Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Das Kapital duidt Bijstand. Heel Holland schrikt

gezinindebijstand.jpgGoedemorgen Hardwerkend Nederland! Allemaal weer lekker op weg naar werkgever, klant en/of freelance klus? Hahaha. Bent u even dom bezig, met uw schitterende arbeidsethos. Waarom bij het krieken van de dag in een koude auto/trein kruipen op weg naar uw cubicle als u ook de rest van de dag lekker thuis tussen de klamme lappen kunt liggen? Ja maar, de schoorsteen moet toch roken, zult u zeggen. Klopt. Maar wie bent u om zelf het brandhout in die kachel te stoppen? Daar hebben wij in Nederland een overheid voor. De jongens en meisjes van onze financieelgeld afdelingswebsite Das Kapital hebben gisteravond laat even haarfijn uitgerekend wat dat nou oplevert, zo'n bestaan in De Bijstand. En verdomd als het niet waar is. Die Bijstand is een ware goudmijn! Heul Twitter en FaceBook over de pis. Pageviews, woede, klagende mensen die hun hele leven krom hebben gelegen, en alles. Zelf uw inkomen vergelijken met dat van een minima? Ga even zitten. Glaasje water? Niet schrikken. HIERRR. Namens hunnie die om 11:00 uur wakker worden, prettige werkdag verder.

Reaguursels

Inloggen

Hier moet inderdaad streng tegen opgetreden worden. Ik begrijp dat de overheid dit niet durft en zich laat intimideren door hufterig gedrag.
--
Hufters weren uit bijstand, vind ik een titel die de lading beter dekt.
--
Misschien gaan werken met vaste bedragen, een soort basisinkomen, en geen extra toeslagen, 'mazen in de wet' etc. Dus duidelijk stellen: alleenstaande bedrag x, niet meer en niet minder, samenwonend stel bedrag y, niet meer en niet minder. Dan valt er ook niet meer creatief te boekhouden.
--
Dit is conform de regels, de overheid krijgt hier een koekje van eigen deeg. Verander het recept zou ik zeggen!
--
Ik denk dat 90% van de bijstandsgerechtigden welwillend is. (pure gok) Om nou het gedrag van de hufters als stigma te gebruiken voor de hele groep vind ik onnodig generaliserend.
--
Niet elke kroegbezoeker is alcoholist.
--
Die nieuwe regeltjes van Klijnsma zijn voor dit soort mensen, de hufters, aanleiding om deze ook weer aan hun laars te lappen. Ze lost het probleem niet op, alleen weer meer frustratie bij sociale zaken en weer meer bureaucratie. De hufter wint het weer. De welwillende betaalt de prijs.

ageeermeneer | 19-12-13 | 14:45

Exact! Het artikel gaat dan ook om diegenen die daadwerkelijk dat soort zaken doen en niet om degenen die daarop raakvlakken met zichzelf zoeken. En dat zijn er dus beduidend meer dan je denkt. Bovendien is hier geen sprake van frauderen, want wat deze mensen doen is volledig conform de regels. En de gemeente heeft daar ook weinig over in te brengen, want dit zijn van rijkswege vastgestelde bedragen en de enige zeggenschap die de gemeente daarin heeft is over die 20% toeslag voor alleenstaanden. Als je die toeslag sowieso niet krijgt valt er niks te dreigen. Waarom denk je dat ze bij de Sociale Dienst steeds zo moeilijk doen met nieuwe aanvragen? Die lui zijn zwaar gefrustreerd dat al die uitbuiters gewoon over hun heen wandelen en dat ze worden uitgescholden als ze geen krabbeltje zetten voor bijzondere bijstand voor het een of ander. D'r is er hier zelfs een keer eentje bij de "Soos" binnen komen wandelen met een tapijtmes en begon in de vloerbedekking te snijden, want dat had ze nodig en ze kreeg er geen geld voor. Toen ze weer buiten stond had ze dus wel geld en adt is hoe het werkt.
.
Het punt is dat in de complete wirwar van persoonsgebonden inkomens/uitkeringen en op huishouden gebaseerde toeslagen er iets gruwelijk scheef zit en dat is dat feitelijk iedereen met een inkomen tot modaal effectief op bijstandsniveau leeft. Dit komt ook tot uitdrukking in het rapport dat het CBS onlangs publiceerde over armoede in Nederland en daarbij de armoedegrens als zijnde op €1960 netto per maand noemde. Het staat buiten kijf dat vrijgezellen hierbij absoluut het meest bekaaid vanaf komen, zij het dat deze groep het wel al met een lager inkomen (vanaf ~25.000 bruto per jaar) ruimer kan krijgen.

Pierre Tombal | 19-12-13 | 09:37

Op Geenstijl wordt per definitie altijd uitgegaan van het slechtste van de mens. Een absoluut wantrouwen tegenover alles en iedereen, nu is de bijstandtrekker weer aan de beurt. Ook geen enkel vertrouwen in de gemeenten die uiteindelijk de beslissing nemen over al dan niet een uitkering en de hoogte daarvan.
--
Mensen kunnen ook van een flat afspringen, moeten we nu alle flats maar afbreken? Mensen kunnen dus ook frauderen, het is aan de gemeenten om dit tegen te gaan.
--
Kennelijk heb jij een totaal wantrouwen in mensen, ik kan daarom alleen maar medelijden met je hebben.

ageeermeneer | 18-12-13 | 20:11

Hahaha. Die laatste alinea van mij klopte uiteraard geen hout van. Want geen enkele bijstandstrekker betaalt €500 huur per maand van zijn uitkering. Geen enkele bijstandstrekker betaalt ook €120 zorgkosten per maand, zelfs niet met volledig eigen risico meegeteld (waarvoor je dus eerst zorg moet afnemen).
.
Maar bovenal draait dit onderwerp niet om jou. En het draait ook niet om jouw hersenspinsel dat ik dat villa verhaal van jou serieus zou opvatten. Het is namelijk absoluut zonneklaar wat je daarmee bedoelde en dat is dus niet wat je sindsdien aan uitleg daarover gegeven hebt. Wat je er namelijk in werkelijkheid mee bedoelde is dat je het niet gelooft dat de bijstand op deze manier uitgebuit kan worden en dat dit in de praktijk ook zo gebeurt. Maar dat jij niet ziet hoe je dit op je eigen persoonlijke situatie kan toepassen betekent nog niet dat anderen dat eveneens niet zien. De mogelijkheden zijn er absoluut en ze beginnen met: zorg dat je geen vrijgezel bent.

Pierre Tombal | 18-12-13 | 17:45

Pierre Tombal | 18-12-13 | 09:45

Je laatste alinea benadert de werkelijkheid in ieder geval een stuk realistischer. Je zegt zelf al dat je geen bezit mag hebben met een bijstandsuitkering. Wat is daar dan lollig aan? Bijstand is een vangnet, lager kun je niet zakken, o ja, maar dan slaap je onder de brug.

Ik beweer niet dat mensen met bijstand in een villa wonen, die draai geef jij aan mijn absurd uitvergrote sarcasme. Omdat, zoals ik al zei, hiermee een contrast wilde aanbrengen in een populistisch geraaskal over 'lekker graties geld'. Zo lekker is dat niet. Dat je deze opmerking van mij in deze discussie dan als serieus punt blijft in brengen slaat nergens op.

ageeermeneer | 18-12-13 | 13:32

@wilderst | 18-12-13 | 01:42
Ik snap de relatie tussen die €11.000 schuld en vier maanden geen uitkering gehad hebben niet. Wie geeft er nu ruim 2,5k netto per maand uit terwijl hij van een inkomen van maximaal 1,7k af komt?

Pierre Tombal | 18-12-13 | 10:02

@ageeermeneer | 17-12-13 | 21:08
Man, wat zit je nou toch raar te draaien en trekken aan woorden? Het was jouw stelling dat een alleenstaande ouder de touwtjes aan elkaar zou moeten knopen van €800 per maand, terwijl dat om te beginnen al €1190 is (mede verklaard door se589354 hierboven, die zelf deze uitkering geniet), welke als gevolg van toeslagen in reële zin bijna €1.600 waard is. Nogmaals: daar hoef je niet mij in te geloven maar kun je teruglezen in de tegel van se589354.
.
Het is voorts jouw bewering, sarcastisch of gemeend, dat maakt me helemaal niks uit, dat als er daadwerkelijk mensen in de bijstand bedragen zouden ontvangen zoals in het rapport van de SP (want dat is dus de bron) wordt aangekaart, dat deze dan in villa's zouden wonen. Ik heb je verklaard waarom dat niet kan, hetgeen jij als schijnbaar ervaringsdeskundige onderschrijft, maar welke wetenschap jou alleen maar sterkt in je overtuiging dat mensen in de bijstand allemaal zielig zijn en met €800 per maand moeten zien rond te komen.
.
Dus oké, prima. Jij wil gelijk hebben? Hier heb je je gelijk: iedereen in de bijstand moet met €800 per maand rond zien te komen en daarvan moeten ze €500 euro huur betalen plus €150 gas-water-licht en €120 zorgkosten. En met de resterende €30 kunnen ze dan bij het Leger des Heils kleren kopen en bij de voedselbank krijgen ze eten. Blij nu?

Pierre Tombal | 18-12-13 | 09:45

880 euro per maand krijgt de alleenstaande autochtoon, na 3 maanden wachten en na helemaal doorgelicht te zijn...

wilderst | 18-12-13 | 01:49

Bijstand:

Allochtoon: vader, moeder en twee volwassen kinderen wonen in 1 huis en hebben allemaal bijstand, samen 2500 a 3000 euro per maand, een feest met alle hulp en geen lastige vragen.

Autochtoon: alleenstaande woont in 1 huis en wil bijstand, 880 euro per maand, een drama wat betreft uitkering en het verkrijgen ervan.

Wat ik, als rechtsdrager, gewezen lid gemeenteraadscommissie financien voor de VVD, heb meegemaakt, is het volgende: nieuwe baan gevonden na een tijdje ww, ontslagen in proeftijd wegens hernia. Later knieoperatie. Brief einde ww ontvangen op 29 september met als einde ww 6 september. Dag erop bij bijstand gemeld. 3 maanden geen cent ontvangen, alleen aangetekende brieven voor meer informatie over allerlei zaken die men niet 'snapte'. Intake werd gedaan door een Turkse meid die amper NL sprak en het verschil niet kende tussen belasting en wegenbelasting. Beschuldigd van het hebben van vermogen, want pa heeft een koophuis en is terminaal! Echter al mocht pa eerdaags sterven erft ma eerst, belachelijk! Na 3 maanden dus eindelijk bijstand toegekend gekregen, echter naar de maand september kan ik fluiten, foutje tussen instanties... Inmiddels dik 11.000 euro rood bij de nationale ABN tegen 9,70% woekertarief en ik kan nergens anders heen als bijstander.

Babyboomers: bij pa en ma aangeklopt voor een voordeligere lening, want koophuis a 500.000 vrij, 60.000 op de bank en 3000 per maand netto pensioen als afgekeurd leraar en ma heeft nooit gewerkt. Ja, uh, nee, want tja er komen wat kosten aan het huis en je weet nooit of we nog extra zorgkosten moeten maken in de toekomst en een klein (...) buffertje is dan wel fijn.

WAT EEN KUTLAND!

wilderst | 18-12-13 | 01:42

Pierre Tombal | 17-12-13 | 20:42 |

Okee, laatste poging. Ik beweer niet dat je een hoog eigen vermogen mag hebben in de bijstand, 5700 euro om precies te zijn. Waar heb ik dat beweerd? Of doet jou mijn sarcastische opmerking ' Zie jij gezinnen in een luxe villa wonen rondkomend van een riant bijstandsalaris?' denken dat ik in die overtuiging ben?

Tendens hier is, je kan beter niet gaan werken en lekker ruim met z'n 4en met een bijstandsuitkering gaan leven. Wat een cynisme zeg en totaal respectloos voor de hardwerkende burger. Vandaar dus mijn sarcasme tegen zoveel domheid.

Verder stigmatiseer je bijstandstrekkers als bierzuipers, garageboxtypes, en allemaal met een luxe BMW voor de deur. Wat een karikatuur plaats je hier. Waarom?
Iemand met een burn-out kan ook in de bijstand terecht komen, volgens jouw stigma is diegene dan een achterstandstokkie geworden.

Die mensen waar jij het over hebt hoeven helemaal niet in de bijstand te zitten, heb je ze het gevraagd? Iedereen kan zich inschrijven bij de KvK als dekmantel en ondertussen de gedoogde coffeeshops voorzien van voorraad, bijvoorbeeld.

Verder vind ik jou ook wat warrig in je reactie, waar vertel ik dat wat jij zegt wel of niet klopt?, dit zou je moeten verduidelijken.

ageeermeneer | 17-12-13 | 21:08

Ik heb het altijd al beweert: Als je niets kan, kan je altijd nog gaan werken"

TriestGeval | 17-12-13 | 20:44

@ageeermeneer | 17-12-13 | 20:16
Leuk, maar je geeft nu dus Toonbeeld gelijk. Want we hebben het hier niet over die zielige figuren die het systeem niet begrijpen en tegen de stroom op willen zwemmen. Zoals ik reeds verklaarde: je mag geen bezit hebben en dat vertel jij nu ook maar vertelt er tegelijk bij dat wat ik zeg niet klopt. En dat is een nogal warrig argument van jou, want ik kan niet op hetzelfde moment gelijk- en ongelijk hebben in hetzelfde. Ik zou zeggen, probeer het eens opnieuw en betrek het dan eens niet op je eigen gevoel dat je belazerd bent door iemand die ik niet eens ken (denk ik).

Pierre Tombal | 17-12-13 | 20:42

Moet gvd deze maand weer mijn spaargeld aamspreken om rond te komen. Wat ben ik blij met mijn 48 werkuren in de week.

mr MT | 17-12-13 | 20:28

Pierre Tombal | 17-12-13 | 19:58 |

Jij snapt er anders ook bar weinig van. Je doet net alsof iedereen met een bijstandsuitkering een beroepswerkloze is die overlast veroorzaakt en de hele dag bier zuipt en vervolgens zijn achterstandswijk onveilig maakt.

Wel eens gehoord van iemand die in de bijstand terecht komt en eerst zijn eigen huis moet opeten? Hij verhuist naar een flatje en mag daar eerst zijn hele vermogen gaan opmaken. Daar sta je dan met je goeie gedrag, maar meneer is nou eenmaal te oud om nog aantrekkelijk te zijn voor de arbeidsmarkt. Vooral nu met die crisis hé, we werken liever met flexcontracten en jonge gastjes met loonschaal 1. Tsja, en tegenwoordig zit je nog maar een jaar in de ww. Man, je hebt geen flauw benul!

ageeermeneer | 17-12-13 | 20:16

@ageeermeneer | 17-12-13 | 18:27
Je snapt er dus duidelijk niks van. Om überhaupt bijstand te kunnen ontvangen mag je geen vermogen bezitten. Alles wat je ontvangt *moet* je dus hetzij uitgeven of op een of andere wijze kwijt maken. Loop maar eens door een "prachtwijk" heen en verbaas je over de auto's die daar af en toe tussen staan. Geen haan die er naar kraait, want roerende goederen tellen niet mee voor het vermogen.
.
Desondanks. Zwembad? Heb ik inderdaad bij mijn voormalige achterburen in de tuin gezien. Niet helemaal conform het beeld dat jij er bij hebt, maar toch. En even verderop in de straat een rijtje garageboxen waar de heren van de wijk zich flink kunnen uitleven op hun hobby's. Als je nog een ruim veertig jaar oude brommer zoekt? Zündapp, Kreidler, noem het maar.
.
En naar ik mocht vernemen in de sociale huurwoningen hier om de hoek ook iets van tien zonnekoningen die de rest van de buurt terroriseren. Want dat hoort er schijnbaar ook bij wanneer je verplicht iedere maand een paar duizend euro moet verbrassen: overlast.

Pierre Tombal | 17-12-13 | 19:58

Een basisinkomen voor iedere NL burger is de oplossing van alle problemen. Een basisinkomen is een vast (maand-)inkomen, dat de overheid aan iedere burger verstrekt of garandeert zonder daar voorwaarden bij te stellen. Het heet basisinkomen omdat het net genoeg is om van rond te komen. Wie een hoger inkomen wil blijft aangewezen op andere bronnen zoals inkomsten uit arbeid.

Iedereen wordt door het basisinkomen erkend als volwaardig burger, zonder voorwaarden vooraf. Dit zal leiden tot meer saamhorigheid in de samenleving. Het is een verklaring van vertrouwen vanuit de gemeenschap naar elke burger. Het zelfrespect bij de gemiddelde burger zal toenemen.

Het kostwinner-principe verdwijnt. Niemand is nog totaal financieel afhankelijk van een partner.

Iedereen zal in staat zijn om te kunnen voorzien in de meest basale kosten van levensonderhoud. Dakloosheid, honger en schulden kunnen worden uitgebannen.

Een basisinkomen is goed voor het gezinsleven. Ouders die dat willen kunnen zich primair richten op de zorg voor hun kinderen. Dit zal de kwaliteit van de opvoeding ten goede komen.

Je hoeft niet om het even welk werk te accepteren. Je kunt vanuit een sterkere positie onderhandelen met degene die je een betaalde baan aanbiedt. Daardoor kun je betere arbeidsomstandigheden eisen. En bijvoorbeeld een hoger salaris. Salarisverhoging (dus meer koopkracht) voor meer mensen is goed.

Wanneer niemand meer verplicht hoeft te werken zullen veel mensen waarschijnlijk minder uren gaan werken, waardoor er meer ruimte beschikbaar komt op de betaalde arbeidsmarkt. De beschikbaarheid van betaalde functies zal dus groeien, in tegenstelling tot de huidige situatie.

Je kunt meer invloed krijgen op het werk zelf, en op het functioneren van je bedrijf. Hierdoor krijg je dus meer greep op je eigen functioneren, en daarmee ook meer maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Je kunt makkelijker ontslag nemen.

Een wereldwijd ingevoerd basisinkomen zal een veel evenwichtigere wereldhandel tot gevolg hebben. Dit zal een sterke toename van de welvaart in ontwikkelingslanden tot gevolg hebben. Daardoor zal economische migratie, op zoek naar welvaart in rijkere delen van de wereld, afnemen. Ook zal de noodzaak voor mensen in ontwikkelingslanden om roofbouw te plegen op de natuur sterk afnemen.

De productie van goederen en diensten kan door een verdere mechanisering en automatisering efficiënter en kwantitatief beter worden uitgevoerd.

Vasthouden aan het streven naar volledige werkgelegenheid boven automatisering dwingt veel mensen tot het verrichten van onnodig geestdodend en mensonwaardig werk. Kostbare levenstijd wordt op deze manier zinloos verbruikt en kan tegelijkertijd niet meer zinvol worden aangewend. De menselijke waardigheid wordt op deze manier geminacht.

Veel administratieve rompslomp wordt overbodig. Dit bespaart veel tijd, energie, geld, papier en ergernis. Ambtenaren hoeven niet meer dag in dag uit formulieren te bekijken en duizend-en-één bureaucratische regeltjes proberen te handhaven. Ook zij kunnen na invoering van het basisinkomen hun leven eindelijk naar eigen inzicht invullen met vrijwillig gekozen activiteiten.

Denk HIERRRR maar eens over na ....

werkenisvoorgekken | 17-12-13 | 18:44

@toonbeeld

Raar om mij als kansloos te bestempelen. Ik plaats alleen kanttekeningen bij een tendentieus cijfertjes-goochel verhaal op daskapital. En vraag vervolgens waar die in luxe badende, met zwembad in de achtertuin, bijstandstrekkers dan wonen. Je reactie klinkt behoorlijk gefrustreerd en je ontwijkt elke dialoog door mij zonder argumentatie als kansloos neer te zetten. Hoe kansrijk ben jij dan? Je woont dus in een achterstandswijk als ik het goed lees.

ageeermeneer | 17-12-13 | 18:27

Leuk al die nieuwe aanmeldingen van kanslozen zoals ageeermeneer. Lekker de mening van anderen beinvloeden met nepverhaaltjes... helaas, we zien elke dag, elke dag opnieuw de waarheid. Als ik uitgezwaaid wordt door de wijk als laatste werkende der mohikanen. Kots ervan.

toonbeeld | 17-12-13 | 17:18

@ageeermeneer | 17-12-13 | 14:42
Jouw cijfers kloppen anders ook niet echt. Volgens de bijstandsnorm krijgen alleenstaanden en samenwonenden 50% van het minimumloon per persoon. Een alleenstaande ouder ontvangt 70% van het minimumloon. Verder hebben alleenstaanden, waaronder dus ook alleenstaande ouders, nog recht op een toeslag van de gemeente, welke in het geval van een zelfstandige woning nog eens 20% van het minimumloon bedraagt. Een alleenstaande ouder (zoals se589354 hierboven) ontvangt op deze manier dus 90% van het minimumloon als basisinkomen, ofwel €1190 inclusief vakantietoeslag per maand.
.
Die extra 20% (€240 per maand) is interessant omdat deze een duiding geeft van de normbedragen vaste lasten. De meesten zullen echter bij lange na niet aan de €480 per maand vaste lasten komen en kunnen dus uit dit potje ook persoonlijke zaken als zorgpolis bekostigen. Een alleenstaande ouder houdt op deze manier dus gemakkelijk iets van €650 vrij besteedbaar over per maand, plus natuurlijk nog de extra toeslagen als kindgebonden budget (~€130 per maand) en de kinderbijslag. Ter vergelijking: een gezin met een modaal verdienende kostwinner en exact dezelfde vaste lasten houdt grofweg €850 vrij besteedbaar over per maand. Dat is dus wel met één extra volwassen mond te voeden en zonder rekening te houden met bijkomende beroepskosten. En dat rechtvaardigt dus de vraag of die paar tientjes per maand tussen bijstand en een modaal inkomen al die moeite wel waard is. Laat staan voor lagere lonen.

Pierre Tombal | 17-12-13 | 16:39

porcodio, daar rijden ze die bmw van.

ristretto | 17-12-13 | 15:29

Maria, er is genoeg werk. Echt; kijk de vacatures maar na, de bordjes die in winkels hangen, de uitzendburo's. Je zult echter in deze tijd niet al te kritisch meer kunnen zijn met welk werk je aanpakt; dat is zonder meer waar.

Kloof2012 | 17-12-13 | 14:48

Kloof2012 | 17-12-13 | 14:24 |

Het gaat er mij niet om dat het jouw of mijn probleem is. Ik wilde alleen aangeven dat die rekenvoorbeelden op DasKapital volstrekte flauwe kul zijn. Of je moet mij één praktijkvoorbeeld geven waarbij deze rekensommen het geval zijn, dan neem ik mijn woorden terug. Roepen dat het een schande is, maar waar is die schande dan? Zie jij gezinnen in een luxe villa wonen rondkomend van een riant bijstandsalaris?

ageeermeneer | 17-12-13 | 14:42

@Kloof2012. Het probleem is dat er moeilijk aan vast werk te komen is, maar vrijwilligers heeft men altijd graag.

Maria.1 | 17-12-13 | 14:28

Een kennis van mij heeft recentelijk een complete gebitsrevisie gratis gehad... Geschatte kosten... 12000 euro...

number668 | 17-12-13 | 14:28

weethetevennietmeer | 17-12-13 | 12:01 | + 7 -
Vrijwilligerswerk is de ultieme vorm van decadentie. En dat kun je mi pas doen als je jezelf kunt bedruipen. Want anders betaal ik toch jouw vrijwilligerswerk?

Kloof2012 | 17-12-13 | 14:25

ageeermeneer | 17-12-13 | 13:52 | + 0 -
Maar waarom is dat ineens mijn probleem, dat pa in de bak zit? Vrouwen van 24 met 4 kinderen van 3 verschillende vaders die allen vertrokken zijn, wat kan ik daar aan doen? Bijstandsmoeders die er "voor hun kinderen willen zijn en daarom niet kunnen werken". Flikker op; de principes zijn prachtig, maar waarom moet ik dat betalen?

Kloof2012 | 17-12-13 | 14:24

@weethetevennietmeer | 17-12-13 | 12:01 |

Zeker mag dat. Alleen zou het wel interessant zijn te onderzoeken waarom de betreffende persoon 700 keer is afgewezen. Overigens mag je volgens mij boven op je bijstandsuitkering niks bijverdienen. Alle bijverdienste moet je aangeven bij de gemeente en die trekt dat bedrag dan weer van je uitkering af.

Maar vertel, 700 keer afgewezen, ben je dan niet volledig murw en afgestompt?

ageeermeneer | 17-12-13 | 14:05

Haha, wie gelooft er nou dat dit in de praktijk ook daadwerkelijk voorkomt? Ik weet dat dit soort artikelen van DasKapital de kat op het spek binden is voor de doorsnee geenstijl reaguurder. Nou, nou zeg lekker met €3.428 gratiesgeld op de bank hangen, dat wil ik ook. Nou, probeer het eens zou ik zeggen, ga die uitkering maar aanvragen, veel succes.

Nee, de realiteit is totaal anders: Vader in het gevang, moeder moet met twee koters en 800 euro p/m de eindjes aan elkaar knopen. Kansloos volk? Het zal wel, maar ze bestaan nou eenmaal.

Slap artikel van DasKapital, kom eens met praktijkvoorbeelden en niet met handige rekenvoorbeelden die in de praktijk nooit voorkomen.

ageeermeneer | 17-12-13 | 13:52

Waarom is er niet een hard maximum bedrag dat in de bijstand te ontvangen is? Een maximum dat iig minder is dan het minimum loon.

mecheng | 17-12-13 | 12:28

@weethetevennietmeer | 17-12-13 | 12:01 | + 0 -
Het stukje gaat vooral over gezinnen met meerderjarige kinderen, die vooral met sluw doorrekenen en de grote waffel opzetten voor zichzelf een hangmat hebben gemaakt waarin het goed toeven is.
.
Dat zijn ook over het algemeen gezinnen die al tig jaar in zo'n situatie zitten, of ze er uit willen komen, neuh niet echt, ze terroriseren de buurt en de sociale voorzieningen, ze verschaffen zichzelf een machtspositie door middel van list, bedrog en intimidatie. En macht maakt corrupt en aan dat soort wangedrag moet ook onder de uitkeringsgerechtigden een einde gemaakt worden. Dus zo slecht zijn sommige onderdelen uit de nieuwe bijstandsplannen nog niet.

Ranja Drinker | 17-12-13 | 12:21

@weethetevennietmeer. Ja!

Maria.1 | 17-12-13 | 12:19

Ik wil graag van jullie weten wat jullie van het volgende voorval vinden:

Persoon raakt werkeloos, eindigt in de bijstand. Werkt als vrijwilliger in de bejaardenzorg. Verdient als vrijwilliger 125 euro en mag dat boven op zijn bijstandsuitkering houden. De persoon heeft ruim 700 keer gesolliciteerd, maar komt nergens aan de bak.
Mag zo iemand een bijstandsuitkering behouden ja of nee.

weethetevennietmeer | 17-12-13 | 12:01

@Dr Denker | 17-12-13 | 11:49
Klopt. Ook is de kwaliteit slechter. Als je je wil voeden met dezelfde kwaliteit als in Nederland, dan ben je duurder uit.

Petrus de Rewa | 17-12-13 | 11:50

@ Petrus de Rewa | 17-12-13 | 08:24
Als je hier (Hongarije) naar de supermarkt in plaats van de markten gaat, ben je in de meeste gevallen zelfs duurder uit voor je voedsel... De Nederlandse supermarkten zijn wat dat betreft bijzonder goedkoop, mede dankzij de "supermarktoorlogen".

Dr Denker | 17-12-13 | 11:49

Erg tendentieus verhaal, jammer het is toch voor een deel onthullend en wijst op een wantoestand bij sommige uitkeringen en de stapeling.
We kunnen wel stellen gezinnen met kinderen tot 18 jaar leven in bittere armoede, terwijl er andere gezinnen zijn die in relatieve rijkdom leven.
Dit moet veranderen er moet maatwerk komen, er moet een vast leefgeld bedrag vastgesteld worden, uit te rekenen na het overleggen van de bewijzen van de noodzakelijke vaste lasten die ook in ieder gezin anders zijn.
Misschien kunnen we dan zelfs de voedselbank overbodig maken.

Wel jammer dat het artikel overdrijft en erg tendentieus is.

gebrokenvleugel | 17-12-13 | 11:47

Belasting muppets & loonslaven, werken is voor de dommen. Kijk als je geen zin hebt om hobbymatig een of andere beurs algo. te bedenken of sweatshop handeltje en de opbrengsten lekker rond stuitert in belastingparadijzen is de bijstand natuurlijk de beste tweede keuze. Mijn complimenten overigens om de loonslaven tegen de uitkeringstrekkers uit te spelen, laat ze maar lekker om de kruimels vechten al die muppets, wij graaien ondertussen vrolijk door.

Bertus Brulbroek | 17-12-13 | 11:46

@haarlemmer23 | 17-12-13 | 10:46
Hoe lang denk jij eigenlijk dat dit al gaande is? Het is natuurlijk niet voor niks dat we al tientallen jaren mensen uit de armste gebieden ter wereld hier naartoe halen om vloeren te dweilen en vuilnisbakken te legen.

Pierre Tombal | 17-12-13 | 11:31

Wil wel even geen verwarring laten ontstaan dat het hier allemaal om gevallen van 1 of 2 ouders met bijstand en meederjarige kinderen met bijstand gaat.
Het verhaal is toch echt wel anders als alleenstaande moeder met 2 kinderen (12 en 17 jaar) op respectievelijk havo en mbo. Die moet het met €1190 pm doen incl vakantie geld.Hierbij kindgebonden butget,huursubsidie en zorgtoeslag komt het totaal op € 1575 per maand.Maar deze groep gaat dalijk wel aangekeken worden door de enorme bedragen die hier staan!!

se589354 | 17-12-13 | 11:17

Ik lach er nog steeds om (t blijven pauperjjjs) maar van binnen huil ik ook, omdat niets doen zoveel geld oplevert. Fucking KUToverheid, dat jullie allemaal doodvallen met je dievengedrag en oplichtingspraktijken.Sterf een langzame en pijnlijke dood, linkse tyfusdieven. Dit slaat ECHT nergens op. Ik onderhoud gewoon twee gezinnen per maand. Achterlijk gedoe.

NACademicus | 17-12-13 | 11:10

@haarlemmer23 | 17-12-13 | 10:46

Geen?

__dictatuur | 17-12-13 | 10:51

Wij van de Bilderberggroep, het Goede Leven, de Hoge Salarissen en bijpassende Bonussen, vinden dat het gepeupel zijn mond dient te houden.. en zoooo heurt het.

meneer Q | 17-12-13 | 10:50

Ok en nu? Welke politieke partij blijft hier eindeloos tegenaan trappen totdat hard werken in Nederland weer loont?

haarlemmer23 | 17-12-13 | 10:46

Met de verwelkoming van tienduizenden nieuwe arme werkloze EU-burgers krijgt de 'armoedeval' een nieuwe dimensie.

Zoetwaterpanharing | 17-12-13 | 10:35

En we stemmen straks weer CDA/PVDA/VVD en de hup nu vooruit partij. Niet zeuren dit is links, dit is sociaal dit is wat we wilde dus dit is wat we hebben gekregen. En als de ruif leeg is roep je gewoon vergrijzing, u weet wel die mensen die wel geld (verplicht) hebben moeten afdragen voor al deze (a)sociale voorzieningen.

drs W | 17-12-13 | 10:34

@pedro300 | 17-12-13 | 10:05
Dat de rijken alleen maar rijker worden heeft niet alleen met de enorme corruptie te maken. Dat heeft ook te maken met het feit dat als echte ondernemers onderdruk worden gezet vaak hun marges omhoog gooien en harden gaan werken. Men maakt alleen grote plannen omdat alleen dat loonzaam is. Kleine ondernemers en kleine bedrijfjes verdwijnen, en jongens die veel risico durfen nemen cashen flink of gaan flink onderuit. Ik mis die schoenpoetsers en andere kleine bedrijfjes die het leven leuk maken.

Mika6101 | 17-12-13 | 10:27

Hoofdinkomen bijstand noemen. Daar gaat het al mis.

Mark Smith | 17-12-13 | 10:24

Ach, de socialisten staan op het punt een regeringsakkoord te sluiten om de huren te verhogen, tegelijkertijd zullen ze niet rusten totdat iedere werkslaaf niet meer verdient dan een uitkeringstrekker!
En de massa die aan het staatsinfuus hangen zullen weer op dezelfde partijen stemmen, en zo hou je ze afhankelijk en dom!

lanexxx | 17-12-13 | 10:23

Ach. Het is helemaal waar. Met een beetje sjoemelen verdien je met uitkeringen veel meer. En dan vergeten we nog even dat je als minderbedeelde vrijstelling van diverse gemeentelijke en provinciale belastingen kan krijgen. En als je dan toch nog op te grote voet leeft kom je een jaartje of 3 in de schuldsanering en begin je gewoon weer opnieuw. Been there done that. Heb inmiddels mijn leven gebeterd, maar ben geemigreerd. Was niet te doen in Nederland om recht op het padje nog wat geld te verdienen om te kunnen leven. Weet uit eerste hand hoe het werkt en heb geen zin om voor andere met dezelfde mentaliteit te werken.

Mika6101 | 17-12-13 | 10:22

Hahahahaha kinderen die zorgtoeslag krijgen :D. Nee de lol, even verder kijken oh het gaat over gezinnetje met kinderen van 18-20 jaar. Fuck, zit ik hier als vrijgezel met de kachel uit. Het is al 18-20 jaar geleden fout gegaan voor mij, dit haal ik nooit meer in.

* | 17-12-13 | 10:19

Werken is het domste wat je kunt doen.. tenzij je natuurlijk een baan hebt waarmee je 2 ton per jaar verdient. Ha ha. laat de onrendabelen maar in hun bed blijven liggen, ik neuk ze de moeder.

denoorman | 17-12-13 | 10:08

ach verdeel en heers , gewoon de bevolking tegen elkaar( meer is dit niet) opzetten ,en uitkering omlaag , vervolgens de lonen, en dan weer de uitkeringen ,enz.
dat zit er achter. En de middenstand zit ook niet te wachten op verlaging van lonen en uitkeringen, want daar gaat het op aan.En de bovenlaag wordt tijker en rijker daar zijn ook cijfers over ,vreemd of niet? zelfs in de crisis nog.

pedro300 | 17-12-13 | 10:05

En toch regelmatig tranentrekkende items op linkse tv van zielige bijstandsmensen die niet rond kunnen komen, elkaar geen kadootjes kunnen geven en niet op vakantie kunnen.

watazooi | 17-12-13 | 10:05

Net of iedereen voor zn lol bijstand heeft, flikker toch op.

Halven Haen | 17-12-13 | 10:04

Bij die studerende kinderen worden wel even de hoge kosten die dat meebrengt vergeten in de berekening.
Als zelfstandige kun je in moeilijke jaren ook best wel flink onder het minimum duiken trouwens. Er zijn ondernemers die net aan overleven.
Uitkeringstrekkers zouden verplicht tewerk gesteld moeten worden, gecombineerd met een groter verschil in inkomen tussen werkend en niet werkend.
Op psychisch nivo is niet werken funest, je raakt afgestompt en geïsoleerd, daar kan geen geld tegenop.
Het verschil tussen voltijds werk en werkloos zou wel enkele honderden euro's moeten zijn.

ZSU-23-4 | 17-12-13 | 09:54

de euro middenweg | 17-12-13 | 09:45
We lijken wel gek om nog voor die schamele fooi iedere morgen vroeg je nest uit te komen.
Feitelijk onderhoud je als werkende de rest van het groeiende legertje van (veelal) klaplopers.
Op deze manier komt Nederland er nooit meer bovenop.
Maar vanuit Den Haag is het nog steeds pappen en nathouden geblazen. Niemand durft zijn tere vingertjes eraan te branden, terwijl keihard ingrijpen gewenst is.
De (socialistische) verzorgingsstaat is compleet doorgeslagen en gigantisch uit de klauwen gelopen.

Ommezwaai | 17-12-13 | 09:52

@Megazand | 17-12-13 | 09:39
Omdat je alleen bent ja. Maar los daarvan vergeet je de huurtoeslag en de zorgtoeslag hier bij op te tellen.

Pierre Tombal | 17-12-13 | 09:46

Het zal me aan mijn reedt roesten, dit jaar zal bijvoorbeeld bijstandsfraude op ongeveer 120-140 miljoen uitkomen, 70% van die fraude wordt opgespoord! (±85 miljoen)
.
En nu verzekerings-, Acquisitie-, Faillissements- en beleggingsfraude, dat zal uitkomen op 3,7 miljard en wat wordt er van opgespoord, nou, nog geen 2% (±74 miljoen).
.
Waar ben je meer geld aan kwijt als werkende kubu? Begrijp me niet verkeerd, alle fraude moet bestreden worden, en de bijstand moet een vangnet zijn en geen hangmat, maar er zijn prioriteiten die een wat betere afstelling nodig hebben.

Ranja Drinker | 17-12-13 | 09:46

@wakkere_nederlander | 17-12-13 | 09:08
Dat is nu het probleem: als je een dagtaak van het subsidieverzamelen kunt maken, heb je het goed in Nederland. Wie minder goed in de formulierenzooi is, zal moeten werken en armoe lijden.

frank87 | 17-12-13 | 09:44

Volgens mij een heel erg vertekend beeld. Bij mij stopt de overheid ook het hout in de kachel (want geen werk meer), maar dat is niet genoeg om de schoorsteen te laten roken. 900 per maand.

Megazand | 17-12-13 | 09:39

Kafka really doesn't cut it here...

Parel van het Zuiden | 17-12-13 | 09:33

Je bent in NL arm als je een uitkering hebt en netto een meer dan modaal salaris hebt.
Je bent in NL rijk als je een modaal salaris hebt en netto minder overhoud dan de uitkeringstrekker.

Werkt u wel even door vandaag, want de 'armen' hebben uw geld hard nodig.
EN vergeet ook niet dat de 'armen' zaken als een koelkast, TV, wasmachine, computer enz. gratis krijgen want ze zijn immers arm en kunnen die levensnoodzakelijke dingen natuurlijk niet zelf betalen.

James Lastig | 17-12-13 | 09:32

Dafuq! Wie is er nu onrendabel...?

Janus van Anus | 17-12-13 | 09:29

ik vind ook dat ze dit moeten aanpakken. gaat allemaal ten koste van bonussen van die arme bankdirecteuren en ministers. of zouden we dat geld dat daarop bespaart word terugkomen bij het volk? (je weet wel, net als de zorgpremie volgend jaar)

mikkie1981 | 17-12-13 | 09:26

2023:
Goedemorgen Hardwerkend Nederland! Allemaal weer lekker op weg naar werkgever, klant en/of freelance klus? Hahaha. Bent u even dom bezig, met uw schitterende arbeidsethos. Waarom bij het krieken van de dag in een koude auto/trein kruipen op weg naar uw cubicle als u ook de rest van de dag lekker thuis tussen de klamme lappen kunt liggen? Ja maar, de schoorsteen moet toch roken, zult u zeggen. Klopt. Maar wie bent u om zelf het brandhout in die kachel te stoppen? Daar hebben wij in Nederland een overheid voor. De jongens en meisjes van onze financieelgeld afdelingswebsite Das Kapital hebben gisteravond laat even haarfijn uitgerekend wat dat nou oplevert, zo'n bestaan in De Bijstand. En verdomd als het niet waar is. Die Bijstand is een ware goudmijn! Heul Twitter en FaceBook over de pis. Pageviews, woede, klagende mensen die hun hele leven krom hebben gelegen, en alles. Zelf uw inkomen vergelijken met dat van een minima? Ga even zitten. Glaasje water? Niet schrikken. HIERRR. Namens hunnie die om 11:00 uur wakker worden, prettige werkdag verder.

duitse herder | 17-12-13 | 09:23

@Hans Hillen | 17-12-13 | 08:59
"de stapeling van uitkeringen" Mooi verwoord dat schetst prima de situatie van een deel van de Somaliers die hier met 15 man in een 5 kamer apartement verblijven. Gratis geld en een taxpoet collectie machine (The Matrix eat your heart out) waarbij karrevrachten aan geld naar de familie in het thuisland gaan.
Als het er vanaf kan omdat het hier het kaviaar door de goot stroomt prima, echter als je als hardwerkende eenheidsworst toch onbedoelt in de bijstand terecht komt heb je binnen no-time geen nagel meer om aan je reet te krabben.

Bluto Blutarsky | 17-12-13 | 09:23

Bizarre situatie en het gaat ook niet veranderen. Stel dat de regels strenger worden. Dat iedereen die in de bijstand zit en kan werken al het werk moet accepteren dat hem aangeboden wordt. Dan nog gaat het niet lukken om deze mensen aan het werk te krijgen.
- omdat er geen of te weinig werk is.
- omdat werkgevers geen ongemotiveerde tokkies/allochs in dienst willen hebben.
- omdat er oneerlijke concurrentie is (o.a. MOE'ers) die werken voor minder dan de bijstand.
- omdat men, als men te werk gesteld is, ineens allerlei vage klachten krijgt en 'te ziek' is om te werken.

Wat ze ook verzinnen, in de praktijk zal de bijstand dus voor de meesten gewoon blijven doorlopen, ook bij strengere regels.

Hetzelfde geldt voor de verplichte tegenprestatie die binnenkort wordt ingesteld voor bijstand, dat gaat in de praktijk ook niet werken. Sjonnie/Ali komt een paar keer opdagen, krijgt last van zijn rug, doet huilie huilie en zit de volgende week weer thuis. Met zijn uitkering. En hij komt er nog mee weg ook. Jammer van alle tijd, geld en moeite die er in wordt gestoken want het is gewoon een kansloze missie.

daatzel | 17-12-13 | 09:22

@ lady blabla
Ja, uiteraard willen we dat. Maar zit iedereen hier (ook hier op GS!) niet altijd te zeiken dat de overheid moet inkrimpen. Dat gaat dus niet samen he.

Pieleke | 17-12-13 | 09:14

Wat ben ik toch ook een ongelofelijke eikel dat ik braaf 5 dagen in de week werk.

DerKaiser30 | 17-12-13 | 09:13

Pritt ik weet het, ik ben een lul . Als ik 'smorgens om 7 uur naar mijn werk ga vanuit 020 West ben ik volgens mij de enige die nog werkt. Overal is het nog donker en amper verkeer. Ik denk dat de andere een hele mooie carrière hebben gehad in het "buitenland' want daar gaat pas het licht aan als de kinderen naar school moeten....
En zij genieten allemaal al van een wel verdiende rust na een héééééél kort leven van werken.... met alles erop en eraan. Zucht... had ik ook maar naar mijn moeder geluisterd,
"jongen leer toch door later heb je er spijt van"...

hansvanvoren | 17-12-13 | 09:13

Mooi lijstje hoor, maar als de referenties (de *) al niet meer te herleiden zijn, dan is het Excelletje wat mij betreft met niet al te veel zorg in elkaar gezet.
Daarbij, waarom gezinsinkomens vergelijken? Alsof je als kind van 18 met een kutbaantjes het netto inkomen in een gezamelijke gezinspot gaat stoppen.
Er zal best misbruik van het systeem worden gemaakt, maar als je als alleenstaande moeder met 2 kleine kinderen (wat dus wel een realistisch scenario is) in de bijstand zit is het volgens mij geen vetpot.
En houdt er rekening mee, de bijstand en andere uitkeringen zullen in de toekomst heus niet hoger worden, maar door alle druk alleen maar lager. Dus zeg maar op je baan! Succes.

Pieleke | 17-12-13 | 09:11

@schoneslapert | 17-12-13 | 07:45
Omg! Wat een 'mooi' verhaal. Dit kan je niet verzinnen dus het moet nog waar zijn ook.
Ik ga nu echt ff een potje janken. :-(((

wakkere_nederlander | 17-12-13 | 09:10

Hoeveel allochtone huishoudens zijn er wel niet waarvan beide ouders thuiszitten en de zoontjes op straat rond hangen en de boel verzieken ?

Mocht pappa allochtoon toevallig 2 dochters hebben dan kan hij deze ook gewoon opsluiten en geld beuren.

Het is hier echt een walhalla voor de niet werkende criminele medemens ...

kippetand | 17-12-13 | 09:08

@schoneslapert | 17-12-13 | 07:19
Zeer scherp!
Want... het zijn bij mij in de buurt juist de kansloze gezinnen die allemaal gaan scheiden. Met alle financiële festiviteiten als gevolg.
Echtscheiding is echt een rage onder de bijstands-tokkies hier.
Man, man wat een land!

wakkere_nederlander | 17-12-13 | 09:08

Hier is niets nieuws aan. Jaren geleden was al bekend dat in een aantal gevallen een bijstandsuitkering met alle subsidies en toelagen hoger is dan het minimum loon. Kijk gewoon eens om je heen en zie wat er nooit legaal werkt en net zo riant leeft als werkende personen. Nederland is failliet

Therapietje | 17-12-13 | 09:04

Werk dan ook wat harder, dan heb je geen tijd om te balen van mensen die daar geen zin in hebben.

niks mis mee | 17-12-13 | 09:01

@simonsniep | 17-12-13 | 08:52 | + -1 -
Dan heb je blijkbaar niet kunnen genieten van 'de stapeling van uitkeringen' en daar gaat het hier om. Als je gewoon één bijstandsuitkering hebt, dan is het geen vetpot. Nog steeds te hoog in vergelijking met het minimumloon, vind ik, maar geen vetpot. Het onredelijke resultaat, waarbij het hebben van een uitkering meer oplevert dan werken, ontstaat juist door een stapeling van uitkeringen achter één voordeur. En dat moet stoppen. Dat wil men al jaaaaaaaaaren, maar de linkse partijen houden dat tegen. Linkse partijen op nationaal én gemeentelijk niveau overigens. De (linkse) burgemeesters hangen elke keer in de gordijnen als er een bezuiniging op uitkeringen wordt aangekondigd.

Hans Hillen | 17-12-13 | 08:59

Het probleem is vaak dat de gemeentes die nu zo hard klagen dat ze meer spelingsruimte willen zonder uitzondering linkse bolwerken zijn die dus ook nooit controleren of sancties opleggen. Iemand die in de bijstand zit moet zich wat mij betreft gewoon 2 wekelijks melden bij het uwv. Zo maak je de bijstand inderdaad rottig genoeg om de motivatie op te brengen om weer aan de slag te gaan en af te zijn van dat gezeur.
Niet de hoogte van de bijstand is het probleem. Nee, het is veel meer de grote hoeveelheden mensen die erin zitten en het netto inkomen wat overblijft voor de WEL werkenden. Dat verschil is gewoon veel te klein zo niet negatief! Dus belastingen omlaag, kleinere overheid door een sterke versimpeling/versobering van het sociale vangnet en kordaat optreden van inspecteurs en gemeentes.
Zal N.O.O.I.T gebeuren helaas. We are FUCKED

WatZalIkErvanZeggen | 17-12-13 | 08:56

@Maria.1 | 17-12-13 | 08:48 | + 0 -
Ook goed. Ik vind wel dat we al te lang aan loonmatiging doen. De combinatie van loonmatiging en lastenverzwaring heeft voor heel veel binnenlandse vraaguitval ergo economische teruggang gezorgd. Maar loonstijging of het verlagen van lasten is mij om het even - verlaging van lasten is inderdaad nog beter. Als het nettoloon van werkenden maar stijgt. Beide zitten er overigens voorlopig niet in. Gisteren heb ik nog maar even de Belastingplannen voor 2014 bekeken, en jawel: weer lastenverzwaringen, dus weer minder inkomen - vooral door het verlagen van de Algemene Heffingskorting. Weet je wie er wel op vooruit gaan? Voor wie de Algemene Heffingskorting omhoog gaat? Juist ja: bijstandstrekkers.

Hans Hillen | 17-12-13 | 08:55

Dan begrijp je opeens waarom de Marokkaanse prinsjes helemaal niet willen leren op sgool...

basweetutwel | 17-12-13 | 08:55

En zo regeert de wet van verdeel en heers weer. Dat leidt de aandacht lekker af.

Mark van Leeuwen | 17-12-13 | 08:54

-weggejorist-

simonsniep | 17-12-13 | 08:52

@daniel37. En jij zelf dan?

Maria.1 | 17-12-13 | 08:52

"Goedemorgen Hardwerkend Nederland"... Moet hardwerkend Nederland eigenlijk niet werken in plaats van te reaguren in de tijd van de baas? Of worden GeenStijl-uren gedeclareerd bij de klant in geval van ZZPerschap?

daniel37 | 17-12-13 | 08:50

@Maria.1 | 17-12-13 | 08:32
Btw: 27%
belasting: hoger dan hier. Geen belastingvrije voet.
Zorgverzekering: 50 euro, maar voor de meeste behandelingen moet extra worden betaald. Ook de geneesmiddelen betaalt men zelf. Voor iedere behandeling moet tevens apart onder de tafel worden betaald. Bevalling: 500-1000 euro.

Petrus de Rewa | 17-12-13 | 08:50

-weggejorist-

simonsniep | 17-12-13 | 08:50

@Marky101 | 17-12-13 | 07:11
Klopt. Probeer anno 2013 als (autochtone) jongere maar eens een bijstandsuitkering te krijgen: veel succes, gaat alleen lukken als je doof, blind & geestelijk gestoord bent.

Maar toen ik in 1989 van school kwam wilde ik meteen voor mezelf beginnen maar de (verplichte) sociale dienst had mij het liefst mijn leven lang in de long-stay bijstand gehad. En veel van mijn leeftijdsgenoten die echt niets mankeerde hebben dat wel gedaan en leven nu al een leven lang aan het infuus van de staat.

Ik benijd heb overigens niet want door dit gepamper van de overheid hebben zij niets van hun leven gemaakt.

wakkere_nederlander | 17-12-13 | 08:50

@Hans Hillen. De lonen moeten niet omhoog; dan prijzen NL arbeiders zich nog meer uit de markt! De vaste lasten moeten omlaag en daarmee ook de uitkeringen.

Maria.1 | 17-12-13 | 08:48

Het mag allemaal wel wat meer maatwek worden van mij.

Een (echte) gehandicapte die nooit aan het werk zou kunnen komen en veel geld kwijt is aan medicatie of zorg wil ik best een beetje belasting aan kwijt.

Maar een tokkie/allochtoon gezin die gewoon in de bijstand zitten en maar kwaaltjes verzinnen en daarbij zwart werken en de buurt ook nog eens een keer onveilig maakt daar wens ik niet aan mee betalen.

lady blabla | 17-12-13 | 08:46

Klaplopers, waarom zou je ook maar een vinger uitsteken als je dat allemaal gratis krijgt.

extrasaus | 17-12-13 | 08:46

Ik denk dat werkende autochtonen over een paar jaar bijstand trekkende allochtonen moeten bestellen, bedriegen en beroven. Ik maar denken dat ze het niet breed hebben. We worden letterlijk en figuurlijk gek gemaakt.

Veel Vaak | 17-12-13 | 08:45

Een echtpaar in de bijstand ontvangt dus meer dan een echtpaar waarvan er één persoon het minimumloon verdient. Hoe motiverend is dat?! In de praktijk zie ik het overigens heel vaak, vooral bij allochtone gezinnen: pa en ma in de bijstand en één kind (of twee) Wajong en de andere kinderen bijstand of de verhoogde studiefinanciering. Bij deze gezinnen kom ik bijna nooit een inkomen beneden de 3.000 euro netto tegen. Bij autochtonen zal het ook wel voorkomen, maar echt vele malen minder. Of de lonen moeten omhoog of de uitkeringen (althans de stapelingen van uitkeringen) naar beneden. Want die is 1. oneerlijk en 2. niet te betalen.

Hans Hillen | 17-12-13 | 08:43

Dit is waar ik helemaal gek van word:
'Pa, ma en twee volwassen thuiswonende kinderen zitten in de bijstand: €3.300 netto per maand in het handje, gratis geld... pa kostwinner, moeders werkt niet, twee volwassen kinderen volgen een studie :netto-inkomen van: €2.890.'

Dus de 'werkbekeuring' die een normaal gezin t.o.v. een bijstandsgezin van de overheid krijgt opgelegd is €410,- per maand.
En dan hebben ze niet eens rekening gehouden met het feit dat als je werkt er ook onkosten gaan zitten in het werk zelf zoals werkkleding, vervoersmiddelen etc.

En toch... ik ga nu niet stoppen met werken. Maar mijn minachting voor de overheid heeft weer nieuwe hoogte bereikt.

wakkere_nederlander | 17-12-13 | 08:39

Jammer van de surrogaat Flodder foteau.
Dus zonder oa. Stapel en Cohen.

lldbhnger | 17-12-13 | 08:38

@Petrus de Rewa. En hoe zit het daar met de zorgverzekeringen, belastingen etc.? Vast niet zo duur als hier.

Maria.1 | 17-12-13 | 08:32

neemjemoederindemali | 17-12-13 | 08:29 Je nest uit. Soep koken.

zeg maar jansen | 17-12-13 | 08:30

BrainShake | 17-12-13 | 08:29 Het nivelleren is nu wel klaar dacht ik zo.

zeg maar jansen | 17-12-13 | 08:29

-weggejorist-

neemjemoederindemali | 17-12-13 | 08:29

Rot op, ik lig te maffun, kom over 5 uur maarterug

neemjemoederindemali | 17-12-13 | 08:29

Veel Vaak | 17-12-13 | 08:26 | + 1

en dan met 50 man op zaal, en om 7 uur wakker trompetteren, om om 8 uur een orangje jas toegedeeld te krijgen en een bezem of vuilkarrtetje!

oppleuren met dat werkschuw mekkervolk

[G]eenstijl | 17-12-13 | 08:29

Dus gaan we nu de andere kant op nivelleren?

BrainShake | 17-12-13 | 08:29

Ik persoonlijk doe het er niet voor, loop ik toch net even iets teveel inkomen mis per maand, Daarbij, rook ik niet en drink ik amper, dus mijn roeping als hang tokkie met schultenbrau bier en sbs6 aan in voortuin ben ik misgelopen. kan ze een tip geven ga werken luie smerige bloedzuigers!.

[G]eenstijl | 17-12-13 | 08:27

Als je wil weten wat er aan subsidies en andere vormen van gratis geld te krijgen is in Nederland moet je het een allochtoon vragen.

zeg maar jansen | 17-12-13 | 08:26

Bijstand in natura uitkeren. Dat wil zeggen voedsel bonnen kleding bonnen en energie bonnen. Verde zorgverzekering aan biedenben woning. Geen geld geven om rookwaar drugs en drank te kopen. Om over het recht op een iPhone maar niet te spreken tyf op ga naar je vrienden toe om ze iets te vertellen tijd zat.

Veel Vaak | 17-12-13 | 08:26

Slechte vergelijking, dat lijstje. Een heel gezin in de bijstand wordt vergeleken met Jan Modaal met studerende kinderen. Om een eerlijke vergelijking te maken zou je moeten kijken naar een gezin waarin ouders bijstand ontvangen en kinderen studeren. Dan zie je waarschijnlijk dat die bijstand helemaal niet zo'n vetpot is en dat de kinderen weinig kans hebben op een goede studie. En dat is precies het probleem!

Doldwaas | 17-12-13 | 08:25

Politiek Den Haag kan deze cijfers toch niet in het juiste perspectief zien. Een minister die 10k per maand verdient en zijn vrouw ook ergens naar binnen geschoven heeft, zal zien dat een bijstandsgezin van ongeveer een kwart van zijn maandinkomen moet rondkomen, en zich afvragen hoe die mensen dat in godsnaam doen. Dat 80% van de overige nederlandse huishoudens, die wel een baan hebben, op ditzelfde niveau zit, dat zien ze voor het gemak even over het hoofd. Nivelleren moet tenslotte wel een feestje blijven.

P.A. van der Werff | 17-12-13 | 08:25

@Maria.1 | 17-12-13 | 08:08
Daar bestaat geen sociale woningbouw zoals in Nederland. Bovendien liggen de voedselprijzen inmiddels op vrijwel hetzelfde niveau als hier. Alleen de drank is nog goedkoper.

Petrus de Rewa | 17-12-13 | 08:24

We betalen met z'n allen voor het enorme waterhoofd aan ambtenaren en openbare bestuurders in de (semi)'publieke' sector. De uitkeringstrekkers zijn nodig omdat we ons aan de regels moeten houden. En die gelden 'natuurlijk' voor iedereen, de werkenden, en de uitkeringstrekkers, dat is eerlijk.
Dus HUP, aan de slag, en wel 'in compliance' en volgens de door onze overheid opgestelde eerlijke regels (bestuurders/ambtenarenpartijen VVD/PvdA/CDA/D66/GL). Vandaar dat dit land afluisterland nr. 1 is. Bezit=Diefstal (VVD/PvdA/CDA/D66/GL).

Piet van Schwaffelen | 17-12-13 | 08:23

Nivelleren is een feestje! De sterkste schouders, de zwaarste lasten! Voorwaarts!

HoogToontje | 17-12-13 | 08:20

Maar als de grenzen straks open gaan voor Roemenen en Bulgaren zullen ze echt niet denken bij het horen van €3.290,- gratiesgeld: Goh, laten we maar hier blijven in onze plaggenhut, want het is een beetje te weinig om er moeite voor te doen!

Fopspeen | 17-12-13 | 08:18

8% vakantiegeld ? Waarom word een beurs om in de noodzakelijke behoeften te voorzien (ww en bijstand) aangevuld met een vakantieuitkering. Volgens mij is dit systeem een vangnet! Maar het zullen de uitkeringstrekkers zijn die roepen dat ze zich gediscrimineerd voelen omdat zij ook een all-in vakantie willen naar de Turkse rivera. Die 8% er van af halen!

Kutwereld | 17-12-13 | 08:16

Deze horige aan het systeem gaat maar weer aan het werk.

henriette | 17-12-13 | 08:13

Werken loont niet in dit land en ik ondervind dit zelf ook even. Ik zit tussen 2 banen in. En heb daardoor recht op 1 maand uitkering. Omdat ik er een bijbaantje bijheb in de maatschappelijke sector word ik voor die uren die ik daarvoor werk gekort. Echter mijn WW uren zijn veel duurder als dat ik verdien in mijn bijbaan. Wat uitlokt dat ik met mijn bijbaan zou moeten stoppen om het maximale op te strijken aan staats-stuivers. Echter staat mij dat tegen en sta ik volgende maand weer op de payroll. Maar toch.

Valt mij overigens wel op dat met name de ouderen hard gepakt worden. En het hoofddoekjes gezien (iedereen in de bijstand) er riant van af komt!!!

Kutwereld | 17-12-13 | 08:11

Ja maar de 1000,- van Rutte voor elke werkende is nog niet meegerekend.

Harry Turtle | 17-12-13 | 08:08

@Petrus de Rewa. Het is zinloos om NL met Hongarije en Roemenië te vergelijken; de lasten zijn in NL ook veel hoger. Met 200 euro p.m. kan je hier nog niet eens je huur betalen.

Maria.1 | 17-12-13 | 08:08

Ik ga weer naar bed. Bekijk het allemaal maar.

Jan Toeternuitje | 17-12-13 | 08:08

Ik word hier werkelijk chagrijnig van.
Fijne dag nog allen ik ben werken.

cobie | 17-12-13 | 08:06

In Hongarije is de bijstand 200 euro per maand, in Roemenië nog minder. Ook wordt men verplicht te werk gesteld, sneeuwscheppen bijvoorbeeld.

Petrus de Rewa | 17-12-13 | 08:06

En als het geld op is, op naar de voedselbank.

Petrus de Rewa | 17-12-13 | 08:04

En ze vergeten nog te melden dat gemeentelijke belastingen worden kwijtgescholden. Ze krijgen in de bijstand ook voor wasmachine tv etc. extra geld. voor studerende kinderen ook een potje voor sport en een krant of blad naar keuze. Een museumjaarkaart geld voor het Reizen met openbaar vervoer. Ze kunnen er terecht voor bril en diverse aanpassingen. Ja zo is Nederland op zijn best met dank aan de linkse hap.

HdJ& | 17-12-13 | 08:03

@Steenrijk | 17-12-13 | 07:58

Maar dan wel halalkalkoen hè?

Koninging Beatricks | 17-12-13 | 08:01

Vanochtend om 6.00 ging de wekker. Werkende eega uitgezwaaid. Die zit nu in auto van de zaak. Zonder privé kilometers want te duur. Kinderen gekleed in C-merk kleding en ontbeten en vervolgens naar de opvang. Stukje gelezen en zit nu zachtjes te huilen in volle trein voor te veel geld want werkgever weigert fatsoenlijke reiskostenvergoeding te betalen. Dagje Dante's kantoor, naar huis, koken, eten en met wat geluk de boel aan de kant om 21.00.

Morgenochtend om 6.00...

Labschwanz | 17-12-13 | 08:00

En dit lezen ze in Roemenie en Bulgarije ook. Fijn vooruitzicht!

Schaamharing | 17-12-13 | 07:59

In NL kende ik een vrouw die vanaf haar 28e in het gratis geld circuit kwam plus beunin de haas.
Inmiddels is haar eigen huis hypotheekvrij en verkocht. Opbrengst 245.000 euro. Ze woont inmiddels in het zonnige Spanje met NL uitkering +++ en haar 245.000 euro.
Prettige vakantie allemaal schrijft uuhhh schreef ze in juli... met een extra groet aan het UWV en vrienden.

duitse herder | 17-12-13 | 07:58

Eigenlijk wou ik net de deur uitgaan,fijn dat ik dit nog even lezen kon,dat motiveert me toch wel,want me mocro buren willen toch ook een kalkoen met de kerst.

Steenrijk | 17-12-13 | 07:58

Nah, toch maar niet. Ga lekker samen met vrouwlief door met freelancen. Brengt toch nog het veelvoud op van de rekensommetjes. En van die kleine 3k kan ik niet in mijn huidige huis blijven wonen en die twee bolides voor de deur niet blijven betalen.
Maar ik krijg wel een unheimisch gevoel dat ik hier een paar Koosjes zit te spekken...

de look | 17-12-13 | 07:53

Het journaal was gisteren opvallend kritisch t.o.v. Kleinsma's plannen. Er werd niet eens de schijn opgehouden van objectieve nieuwsgeving. Tja, als de politiek komt aan degenen die Links knuffelt en koestert als 'de allerzwaksten'...

Om het heel simpel te houden: kijk eens hoeveel bijstandstrekkers verstokte rokers zijn. Als je uitkering ruimte geeft om 50 euro per week weg te paffen, dan is die uitkering te hoog. Period.

raskol | 17-12-13 | 07:52

Waarom... al was ik alleenstaand geweest had ik er mee gestopt.

doppelkaars | 17-12-13 | 07:52

En de PvdA zag dat het goed was.....
* kots *

Frietje_Oorlog | 17-12-13 | 07:48

Spekman de beroepssocialist lacht jullie allemaal uit...

duitse herder | 17-12-13 | 07:48

Het moraal falliet van Nederland.

el che | 17-12-13 | 07:48

Ik heb eens uitgerekend wat ik in mijn geval over zou houden in de bijstand. Ik, man alleenstaande, huurhuisje.
Ik kwam op een besteedbaar bedrag van 140 euro per week!!!
Toegegeven, heb nu veel meer, maar om voor het verschil 40 uur te gaan werken ( ZZP timmerman) plus reistijd. 's Winters soms buiten bij -6, zomers soms binnen bij +25. Ik bedoel maar, ben nu bijna 60, het wordt er allemaal niet makkelijker op. Ben hartpatiënt, heb COPD. Sta vroeg op en kom laat thuis, geen tijd voor mijn huishouden, moet geld uitgeven voor een huishoudster.
Straks toch maar eens nadenken of dat het allemaal waard is.
Ik bedoel dat je er voor op de SP moet gaan stemmen gaat mij toch wel iets te ver. Maar er zijn wel grenzen.

IJzervreter | 17-12-13 | 07:48

@ Kaas de Vies | 17-12-13 | 07:43 |
Nee je bent goed wakker.
T staat er dubbel alleen t bedrag verschilt

cobie | 17-12-13 | 07:46

@schoneslapert | 17-12-13 | 07:19 | + 1 -
Maar op papier ergens anders wonen en die woning illegaal onderverhuren is wel een risico. Ik kende er zo een (X) die ontdekt werd en van de sociale dienst een heuse waarschuwing kreeg. X moest onmiddellijk weer in zijn 'eigen' huis gaan wonen. Na een half jaar heeft hij die gewoon weer onderverhuurd natuurlijk. Maar nu gemeubileerd. Kwam er weer controle, konden ze niks bewijzen omdat X zijn spullen gewoon had laten staan.
Gelukkig kwam er uiteindelijk toch straf voor X. Omdat X al zoveel jaren in de bijstand zat kreeg hij een gratis vakantie aangeboden van de sociale dienst. Voor hemzelf, zijn vriendin en hun twee kinderen. Hij was dat jaar al op vakantie en op wintersport geweest, maar als hij zou weigeren, zou dat hem wel erg verdacht maken. Dus moest X voor de godvergetense derde keer dat jaar met die jengelende kutkinderen op pad. En nog low-budget ook! Daar was ie goed ziek van. En dan moest hij nog tegen zijn sociale dienst dossiermanager zeggen dat hij zo ontzettend dankbaar is voor die fantastische - gloeiende, gloeiende! - vakaansie, hahaha.

schoneslapert | 17-12-13 | 07:45

Er zit wel een vreemde fout bij punt 13 en 14 van het 2de overzicht. Of ik ben dronken, kijk scheel en ben nog niet wakker dat kan ook.

Kaas de Vies | 17-12-13 | 07:43

Nietzsche zegt: '"Hebt gij echter een lijdende vriend, wees dan een rustplaats voor zijn lijden, doch gelijk een hard bed, een veldbed: zo zult gij hem het meest tot baat zijn."

Dus niet een vijf-sterren-matras zoals in de tabel van de link!

Simon de Danser | 17-12-13 | 07:41

Bijstand is in principe geen verkeerd systeem, maar zoals altijd in Nederland, slaat het te ver door en kan je er niets tegen inbrengen.

Het aanwijzen van waanzin resulteert vaak in namecalling door de politiek. Je bent een bruut, een racist of iets anders. De politiek en Nederlands bestuur is ziek, hoe gaan we die genezen?

Hoe kijken de socialisten eigenlijk tegen de bijstandsrijken? Waarom behoeven die niet te nivelleren?

Kaas de Vies | 17-12-13 | 07:39

Ik moet er niet aan denken. De bijstand. Kan ik mijn huur niet eens mee betalen.

kicktherabbit | 17-12-13 | 07:35

Boterhammetje smeert, bakkie koffie zetten doet.
Zo, straks eerst ff mijn plantjes verzorgen en dan gauw weer onder de wol tot een uur of elf.

IJzervreter | 17-12-13 | 07:34

@ Kaas de Vies | 17-12-13 | 07:29
Ik wist wek dat ze geld vingen met niks doen.
Maar de hoeveelheid wist ik niet.
T is iig meer als een maandsalaris.

cobie | 17-12-13 | 07:31

@Koninging Beatricks | 17-12-13 | 07:21 | + 3 -
Inderdaad, hun oeverloze gezwam kunnen we missen als kiespijn.

Kaas de Vies | 17-12-13 | 07:30

Mooi overzicht, maar mijn onderbuik wist dit al.

Kaas de Vies | 17-12-13 | 07:29

@ Ridocar | 17-12-13 | 07:26
Ik zou niet eens weten wat ik de hele dag zou moeten doen.
Ieder jaar als ik vakantie heb ben ik mn eerste week al kwijt omdat ik ziek word.
Gewoon van het niks doen.

cobie | 17-12-13 | 07:29

waar is wakker worden met van leeuwen , kom er eens in..

Maco3key | 17-12-13 | 07:26

Dit rekensommetje is nog zonder inkomsten uit zwart werk.
Want hoe vul je anders je vrije tijd in?

Ridocar | 17-12-13 | 07:26

Wel een goed idee zo'n lekker vroeg topic als alle spamhoeren nog in bed liggen.

Koninging Beatricks | 17-12-13 | 07:21

Het beste wat je kan doen is linksch stemmen en in de bijstand gaan zitten en 1x per jaar naar een of andere sp demonstratie om met een rood vlaggetje te gaan zwaaien. Je krijgt nog gratis soep ook! Wel de lusten maar nooit de lasten!!

zeefert | 17-12-13 | 07:20

En wij ons maar afvragen waarom het "sociale systeem" zo duur is.
Nou dat komt dus omdat het sociale systeem zo duur is.

Koninging Beatricks | 17-12-13 | 07:20

Tering geen wonder dat nl failliet is.....

cobie | 17-12-13 | 07:19

Niet iedereen vindt het eerste voorbeeld - pa, ma, twee thuiswonende kinderen - realistisch.
Is dit realistischer? Pa en ma zijn op papier gescheiden. Pa verhuurd zijn woning onder aan een student, Pool of illegaal. Ook de kinderen wonen op papier niet thuis en verhuren onder. Ze beunen af en toe zwart wat bij. Er staat een tuintje op zolder. Inkomen? Volledige uitkering, bijverdiensten, volledige huursubsidie/toeslagen, die 3296 eurie is een lachertje...

schoneslapert | 17-12-13 | 07:19

Werken loont niet in dit land, tenzij je een graaiert bent.
En maar janken dat die polen alles overnemen, gek he, als onze bevoking met zulke bedragen liever in hun nest blijven liggen.

klapmongeaul | 17-12-13 | 07:17

Meteen baan opzeggen doet!

Gefundenes Fressen | 17-12-13 | 07:14

Mooi he, onze kenniseconomie. Ruifvreters die dit spelletje door hebben, zijn helemaal niet zo dom als wij denken.

Liwwadderr | 17-12-13 | 07:13

Een schande is het! Zoveel gratis geld....

Wees_eens_creatief | 17-12-13 | 07:13

En de overheid maar roepen dat de "sterke schouders" van hardwerkend Nederland nog meer lasten moeten dragen? Weg met dit peperdure en onzinnige sociale systeem, laten we maar iets nieuws verzinnen om de echte arme mensen te helpen.

kommabijmebinnen | 17-12-13 | 07:12

nattegeit | 17-12-13 | 07:09 |

Neem eens een kijkje in Gouda, wel op eigen risico; ik raad je dan ook aan om een Colt .45 mee te nemen!

nielsjuuh23 | 17-12-13 | 07:11

Ik vraag me af of het wel klopt. Jongeren onder de 27 die niet werken of niet op school zitten hebben volgens mij alleen in heel uitzonderlijke gevallen recht op bijstand.

Marky101 | 17-12-13 | 07:11

Ben wel benieuwd hoeveel van dat soort bijstandsgezinnen er zijn.

nattegeit | 17-12-13 | 07:09

En ik mezelf maar afvragen waarom mensen bereid zouden zijn een deel van hun loon in te leveren... hah!

hunman | 17-12-13 | 07:09

Ah, Flodder; wat heb ik dat veel gekeken als kleine koter. Goede tijden!
On topic: Fuck dit, ik stop met werken en vraag een uitkering aan! Hoeren neuqen, noooit meer werken!

nielsjuuh23 | 17-12-13 | 07:09

En ik mezelf maar afvragen waarom al die werknemers bereid zijn om hun loon in te leveren... hah!

hunman | 17-12-13 | 07:07

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl