NOM! Hoe een koe een frikandel wordt
We willen het wel opnommen, maar we willen het niet zien: de transformatie van levend, aaibaar melkbeest naar bakjes, zakjes en vriezers vol vlees. Terwijl het slachten van dieren een prachtig, ambachtelijk proces is waarbij - in het geval van de koe - niets verloren gaat. Van tong tot staart, alles is eetbaar danwel tot iets eetbaars te verwerken. Vandaag in onze onregelmatige en niet per definitie voedselgerelateerde serie lunchfilmpjes en nompica's: het herverpakken van koeienhersenen voor de consumentenverkoop [en ter stimulering van de verkoop van Alzheimermedicatie]. Jan de Slachter doet er 240 per uur. Hongerig? Receptsuggestie: Offal Truth. U doet maar. Wij eten vandaag kip.
Reaguursels
InloggenEn? Er worden hersenen uit een schedel gelicht... Wat is daar mis mee? Wat had je dan verwacht, dat ze de hele kop wegflikkeren?
Als je zo'n beest toch slacht, gooi dan niets weg dat eetbaar is, zou zonde zijn.
Bovendien, wie zegt dat het Frikadel wordt, je kunt hersenen immers prima eten. Of lever, niertjes, hart etc... Laatst nog Ramsballen gebakken. In een woord, Heerlijk!
Kortom, niets aan het handje, doorlopen graag...
Zure zult, oftwel kopkaas... oh nee, dat is weer wat anders, het is 'hoofdkaas'.
ikhaatnicknames | 04-12-12 | 18:15
Bij het SVO.
Dit was een van mijn eerste baantjes toen ik op het slachthuis begon in '88.
Toen werd de schedel alleen nog met een zaag geopend. en moest ik de hersenen in aparte bakjes stoppen, die als delicatesse naar sterrenrestaurants en vooral Frankrijk verkocht werden.
Jammer dat dit ambacht ook al verkloot is door hebberigheid, en je nu slechts een productiemedewerker bent.
Met dank aan Polen en management.
Over 20 jaar kan niemand het meer.
Paar dagen geleden nog varkensmaag gegeten. Ik kan alleen niet zeggen dat ik het lekker vond, maar in Spanje is het een heuse delicatesse. Net als de oren, poten, en stukjes gezicht van het varken.
In verband met het voorkomen van de gekkenkoeienziekte BSE / Creutzfeldt-Jakob bij mensen is het niet toegestaan om hersenweefsel en andere delen van het centrale zenuwstelsen in vleesproducten te verwerken.
Het zijn kalfshersenen, en dit is een delicatesse.
Maar onbekend veur de gemiddelde GS lezer.
www2.kalfsvlees.nl/recepten/receptdeta...
-weggejorist-
Zijn wel bijzonder kleine koeien dan.
@Strohond | 04-12-12 | 20:10 | + 0 -
Een van mijn favorieten na visstickkertje.
Hm, toen ik nog in een vleesfabriek werkte waren er speciale bakken met de rode letters HRM wat stond voor Hoog Risico Materiaal. Alles wat mogelijk in contact stond met perifeer en centraal zenuwstelsel was mogelijk besmet met Creutzfeld Jacob en mocht niet in de voedselketen komen.
Wel een praktische machine. Leuk voor de MacDonalds reclame;"Zo, die is handig met schedels!"
@Big Bear Hunk | 04-12-12 | 23:10 |
Google eens wat in de rondte en lees daarna nog eens je tegeltje. Begin maar bij wiki. Succes ermee.
Frikandellen worden gemaakt van kipvlees en niet van koeienhersenen noch enig ander stukje rund.
Zo is het en niet anders!
doenormaal! | 04-12-12 | 21:44
Geen energie? Kerel, voordat ik ga stappen neem ik 6 van die koeien staven en je wilt niet weten hoe makkelijk ik met genoeg bier op de avond/nacht doorkom!
Niks bijzonders. "Nee hoor, laat het zakje er maar om zitten", antwoorde ik laatst nog toen ze me dit bij de slager aanboden.
Hiero kinderen :)
kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragmen...
Ik ga niet kijken. Een frikandel is natuurlijk troep voor je lijf en geeft geen energie maar is soms toch lekker.
Dat noemen ze bij ons gehakt
délicieux
TeeJee | 04-12-12 | 20:30
Volgens mij moet u nodig een punt gaan drukken, Tinus Jan.
@kapotte_stofzuiger
Je kunt nu beginnen met eten hoor, niemand zal je kleinburgerlijk noemen want het is half negen geweest.
@Strohond | 04-12-12 | 20:08
Je onderstreept slechts het punt, meelopert :)
Wat nou "opnommen". Ben ik de enige die dat "nomnomnom" dat overal opduikt haat?
Kleinburgerlijke anonieme lafbekjes: tijdens het eten min-kudo's uitdelen....
Water loopt mij in de mond!Vorig jaar op de markt van Marrakech schapehersens geproefd. Om eens lekker te griezelen. Bleek zo lekker dat ik nog 2 x keer heb bijbesteld. Koeiehersens zien er hetzelfde uit. Zullen ook wel erg lekker zijn.
Kaas de Vies | 04-12-12 | 18:52
Dan bent u ongetwijfeld ook een fan van snoekhappen.
En het belangrijkste: "Lekker, want niet halal"
TeeJee | 04-12-12 | 19:44
Die zak hooi mag u houden, maar u bent overduidelijk niet goed geïnformeerd. Over ecologisch footprint gesproken, kijkt u hier eens naar. www.meatthetruth.nl/
kapotte_stofzuiger | 04-12-12 | 18:11
En ik mis de Nederlandse files...
www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-uit-de-...
rarara hoe zou dat nou komen. Misschien wordt het toch eens tijd dat menschen hun vleesconsumptie iets terugschroeven, dan kunnen we die beestjes misschien ook een iets beter leven gunnen.
Hee, deze snackbar heeft wifi.
Niks mis mee! Als je r een beest voor doodmaakt, dan heb je de morele verplichting om het tot de laatste vezel goed te gebruiken. Niet voor de sier, niet als garnering, maar opvreten of er kleding van maken.
@frank87 | 04-12-12 | 19:43
Weg, weg...
Groot deel van de koe wordt weer vermalen in voeders voor beesten. Desnoods voor export naar landen waar dat nog wel mag.
@Strohond | 04-12-12 | 18:38
Haha, en jij zit vanavond weer aan de biotofu?
Weet je wel wat voor ecologische footprint dat heeft? Over massamensen die zich laten foppen gesproken.
Zak hooi! :P
@Sowieso_21 | 04-12-12 | 18:12
Ze gooien de halve koe weg. Het "geslacht gewicht" is iets meer dan de helft van het "levend gewicht".
Die pens vol gras eten we bijvoorbeeld niet.
Vergeet de mayonaise niet. Nom nom
Een broodje erbij en je hebt een McBrain, want de saus zit er al bij.
Het zijn juist de ingewanden die vleesmaaltijden zo smakelijk maken. Met vakantie in Schotland is haggis (hart, lever en longen gehakt met ui en havermout braden in niervet) niet te versmaden! Wie trekt er nog bouillon van runderhart? Of wie maakt nog hachee van gestoofde niertjes? Maar ja, er breken financieel zware tijden aan en wie weet eet Nederland straks weer ouderwets lekkerrrr. Maar ja, dan moeten de jonge moeders eerst op kookles!
Een van de momenten uit mijn leven die me het meest zijn bij gebleven was een stage bij een slager. Heel bijzonder om met grote lappen vlees bezig te zijn.
@lilluke halve hoan | 04-12-12 | 19:21
Ziet er goed uit.
* boodschappenlijstje maken gaat*
Prima dit soort filmpjes, maar hier zijn de beesten al dood. Liever zie ik de filmpje met alles erbij. Eigenlijk zou een bezoek aan een kippenfokkerij en slachterij in het lespakket moeten voor elke vleescheter. Hopelijk wordt er dan ook weer iets respectvoller omgegaan met vlees. Danku geenstijl voor het brengen van een dergelijk topic!
Gadver BLEH KOTS. Tief alstublieft een heel eind op
@Humpf | 04-12-12 | 19:14
Ik heb ff inspiratie opgedaan...
www.alletop10lijstjes.nl/smerigste-ete...
Als je eens wist hoe ze eieren maakten, hoef je die ook niet meer!
@Petrus de Rewa | 04-12-12 | 18:49
Gaat op de 'to do' lijst, heb ik nog niet geproefd.
@lilluke halve hoan | 04-12-12 | 19:15
* menukaart maken gaat*
@Humpf | 04-12-12 | 19:14
Goh, bedankt... had ik nog niet bij stilgestaan.....
@niksdoenerT | 04-12-12 | 19:00
En een uitje én curry....
@lilluke halve hoan | 04-12-12 | 19:12
Als je wil dat je (schoon)familie niet blijft eten met kerst moet je dat maken.
Suggestief gezeik altijd dat een frikadel bestaat uit afval of orgaanvlees. Onzin. Zie eerdere reacties. Overigens wel een mooie machine!
Hiero nog zo iets...
www.smulweb.nl/recepten/949989/Haggis-...
Je mot er van houwe .....
Pas moi dus
@Charles de Batz | 04-12-12 | 18:51
Ik vreet ook het meeste wat ik tegen kom maar bv niertjes,zwezerik,hersenen,pens,Haggis(long) sla ik ff over.
Iets met mondgevoel of zo.....
Tong,mits goed klaargemaakt is met een champignonroomsaus daarentegen weer wel te doen,evenals varkenslever gebakken met een uiensaus.
Doe mij maar gewoon een saté kroketje...
Leuk en leerzaam voor een kinderfeestje.
@Tim Grimback | 04-12-12 | 18:33
In de moderne frikandel vindt men kippenvlees dat achterbleef op het karkas na het fileren (40 %), ook wel separatorvlees genoemd, 25% is varkensvlees; sommige producenten voegen nog circa 5% paardenvlees toe. De rest is water, paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers. Ook bestaan speciale kipfrikandellen die tot wel 80% kippenvlees bevatten en geen varkensvlees.
En waar is nou dieje koei van jou?
Eindelijk een topic naar mijn hart !!
Did he died?
Boeit me geen fuck hoe die frikadellen in elkaar gedraaid worden, zolang er maar mayo op zit.
@c.onjo | 04-12-12 | 18:15
Creutzfeld Jacob- na je koeienhersenen in bladerdeeg van het weekend?
Frikandellen maken ze niet van koeien maar van kippen. Mechanically Removed Meat (MRM) ofwel kuikenseperatorenvlees. Is lekker hoor.
Het zou zomaar kunnen dat die hersenen worden opgestuurd naar het lab om ze te onderzoeken op Creutzfeld-Jacob. Vandaar dat ze in een bakje gedaan worden. Standaard procedure.
Of het nou hersens zijn of de testikels van een stier die ze tot pap rammen, frikadellen zijn lekker. Punt.
Wat zijn we toch ook stiekem ranzige apen met z'n allen.
Op 100 Hollanders zal je met moeite 2 vinden die hier iets om geven. Triest maar waar.
Mieke van 2 verderop wil vooral niet weten hoe haar vlees in de supermarkt beland!
Juist alles wat zelfs niet als brein verkocht raakt gaat in de frikandel.
@Strohond | 04-12-12 | 18:31 | + 3 -
Nee maar wel eens vier op een ei.
Waarom is het smeriger dan kogelbiefstuk van dat beest? Het is hetzelfde DNA.
#Zware Majesteit 18:46
nee, worteltjes, geen erwtjes.
@Jackanders | 04-12-12 | 18:45
Of gerookte rundertong, dat is pas echt een delicatesse.
Heb vroeger nog als bijbaan in een slachterij gewerkt; nierenpellen en darmenspoelen. Echt waar, en dan je urenbriefje inleveren bij het uitzendbureau en al die kutjes achteruit zien deinzen van de stank die ik mee bracht. Good old days!
@PiChan | 04-12-12 | 18:39
www.youtube.com/watch?v=Rn8gk-G9YUg&am...
@Buffell | 04-12-12 | 18:12
Dit moet toch stimuleren tot eten? Ik heb wel honger nu.
Braaaaaaaaaaaainsss!!! Hoe laat eten we?
@Zyprexa20mg
Je bedoelt dat je zelf ook niet meer dan zo'n klein groen bolletje in je kop hebt? :P
Gestoofde rundertong met een peper- of champignonsaus, maak mij daar maar wakker voor.
Geen idee waarom ik die filmpjes van geenstijl nooit kan zien.
Lekker, maar bevat wel erg veel cholesterol. Ik mis trouwens dit filmpje in deze context:
www.youtube.com/watch?v=Rd75qdmqm3s
-weggejorist-
Lekker boeie ik frituur zo nog een paar frikandellen
hersentjes met worteltjes en pureeaardappeltjes, ben ik mee opgegroeid.
OMG, is he okay?
Maar goed, ik hoopt het gehele proces van - verwijderen van hersenen - tot de werkelijke formatie van een frikandel te zien. Beetje bedrogen uitgekomen met alleen het plaatsen van koeienhersenen in een bakje.
Eurotokkie | 04-12-12 | 18:33
Kalkoenen hebben een beroerd leven en worden op een vreselijke manier geslacht voor onnozele massamensen zoals u.
Fijne feestdagen.
Het proces van vlees naar stront vind ik veel viezer en daar doet niemand moeilijk over
Het verwerkingsproces van een kip of een varken is ook niet heel prettig om aan te zien, maar dat heeft me nooit doen besluiten dat niet meer te eten.
Zolang het resultaat goed is eet ik het.
Bon appetit!
Dat doet ie snel en vlot, kan zo als lijkensnijder bij dr G in dienst.
En dat apparaat is sneller dan dr G's slijptol.
Maar oke, dan zit het hoofd nog vast natuurlijk, dat scheelt.
Niet tegen de redactie zeggen hè
maar in frikandellen zit helemaal geen koe, merendeel is toch echt separatorvlees van kip en de rest is zout
anders flikkeren ze dat toch maar weg is lekker goedkoop produceren en veel winst maken
Strohond | 04-12-12 | 18:28 | + 0 -
Ik heb alvast een kalkoen in de schuur , moet nog vetgemest worden m.
Hoop dat het lukt voor de kerstdagen anders moet ik een beetje helpen .
Best grappig, dat een man op een dag denkt van: "Ik zou een apparaat uit moeten vinden wat het de mens makkelijk maakt koeienkoppen te openen".
Zo heeft iedereen zijn roeping, ik krijg in ieder geval trek in de slavinken van straks (inderdaad geen koe, maar zoals de industrie betuigt, vlees is vlees).
www.youtube.com/watch?v=4XfLjK3o6GE&am...
Kaas de Vies | 04-12-12 | 18:20
Hebt u weleens boter, haas en eieren gespeeld?
Wel de lusten, niet de lasten?
Pang! Velletje eraf, stukjes maken en nom.
Niet dat jankerige zeg.
Wie mooi/lekker/beter wil zijn moet -een ander laten- pijnlijden.
Twijfelde om het filmpje te bekijken, eerst maar de reacties gelezen. Lahmahzittuh. Bedankt.
Van Rossem eet vandaag waterkip met gebroken pootjes geserveerd. Lekker sappig!
kapotte_stofzuiger | 04-12-12 | 18:12
Ja maar voetbal dan?
Ben blij dat er mensen zijn die dit werk willen doen. Kan ik zorgeloos genieten van m'n broodje kroket/frikandel. Dit zou ik namelijk nog geen 5 min. volhouden.
Frikandellen worden van paardenvlees gemaakt. BTW waarom zit er een pondje half-om in die schedels?
Koe, lekker met een pepersausje.
De vraag is wil je alles weten , ook wat er in de keuken van de chinees allemaal in het eten beland
of de weg die je kant-en-klaar menu gaat.
@L. Hannes | 04-12-12 | 18:13
Mooi, ga dan lekker naar Mekka, doei...
Wel eens een kudt ontleed? Moet je niet willen.......
Cabrio-koe!
Wat krijgen we hierna, hoe een koe een kaas vangt?
Al SchietjemeLevend | 04-12-12 | 18:16 : ik van "word ik" met d-T maar een sissende uitspraak t wil ook wel helpen, zeker in combinatie in met een ziekte met dubbel K en wat hersenloos gewauwel ...
Creutzfeld Jacob voor het gewin.
Het is eten of gegeten worden, hoort ook bij natuur...
Wat zal het daar lekker ruiken!
Mmm zwezerik met een moriellesaus....
Heel lekker, maar van hersenen krijg je Creutzfeldt-Jakob. Bloederige breinen trouwens, hebben ze bij de slacht een hersenbloeding gehad of zo? Zal een niet weinig traumatische aangelegenheid geweest zijn. Beter halal slachten.
Kan mij niet genoeg de aandacht op worden gericht. Vlees is nu eenmaal leed. Het is niet anders.
Als ik vlees zou eten zou ik best zo'n gefrituurd bakje kalfshersenen willen proberen. Is vast lekkerder dan een frikandel.
Wat is er mis mee om te zien waar je vlees vandaan komt? Je wilt toch weten wat je eet en geen mystery meat naar binnen schuiven?
mmm ... suggestief zeg, had verwacht dat het complete frikandel-creation-proces te zien. Inmiddels wel honger, stampot met rookworst, lekker !
*rent naar snackbar*
In veel landen liggen de koeien-hersenen gewoon in de supermarkt hoor.
Van grove frikandellen wordt ik agressief.
Hersenloos werk.
@Fatwabuster | 04-12-12 | 18:14
Dan leert die dat maar.
En anders gaat hij maar naar de snackbar, een verse frikandel scoren.
Ik krijg hoofdpijn als ik het zie...
Ik vind het toch prachtig dat er iemand heeft nagedacht hoe de hersenen er het beste machinaal uitgehaald kunnen worden. Snel, simpel en zonder het eindeproduct te beschadigen.
.
Waar kan ik voor professioneel hersen-uitlepelaar studeren?
@kapotte_stofzuiger | 04-12-12 | 18:12
Eensch.... maar heb hier een zoon van 19 zitten en die heeft lak aan kleinburgelijkheid... die wil maar 1 ding:
Kanen!
Tsja. Ik kan niet zeggen dat ik een frikandelletje-speciaal nu minder lekker vind ofzo. Ik bedoel als het toch lekker smaakt, wat is dan het probleem of er een uier of een hersenpannetje in zit? /care
Blancheren, plakjes door beslag en frituren. Classic!
Tijd voor Halalfrikandellen!!
Nanninga langs de GS-burelen gesloft?
@Fatwabuster | 04-12-12 | 18:11
(Bijna) eten om 18:11 is wel heel kleinburgerlijk. Gewoon wachten tot 20:30, wat de rest van de beschaafde wereld ook doet.
Gadverdamme man. Lekker zo, rond etenstijd.
Tsja. Ook in dat stukje zitten voedingsstoffen. Beter dan dat ze die halve koe wegflikkeren toch?
Lekker, frikandellen. Als ik iets gemist heb in 0033, was het wel deze Nederlandse delicatesse.
Effe niet zeg.... ik moet nog eten!
REAGEER OOK