Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Ah! Gaan we weer: 'onveiligheid is een gevoel!'

Blijeeenhoorn.jpgOnveiligheid is een gevoel, mensen! Een kreet die vrijwel uitsluitend nog sarcastisch gebruikt wordt op de internets, meestel vergezeld van een linkje naar het zoveelste incident. Babbeltrucs bij bejaarden, woningovervallen, straatroven, jeugdbendes, Top600-schatjes, liquidaties in woonwijken, zakkenrollers, uitgaansgeweld, steeds maar weer en het houdt niet op, niet vanzelf. Maar! Vandaag is er een 'onveiligheid is een gevoel'-zegger die het serieus meent. Gewoon helemaal niet cynisch, maar echt. Blije pet op en hop, hij zegt het. "Volgens Eysink Smeets, tevens lector veiligheidsbeleving, is ons land de laatste jaren veel veiliger geworden, maar worden er allerlei verhalen in de wereld geholpen dat de burgers dat niet zo ervaren." En mijnheer Eysink Smeets is niet zomaar iemand, hij is van de Landelijke Expertisegroep Veiligheidspercepties. Zozo. Dat klinkt als een autoriteit. Hm. Misschien hebben we ons wel een beetje aangesteld met ons allen. En uiteraard is het allemaal de schuld van de media. En van de politie die zo dom is om wijkbijeenkomsten te organiseren in plaats van 1 op 1 met iedere bewoner aan de deur de dialoog aan te gaan. En van u, natuurlijk, paniekburger. Zomaar Opsporing Verzocht kijken, de kranten lezen en dan concluderen dat er een tuigoverschot woekert, tsk. Met de veiligheid is niks mis, het is allemaal de schuld van de veiligheidsbeleving. Mooi, opgelost, wie legt de politie even uit dat ze na inbraak of mishandeling voortaan moeten uitkijken naar het volgende signalement: "GEZOCHT: Beleving van de burger. Normaal postuur met flinke onderbuik. Slaat borrelpraat uit. Laatst gezien in de media." Want kennelijk is dat waar we ons onveilig door voelen, en niet door de daden van tuighboeven. De Landelijke Expertisegroep Veiligheidspercepties zegt het, Metro tikt het op en ANP verspreidt het, dus ja. Alleen is de Landelijke Expertisegroep Veiligheidspercepties gewoon een commercieel consultancybedrijfje met een zeer mager portfolio en een gezaghebbend klinkende naam. Eigenaar Marnix Eysink Smeets is daarnaast ook leraar bij InHolland in 'Public Reassurance'. Hee, ontwaren wij daar een agenda? (En WTF, is dat een vak?) En is hun mening niet meer dan dat: ook maar een mening. Zo zie je maar weer: ook veiligheid is een gevoel mensen. Alleen dan iets minder gestoeld op de realiteit.

Reaguursels

Inloggen

Terrorisme is ook slechts een gevoel waar minimaal net zo veel aan verdient wordt.

Replaceable | 05-01-14 | 19:53

Weet je wat je ook zo'n veilig gevoel geeft? Als je op de bank zit (op dit moment) en er vliegt al een kwartier lang een helikopter met lichten laag boven je hoofd!! Eysknk Smeets: je loopt met ENORME oogkleppen op!!

mom van avezaath | 04-01-14 | 22:18

Nog maar eens iets dat ik vorig jaar herfst(2013) heb overgeschreven.
Sinds 1950 is de misdaad in absolute zin meer dan vertienvoudigd.(berekend met bevolkingsgroei 7x meer)
In 1950 net geen 100.000 misdrijven en in 2002 stonden er tot 1,4 miljoen per jaar in het grote boek.
Nadat in 2005 besloten werd beroving en afpersing niet meer mee te tellen in de berekening, kwam een flatteuzere 1 miljoen misdaden per jaar tevoorschijn.
Als we ook verkrachting, diefstal, mishandeling en moord als misdaad schrappen worden de cijfers nog gunstiger.
Wat zullen Heer Bommel en Tom Poes tevreden zijn.

Mantisomantis | 04-01-14 | 19:21

Ik vertrouw meer op mijn gevoel dan politiek.

Meneer-reetkever | 04-01-14 | 14:57

Wat Eysink Smeets vooral zegt (en Nanninga lekker selectief weglaat): "In die gebieden (90% van Nederland) wordt te veel gedaan aan veiligheid, terwijl er in 10 procent van het land venijnige problemen zijn, waar juist te weinig aan wordt gedaan."
Snap niet dat iemand het daar mee oneens kan zijn. Haal suffe veldwachters weg uit slaapdorpen en lommerrijke villawijken en zet ze grootschalig in bij uitgaanscentra, in kopschopbuurten en kansenwijken.

Djong | 04-01-14 | 12:07

Als ik de Telegraaf lees durf ik ook niet meer buiten te komen en denk ik dat de wereld bestaat uit losgeslagen zedendelinquenten en Badr Hari's, als ik dan toch buitenkom blijkt het allemaal wel mee te vallen.

aceofspades | 04-01-14 | 08:15

Ik vind de reacties weer eens een stuk interessanter dan het eigenlijke stuk. Hoewel ik er zelf ook anders over nadenk, wijst die Eysink wel degelijk op een paar interessante dingen. Het is toch niet een gekke gedachte dat de werkelijkheid een eigen leven gaat leiden in de media en in onze bovenkamers?
Ik zou echter wel eens willen kijken naar de verschuiving van onze normen in dit geheel. Het wordt tegenwoordig normaal geacht dat je jezelf tegen van alles en nog wat beschermd. Als je dit niet doet is het al snel je 'eigen schuld'.
50 jaar terug konden we nog gewoon onze fiets neerzetten zonder dat iemand ermee vandoor ging (40-45 uitgezonderd). Laten we het eens over de onderliggende oorzaken daarvan hebben.

jeanmondo | 04-01-14 | 02:41

Het scheelt ook enorm dat diefstal nu 'vermogensdelict' wordt genoemd. Dat klinkt minder bedreigend...... Immers men is geneigd bij deze cijfers te denken aan witteboordencriminaliteit, maar neen:

www.hoeveiligismijnwijk.nl/sf.mcgi?868...

Ach en aangezien bij de verzekeringsmaatschappijen de opgaven wegens braakschade rap toeneemt, denk ik spontaan dat een en ander niet klopt.

toetssteen | 04-01-14 | 01:59

Carib | 03-01-14 | 20:10
Teacher's pet? Wat lul je? Beetje relativeren is nooit te veel gevraagd.

Tweemy | 04-01-14 | 00:38

Hannibal Lector Veiligheidsbeleving??

John Doorzon | 04-01-14 | 00:32

@reageerbuis | 03-01-14 | 19:35 |
Nog minder blauw op straat? Ik zie nooit blauw op straat! Ja, achter een struik met een lasergun naast de straat, dat wel. Om mij als hardwerkende belastingbetaler van geld te beroven. Maar op straat, om CRIMINELEN op te pakken, dat is echt iets uit de jaren '60, hoor.
.
Het oppakken van criminelen levert de politie namelijk a) geen geld op en b) wel een hoop zinloos werk. Bovendien is het gevaarlijk, want Mo kan via een neef van hem (iedere Mocro is neef van elke andere Mocro) bij de politie te weten komen "waar je huis woont". Nee, de wouten kijken wel uit.
.
Trouwens, de reden dat al die ruif-vretende consultants in koor kunnen roepen dat "onveiligheid een gevoel is", is dat niemand meer aangifte doet. Is namelijk een volstrekt zinloze actie in dit land...

Brou Is Back | 04-01-14 | 00:12

Ja, ik voel me onveilig. Wat gaan jullie er aan doen?!

Your interpretation | 03-01-14 | 23:58

Niet zo negatief. Veiligheid is een gevoel. Een onveilig gevoel is niet per definitie terecht. Elk incidentje word breed uitgemeten in de media. Van een mug die olifant gemaakt. Kopschoppers, doodschoppers en schieters. Een paar incidenten. Niet iedere Fin wil je blonde dochter verkrachten. Niet iedere MOE lander is uit op je portomonee. Toch? Hoop ik!

byebyeholland | 03-01-14 | 23:22

Onveiligheid is inderdaad een gevoel. En 2% pakkans is dan weer een feit.

van heinde en verre | 03-01-14 | 23:17

@SyntaxError | 03-01-14 | 21:12
Dank voor uw bijval. Doet me goed te zien dat ik niet de enige schreeuwer in het maaiveld ben.

wakkere_nederlander | 03-01-14 | 22:57

Jullie lezen hier wat die Eysink Smeets zegt al net zo slecht als de Metro dat deed en daarna Joop die over hetzelfde berichtte. Dus ik herhaal maar deels wat ik daar als schreef.

Het artikel uit de Metro waarin deze Eysink Smeets directeur van de LEV en tevens lector veiligheidsbeleving wordt hier m.i. wel heel kort door de bocht zo niet slecht geïnterpreteerd.

Hij schrijft dus bijvoorbeeld juist dat de Nederlandse burgers zelf géén gevoel van onveiligheid ervaren!

“als je aan de mensen zelf vraagt of ze zich veilig voelen, dan zeggen ze 'ja', maar ze denken allemaal dat anderen zich niet veilig voelen!"

De Nederlandse burger vindt dus overwegend dat er geen reden is zich onveilig te voelen, dat de anderen overdrijven, tenzij het gaat om ook volgens Eysink Smeets wel degelijk zwaar belaagde burgers in bepaalde buurten waar juist veel te weinig opgetreden wordt.

Hij schrijft dat politie, politici, en sommige bewoners in 90% van de leefgebieden overdrijven in hun maatregelen tegen de volgens hem dus lage kans op het slachtoffer worden van criminaliteit.

Maar als je eerst stelt dat de burgers zélf weinig aanleiding zien om bang te hoeven zijn is er dus niet sprake van een overdreven angst maar van een overdrijven aan maatregelen en wordt deze mede aangespoord door politie, en politici. Mag ik daar dan bijvoorbeeld verzekeringsbedrijven aan toevoegen? En is dat dan werkelijk overdreven?

Ook al is de kans laag gaat het in de meeste gevallen om maar één geval dat de maatregelen, en meestal maar een beperkte mate daarvan, nodig zijn. Dat is niet overdreven zolang het niet gepaard gaat aan overdreven angst. En dat is dus niet het geval.

Rookmelders in huis, veiligheidsriemen en airbags (voor en achter) in de auto, de verplichte helm op de motorfietsen, brommers, en scooters, (en straks ook fietsen?), de vaak overdreven uiterste datum van consumptie van veel voedselartikelen, en nog veel meer zaken waren en zijn volgens velen overdreven maatregelen vanwege de relatief lage kans op problemen.

Toch heeft tegenwoordig nagenoeg iedereen ook dievenklauwen e.d. op ramen en deuren, verstevigde sloten, bewegingsmelders met verlichting, etc. allemaal maatregelen hen aangedragen door politie, verzekeringsmaatschappijen (die het zelfs eisen), en kennissen en familie.

Er is zeker geen sprake van overdreven mate van angst daarbij. Dat bevestigd Eysink Smeets tenslotte ook. Maar wel van een van elkaar overgenomen reeks maatregelen die waarschijnlijk nooit van toepassing nodig zullen zijn. Maar mogelijk hebben ze een toename van het nodig zijn ook wel voorkomen.

Dat alles geldt volgens Eysink Smeets juist weer niet voor 10% van Nederlands leefgebied waar de onveiligheid onderschat wordt en er daardoor tekortschietende aanpak is.

In dit geval is de onderschatting juist niet afkomstig van de daar verblijvende bewoners, buurt- en straatcoaches en wijkagenten, die er immers middenin zitten, maar de politiek, de politie, en rechterlijke machten op hoger niveau.

Dat zijn de bekende wijken waar het zo alom bekende straattuig de dienst uitmaakt, door Eysink Smeets in een eerder rapport van de LEV “de onaantastbaren” gedoopt: www.yumpu.com/nl/document/view/203822...

Deze “onaantastbaren” moeten volgens Eysink Smeets nu eindelijk eens aangepakt worden met voldoende middelen en gevolgen zodat de terreur niet voortduurt, de bewoners eindelijk weer aangifte dúrven te doen zonder terecht represailles te moeten vrezen. Dat dat nu niet gebeurt komt volgens hem (zie het rapport) omdat politici en instanties het problem juist niet voldoende willen onderkennen omdat dit benoemen bekend zo gevoelig ligt.

GingerTed | 03-01-14 | 22:30

Public reassurance?? Holy crap! Liegen en draaien voor geld.. Wat een arelaxte dude en wat een stinkend kutvak. Alleen inHolland!

NACademicus | 03-01-14 | 22:20

Weer zo'n omhooggevallen "expert" die reële angst afdoet als een dom onderbuikgevoel en ons allemaal ongezien de tiefus wenst. Dat levert vast een dikke portemonnee op dat baantje bij de L.E.V.! Straatrovers, leest u even mee?

PrinsesStoepje | 03-01-14 | 22:14

Mijn perceptie van een subjectief onveiligheidsgevoel is dat ik de deur niet meer opendoe. Ik was vroeger heel leuk. Deed voor iedereen wijd de deur open.

Madame Bonbon | 03-01-14 | 22:11

De zoveelste veredelde oplichter die men als een of andere autoriteit ziet. Dwaas.

Desmoulins | 03-01-14 | 22:02

Weer zo'n zelfbenoemde 'expert' die mij gaat vertellen, dat ik mij geheel onterecht onveilig voel.
Slechts een paar weken geleden is hier een vent opgepakt, die in m'n tuin en bij de voordeur aan het rommelen was om half 4 's morgens.
Ik wilde een breekijzer pakken, maar kon dat kreng niet optillen wegens xwaar gekneusde ribben.
Enig idee hoe onveilig je je dan voelt, Marnix Eysink Smeets?
Niet?
Dan moet je gewoon je smoel houden!

Schietmijmaarlek | 03-01-14 | 21:59

Ik zal het eens aan Theo vragen... oh wacht

duitse herder | 03-01-14 | 21:43

Goh, dus dat tabelletje in de krant van vandaag was een gevoel. Gelukkig laat onze Annabel geen feiten in de weg van een fijn stukje staan.

Strenge meester | 03-01-14 | 21:40

poli | 03-01-14 | 21:14
Alles draait om publieke overtuiging.
En het doel heiligt de middelen.

SyntaxError | 03-01-14 | 21:33

Ik voel me alleen maar onveilig als het om de roverheid gaat, dat zijn de echte dieven en overvallers.

En om het feit dat als ik een klap uit deel om mij zelf te verdedigen ik wordt opgepakt.

weg met ons | 03-01-14 | 21:30

Tuurlijk. Amsterdam is inderdaad een kutstad. Maar om nou een direct verband te leggen tussen oost-europese bendes die de stad terroriseren en het PvdA stadsbestuur, gaat zelfs mij te ver.

VanBukkem | 03-01-14 | 21:20

Ministry of Public Reassurance

eat your heart out Orwell

poli | 03-01-14 | 21:14

@wakkere_nederlander | 03-01-14 | 20:20
2020 .. toepasselijk :P
Goed .. als er iets gebeurt, bel de politie, maak foto's/filmpjes met je telefoon, doe alles om de agressor zijn gang te laten gaan, verzamel informatie en wacht op de politie. Ga vooral niet zelf de held uit hangen. De politie is er niet voor niets, de politie zorgt voor orde en veiligheid! De burger is niet in staat zelf de juiste maatregelen te treffen en mag daarom ook niet zelf het heft in handen nemen, daar hebben we politie/justitie voor. Zij zal adequaat reageren en het recht voor u toepassen. Daar betaalt u immers een deel van uw belasting voor.
Vertrouw ons beste burger, wij weten echt beter wat goed voor u is dan uzelf. Er is eigenlijk niet zo heel veel aan de hand; Ivo: "we hebben het onder controle"
--
Als iemand "aangevallen" wordt moet hij zich op dat moment kunnen/mogen verdedigen. Dat zou zelfs zo ver mogen gaan dat iedereen en wapen mag gebruiken in een levensbedreigende situatie.
--
En dan nog iets ... politie/justitie wordt aan alle kanten uitgelachen .. NL is een snoepreisje voor criminelen, de straffen zijn laag en de burger MOGEN niets doen.
.
.
static1.volkskrant.nl/static/photo/201...

SyntaxError | 03-01-14 | 21:12

Onveilig gevoel krijg ik als je leest dat er alleen in Den Haag al 70 auto s in de fik gestoken zijn, de nieuwswaarde was gering, we zijn het al gewend?

Terpen-tijn | 03-01-14 | 21:10

De prioriteit van onveiligheid is geen gevoel, maar een geldkwestie.
Hoe meer het opbrengt hoe onveiliger wij ons moeten voelen.
Zo is vuurwerk natuurlijk harststikke onveilig, want dat kost de overheid alleen maar geld en slachtoffers.

Terpen-tijn | 03-01-14 | 21:04

Uhm, OT/
Iemand 24 uur met ali b. aan het kijken?
Mijn nekharen staan overeind. Ik zie de agressie in figuren als ali b. Als ik theo was werd het moeilijk deze moslim moraalridder niet alle hoeken van de kamer te laten zien. Die krullenbol heeft nu al een paar keer een mes gepakt en het vuur spuwt uit zijn donkere oogjes. Zweverige idioot die denkt de wijsheid te bezitten. Echt, echt heel erg. Psychopaat. Wat betreft veiligheid moeten dit soort mensen heel snel weg, of een lesje leren.

de grote Anti | 03-01-14 | 21:01

Public Reassurance is een dure manier om te zeggen "Geen paniek mensuh!". En zodra iemand dat zegt, is er 100% zeker stront aan de knikker.

Xukje | 03-01-14 | 21:00

@VanBukkem | 03-01-14 | 20:55

*knikt*

Koninging Beatricks | 03-01-14 | 20:59

Wij van de Landelijke Expertisegroep Crossmediale Klantbeleving Middels Integrale Communicatieve Hefboomfuncties (ja, wij hebben ook een afkorting) denken daar toch iets anders over.

Stormageddon | 03-01-14 | 20:58

@Koningin Beatricks
U heb gelijk. Ik had het anders moeten zeggen: Ik heb het gevoel dat onze regering het op mijn geld voorzien heeft. En dat is trouwens geen gevoel, maar gewoon keiharde realiteit.

VanBukkem | 03-01-14 | 20:55

Ja ik zou me ook een stuk veiliger voelen als ik in m'n 'professor' wijk met vaste wijk agent in een huis woon van 500K-1000K waar nooit ene fuck gebeurt en geen allochtonen wonen om vervolgens op de "media" als opsporingverzocht zie dat er weer iemand zwaargewond is geraakt bij een overval door multiculti tuigh.

Perceptie van 'onveiligheid' is dan inderdaad een heel ander 'gevoel', terwijl de laag tot modaalverdieners in wijken wonen waar dit helemaal niet meer het geval is, maar gewoon de WERKELIJKHEID.

Hij is tevens een boegbeeld met wat er mis is met Politiek Links. Hoge salarissen, mooie wijken, veilige buurten en maar denken dat de rest in Nederland ook zo leeft.

LangeTijdGeleden | 03-01-14 | 20:52

@VanBukkem | 03-01-14 | 20:45
Dat ken ik ook, als ik uit m'n kroeg kom blijkt vaak de inhoud van m'n portemonnee verdwenen

Schoemie | 03-01-14 | 20:49

@VanBukkem | 03-01-14 | 20:45

Portemonnee wel.
Kluis ook.

Bankrekening niet.

Koninging Beatricks | 03-01-14 | 20:48

Precies zoals Teeven het ook brengt. Nederland heeft het laagst aantal gedetineerden per 100.000 inwoners van heel europa en ver daar buiten, dus we leven in een veilig land... Duh!

Grote Joop | 03-01-14 | 20:46

Ik heb het gevoel dat mijn portemonnee nergens veilig is.

VanBukkem | 03-01-14 | 20:45

Oh, u vindt dat ik onveilig rijd, agent? Dat is echt pure perceptie, hoor. "Lector veiligheidsbeleving", zoiets bestaat dus als "vak". Het wachten is op docenten "Marokkanenbeleving", "vuurwerkbeleving", "Roemeens jatwerkbeleving", "Ruttebeleving", gaat u maar door.

Mousehunter | 03-01-14 | 20:44

Onveiligheid is een heerlijk gevoel!
Nooit gesnapt dat zoveel Nederlanders hun best doen voor een huisje boompje beestje leven.

witte strepen | 03-01-14 | 20:43

@Deus Absurdia | 03-01-14 | 20:36

Ja want mensen met een andere mening moeten dood hè?

Extremist.

Koninging Beatricks | 03-01-14 | 20:40

Integendeel veiligheid is schijnveiligheid. Net als zekerheid niet bestaat.

Veel Vaak | 03-01-14 | 20:39

-weggejorist-

Deus Absurdia | 03-01-14 | 20:36

Ik voel me helemaal niet onveilig, slechts af en toe een beetje geirriteerd omdat de lulligste dingetjes niet mogen en buitensporig tegen wordt opgetreden terwijl gajes met de meest treurige delicten wegkomt. Das echter niet een gevoel van onveiligheid maar van onrecht.

Tsjernodebiel | 03-01-14 | 20:26

Dus als ik het goed begrijp zeuren dus die mensen met hun vuurwerkverbod. Wat nou onveilig die nitriet bommen. Ik wist het wel. Gelul dus. Nu hoor je het eens van een echte expert. Whoeaaa.

tweetybird | 03-01-14 | 20:21

Nee onveiligheid is een *kudtgevoel*.
Zeker als je als kerel in de bloei van z'n leven geen geweld mag gebruiken tegen rovers & inbrekers omdat eigenrichting verboden is en het monopoly voor geweld bij de 'sterke arm' ligt.

Deze peperdure verzorgingsstaat geeft maar weinig waar voor je geld.
Beter hadden we een nachtwakersstaat.
Met dien verstande dat je voortaan zelf het recht/de plicht hebt je eigen te verdedigen.
IK BEN ER KLAAR VOOR/MEE!

wakkere_nederlander | 03-01-14 | 20:20

Leraar bij InHolland, dat was het moment dat ik de man absoluut niet meer geloof. Je vraagt je ook af welke opdrachtgevers zo'n kneuzentent heeft.

neemjemoederindemali | 03-01-14 | 20:12

@Tweemy
Teachers pet!

Carib | 03-01-14 | 20:10

Toch heeft de man een punt. Als je in Groningen woont en ze steken in Brabant auto's in de hens dan moet je je thuis niet onveilig gaan voelen.

Geert Linkers | 03-01-14 | 20:09

Na 35 inbraken in verschillende steden (filialen) zonder dat er ook maar eentje is opgelost en een troosteloze blik van de dienstdoende agent of iets dergelijks die altijd weer denkt daar heb je die zeikerd ook weer, komt zeker weer aangifte doen, hij weet toch onderhand wel dat je ons niet interesseert, dacht ik niet aan mijn gevoel maar aan mijn verstand: Ik moet hier weg...

duitse herder | 03-01-14 | 20:07

Vroeger had je rechercheurs die met een aangifte aan de slag gingen. Nu heb je beleidsmedewerkers die het veiligheidsgevoel in kaart brengen. Vroeger had je brigadiers die bepaalden waar gepost moest worden om de crimineel toch eens te pakken, nu heb je preventie medewerkers die de inbreker bij de buren laat inbreken.

Vroeger had je agenten die dagelijks een ronde liepen. Nu heb je tekstkarren die een parkeerplek innemen en je vertellen dat zakkenrollers al jaren bestaan. Vroeger had je een zedenpolitie, nu hebben we een flitsteam.

We hebben in Nederland 50% extra agenten nodig om op het Europees gemiddelde te komen. Daarnaast moet het waterhoofd aan filosofen vervangen worden door mensen die het vak nog kennen. Die de pakkans verhogen.

Laat ik ook als laatste trap na die filosofen eens in het hart van hun ziel stampen. Stel de criminaliteit is gedaald, wat dan nog? Moeten we ophouden met voor elkaar te waken? Moeten we de politie opheffen? Is 10% minder straatroof wel echt leuk voor die 90% van de oma`s die wel beroofd worden? Wat de neuk wil je zeggen?

Tot en met de laatste crimineel wil ik ze netjes in de bak hebben. Niet zo zeer omdat ik iets tegen die mensen heb, maar voor de rust van hun slachtoffers en uit respect voor de werkende arbeider en ondernemer. Uit respect voor mensen die werken voor hun geld.

De helft van de gevangenissen staat leeg, de pakkans is 2%, 15000 tot celstraf veroordeelden zijn zoek en 5000 ontliepen via die route hun celstraf. Allemaal cijfers die laten zien dat Nederland criminelen niet afschrikt en namens de slachtoffers geen vergelding regelt. Het wachten is op de verslechtering van deze cijfers door de influx van het Oostblok.

Misdaad loont, daarom vind het plaats.

Feynman | 03-01-14 | 20:06

Ah, Marnix Eysink Smeets (1956) richt zich op innovatief onderzoek en instrumentontwikkeling op het gebied van de subjectieve veiligheid. Rauwe realiteit is dus niet zijn ding.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 03-01-14 | 20:05

Soort van NewSpeak.

Ben Adam | 03-01-14 | 20:05

@Lobo | 03-01-14 | 19:57 |

die zal inderdaad weinig onveiligheid meegemaakt hebben of, zoals hij het zelf wil omschrijven, gevoeld hebben

Schoemie | 03-01-14 | 20:04

Tief op, Nanninga, met je bedroevende riooljournalistiek. Artikel wekt de indruk dat 'onveiligheid is een gevoel' een quote is van Smeets, terwijl hij dit nergens zo heeft gezegd. En ja, wanneer je de criminaliteitscijfers (dalende) vergelijkt met het subjectieve onveiligheidsgevoel (stijgende), dan kun je moeilijk anders dan de conclusie trekken dat onveiligheid tot op zekere hoogte een gevoel is dat niet wordt gesteund door harde cijfers.
.
Maar goed, het is natuurlijk makkelijker om een paar incidenten in je artikel te smijten, te eindigen met een zoeklink naar "overvallen", en zo proberen je foute aanname te staven.

Tweemy | 03-01-14 | 20:03

Leraar InHolland need to say more?

william7055 | 03-01-14 | 20:02

@schoorsteenveger
Mooi en duidelijk stukje.

appeltjesgroeneweide | 03-01-14 | 20:01

Beetje "wij van wc-eend" gevoel.

mkm.nl | 03-01-14 | 19:59

Public Reassurance is een mooie linkse studie! Niks aan de hand mensen, ga lekker slapen de overheid waakt over u! En dus nu verkrijgbaar als HBO studie. Vandaar dat links NL Doekele Terpstra ASAP erin stuurde toen Inholland in de problemen kwam. Die kweekvijver van NSB'ers moet in stand worden gehouden.

funkyd | 03-01-14 | 19:58

Natuurlijk bestaat er een verschil tussen de manier waarop burgers criminaliteit beleven en de officiële cijfers. Maar dat verschil is niet wat mensen denken. Het sentiment onder de Nederlanders is volgens mij een betere indicator van veiligheid of onveiligheid dan de officiële cijfers.

De officiële cijfers hangen namelijk af van de manier waarop autoriteiten te werk gaan. De meeste aangiftes belanden direct in de prullenbak, de meeste aangiftes die niet in de prullenbak belanden volgen uiteindelijk niet tot vervolging, en vaak wordt de vervolging ook nog afgebroken voor er een veroordeling is. Dan krijg je wel lage officiële misdaadcijfers, ook al lopen de fietsendieven overdag met betonscharen op stations en zijn vechtpartijen op voetbalvelden haast de norm.

Nequebard | 03-01-14 | 19:58

Sure is Telegraaf in here.

DevinNull | 03-01-14 | 19:58

Er is inderdaad een onderscheid te maken tussen objectieve feiten enerzijds en subjectieve beleving anderzijds. Het een rijmt lang niet altijd met het ander. Het is een matrix met vier kwadranten:
1) ik voel me onveilig, het is onveilig;
2) ik voel me onveilig, het is veilig;
3) ik voel me veilig, het is onveilig;
4) ik voel me veilig, het is veilig.
Nou is het al een hele toer om gevoelens van onveiligheid te operationaliseren. Hoe meet je die gevoelens? Vragenlijst? Galvanic skin response?
En het is ook niet simpel om een goede maat te hebben voor feitelijke veiligheid. Statistische gegevens? Steekproeven?
Wat die Eysinks Smeets volgens mij zegt is dat er op een verkeerde manier te veel tijd en geld wordt gespendeerd aan hoekpunt twee, dus situaties waarin men zich onveilig voelt maar er in werkelijkheid niet zo'n onveilige situatie wordt aangetroffen, terwijl er -en dit meldt Nanninga niet- te weinig tijd en geld wordt besteed aan kwadrant 1, situaties dus die werkelijk ook onveilig zijn.
Dat is niet echt een opmerkelijk standpunt, eerder een open deur.
Dat politici de neiging hebben om de hele wereld in kwadrant twee te stoppen of enle daarop de nadruk te leggen is weer een ander verhaal natuurlijk.

Schoorsteenveger | 03-01-14 | 19:58

Marnix zit er zelf dankzij zijn geleuter iig warmpjes bij, zo te zien.

Lobo | 03-01-14 | 19:57

@God Bestaat Niet 19:55
Berijkt. Ghe.

Ashtrey | 03-01-14 | 19:56

Lees alleen al die bagger op die website, hoe om te gaan met straattuig en zo. Praatgroepen, commissies, vergaderen, ja zo los je dat op. Geen fuck word er daadwerkelijk berijkt, maar daar ging het ook niet om. Waar het wel om ging is die half miljoen taxpoet die een of andere dodo in den Haag er tegenaan kiepert bij dit soort figuren, waar naar later blijkt dat de dodo op een of andere manier ook nog verstengelt zit in dat bedrijfje.

God |Bestaat Niet | 03-01-14 | 19:55

De individuele, subjectieve waarneming van de werkelijkheid is niet te meten noch daadwerkelijk te sturen, welke - vanuit mijn bescheiden perceptie - belangwekkende naam je je fantasie onderneming ook geeft.

Ashtrey | 03-01-14 | 19:53

kunnen we hier dan ook spreken van een gevoelig onderwerp?

Schoemie | 03-01-14 | 19:52

je wordt berooft,bestolen,overvallen,neergestoken,verkracht,misbruikt,bespuugt,vermoordt, mishandelt..... het is allemaal maar een gevoel.

S.Hole | 03-01-14 | 19:52

O, gelukkig maar. Ik dacht dat er echt iets aan de hand was.

Lewis | 03-01-14 | 19:50

Maar wel een lekker gevoel. *condooms weer opbergt*

bolkebeer | 03-01-14 | 19:49

Dat 'gevoel' heeft een oorzaak. Een groot deel van die oorzaak heeft te maken met lage pakkans, nog lagere straffen, importtuig en moelanders. Maar laten we vooral de oorzaken niet aanpakken, want dan moet je zaken benoemen en dat moet je als zacht gekookt politiek ei niet willen. Uw 'volksvertegenwoordigers' zullen er ook 2014 alles aan doen dit land zsm kapotstuk te maken en vooral zullen zij er alles aan doen u niet te vertegenwoordigen.

Pikkestrijder | 03-01-14 | 19:46

Marnix Eysink Smeets heeft zijn sporen verdiend 'aan de subjectieve kant van de veiligheidszorg'. Hoe dien ik dat te duiden?

hatari | 03-01-14 | 19:45

"Wat bleek? Alleen de witte en hoogopgeleide mensen kwamen opdraven". Tja, een Marokkaans moedertje hoeft niet bang te zijn een mes op haar keel te krijgen. Nou ja, op straat dan.

menzo | 03-01-14 | 19:44

Het landelijk beleid om aangifte te frustreren, geflankeert met een campagne om dat *wel* te doen (Haha gefopt), begint zijn vruchten inderdaad af te werpen in de statistieken.

In de *echte* wereld? *SNAFU*

Godsammekraken | 03-01-14 | 19:44

Als onveiligheid slechts een gevoel is, hoeven we ook geen soldaten naar Mali te sturen.

Borrelende Boris | 03-01-14 | 19:43

-weggejorist-

Rest In Privacy | 03-01-14 | 19:42

Lector veiligheidsbeleving... get a job!

Rest In Privacy | 03-01-14 | 19:41

Ondanks de moeite die de beroepswegkijkers doen om hun eigen kneuspubliek de onwaarheden voor te blijven schotelen, snapt het gewone volk wat er aan de hand is.
Nederland wordt overspoeld door tuig.

smdyasc | 03-01-14 | 19:41

onveiligheid is vanzelfsprekend een gevoel. Dat gevoel dat je bijv krijgt wanneer bijv een groepje marokkanen agressief naar je staat te kijken op de hoek van een straat.
Je kunt alleen maar onveiligheid ervaren als daar aanleiding voor is. Want in een Chinees restaurant voel ik me bijv veilig. Idem in de V&D.

appeltjesgroeneweide | 03-01-14 | 19:41

".. Landelijke Expertisegroep Veiligheidspercepties.."

Kijk nou! Wat een schattig agitpropmolentje!

Godsammekraken | 03-01-14 | 19:39

Ik ga in ieder geval heel 2014 de deur niet uit, dus ook niet meer werken (sowieso zinloos), blijf mooi thuis op mijn spulletjes passen..

Boris die Sauertopf | 03-01-14 | 19:39

Een oplospercentage van 3% is een feit.

Godsammekraken | 03-01-14 | 19:38

Ha, daar is ie weer, de eenhoorn en de regenboog. Heb er lang op moeten wachten. Blij je terug te zien, meneer de eenhoorn.

Zyprexa20mg | 03-01-14 | 19:36

Eerste aanzet voor minder blauw op straat. Bedankt he Mark.

reageerbuis | 03-01-14 | 19:35

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen