komen. Ieder mens is in de basis egocentrisch dus we willen altijd meer, meer, meer of anders, nieuwer, sneller. Niet erg maar iets of iemand zal hiervoor de prijs moeten betalen. De natuur, de islam, de Euro, Patty Brard, etc. De oorzaak voor ons 'lijden' ligt altijd buiten onszelf toch? Of zijn wij zelf het probleem...?

keikoud | 06-02-14 | 10:20

wc-eend onderzoekje...
Zwitserland is trouwens een slecht voorbeeld; die betalen momenteel miljarden om hun munt op peil te houden, en moet zelfs meebetalen aan de steunoperaties voor andere landen.

Zwitserland heeft feitelijk de munt gekoppeld aan de euro. Zo was de gulden ook gekoppeld aan de DM, voor de invoering van de euro. Niet koppelen is geen optie. Het idee van een 'zelfstandige' munt (gulden) bestaat alleen maar in de hoofden van onbenullen zonder enige kennis van economie.

--sql error-- | 06-02-14 | 10:20

DeSjaak1000 | 06-02-14 | 10:13
Die lening komt evengoed niet terug; dat geld is voor altijd weg, op, verkwanseld!!! Ondertussen zitten ONZE ouderen, die ONS land hebben opgebouwd na de oorlog, met brokken hier. Uit de EU betekent dat we niet nog eens miljarden in een bodemloze put genaamd Griekenland en andere armlastige EU landen hoeven te flikkeren! En hoe wil de rest van de EU ons straffen dan? Stokslagen? Houdt nu toch op!!!

Claudia M. | 06-02-14 | 10:20

@kicktherabbit 09:39: Dat is het D66-model: de EU van binnenuit veranderen. Dat is in principe een goed idee, en iets dat ik tot een aantal jaar geleden zelf ook ondersteunde. Maar ben inmiddels tot het inzicht gekomen dat de EU dusdanig intransparant en ondemocratisch is geworden dat dat geen haalbare optie meer is. De EU wordt gerund door politici (lees: baantjesjagers) uit de lidstaten, maar staat inmiddels vrijwel geheel op zichzelf. Het is een dictatuur zonder dictator, van bureaucraten die op macht en invloed belust zijn. We zijn destijds vergeten een rem op de omvang van de taken en bevoegdheden van de unie in te bouwen, en je kan wel raden welke kant het op die manier opgaat. In de woorden van P.J. O'Rourke: alsof je een fles vodka en je autosleutels aan je 16-jarige zoontje geeft.

De EU van binnenuit proberen te verbeteren is net zo zinloos als Kim Jong Un vragen of het in NK een beetje democratischer mag. Het is vragen aan de slager om een "minder vlees"-campagne te steunen. Gaat niet gebeuren. De EU moet hervormd worden door externe krachten: het volk, of hun vertegenwoordigers. Wat dat betreft zie ik hoop in de toenemende afkeer van de EU, want van de volksvertegenwoordigers moet je het niet hebben. Die hopen straks zelf ook in Brussel te zitten.

Muxje | 06-02-14 | 10:19

@ tipo | 06-02-14 | 10:05 | + 1 -
Denk je echt? Ik hoor ze hier al juichen vanuit Antwerpen als Nederland uit de EU gaat. Je hebt geen idee wat er gaat gebeuren met die haven als dat gebeurd, alleen al door deze dwaas. Vervolgens 1 handelsbelemmering/maatregel vanuit Brussel en Rotterdam heeft nog langere rijen bij het UWV. Nederland is wegloper dus dat gebeurd dan gewoon. Naiëf om anders te denken.

TheseDays00 | 06-02-14 | 10:18

EU? Het is simpel: waarom zou je sterker worden als je je verbindt (financieel, politiek etc.) met beduidend zwakkere landen?
Als dit waar is zou FC Barcelona wel fuseren met Blauw-Zwart 9 zaterdagcompetitie.

DeSjaak1000 | 06-02-14 | 10:18

@kicktherabbit | 06-02-14 | 10:07
We hadden echter wel al decennia lang een fors begrotingsoverschot kunnen hebben als we ons gas niet voor een grijpstuiver verkocht hadden aan oa Italië...

necrosis | 06-02-14 | 10:12 | + 7 -

Ja en wel door dit stuk uitschot!
Duitsland en Italie voor 30 jarige contracten.

nl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Luns

Makemyday! | 06-02-14 | 10:17

@kicktherabbit 10:06
Een Neuro geeft dezelfde problemen als de euro op den duur, indien verschillende landen gaan divergeren.

Indien de euro op Zuid-Europese wijze gaat inflateren, dan zal Duitsland overigens de D-mark invoeren op voorspraak van het Hof in Karlsruhe, want dat is zij verplicht vanuit de Duitse Grondwet.

Dan kan de gulden aan de D-mark gekoppeld worden, als dat in Nederlands belang is. (Dat is waarschijnlijk het geval).

tipo | 06-02-14 | 10:16

Heer Stapel zou trots zijn op zo'n onderzoek. Neemt niet weg dat EU net zoiets is als kunstsubsidies. Het idee is goed, maar je moet er af en toe de bijl eens inzetten.

Geert Linkers | 06-02-14 | 10:16

@kicktherabbit | 06-02-14 | 09:59
Het levert ook geld op wie krijgt dat?

Welles! Nietes! | 06-02-14 | 10:16

Stijlicoon | 06-02-14 | 10:03
Hear Hear... Maarrrrr, Op dit punt is de PVV mordicus tegen en het is daarmee tevens één van de weinige punten in het PVV programma waar ik mij totaal niet in kan vinden.

Russ Meyer | 06-02-14 | 10:15

vandaar die geheime bijeenkomst gisteravond... iedereen teruggeroepen en standby.. van de NOS tot DWDD tot die talkshowneger.. Geert gaat iets over de EU zeggen.
P A N I E K !

(c)ZWITSUL | 06-02-14 | 10:15

@Smarties | 06-02-14 | 10:05 | + 0 -
U moet wel een heel grote duim hebben om aan die bedragen te komen. Licht die cijfers eens toe met een redenering.
Ik weet ook niet of het waar is wat het onderzoeksbureau voorspelt als we op de geadviseerde manier de euro verlaten maar laten we appels met appels vergelijken en de hoofdconclusie (uit de EU levert miljarden op) verbinden aan de gevolgen die Capital schetst (zie link NOS). Daarin staat dat ons land grote chaos te wachten staat die menig staatsgreep overtreft. Met als laatste regel: "De economie moet zich langzaam gaan herstellen door interne vraag naar producten". Ik hou niet van eens scenario waarbij we moeten hopen op langzaam herstel en al helemaal niet door interne vraag (gezien het zo'n klein land is dat voor veel grondstoffen afhankelijk is van import).

Ik vrees dat "Uit EU jumpen levert miljarden op" maar dat die miljarden minder waard zijn dan Zimbabwaanse roepies.

pomtiedom | 06-02-14 | 10:15

Q; 'Volgens premier Rutte komt het gras op de kades van de Rotterdamse haven te staan.
-
Ha, ha, ha…, volgens mij komt er schimmel op het baantje voor Rutte in Brussel te staan! Als Nederland uit de EU stapt, kan ie dat namelijk wel op zijn buik schrijven.
Ik acht het bedrijfsleven uitstekend in staat om zonder bemoeienis van Brussel de zaken te regelen en wellicht kunnen ze dat zonder alle opgelegde regeltjes vanuit de EU zelfs veel beter!

Claudia M. | 06-02-14 | 10:14

KoninginWildemina | 06-02-14 | 10:08
Om een signaal af te geven, ja. Maar iets te veranderen (helaas) nee. Het EP is een foporgaan.

Dommelsch | 06-02-14 | 10:13

NL uit de EU? De rest van de EU zal ons straffen: NL krijgt de leningen aan Griekenland niet meer terug......

DeSjaak1000 | 06-02-14 | 10:13

Nexit.
Wat mij betreft nu al hèt woord van 2014. En zonodig ook van 2015. En 2016.

De echte Stolwijker | 06-02-14 | 10:12

@kicktherabbit | 06-02-14 | 10:07
We hadden echter wel al decennia lang een fors begrotingsoverschot kunnen hebben als we ons gas niet voor een grijpstuiver verkocht hadden aan oa Italië...

necrosis | 06-02-14 | 10:12

Toen de gulden werd ingewisseld voor de euro stuitte dat niet op onoverkomelijke bezwaren. Andersom van hetzelfde laken een pak. Ook dan vergaat de wereld niet. Binnen 14 dagen weten we niet anders, dus doen.
Als je in bv Duitsland met je pinpas betaald, maakt het al helemaal niks uit.

Mantisomantis | 06-02-14 | 10:10

Leuk zo'n onderzoek, maar Wilders is politiek dier genoeg om te weten dat argumenten er al lang niet meer toe doen. Al zou de Nexit een miljard per dag extra opleveren, de regenten en gevestigde partijen zullen er toch niet aan beginnen.

Guido | 06-02-14 | 10:09

Jippie we krijgen weer grensposten !

1,2,tja,tja,tja | 06-02-14 | 10:08

Voor burgers is er maar één manier om de politiek te veranderen en dus uit die EU te komen: stemmen!
Stem PVV in mei!

KoninginWildemina | 06-02-14 | 10:08

necrosis | 06-02-14 | 10:04 | + -1 -
Zoveel aardgas hebben we straks niet meer.

kicktherabbit | 06-02-14 | 10:07

Volgens de NOS : "Alle uitbetalingen, lonen en prijzen moeten onmiddellijk worden omgerekend in de verhouding 1 euro = 1 gulden."
DAT dus nooit hè, stem graag op Wilders, maar wil wel net zoals in jan. 2002 dan voor elke euro 2,20 Gulden terug hebben!!

Mazzeltov | 06-02-14 | 10:06

tipo | 06-02-14 | 10:03 | + 0 -
En als de Euro weer beter gaat koppelen we het zeker weer terug? Zo werkt het natuurlijk niet. Gewoon aan Duitsland en dus de Euro blijven koppelen. Waarom moeten wij eigenlijk uit de EU? Waarom geen Neuro? Oftewel de zwakke broeders die niet aan de normen kunnen voldoen eruit mikken?

kicktherabbit | 06-02-14 | 10:06

NiceGuysFinishLast | 06-02-14 | 09:47 | + 7 -

Maar valt dat dan niet onder hoogverraad jegens het nederlandse volk?
Goed dat het geen oorlogstijd is voor die mannekes!
Alleen de vraag "wel of geen blinddoek".

Makemyday! | 06-02-14 | 10:06

@Frans1156 10:03
Duitsland kan het zich niet veroorloven om buiten Nederland om te handelen, want Nederland heeft de diepste haven met de beste infrastructuur.

tipo | 06-02-14 | 10:05

Leuk om al die mensen te horen die dit onderzoek als tendentieus wegzetten maar ondertussen de voorgekookte EU-onderzoeken klakkeloos met gejuich omarmen.

sinar2 | 06-02-14 | 10:05

pomtiedom | 06-02-14 | 09:51
Ik denk dat dat wel mee valt. Duitsland is de grote aanjager van de kracht van de Euro. Maar heeft veel zwakke broertjes die 10 keer harder devalueren dan ons. Zij drukken de kracht van de Euro.
De Euro kost ons jaarlijks 60 miljard. Door de wisseltruc van Zalm destijds. 30 miljard aan leningen aan de knoflooklanden en 60 miljard bij realisatie van de bankenunie. Is 150 miljard per jaar. Ga er maar aan staan.

Smarties | 06-02-14 | 10:05

@kicktherabbit | 06-02-14 | 09:58
Excuse me?
Die luxe hadden we wel (aardgas), maar toen besloot Joop den Uyl voor sinterklaas te gaan spelen.

necrosis | 06-02-14 | 10:04

kicktherabbit 09:51
Of we de Gulden aan de euro koppelen of ontkoppelen is een soeverein besluit. Zodra de Euro Zuid-Europese inflatie krijgt, kunnen we de gulden ontkoppelen. Zolang de Euro echter Duitse sterkte blijft behouden, kunnen we de gulden aan de euro koppelen. Dat is 1 voordeel van het invoeren van de gulden naast de Euro.

Het uittreden uit de EMU-zone ontslaat Nederlandse belastingbetalers vervolgens van de plicht om te bloeden voor de Euro-reddingsoperaties. Dat is het grootste voordeel.

De gulden is dus beter voor Nederland dan de euro op monetair, economisch en democratisch gebied.

tipo | 06-02-14 | 10:03

Denk dat Duitsland geen zaken meer doet met NL als we er uitstappen. Denk dat we worden afgestraft.

Frans1156 | 06-02-14 | 10:03

Misschien moeten we ook een gaan nadenken over de legalisering van (en dus belastingheffing over) cannabis. Daar zouden we zomaar een s lekker op kunnen binnenlopen. Zeker als we die opbrengsten rechtstreeks in de aflossing van de staatsschuld stoppen.

Stijlicoon | 06-02-14 | 10:03

KlunsJohannus | 06-02-14 | 10:00 | + 0 -
Wij wilden dat ook. En terecht. Want de EU werkt alleen als alle landen financieel stabiel en betrouwbaar zijn. Niet alleen het sterke Duitsland en Nederland. Want anders kost het ons zoals we gemerkt hebben enorm veel geld. Er is niks mis met die 3% regel. Sterker nog, ooit moet dit naar -x% omdat we onze schulden moeten aflossen.

kicktherabbit | 06-02-14 | 10:03

Kijk het is de ruling elite alles aan gelegen om de huidige situatie te behouden; Of je daar nou politici of media voor misbruikt die halve waarheden produceren?! Maar een Nexit zou ons jaarlijks al 4 miljard schelen! Daarbovenop komt dat we geen afgifte meer hoeven te doen aan het ESM! Daar hebben we al 4 miljard naar overgemaakt, maar op het moment dat Frankrijk straks hulp nodig heeft, dan kunnen we er op rekenen dat we weer de knip kunnen trekken, om verder maar te zwijgen over hulp aan Spanje, Griekenland enz. Dit allemaal ten faveure van de banken, hedge funds die ons nu allemaal in een wurg greep houden!

Dakloze zonder krant | 06-02-14 | 10:03

Als Geert zegt "jump". You say "how high?". Beetje slaafs.

TheseDays00 | 06-02-14 | 10:03

pedro300 | 06-02-14 | 09:33 | + -11 -

O, dus omdat we dan gechanteerd worden door een zooitje Euro-gangsters moeten we er maar in blijven?
Wat een rare redenatie...

Dat is dan toch een reden te meer om er uit te stappen?

knerf | 06-02-14 | 10:01

Om 04:47 in de nacht?? Door wie heeft de NOS zich laten opdragen snel een tegen bericht te posten met FUD? Volgens mij zijn er mensen serieus bang aan het worden. Zeg mij genoeg, PVV \o/

Methylfenidaat | 06-02-14 | 10:01

NL uit de EU!! MAAR, wat doen we dan met incompetente uitgerangeerde politici? Die gaan nu regelrecht naar de EU voor een vetbetaalde job.

DeSjaak1000 | 06-02-14 | 10:01

@Professor Superhirn | 06-02-14 | 09:50
Lijkt me een uitstekend plan!
Zonder de financiële bijdragen van Duitsland en Nederland is de EU een papieren tijger.
Ik zeg: DOEN!

necrosis | 06-02-14 | 10:00

De Franse oud-minister Philippe Seguin ( op 66 jarige leeftijd overleden in 2010) bestreed te vuur en te zwaard in 1992 reeds Mitterand die een voorstander was van "Maastricht". Hij bevond zich in gped gezelschap van J.P. Chevenement, niet de minste politicus. Beiden deden dit niet met behulp van one-liners maar goed gefundeerd en voorzagen de ellende die nu aan de orde is. Het Verdag v Maastricht is fundamenteel ondemocratisch, vals liberaal ,resoluut technocratisch en een federalisme mogelijk makend die de soevereiniteit van de landen om zeep helpt. Dit Europaënisme is ideologisch schuldig aan de opkomst van extreem rechts. Dit alles zei hij in een voordracht in 1993 in de Assemblée (Franse parlement) . "Maastricht" is gebasserd op de volgende basale fouten; monetaire unie voor alle Europese landen, zaad voor een monetaire crisis die we inderdaad nu beleven, Engeland en Denemarken hebben hebben wel volmacht binnen de Eurozone maar hebben hun eigen munt en op fiscaal en sociaal gebied heeft zelfs het kleinste land vetorecht. Zo kon Ierland profiteren van het fiscale beleid van de andere landen en kreeg in november 2010 85 miljard euro toegestopt. Dit zijn geen weeffouten maar fundamentele blunders. de Fransen verlangen steeds meer naar hun geliefde Frank, de Duitsers naar hun keiharde Mark en de eeuwenoude betrouwbare gulden zou niet misstaaan op de wereldhandelslijsten.

Jan Boule | 06-02-14 | 10:00

Als Nederland in 1 nacht de euro zou omwisselen voor de gulden, zou ik maar zorgen voor een voorraadje cash euro's onder het matras, dan kun je tenminste nog over de grens wat boodschappen gaan doen want dat wordt de eerste maanden onbetaalbaar.

rasoptimist | 06-02-14 | 10:00

kicktherabbit | 06-02-14 | 09:54
Denkt u nou werkelijk dat Nederland dit heeft bereikt? Neen! Dat was Duitsland joh, die die 3%-norm wilde. Nederland heeft er, om binnenlandse politieke redenen, de "credits" voor gekregen. En Duitsland kon even uit de wind blijven als nieuwe grote vijand van de Grieken. Duitsland heeft heel veel te zeggen binnen de EU. Althans, de 1% van Duitsland die baat heeft bij de EU. De bevolking uiteraard niet.

KlunsJohannus | 06-02-14 | 10:00

Er komt een dag dat Frankrijk en Duitsland niet langer bereid zijn om de kosten van alle Oost-Europese en Zuid-Europese landen te dragen en uit de EU stappen. Pas dan zal Nederland voldoende moed kunnen opbrengen om ook uit de EU te stappen.
Zo ziet de EU er over 20 jaar uit www.zerohedge.com/sites/default/files/...
(En ja, Turkije is over 20 jaar nog steeds EU kandidaat)

Osdorpertje | 06-02-14 | 10:00

Welles! Nietes! | 06-02-14 | 09:58 | + 0 -
Dat kost ons geld. Wie betaalt dat?

kicktherabbit | 06-02-14 | 09:59

Wat ik nog zou willen toevoegen is dat economische groei en banen heel erg belangrijk zijn, maar dat er ook ideologische redenen zijn om uit de EU te stappen. Het gaat om de waarden vooruitgang, zelfstandigheid en zelfbeschikking. Los van de EU kan Nederland weer zijn eigen koers varen en weer zo rebels en vrij worden als we waren in de jaren '90. We kunnen op die manier makkelijker een eigen culturele koers volgen en ons niet laten tegenhouden door conservatieve relatieve reuzen als Duitsland en Frankrijk, die ons kleine vrije landje deels afkeuren. We kunnen op die manier ook harder optreden tegen reactionaire import. Vooruitgang, zelfstandigheid en vrijheid moeten onze gids zijn. Ik zou desnoods economische krimp accepteren als deze waarden meer naar voren zouden komen. Er zijn belangrijker zaken dan economie.

De PVV heeft zich in de afgelopen verkiezingen geprobeerd te profileren als een ideologische partij. Dit mogen ze wat mij betreft met wat meer nadruk doen.

En bovendien: wat voor reden is het nou om puur om economische motieven in de EU te blijven ? Is dat niet wat oppervlakkig? Zijn er geen andere doelen?

Daalder | 06-02-14 | 09:59

duitse herder | 06-02-14 | 09:55 | + 0 -
Noorwegen dankt hun enorme welvaart aan hun olie en gasvoorraden, ze weten van gekkigheid niet wat ze met hun geld moeten doen. Wij danken onze enorme welvaart aan onze handel (en miljarden aan leningen). Feit. Wij hebben de luxe van Noorwegen helaas niet anders waren we nooit in de EU gestapt.

En Oekraïne is ook geen EU- land je weet.

kicktherabbit | 06-02-14 | 09:58

@kicktherabbit | 06-02-14 | 09:47
". Ga je dan via Rotterdam en dan naar de EU of ga je via Antwerpen waarmee je direct in de EU zit en je vrij je goederen kunt verspreiden in alle EU-landen? Wil je met één regelgeving en één heffing te maken hebben of met de regelgeving van twee gebieden en twee heffingen?" Ook hier kan Nederland een goedkopere heffing dan Brussel toepassen.Concurrentie heet dat.

Welles! Nietes! | 06-02-14 | 09:58

@andjing | 06-02-14 | 09:33 | + 26 -"In 2012 heeft het bureau de Wolfson-prijs gewonnen voor onderzoek naar het uiteenvallen van de euro, op de Nobelprijs na de belangrijkste prijs voor economie"
.
"De Wolfson-prijs is ingesteld door Lord Simon Wolfson, speciaal met de onderzoeksvraag: Wat moet je doen om een euro-exit ordelijk te laten verlopen? "
.
Die Wolfson prijs is een flutprijs, een soort hoerengeld voor de onderzoeker die naar de pijpen van die Wolfsen danst en op papier zet wat hij (en blijkbaar Wilders ook) wil horen. De beloning is met 250.000 voor wat betreft het geldbedrag weliswaar het op de nobelprijs na het hoogst 'gewaardeerd' maar toont enkel aan dat je onderzoeksresultaten kunt kopen.

pomtiedom | 06-02-14 | 09:58

Ik ben van huis uit een skepticus, onderzoeken die een uitkomst geven die precies in het straatje van de opdrachtgever passen is zoiets als "It looks to good!" en wij van WC-eend. Neemt niet weg dat hier absoluut verder aan gewerkt moet worden, gewoon om het zeker te weten, dus graag meer onafhankelijk onderzoek naar dit scenario.

Ranja Drinker | 06-02-14 | 09:58

Het was op het NOS journaal, niet te geloven. Maar ja, de PVV heeft geen oplossingen, he?

Mammeloe | 06-02-14 | 09:58

Ja leuk devalueren is een feest. *kuch

roze_bril | 06-02-14 | 09:57

@kicktherabbit | 06-02-14 | 09:47
En waar ligt de 'ingang' van de haven van Antwerpen?
Juist, op Nederlands grondgebied!

necrosis | 06-02-14 | 09:57

Het belangrijkste; je zet Nederland weer op de wereldkaart met de nexit, geloof dat ze van amerika tot australie, tot china die eu wel zat zijn. In ieder geval bij de bevolking. Een lachwekkende vertoning, alleen valt er niks te lachen.

blango | 06-02-14 | 09:57

Uit de EU en in de Europese Economische Ruimte. Wel de lusten, niet die lasten.

Lucifer | 06-02-14 | 09:55

Feit:
Werkloosheid Noorwegen is 3,1 %.
Noorwegen is geen EU land zoals je weet.

duitse herder | 06-02-14 | 09:55

@crusader102: je kan elke waarde op de nieuwe gulden (NFL) plakken, er is geen benchmark. Vanaf daar gaan we verder. Een NFL heeft namelijk niets te maken met de oude gulden. 1NFL =1€ is wel makkelijk met het omzetten.

Pimp my Voortuin | 06-02-14 | 09:55

kicktherabbit | 06-02-14 | 09:47

Je moet er voor zorgen dat de Rotterdamse haven concurrerend genoeg is en blijft te opzichte van andere havens. Dat is m.i. nu ook al het geval en niet afhankelijk van open of half open grenzen. Je kunt er met flexibele regelgeving (denk aan het flexibel verlagen van bepaalde heffingen en het aangaan van handelsverdragen met de ons omringende landen) prima voor zorgen dat bedrijven de Rotterdamse haven niet de rug toekeren. Uiteindelijk gaat het erom wat je te bieden hebt, wat je toegevoegde waarde is. Niet tot welk handelsmoloch je behoort. Wellicht dat dit anders ligt voor drugshandelaren. Die hebben liever open grenzen zonder controles. Maar of de Rotterdamse haven daar nou op zit te wachten.

KlunsJohannus | 06-02-14 | 09:55

KlunsJohannus | 06-02-14 | 09:48 | + 0 -
Wij hebben met die 2% anders aardig wat voor elkaar gebokst. Denk aan de 3% regel en de bankenunie. Dat zijn geen suffe afspraakjes.

kicktherabbit | 06-02-14 | 09:54

"Alle uitbetalingen, lonen en prijzen moeten onmiddellijk worden omgerekend in de verhouding 1 euro = 1 gulden. De waarde van de gulden stort waarschijnlijk onmiddellijk in door de internationale valutahandel, maar dat hoeft op termijn niet erg te zijn. Lonen moeten verplicht worden bevroren."
.
Nou lekker dan, is het probleem met het tanken net over de grens ook opgelost. Alleen dan wel omdat we dan het dubbele moeten betalen om benzine te kopen en er geen cent meer op gaan verdienen. Eigenlijk wordt alles wat niet in Nederland gemaakt wordt (en als de grondstoffen uit het buitenland ook te duur worden zal dat niet zo veel meer zijn) veel te duur voor de burger. Zitten we fijn opgesloten in dit land en komen er af en toe wat toeristen kijken hoe weinig wij te besteden hebben. Ja joh, laten we een Cuba aan de Noordzee maken van Nederland. Welke idioot neemt dit rapport nog serieus?

pomtiedom | 06-02-14 | 09:51

tipo | 06-02-14 | 09:48 | + 1 -
Zolang wij net als vroeger de gulden gewoon koppelde aan de Mark kun je gewoon de euro houden.

kicktherabbit | 06-02-14 | 09:51

@necrosis | 06-02-14 | 09:46
Ik zie wel wat in een Rijnlandse Unie: Zwitserland, Duitsland, Nederland.

Professor Superhirn | 06-02-14 | 09:50

Er is niets waar de Beschaafde Menschen achter hun zelfgegraven Fatsoenskloof zo van in de ontkenning schieten als van iemand die serieus over "oplossingen" begint te praten.
Dat begint met het schreeuwen met de vingers in den oren; hoe ze het desnoods en ten einde raad willen laten aflopen is ook bekend.

Nee, "oplossingen" zijn niet gewenst en zullen met alles worden voorkomen.

Jan Passant mk2 | 06-02-14 | 09:49

Wilders voelt het sentiment goed aan. Jammer dat hij alleen karikaturale oplossingen kan verzinnen.

VictorF | 06-02-14 | 09:49

kicktherabbit | 06-02-14 | 09:39

Onze stem? Oh, je bedoelt die 2% van de stemmen in het Europees Parlement dat niets te zeggen heeft en niets te zeggen wil hebben. Weet je wat een feit is? Dat de netto aan de EU afdragende landen binnenkort qua stemmen in de minderheid zijn ten opzichte van de netto ontvangende landen. Mag jij raden hoeveel we dan nog te zeggen hebben over zaken als 'noodpakketten' naar noodlijdende EU-landen, arbeidsmigratie en verdere uitbreiding. --

De waarheid is dat NL nu al nauwelijks iets te zeggen heeft binnen de EU en tegelijkertijd ook nog eens zijn zelfbeschikking voor een groot deel aan het overdragen is. Dan heb ik het niet over het handjevol politici, bestuurders en ambtenaren dat baantjes in Brussel krijgt. Dan heb ik het over de 99%. De EU is dus een lose-lose-situatie voor 99% van de Nederlanders.

KlunsJohannus | 06-02-14 | 09:48

@Botte Hork 09:43
Capitol Economics stelt daarom ook voor om eerst de gulden in te voeren en pas als die goed verspreid is en het allemaal goed functioneert de Euro af te schaffen. Dat kan best een paar jaar duren. Zo worden de risico's beheersbaar gemaakt.

tipo | 06-02-14 | 09:48

KlunsJohannus | 06-02-14 | 09:38 | + 0 -
Ja maar denk eens aan de handel. We zijn deels inwisselbaar. Als wij uit de EU stappen en bedrijf X wil hun producten afzetten in de gehele EU (vrije markt, deels dezelfde regels etc.). Ga je dan via Rotterdam en dan naar de EU of ga je via Antwerpen waarmee je direct in de EU zit en je vrij je goederen kunt verspreiden in alle EU-landen? Wil je met één regelgeving en één heffing te maken hebben of met de regelgeving van twee gebieden en twee heffingen? Wil niet zeggen dat de EU het op die manier zou aanpakken maar als ze dat zouden willen doen dan hebben wij daarover niks te zeggen. Ik vind het zó makkelijk om in crisistijd als het overal tegen zit meteen de EU op te geven. Ook al ben ik momenteel totaal niet tevreden over het functioneren ervan. Plus dat Nederland als afzetmarkt minder interessant is, om dezelfde redenen.

kicktherabbit | 06-02-14 | 09:47

Hoewel ik van mening ben dat ook bij dit soort onderzoeken geldt dat de opdrachtgever betaalt voor een conclusie die in zijn/haar straatje past, is dat ook bij alle onderzoeken die pro-EU zijn het geval.

Van resultaten van onderzoeken moet je dus niet uitgaan. Om je mening te bepalen resteert enkel een zeer mooie menselijke kwaliteit: denken. Neem alle informatie die gegeven wordt tot je. Redeneer waar de onderzoeken sterker en waar ze zwakker zijn. En denk logisch na.

Mijn conclusie (kort gezegd): er gaan miljarden naar de knoflooklanden, miljarden die wij nooit terug zien. Om dat te betalen gaan de belastingen hier omhoog, zodat de economische groei wordt belemmert. Er komen vele mensen uit corrupte staten frauderen/stelen/werken tegen onmogelijk lage tarieven, waardoor Nederland veel extra geld aan deze onzin kwijt is. Handelen met andere landen kan ook (soms beter) buiten de logge EU. Daarnaast maakt de EU er een sport van belachelijke regels te verzinnen die het leven duurder maakt. Economisch gezien is het dus verstandig om de unie te verlaten.

Tenslotte (zeer belangrijk) lijkt de bevolking tegen een overdracht van soevereiniteit te zijn. Het volk en niet de politieke elite bepaalt in een land welke weg er gekozen wordt. Althans dat hoort zo te zijn. Dus ook democratisch gezien is een exit noodzakelijk.

Helaas werkt de rede niet in de ivoren toren van de politieke elite. Die zijn drukker met zichzelf naar een luie baan tegen hoog salaris in De EU te slijmen.

NiceGuysFinishLast | 06-02-14 | 09:47

Al die Eurofielen die deze ochtend ongefundeerd uithalen naar dit rapport, zoals een Meindert Fennema, met argumenten als: "als Nederland uit de EU stapt zal de rest van de EU Nederland hiervoor 'straffen' door allerlei handelsbarrieres op te richten, dus uittreding kost alleen maar geld".
Luistert u even mee?
Als Nederland uit de EU stapt, dan is dat de wens van de meerderheid van het volk - Geert is namelijk geen alleenheerser en Nederland is nog altijd een democratie. En die democratische beslissing zou dan volgens de Eurofielen worden afgestraft door de EU.

Wat meteen het grote probleem van de EU schetst: het is een anti-democratisch monster dat geen tegengeluid duldt. En Eurofielen als Pechtold en Fennema zijn haar vazallen.
We moeten uit de EU in haar huidige vorm, dat is wel duidelijk.

Professor Superhirn | 06-02-14 | 09:46

Niet vergeten om het toelatingsbeleid van migranten aan te passen naar Zwitsers model.

necrosis | 06-02-14 | 09:46

Maar dat staat er ook plan de nexit in het geheim, ze zijn er al mee bezig zo iets moois kan je gewoon niet laten lopen.

blango | 06-02-14 | 09:45

Denk niet dat het handig is om de Euro af te schaffen (kan niet meer) maar wel dat het pure noodzaak is om de Gulden terug in te voeren. Iedereen die zaken wil doen doet dat toch wel met Nederland. Maar we moeten af van de Brusselse dictatuur. Is ook beter voor de zuid Europese landen. Terug naar de vertrouwde EEG.

Botte Hork | 06-02-14 | 09:43

Normaal zie je het ANP nooit zo uitbundig met feiten of geheugen gooien.

Feynman | 06-02-14 | 09:43

Terug naar een EEG zou mogelijk moeten zijn, maar dan heb je sterke politici voor nodig die dit door willen drukken daar in de hol van de leeuw. Wij hebben echter allemaal volgers, meepraters en bange angsthazen die niks voor Nederland voor elkaar krijgen, laat staan achter dit land staan, een hopeloze zaak dus!

lanexxx | 06-02-14 | 09:42

@pedro300 | 06-02-14 | 09:33
Juist ja. De "meerwaarde" van de EU is voor een groot deel gebaseerd op de mogelijkheid van chantage door diezelfde EU.

Godsammekraken | 06-02-14 | 09:42

"Alle uitbetalingen, lonen en prijzen moeten onmiddellijk worden omgerekend in de verhouding 1 euro = 1 gulden. De waarde van de gulden stort waarschijnlijk onmiddellijk indoor de internationale valutahandel, maar dat hoeft op termijn niet erg te zijn. Lonen moeten verplicht worden bevroren."

Hey, bedankt voor het vernachelen van zowel mijn spaargeld als mijn salaris, grote blonde leider.

"De staatsschuld wordt ook omgerekend naar guldens, en de minister van Financiën moet bekendmaken dat hij wil heronderhandelen over de voorwaarden van de leningen."

Zouden onze schuldeisers ook akkoord gaan met de verhouding 1 euro = 1 gulden?

Crusader102 | 06-02-14 | 09:41

Als Nederland uit de EU stapt, dan kunnen we ontwikkelingshulp en windmolensubsidie afschaffen. Dan hoeven we geen uitkeringen aan migranten te geven in de eerste 10 jaar van verblijf. Dan vervalt 90% van de EU-bijdrage. Dan hoeven we de Euro niet te redden a 30 miljard/jaar. Dan krijgen we geen bankenunie die ons miljarden kost. Dan komt er in Nederland geen bankentax. Dan kunnen we zelf vrijhandelsverdragen met de hele wereld afsluiten in plaats van ons te verschuilen in de EMU-zone.

En dat allemaal democratisch besloten, als we een directe democratie worden.

tipo | 06-02-14 | 09:40

Al zou het helemaal niets opleveren of zelfs de komende tien jaar verlies. Uit de EU gaat een hoop ellende besparen en oplossen. Vrijheid is een groot goed. Evenals het bewaken van de eigen (binnen)grenzen. Baas in eigen huis. Nu!

BedrijfsTijgerT | 06-02-14 | 09:39

Dus wel in dezelfde vijver blijven vissen maar verder onze stem inleveren en geen inspraak meer hebben. Aha. Er is veel mis met het bemoeizuchtige Europa, los dat liever op dan dat we onze stem inleveren en we helemaal een provincie van Duitsland worden. Wat een onkunde. Europa moet een sterk blok vormen tegen de grootmachten die de komende decennia de internationale verhoudingen gaan bepalen. Want we leven niet meer in de jaren 90. Met allemaal dezelfde economische regels waarmee we kunnen concurreren met de rest en we niet achteraan staan. En voor de rest moet Europa zich nergens mee bemoeien, zoals het ooit bedoeld was dus.

kicktherabbit | 06-02-14 | 09:39

PVV financiert haar foponderzoekje tenminste zelf nog. PVDA laat het via de NOS de staat betalen.

Pimp my Voortuin | 06-02-14 | 09:39

Jumping is not a crime!

B0rat | 06-02-14 | 09:39

pedro300 | 06-02-14 | 09:33
Dat heffen en boycotten we toch gewoon terug? Zal zo'n vaart niet lopen trouwens, want onderling (internationaal) zaken doen heeft doorgaans niets te maken met politieke voorkeuren. Wél met de kracht van je economie, kwaliteit van producten en dienstverlening, opleidings- en kennisniveau van de beroepsbevolking etc.

KlunsJohannus | 06-02-14 | 09:38

Mag niet van Timmerfrans, omdat de EU niet goed functioneert, dus mag je er ook niet over oordelen hahahaha (niet te geloven dat hij dat echt als argument heeft gebruikt tegen dat burger initiatief van Thierry Baudet).
 
Ongelofelijk, alsof ze een opstand willen ofzo. Maar nee, er bestaat geen wereldwijde conspiracy... Dit is allemaal volledig organisch gegaan ;)

arikanari | 06-02-14 | 09:38

Dus een economisch bureau heeft nu bevestigd wat veel (neutrale) economen nu al 5 jaar roepen?

Uit de EU stappen en je krijgt het eerste jaar een grote 'klap', wat je kan overleven door belastingen te verlagen en buitenlandse subsidies en onnodige (overheids)uitgaven te stoppen.

Daarna, de opvolgende jaren een lichte opbouw, waar je vooral moet gaan nadenken over samenwerking met handelsverdragen tussen Rusland en China en vervolgens je verzorgingsstaat weer opbouwen waardoor je economie tegelijkertijd ook kan blijven groeien met als voorbeeld Zwitserland.

Ligt het nou aan mij of klinkt dit eigenlijk helemaal niet zo moeilijk? Of maken (vertellen) politici het vaker moeilijker dan dat het is?

LangeTijdGeleden | 06-02-14 | 09:38

Overigens, uit de EU stappen is zo drastisch; kunnen we ook alleen de Euro opzeggen, of Scnengen?

kapotte_stofzuiger | 06-02-14 | 09:38

Mooi. Weg met die EU en hun ballastregels en belastingen!!

Pretzwalkski | 06-02-14 | 09:37

Maar waar blijft dat rapport?! Ik wil dat zelf wel eens zien voor ik een oordeel vel over de betrouwbaarheid en de conclusies.

TheBug | 06-02-14 | 09:37

De PVV is net zo feitenvrij als de PVDA en VVD. Het is het gelieg over Europa door de zittende politieke klasse dat er zoveel animo is voor een Nexit.

van heinde en verre | 06-02-14 | 09:36

deze uitkomst onderzoek lijkt me een bindend stemadvies

ukuppes | 06-02-14 | 09:36

Helaas zal een bindend referendum zal niet komen, dus als je dit wel ziet zitten, dan weet je iig waar je in april op moet stemmen. (PVV dus ! )

andjing | 06-02-14 | 09:35

Het is niet alleen de verplichte afdracht, maar ook de verminderde regeldruk; geen verplichte spaarlampen meer, of 10% alcohol in uw benzine. Alleen daarvoor al een goed argument uit de EU te stappen. Samenwerken kan altijd.

kapotte_stofzuiger | 06-02-14 | 09:35

Zoals ik al n.a.v. het PN bericht plempte: www.economist.com/blogs/graphicdetail/... Wilders en het onderzoeksbureau hebben gelijk. Bangmakers die beweren dat Nederland dan niets meer in te brengen heeft zijn blijkbaar onze oude en recentere geschiedenis vergeten. Nederland heeft het altijd uitstekend gedaan. Er zijn niet voor niets zoveel gelukszoekers op onze welvaart en uitstekende social-welfare systeem, als ook ons onderwijssysteem afgekomen. Let wel, dat was allemaal vóór het ontstaan van de EU!

Litsehimmel | 06-02-14 | 09:35

De EEG was een prima project waar geen normaaldenkend mens tegen was.

Maar er wordt nu door de politiek net gedaan of de EU en de EEG hetzelfde zijn en als we dus uit de EU stappen we automatisch afgesneden zijn van de rest van de wereld en geen buitenlandse handel meer zouden kunnen voeren.

Maar ja, zolang de EU de ultieme, heel vet betaalde eindbestemming is van elke politicus die op lokaal vlak is uitgerangeerd zullen alle 'reguliere' partijen dit project blijven steunen.

James Lastig | 06-02-14 | 09:35

Zó typerend dat de NOS meteen vol op het onderuithaalorgel gaat. Doen ze zelden. Maar als het over de EU gaat, zetten ze er midden in de nacht hun beste stagiair op.

KlunsJohannus | 06-02-14 | 09:34

Maar erger: 45% vindt het in de EU blijven dus belangrijker dan economische groei en meer banen. Waanzinnigen.

Cappuccino | 06-02-14 | 09:34

Prima, wie gaat er garant staan als het niet zo blijkt te zijn?

Andersom dag | 06-02-14 | 09:34

Vanavond bij de dwdd/joop en andere pvda zenders word het onderzoeksbureau natuurlijk weer gedegradeerd.

lady blabla | 06-02-14 | 09:34

ik denk niet dat er meegenomen in dit rapport is bij het uit de EU stappen , een boycot of importheffingen of belemmeringen. door de rest van de EU en diens vrienden.

pedro300 | 06-02-14 | 09:33

Voor de zoveelste keer: onderzoek onderschrijft wat Greet al lang roept!

Godsammekraken | 06-02-14 | 09:33

Wilders benadrukt dat Capital Enonomics een gerenommeerd bureau is, en dat het onderzoek niet zomaar een uitkomst heeft die de partij goed uitkomt. 'In 2012 heeft het bureau de Wolfson-prijs gewonnen voor onderzoek naar het uiteenvallen van de euro, op de Nobelprijs na de belangrijkste prijs voor economie. Zo'n bureau gooit zijn naam niet te grabbel door zich voor een politiek karretje te laten spannen.'

Bron >http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3591400/2014/02/06/Wilders-EU-verlaten-levert-miljarden-op.dhtml

andjing | 06-02-14 | 09:33

Zeker in IJsland op vakantie geweest...

Good Meuning | 06-02-14 | 09:33

Wut? Het is geen topic van Kwit? Goh!

Godsammekraken | 06-02-14 | 09:31

Doen dus!

zeefert | 06-02-14 | 09:30

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online Casino
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com