Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

JSF als motor van Europese defensie-samenwerking

readyforliftoff.jpg Zelden laten de voorstanders van de EU zich zó in hun kaarten kijken als vandaag. Het - net als het lezersbestand - stervende dagblad Trouw zette vanmorgen de volgende kop boven het redactioneel commentaar: 'JSF-rapport dwingt tot keuze voor meer samenwerking op defensiegebied in Europa'. Als 1+1=3 dan is JSF-faal + EU-faal hier übermegasuper-faal. Afgelopen week publiceerde de Algemene Rekenkamer een onderzoek waaruit moest blijken dat stoppen met de JSF hoe dan ook kostbaarder is dan er mee doorgaan. Het rapport is feitelijk niets meer dan een potje vaseline voor de VVD, aan te brengen rond de ster van de PvdA, om het doordrukken van de JSF wat soepeler te laten verlopen. Die missie is geslaagd, de PvdA en VVD gaan voorlopig door met de JSF. Veel doorzichtiger gaat een mediaoffensief en politiek gespin niet worden. Case closed, zou je zeggen. Kaarten weer dicht op tafel. Maar nee, toen kwam de Trouw vanmorgen de aap uit de mouw halen met hun commentaar. Ze schrijven dat stoppen op dit moment dan wel duurder zou zijn dan doorgaan, maar dat de JSF desalniettemin een faaljager van epische proporties is en blijft. Werd er eerst nog gedacht dat er met 4.5 miljard euro 100+ toestellen aangeschaft zouden kunnen worden, inmiddels mogen we blij zijn als er 50 deze kant op komen. Met andere woorden: 'het budget moet omhoog, of de ambitie omlaag.' Ok, logisch. Conclusie: het geld is op, dus die ambitie moet omlaag. Maar dan komt ineens die megalomane geldingsdrang die zo kenmerkend voor de gemiddelde eurofiel is naar boven. Weet je wat, zegt Trouw. We heffen gewoon onze luchtmacht op en richten ons op de marine. Voor die luchtmacht maken we ons dan afhankelijk van Europa. Weer een stukje zelfbeschikking en soevereiniteit down the drain. U ziet hier de EU-strategie in optima forma. Met vooropgezet plan maar toch ondoordacht creëer je iets (euro/JSF), het blijkt voor geen meter te werken, je drukt het ondanks alles stapje voor stapje stug door, zegt liegt dat je voorbij het punt bent dat je nog terug kunt en gebruikt vervolgens precies dát argument in combinatie met wat onderzoeken horrorscenario's om door te drukken wat niemand wil: de euro en de JSF. Chapeau!

Reaguursels

Inloggen

@voordeoorlog

De jongens en meisjes van nu die denken dat de oorlog van de toekomst alleen met de drone en Ipad zal worden uitgevochten hebben het mis. Het is belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in high tec electronische oorlogvoering. Maar de old skool infanterist die het handwerk doet, de artillerie (kanonnen en geschut) en tanks zullen altijd blijven bestaan. Net zoals het soort terrorist van het jaren '70 kaliber die kaapt en gijzelt.....

strikdewepstroper01 | 28-10-12 | 23:02

Moet bij dat gifje rechts bovenaan het artikel niet staan "Are you ready for a rip off" ?

kweetalles | 28-10-12 | 22:36

Die Drone-dromers zijn toch écht te belachelijk voor woorden.
Dat zijn die lui die COD spelen en denken dat dát oorlogje voeren is...

heethoofd | 28-10-12 | 18:04

@strikdewepstroper01 | 28-10-12 | 14:27

LOL!!
De jongsten van die gasten lopen inmiddels tegen de 40 jaar. Wat daarna komt denkt dat je de zaak kunt regelen met je Ipad en een drone .....

@RichardAnker | 28-10-12 | 14:29
Buitenlandse interventie is hard nodig om ons kleine legertje nog enigszins geoefend te houden.
In dit land is geen ruimte, in Duitsland, Frankrijk en het UK niet meer. Slechts de USA blijft nog over.

voordeoorlog | 28-10-12 | 17:44

Al er echt stront aan de knikker komt in Europa dan zal er wel iets als de toenmalige oefening REFORGER (Return of forces to Germany) worden gestart.....

Mooi was dat, in de jaren '80, om de Amerikaanse vrachtvliegtuigen te zien landen op vliegveld Ypenburg bij Rijswijk.

en.wikipedia.org/wiki/Exercise_Reforge...

www.youtube.com/watch?v=VRlSgxv9ITE

strikdewepstroper01 | 28-10-12 | 15:08

@ Bollux: Een land in financiële problemen moet creatieve oplossingen bedenken. Samenwerking in Europa gebeurt op alle fronten. Waarom niet dan ook verdergaande samenwerking op het gebied van Defensie?
Zekerheidshalve kunnen we de samenwerking beperken tot de ons omringende landen. Het is toch te gek voor woorden dat Nederland én een landmacht, én een luchtmacht, én een zeemacht wil hebben? Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Duitsland en Engeland. Dat is geldwegsmijten van de bovenste plank. Hier samenwerken kan veel geld opleveren ten koste van weinig veiligheid.
Wees reëel: er zal de komende tijd niet meer geld naar Defensie gaan. Als we nu de peperdure JSF zouden aanschaffen, dan gaat dit in de toekomst ten koste van landmacht en marine. Ik heb liever dat de keuze voor één onderdeel in samenspraak met de andere onderdelen gebeurt.
Ik zie geen reden om, zoals op veel fronten gebeurt, niet samen te werken met omringende landen. Laat elk land, na overleg, zich specialiseren op één onderdeel.
En daarnaast moeten we natuurlijk niet meer geldverslindende en nutteloze missies zoals nu in Afghanistan plaatsvinden, gaan uitvoeren.

RichardAnker | 28-10-12 | 14:29

@Parel van het Zuiden

(En ondertussen kalft ons defensieve vermogen af. We zijn de afgelopen 70 jaar nog nooit zo kwetsbaar geweest...)

Dat valt ook wel mee.....
Als het gaat om binnenlandse veiligheid dan zeg ik weer; afblijven van het budget voor Unit interventie mariniers, de BSB, de Natres en de Geneeskundige troepen, kortom de eenheden die we nodig hebben bij terreurbestrijding, rampen, calamiteiten e.d. in Nederland. We hebben gloednieuwe CV-90's pantserinfanterievoeruigen en wat vaak vergeten wordt Nederland heeft gigantisch veel ex militairen standby die onder de wapenen kunnen worden geroepen...

strikdewepstroper01 | 28-10-12 | 14:27

@RichardAnker | 28-10-12 | 08:29

Kijk weer iemand die deze kolder verkondigt. Wij roepen altijd maar om het hardst dat wij willen bezuinigen door samen te werken. Maar wie wil er samenwerken met een partner die de kantjes er van af loopt?

In de ranglijst van te besteden bedrag per hoofd van de bevolking staat Nederland op de 9e plaats op de werledranglijst. In omvang van het BNP staat Nederland op de 16e plaats (met slechts 17 miljoen inwoners).
Een land met zo'n sterke economie kan het zich toch niet veroorloven niet over een krijgsmacht te beschikken of deze krijgsmacht dermate te reduceren / marginaliseren tot deze het kleinste budget van alle ministeries heeft.
Op deze manier maak je jezelf als land volstrekt ongeloofwaardig. We hebben (heel) veel geld, verdienen daarvan heel veel buiten Nederland, maar zeggen doodleuk tegen onze bondgenoten dat zij dan maar even voor de stabiliteit moeten zorgen. Dat kunnen wij niet (meer). Dan later, wanneer alles in de hand is, komen wij wel handeldrijven en de winsten opstrijken. Ik denk niet dat de partners op een dergelijke bondgenoot zitten te wachten. Nederland is sterk afhankelijk van het buitenland en dus ook van het beeld dat in het buitenland over Nederland bestaat! Oppassen dus... ander worden de partner die niets heeft en dat met anderen wil delen.

Bollux | 28-10-12 | 11:42

Een heel goed idee! Het is Defensie blijkbaar ontgaan dat de laatste jaren Europa veranderd is en dat het financieel een stuk minder gaat. Samenwerken kan toch prima?! Waarom moet Nederland én een luchtmacht, én een landmacht en een zeemacht hebben? Ga in overleg met omringende landen en pik er dan één onderdeel uit. En doe dat goed. Dat moet minstens de helft op de Defensiebegroting schelen.

NU kiezen voor JSF betekent dat Defensie er uiteindelijk voor kiest om de marine en de landmacht de nek om te draaien. De JSF zal zo enorm veel beslag leggen op het budget dat er voor die twee andere onderdelen niets meer overblijft. En dat is niet handig.

Dus eerst overleggen met DK, BE, DL, GB en FR

RichardAnker | 28-10-12 | 08:29

Nog 1 keer; De software van de JSF is het probleem, daardoor lopen ze weer gigantisch uit de begroting. De VS denken er zelfs over de JSF helemaal over te slaan en misschien wat extra F22's en F18's te kopen omdat ze zo onderhand goedkoper worden dan de F35.
Het wrak vliegt als een baksteen en draait slechte bochten. Als de JSF voor de VS niet doorgaat kunnen wij hem ook niet kopen, maar de luchtmacht heeft dan al weer beslist dat ze dan de F18 willen hebben omdat ze graag in de VS zijn voor de trainingen en ze zien graag een vliegtuig in de VS geproduceerd worden ten tijde van een oorlog.
Verder zijn we alleen het schoothondje van de VS. De vraag is ook hoeveel F35's gaan we krijgen? Men praat nu ook al over een nog veel kleiner aantal van misschien wel 24 :). Uiteindelijk denk ik dat Hillen misschien zelf de piloot wil worden van onze JSF en de reserve JSF. Na 1 vlucht zal er waarschijnlijk steeds 1 in onderhoud staan. Zoals iemand al zei als er 1,5 triljoen was geinvesteerd in drones hadden we geen piloten meer in de lucht nodig. :)
Welke acties kunnen we nog niet met drones uitvoeren? Volgens mij zijn dat alleen de acties van een A10 met zijn Gatling kanon. Daar is de F35 overigens ook voor afgekeurd om deze te vervangen. Ik zeg we nemen een hele zooi UAV's en een paar nieuwe versies van Rutan Ares met goede Gatling kanonnen om de mensen op de grond te beschermen. Dat F35 wrak kunnen ze in hun hol stoppen als ze hem zelf al gaan kopen, want let op mijn woorden ze gaan er in elk geval na de verkiezingen minder van bestellen. Gevolgen? Juist de prijs word nog veel hoger. Als jullie niks onconventioneels willen, dan zou ik inderdaad toch de Grippen NG kopen. Lockheed heeft ons met de F104 al eerder shit verkocht. Als we ons zelf 2 keer op dezelfde manier laten nemen zijn we het geld ook niet waard. Door de nieuwe radar technieken is dat JSF wrak overigens toch heel erg zichtbaar in de lucht.
Als we met de JSF onze troepen in Afghanistan hadden willen ondersteunen hadden maar 2 JSF's kunnen zenden en was dat onze hele inzet geweest voor het budget dat we hadden.
Ondersteuning van onze troepen door andere landen hebben we al eens geprobeerd in Bosnië, geen succes.
Gaan we vertrouwen op de Italianen de volgende keer.
Het volk met presidenten die niet aanvals afspraken maken met de Taliban en ze doorlieten door hun gebied naar de Britten omdat zij geen slachtoffers wilden onder Italianen?
Het lijkt wel of hier alleen maar eurofielen zitten, die tesamen met de rest van de EU 1 squadron JSF's in de lucht willen brengen.
Ik sta niet afwijzend tegen vliegdekschepen maar dan wel onconventionelen op basis van composite Incat rompen met reactoren zodat we ze kunnen gebruiken zonder grote afhankelijkheid van de olieprijs. Als we onze conventionele troep verkopen kunnen we dat soort gevechtsgroepen voor 500 miljoen per jaar runnen. En plaatsen we ze vol mariniers en en verkopen we de meeste kazernes en oefenterreinen. Onze grote broer (VS) napraten sleurt ons ook mee in de problemen van onze grote broer als onze grote broer zwak begaafd is.

Kees8374 | 28-10-12 | 00:26

Waarom kopen we geen Russische Mig van de plank. Bewezen beter.

Mantisomantis | 28-10-12 | 00:24

@van heinde en verre
Precies wat de f-16 ontwerper zei.
We zijn opelrijders die bij ferrari staan te kwijlen..

lidlbier | 27-10-12 | 22:55

De JSF is een heel slecht vliegtuig. Verliest elk luchtgevecht omdat hij niet wendbaar is, is te snel om grondtroepen te ondersteunen en kan te weinig bommen mee voor een serieuze bommenwerper. Van alles niks. Precies het regeerakkoord! Wat een huwelijk.

van heinde en verre | 27-10-12 | 22:40

@Scheepskameel | 27-10-12 | 20:37
Geef de antwoorden maar (wil het graag weten) .. ben te lui om te zoeken :)

SyntaxError | 27-10-12 | 21:40

... Was het omdat Pim Fortyun dit vliegende misbaksel dat geheid honderduizendprocent een groot fiasco wordt niet wilde of wat het de koningin die niet met een heaumeau op het bordes wilde verschijnen???.... Erg als je oprecht een land wilt redden van de ondergang en je daardoor zoveel over je afroept dat vele mensen je gewoon hartstikke deaud willen laten vallen.... Mij benieuwd wat er na dit zielige aardse leven met al die leugenachtige zielen gaat plaatsvinden, zullen ze 'daar' nog hun centen willen tellen of krijgen ze allen een kist van goud met diamanten ingelegd om zo wat honderden miljoenen kapot te kunnen gooien??...

Megalomaantje | 27-10-12 | 20:51

O ja, en van welke partij was deze premier?

Scheepskameel | 27-10-12 | 20:37

Quizz:

Welke premier besloot tot deelname aan het JSF testprogramma?
Welk bedrijf profiteert nagenoeg het meest van de miljoenen belastinggeld die worden overgemaakt naar Lockheed en die via offset weer naar nl terugvloeien?
En bij welk bedrijf werd deze oud premier in 2007 commissaris?

Scheepskameel | 27-10-12 | 20:36

Vette hulde voor dit stuk.

Fijnstoffer | 27-10-12 | 20:23

@eekhoorn14 | 27-10-12 | 20:11 |

Dit valt ruim binnen mijn interesses. Wanneer dat het geval is heb ik een ziekelijke neiging tot "de hoed & de rand".

Parel van het Zuiden | 27-10-12 | 20:20

@Giulianova | 27-10-12 | 20:12
En die orders kunnen ze ieder moment cancellen.
De JSF doet voorlopig nog lang niet mee. Kijk maar:
www.youtube.com/watch?v=uialmgaUlcE

Slomo | 27-10-12 | 20:18

Wát een gelul allemaal weer. Als de JSF wérkelijk zo'n slecht toestel zou zijn, zouden de Israëli's dan zoveel van die toestellen kopen? De beste luchtmacht van de wereld? (Ja, zélfs beter dan de Amerikanen)
Nadenken is toch wel heel moeilijk geworden, als je alsmaar door de MSM op eenzijdige informatie wordt getrakteerd.
En ál die lui die beweren dat de F-16 nog járen mee kan, zijn niet goed bij hun hoofd. Die dingen zijn nú al zo'n 40 jaar oud, hebben diverse keren een zoveelste life-update gehad en dat houdt gewoon een keer op. (Dit weet ik, door mijn werk, uit eigen ervaring!)
Ook mag niet vergeten worden, dat er, als het vliegtuig eenmaal operationeel is, het groot onderhoud van deze vliegtuigen van de Europese Luchtmachten en wellicht ook daarbuiten in Maintenance Valley (Sorry voor de naam, die heb ik niet zelf gekozen)in Zuid-West Brabant (Bergen-op Zoom; Woensdrecht; Roosendaal e.o.) aan duizenden mensen werkgelegenheid zal bieden.
Dat hele stuk hier op GeenStijl is dus gewoon ondoordacht, tendentieus en zwáár overdreven broddelwerk!
www.rewin.nl/nieuws/maintenance-valley...
www.innovatieplan.nl/nieuws/business-c...

CMS | 27-10-12 | 20:16

@Slomo | 27-10-12 | 19:58:
Dat is echt onzin. De Amerikanen hebben orders uitstaan voor bijna 2000 F-35's.

Giulianova | 27-10-12 | 20:12

Parel van het Zuiden | 27-10-12 | 20:01 | + 1
Eindelijk iemand die het snapt, en die niet zomaar dingen roept zoals de anderen...

eekhoorn14 | 27-10-12 | 20:11

appeltjesgroeneweide | 27-10-12 | 18:09

Daar ben ik het mee eens: politiek en bestuur hebben de roede nodig van het volk. Anders raken ze de weg kwijt. Gebeurde trouwens in de Romeinse republiek wèl. De senaat kon niet ongestraft het volk negeren op het forum. Maar hier is het volk handig op een veilige afstand gezet middels de mediacratie.

Rest In Privacy | 27-10-12 | 20:05

Desmoulins | 27-10-12 | 19:06
Al het voer wat u krijgt van de media bepaald grotendeels uw denkwijze. De waan van de dag, waar u het over had, regeert. Dat is een prachtig systeem voor de corporaties die ons regeren. Daar is niets bijdehands aan volgens mij.

Strohond | 27-10-12 | 20:02

@necrosis | 27-10-12 | 19:46 |

Goed dat u dat weet....
De Gripen is echter compleet ongeschikt voor het takenpalet van de Klu. Het toestel is specifiek ontworpen voor de Zweedse luchtmacht en geoptimaliseerd voor korteafstandsacties om het beperkte territorium van Zweden te verdedigen. Veel te beperkt voor Nederlandse doeleinden als langdurige patrouille, luchtverdediging, interdictie, en verkenning. Niet compatibel met bijv. AMRAAM wapensysteem, onze KDC extender tankvliegtuigen, en ondersteunende systemen.
.
De F16 kan niet nog jaren mee. Het ding is 30+ jaar oud waardoor onderhoud hand over hand toeneemt en bovendien ontbeert dit toestel een aantal kwaliteiten voor toekomstige conflicten zoals "supercruise" (langdurig boven Mach 1 vliegen zonder naverbranders), LPI kenmerken (low probability of intercept), en geavanceerde sensors.
.
Ergo. Wat u meent te weten is meer een veronderstelling... een verkeerde veronderstelling..

Parel van het Zuiden | 27-10-12 | 20:01

@SDI | 27-10-12 | 19:59
De soevereiniteit van nederland staat bij de huidige partijen helemaal niet op de kaart.

Ing. eslapen | 27-10-12 | 20:00

@SDI | 27-10-12 | 19:59 | + 0 -
Ik ben voor een sterke defensie, maar wel een effectieve. Tanks houden ondanks dat het tactisch niet beste wapen is nu, maar JSF schrappen, koop maar de Saab.

Kaas de Vies | 27-10-12 | 20:00

Als de EU zo belangrijk is, waarom dan niet de eurofighter.
Bewezen technologie, en geen gestripte versie van de Amerikanen.

Het kan trouwens veel goedkoper:
diydrones.com/profiles/blog/show?id=70...

Ing. eslapen | 27-10-12 | 19:59

Om vredesmissies in zandbaklanden te doen heb je geen JSF nodig, dat kan een F-16 nog heel goed.

Diezelfde F16 werd destijds door 4 luchtmachten in Europa aangeschaft ter vervanging van de starfighter en dat werd zonder EU geleuter gewoon geregeld.

We zijn nu al afhankelijk van Duitschland voor tankeenheden en als je de luchtmacht gaat opdoeken, dan is het einde zoek.

Ik word ziek van die halfzachte k*tnederlanders die hun ontwikkelingssamenwerking en knuffelprojecten belangrijker vinden dan het onderhouden van het instrument dat een land's soevereiniteit waarborgt, de strijdmacht.

SDI | 27-10-12 | 19:59

De VS zien de JSF als een experimenteel toestel. Een soort X-plane. We hebben helemaal geen toestellen besteld. We sponsoren een experiment met toestellen die verticaal kunnen opstijgen en landen vanaf schepen. Volstrekte kolder zonder plan. Het JSF project vernielt onze luchtmacht.

Slomo | 27-10-12 | 19:58

necrosis | 27-10-12 | 19:46 | + 0
F-16's nog jarenlang meekunnen? Lul niet..

eekhoorn14 | 27-10-12 | 19:57

@Kaas de Vies | 27-10-12 | 18:52: Dat is ook kolder en dat zeg ik ook niet. Je zal mij nooit horen zeggen dat Amerikanen hun federale regering vertrouwen, want dat doet maar een kwart van de bevolking.
.
Je hoeft van mij ook niemand in Brussel te vertrouwen. De Euro-crisis van nu wijst uit dat daar de macht ook niet zit. Die macht zit bij de regeringsleiders.

Giulianova | 27-10-12 | 19:56

@Parel van het Zuiden | 27-10-12 | 19:47
Je vergat: zolang je het kan betalen.
Of liever gezegd: wanneer de belastingplichtigen de belastingophalers niet opknopen.....

necrosis | 27-10-12 | 19:52

JSF is altijd een probleem geweest.
Nederland bestaat niet, geen democratie.
Alles wat je hebt en denkt is van de rode duivel:
De bank der banken: www.rothschild.com/

sTiRf | 27-10-12 | 19:50

@Parel van het Zuiden

Precies, het milieu gaat me aan het hart.

Gewinflipt | 27-10-12 | 19:50

@Gewinflipt | 27-10-12 | 19:45 |

Groen moet je doen tenslotte...

Parel van het Zuiden | 27-10-12 | 19:47

@Byter | 27-10-12 | 19:37
Dit wist ik al jaren, nog even los van het feit dat onze f-16's nog jarenlang meekunnen.
De VS maakt ons bang, en onze ministers laten hun oren naar die gasten hangen en betalen mee aan de ontwikkeling van een nieuw toestel maar denken goedkoop uit te zijn wegens tegenorders.
Ik word een beetje moe van 'als we niet meedoen...' politiek......

necrosis | 27-10-12 | 19:46

De EU-doctrine loopt langs het donkere pad van het Vierde Rijk. Het Noordeuropese grootkapitaal, en haar politieke adepten en wereldvreemd linkse landverraders, zingt als een heidense sirene het lied van de Eurpese eenwording. Binnen 5 jaar is de europese droom voorbij, want de rekening wordt bij de verkeerde groepen burgers neergelegd. 75 jaar na de val van het derde rijk is er dan opnieuw sprake van een verwoest Europa. Verwoest door de pro-Europese dwepers,het grootkapitaal en linkse landverraders die ook haar sociale en culturele achterban heeft verraden. Stop nu het nog kan.

ad melkert | 27-10-12 | 19:46

Correctie: waterstofbommen moeten we hebben, i.p.v. atoombommen. Die zijn milieuvriendelijker wegens kernfusie.

Gewinflipt | 27-10-12 | 19:45

Atoombommen moeten we hebben, en een paar raketten om ze te brengen. Veel goedkoper.

Gewinflipt | 27-10-12 | 19:44

Prima plan om de luchtmacht af te schaffen. Schepen zijn immers sneller in de bergen van Afghanistan dan die kudt vliegtuigen.

De Zwijger | 27-10-12 | 19:44

4,5 miljard voor die JSF is wat we PER JAAR aan ontwikkelingssamenwerking kwijt zijn en de helft van wat de EU kost. En die JSF gaat 30 jaar mee.

Gewinflipt | 27-10-12 | 19:43

Byter | 27-10-12 | 19:37 | + 0 -
Ja, met de Gripen (NG?) gaat het hem echt worden..
We hadden beter gewoon aan het Eurofighter project moeten deelnemen. Daarnaast is een Amerikaans toestel wel beter voor de militaire band met Amerika, wat misschien wel positief kan uitpakken.

eekhoorn14 | 27-10-12 | 19:42

@Vanleeuwen : Sufkut. Baseer vooral je mening op wat in kranten staat. Natuurlijk hebben we geen F35 nodig. De Chinezen, Russen en Zuid Amerikanen kennen hun plaats. Eerst wij, dan zij. Gratis.

nelson | 27-10-12 | 19:41

@Byter

De Gripen heeft canards. Voor zover ik weet zien de Amerikanen die het liefst op vliegtuigen van hun tegenstanders, en niet voor niks. Lapmiddel om slechte eigenschappen te compenseren en verder ook niet zo'n bijzonder ding.

Gewinflipt | 27-10-12 | 19:41

Richten op de marine kan wel, maar dan een aantal kleine vliegdekschepen met verticaal landende JSF's.

Gewinflipt | 27-10-12 | 19:38

Ik ben vervend luchtvaart enthousiast, ik heb jaren bij Fokker gewerkt (tot het faillissement) en voel mee met de nieuwe Stork. Echter, ik ban vanaf het beging van de selectie tegen de JSF geweest. Het "Project" zoals de amerikanen dat noemen, was voor mij te onhelder, en er waren veel punten die ik in de publicaties tegenkwam die mij aanleiding gaven te veronderstellen dat het ding niet een beetje, maar veeeeeeeeeeeeeeeeeelllllsss te duur zou worden.

Daarnaast heb ik indertijd inzage gehad in de verschillende contracten die de Amerikanen afsluiten met betrekking tot conmpensatie orders. Feitelijk betekent dit (versimpeld) dat dat je opdrachten krijgt om onderdelen te bouwen, maar het materiaal daarvoor in de Verenigde Staten tegen veel geld moet kopen. Hoezo compenstatie? Alleen de uren in Nederland krijg je dan vergoed, en niet duidelijk is hoeveel winst we dan daarop maken.

Ik hoop een ding: Als dit rampvliegtuig doorgaat, dat (modewoord) TRANSPARANT wordt, met andere woorden dat ELKE NEDERLANDER kan begrijpen, hoe de compensatie order in elkaar zit. Van de Tweede Kamer verwacht ik dan dat een duidelijk beeld wordt opgemaakt van de TOTALE KOSTEN )dus inclusief de investeringen die we nu doen), en de voordelen die we (denken ) gehad te hebben.

Mijn advies: koop de Grippen, Een goed toesten., snel beschikbaar en een stuk goedkoper en van een dudielijke en goede kwaliteit!!

Byter | 27-10-12 | 19:37

Ik wil wel een JSF maar geen Euro. JSF is een state of the art stukje techniek waarmee de Amerikanen weer ver voorlopen op alle andere landen. En ja, als de ambitie is een F16 plus te bouwen kost dat niet veel moeite, maar de lat licht hoger, vernieuwingen zijn altijd een sprong in het duister.

Gewinflipt | 27-10-12 | 19:36

Hypothese: er komt oorlog..
.
Voor Nederland, vrijheid, en democratie zal ik gaan vechten.
.
Voor de Europese Unie, voor de zelfbenoemde elite, en hun belangen zal ik niet vechten.
.
Waarschijnlijk zal ik zelfs moeten vechten voor Nederland, vrijheid, en democratie tegen de Europese Unie.

Parel van het Zuiden | 27-10-12 | 19:35

Parel van het Zuiden | 27-10-12 | 19:21 |
Precies, mensen hebben vaak geen idee waar ze het over hebben. Ten eerste interesseert het ze niet echt en daarnaast laten ze zich liever informeren, door mensen die er al net zo weinig verstand van hebben, dan dat ze zelf uitzoeken waarom wel of waarom niet. Zodra er dan verkiezingen komen zijn de keuzes voor dit soort zaken gebaseerd op de onverschilligheid van de meerderheid.

Ik was in Haren | 27-10-12 | 19:30

“Government is the Entertainment division of the military-industrial complex.” Frank Zappa

Beugelflesje | 27-10-12 | 19:29

lijkt op voodoo-economics: meer geld naar defensie minder geld naar ontwikkelingshulp. uiteindelijk liepen de tekorten zo hoog op dat links en rechts niet meer konden slapen.

ganzo | 27-10-12 | 19:29

@sTiRf | 27-10-12 | 18:39
Spire Law Group, LLP's national home owners' lawsuit, pending in the venue where the "Banksters" control their $43 trillion racketeering scheme (New York) - known as the largest money laundering and racketeering lawsuit in United States History and identifying $43 trillion ($43,000,000,000,000.00) of laundered money by the "Banksters" and their U.S. racketeering partners and joint venturers - now pinpoints the identities of the key racketeering partners of the "Banksters" located in the highest offices of government and acting for their own self-interests.

www.prnewswire.com/news-releases/major...

Vanochtend ook een groot artikel op NBC, maar dat is nu weggejorist. (??!)

damnschreeuwer | 27-10-12 | 19:23

@plaszak | 27-10-12 | 19:01 |

Je kunt in Nederland tegen de klippen op argumenteren over defensie. Zinloos. Mensen willen het niet begrijpen. Geopolitiek, de verhoudingen in de wereld, en geschiedenis is de mensen vreemd. Kijk nu naar de draadje. Mensen kunnen nog geen JSF(F35) van een F16 onderscheiden maar menen precies te weten wat de beste keuze is. Mensen halen zorg en onderwijs als alternatieven voor defensieuitgaven aan zonder te beseffen dat onze veiligheid eerst gewaarborgd moet zijn om deze dingen mogelijk te maken en te laten renderen op de langere termijn. Mensen denken aan wereldvrede in een wereld die zich opmaakt voor hernieuwde conflicten om hulpbronnen. En ondertussen kalft ons defensieve vermogen af. We zijn de afgelopen 70 jaar nog nooit zo kwetsbaar geweest...

Parel van het Zuiden | 27-10-12 | 19:21

1) Het is F-35 i.p.v. 'JSF'
2) Iedereen die vindt dat er nog wel bezuinigd kan worden op de luchtmacht is wereldvreemd.

eekhoorn14 | 27-10-12 | 19:19

@sTiRf | 27-10-12 | 19:13
Sorry, ik heb even wat syntax errors in je browser gezet
:D

SyntaxError | 27-10-12 | 19:17

De illusie van de Europese samenwerking doet al langer in wereldvreemd Den Haag de ronde. Dat is zeer waarschijnlijk ook de reden dat er zo bezuinigd wordt op Defensie. Defensie is al over de rand heen! De dreiging dat er actie gaat komen als er weer geld af moet is te weinig en te laat! We zijn terug in 1932..

Handboek | 27-10-12 | 19:14

Soms gaat er iets bij de 'Geenstijl'servert, krijg ik ineens in mijn post-hokje teksten die daar niet horen. ff Bier aan de kant zetten en naar de serverkamer, jongens... is niet goed.\

sTiRf | 27-10-12 | 19:13

HRA ruilen tegen de JSF. Niets meer, niets minder.

Tommygunner | 27-10-12 | 19:12

eekhoorn14 | 27-10-12 | 19:07 |
Als we die JSF ook daadwerkelijk gaan gebruiken, hebben we straks misschien nog wel veel meer kosten aan ontwikkelingshulp...

Ik was in Haren | 27-10-12 | 19:10

Soms gaat er iets bij de 'Geenstijl'servert, krijg ik ineens in mijn post-hokje teksten die daar niet horen. ff Bier aan de kant zetten en naar de serverkamer, jongens... is niet goed.\

sTiRf | 27-10-12 | 19:08

Blij dat ie er gaat komen! Maar nu wel kappen met ontwikkelingshulp a.u.b.

eekhoorn14 | 27-10-12 | 19:07

Strohond | 27-10-12 | 18:54 |

Nee, dat denkt u zo te lezen.
Bijdehand om het bijdehand zijn dat is Strohond.
Het delen van een mening over zaken die zo helder als iets zijn, is binnen GS contreien blijkbaar klef of saai of iets dergelijks. Wat betreft de jarenlange leugens, bedrog en framing betreft de EU en alles wat daaraan gerelateerd is, zou dat niet zo moeten zijn.
Het napraten van in dit geval de Eurofielen die werkelijk overal vertegenwoordigd zijn, is meer dan een teken van selectieve verontwaardiging of een ietwat gekleurde bril.
Gezien de berichtgeving over de Nederlandse politiek, de EU of verkiezingen blinken de leidende media voornamelijk uit door de eenheidsworst aan visies die zij uitdragen, waardoor maar weer blijkt dat het gebrek aan zelfstandig denken, als een breed maatschappelijk probleem, een realiteit is.
Hetzelfde geldt voor universiteiten, weliswaar in minder mate maar daardoor niet minder relevant.

Desmoulins | 27-10-12 | 19:06

Conclusie: het geld is op, dus die ambitie moet omlaag.
Dit betekend........

tiswat | 27-10-12 | 19:06

@sTiRf | 27-10-12 | 19:02
Ik heb dat filmpje al ooit gezien Eppo :D

SyntaxError | 27-10-12 | 19:04

@ SyntaxError | 27-10-12 | 19:00 |
Dat weet ik wel, maar je bent zo'n nerd die niet eens naar het filmpje kijkt en wel meteen reageert..
We zijn zo gelijk.
Nerd!

sTiRf | 27-10-12 | 19:02

De russen bouwen beter toestellen.
@damnschreeuwer | 27-10-12 | 18:52
Ik lees/hoor dat wel vaker.
Maar Russische toestellen, zelfs de nieuwste oefenen regelmatig met Navo-partners en die delven toch iedere keer het onderspit en met name tegen de F22, die maakt gehakt van ze.
Nou is de F35 niet een op een te vergelijken met een F22, maar veel systemen van de F22 krijgt de F35 ook en dan nog in een geupdate variant.
Het is veel meer een concept wat je koopt dan een toestel met individuele kwaliteiten.

plaszak | 27-10-12 | 19:01

.. miljarden in zwarte gaten gooien wordt altijd als bijzonder nuttig voor de Europese Unie gezien.
Dan is het niet vreemd dat de EUSSR niet negatief tegenover dit toch wel wat te dure vliegtuig aankijkt.
Overigens wel een mooie kist en omdat het ding nog minstens dertig jaar mee moet een koopje, vergeleken met dertig jaar ontwikkelinssamenwerking en/of EUSSR, waarvoor je alleen extra schade terugkrijgt.

Jan Passant mk2 | 27-10-12 | 19:01

@Kaas de Vies | 27-10-12 | 18:52
Het belang van Brussel staat haaks op het belang van de Europese burger.

La Bailaora | 27-10-12 | 19:00

@sTiRf | 27-10-12 | 18:57
Een syntax error is een fout in de syntax .. een schrijf fout in een programma code.
Maar als je het er dan toch over hebt .. wat heb ik niet begrepen wat jij wel begrepen hebt ?

SyntaxError | 27-10-12 | 19:00

Desmoulins | 27-10-12 | 18:47
U denkt alleen maar dat u zelfstandig denkt.

Strohond | 27-10-12 | 18:54

jsf is nu al achterhaald (project duurt al >10 jaar).
De russen bouwen beter toestellen.
Maar Drones zijn het heden en de toekomst. ontwikkel van afstand bestuurbare kleine fighter-jets. veel goedkoper, sneller en kost je geen dure piloot als er iets mis gaat.

damnschreeuwer | 27-10-12 | 18:52

"de JSF" - klok, klepel. De term JSF slaat op het programma voor de ontwikkeling van een vliegtuig, de F35. Het vliegtuig heet dus niet JSF, maar F35. 'De JSF' bestaat dus niet.

Boyo | 27-10-12 | 18:52

@Giulianova | 27-10-12 | 18:43 | + -1 -
Wat betreft USA, kan ik je geen ongelijk geven, maar de parallele belangen van de EU met haar bevolking, daar zet ik toch echt mijn vraagtekens bij. Je doet net alsof de EU door alle burgers omarmt wordt als de regering in Washington door Amerikaanse burges.

Dat is totale kolder.

Kaas de Vies | 27-10-12 | 18:52

Van oudsher werkt Nederland veel samen met het Engelse leger, als we dan toch samen moeten werken, dan met Groot-Brittanië.

Tarak | 27-10-12 | 18:52

Oud werknemer van de communistische krant "De Waarheid" en nu hoofdredacteur van Trouw Willem Schoonen heeft Trouw veranderd van een krant waarin alle meningen aan bod kwamen in een eng linkse krant waarin u kunt lezen want Willem Schoonen vindt dat u moet denken.

Nog erger is overigens anti-democraat Rob de Wijk die wel in prima in de Trouw van Willem Schoonen past.

Ooit is Trouw opgericht door mensen die vochten voor de soevereiniteit van Nederland, de huidige redactie van Trouw zou het terecht vinden dat hun oprichters vermoord werden: ze stonden immers in de weg voor het nazi-ideaal van een Verenigd Europa.

Tarak | 27-10-12 | 18:48

Ja, het begint vervelend te worden maar geheel in de lijn van de Eurocraten en de blinde, dom idealistische meute bestaande uit de MSM en het goedgelovige volk. Politiek bedrijven is vooruitzien, en we lopen al jaren achter de waan van de dag aan, daar anticiperen we op door te erkennen dat er nu geen weg meer terug is. Zelfstandig denken is een zonde geworden.

Desmoulins | 27-10-12 | 18:47

@sTiRf | 27-10-12 | 18:39
Iedereen zou ondertussen moeten weten hoe het werkt, dit is een leuk eenvoudig filmpje wat het best goed uitlegt idd.

SyntaxError | 27-10-12 | 18:46

@pennestront | 27-10-12 | 18:32 | + 1 -
"Graaikenland"

Hulde om na zo'n lange tijd met zo'n novum te komen.

Kaas de Vies | 27-10-12 | 18:44

@SyntaxError | 27-10-12 | 18:36
Wellicht, maar voordat de eerste drones komen met een payload van 2/4000 kilo, ben je wel 15 jaar verder.

plaszak | 27-10-12 | 18:44

@Kaas de Vies | 27-10-12 | 18:32:
Ten eerste is er nu al een scheefgroei in vertrouwen, want denk maar niet dat we die kisten lang in de lucht kunnen houden als de Amerikanen geen reserveonderdelen willen leveren (ze vertrouwen ons de geheimen van de F-35 niet toe).
.
Ten tweede is de EU niet gestoeld op wantrouwen, maar op vertrouwen dat we allemaal ongeveer dezelfde belangen hebben. Mocht dat niet meer zo zijn, dan zijn we sowieso genaaid, met of zonder eigen defensie. Tenzij we aan de kant van de Duits-Franse as staan, dan komen we weer goed weg.
.
Mocht onverhoopt die as weg zijn, dan hebben we niets aan de F-35 of elke andere vorm van eigen defensie binnen onze mogelijkheden om de Grebbelinie in bezit te houden.

Giulianova | 27-10-12 | 18:43

Leuk, bij een terroristische dreiging boven Schiphol dienen we te vertrouwen op de Duitse of Belgische luchtmacht?

Petrus de Rewa | 27-10-12 | 18:43

@pennestront | 27-10-12 | 18:39
Of PVV, die om een gedoogconstructie mogelijk te maken, ook een aantal van hun principes verkwanselt!
Allemaal een pot nat. Bah.

plaszak | 27-10-12 | 18:42

@azoturie | 27-10-12 | 18:30
Inderdaad, die JSF is al achterhaald voordat hij op vliegbasis Volkel staat.

irriducibili79 | 27-10-12 | 18:42

@sTiRf | 27-10-12 | 18:29 |
Me, myself and I.

Meer leren over geld en hoe je wordt bedonderd:
Leer hoe jouw geld dus niks waard is:
www.youtube.com/watch?v=tGk5ioEXlIM
Huiver.

sTiRf | 27-10-12 | 18:39

Wel gevaarlijk van Trouw. De vorige die suggereerde dat de luchtmacht opgeheven kon worden is in het Mediapark vermoord weet u nog?

spuitje11 | 27-10-12 | 18:39

@plaszak | 27-10-12 | 18:37

Je zou maar VVD gestemd hebben vanwege hun hypotheekstandpunt. Ben je dan effe lekker genaaid.

pennestront | 27-10-12 | 18:39

Je zou maar PvdA gestemd hebben vanwege hun JSF-standpunt. Ben je dan effe lekker genaaid.

plaszak | 27-10-12 | 18:37

Militair-industrieel complex FTW!

Bertus Brulbroek | 27-10-12 | 18:36

Ik vermoed al jaaaren (waarom is dat ding nog niet klaar ??) dat dit stiekum een soort Nederlandse steun is voor het ontwikkelen van de "bommenwerper die binnen een uur overal op de wereld een bom kan droppen" (en.wikipedia.org/wiki/DARPA_Falcon_Pro...).
Het is volkomen achterlijk zoveel geld te stoppen in iets wat nu al achterhaald is. De oorlogen van de toekomst worden uitgevochten met drones !!
Buiten dat wordt het ding ieder jaar duurder en kan het nog steeds niet vliegen.

SyntaxError | 27-10-12 | 18:36

Die jsf is net zoals: eurogrondwet, meer asylanten, staatsleningen aan graaikenland, open grenzen voor geluxzoekers, binnenlands kudtbeleid, kiezersminachting, belastingroof enzovoort enzovoort gewoon een element in de cv's van onze landsbestuurders.
Die kudtkist komt er gewoon. Van ons geld. Terwijl meer dan de helft ertegen is.
Want dan komen voor o.a. de eu-slaap-je-rijk-baantjes het aanstaande dertiental sufkneuzen van kutte2 in aanmerking.
In het bedrijfsleven heet dit carriereplanning. In staatkundig NL democratie.

pennestront | 27-10-12 | 18:32

@Giulianova | 27-10-12 | 18:19 | + 1 -
Het is een voorbeeld om aan te geven dat de macht ons niet meer toekomt. Je gaat er al vanuit dat naties blijkbaar niet te vertrouwen zijn met de hun eigen macht, en deze macht beter in Brussel zou kunnen "rusten".

Kaas de Vies | 27-10-12 | 18:32

irriducibili79 | 27-10-12 | 18:14
-

Broeva! Haro! Juist!
-
Tegen de tijd dat dat ding eindelijk vliegt vliegt de rest van de wereld onbemande apparatemn, waarmee je zowel het verkeer, de drugsteelt, de sinaasappeloogst, de milieuvervuiling en vijandelijke activiteit kunt waarnemen (en: bestrijden)
-
Let us face it: de JSF is een witte olifant met een acute aanval van anachronistische tijdsgewrichtsontsteking.

azoturie | 27-10-12 | 18:30

@(klap) (klap) (klap) | 27-10-12 | 18:21 |

Marine? Omdat Nederland meer dan elk land ter wereld afhankelijk is van open internationale vaarwegen...

Parel van het Zuiden | 27-10-12 | 18:29

@N=1 | 27-10-12 | 18:10 |

Dat zou niet hoeven. Iedereen met gezond verstand weet dat in deze wereld een adequate krijgsmacht noodzakelijk is om te waarborgen dat er een vrije maatschappij is waar onderwijs en zorg verleend kan worden. In moderne tijden vereist dat een luchtwapen...

Parel van het Zuiden | 27-10-12 | 18:23

De JSF is het ultieme bewijs dat ook de PvdA nooit te vertrouwen is:
www.intermediair.nl/artikel/weekblad-a...
2006: 'Onder de PvdA wordt er niet één JSF gekocht.'
Daarnaast is de JSF één van de redenen dat Fortuyn is vermoord en de reden van de massale infiltratie van de LPF.
Ten slotte is de 'geheime' lobby van Stork in zeer innige samenwerking met de VVD www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenlan... zeer stinkend.
De JSF heeft dus nu al veel te veel gekost.
Lockheed: een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken - zie prins Bernhard.

Niemands Knegt | 27-10-12 | 18:22

lijkt me idd niet verstandig. samenwerken op gebied van defensie is prima, maar we hebben dat complete leger onder andere nodig zodat de rest van de EU weet dat onze loyaliteit niet onvoorwaardelijk is. anders staan we niet sterk in de onderhandelingen. dus. jsf=>optiefen. honderdtal zweedse/europese/russische vliegmachines erin en we kunnen weer verder. en als we dan gaan specialiseren, waarom de marine?

(klap) (klap) (klap) | 27-10-12 | 18:21

@Kaas de Vies | 27-10-12 | 18:13: Ik denk dat als het tot een burgeroorlog komt, Brussel niet de eerste partij is die zich zorgen maakt over stabiliteit in Nederland.
.
Sterker: ik denk dat de kans op dat soort interventies groter is met afzonderlijke defensies dan met één EU-defensie.

Giulianova | 27-10-12 | 18:19

Hoeveel drones krijg je voor 1 zo'n JSF.
Dat lijkt me veel effectiever en die kun je ook inzetten in achterbuurten en op woonwagenkampjes.

irriducibili79 | 27-10-12 | 18:14

Kunnen we die straaljagers niet gewoon lenen van de buren, mochten we ooit nog eens gaan koloniseren?

Ik was in Haren | 27-10-12 | 18:13

Dan toch maar een vliegdekschip? Nemen we gewoon de JSF versie die daarop is aangepast :)

I.K. Nownothing | 27-10-12 | 18:13

@Giulianova | 27-10-12 | 18:10 | + 0 -
Samenwerken gebeurt al, wat de sluipende moordenaar is in deze, is dat het onder het gezag valt van Brussel. Dus Spaanse soldaten die een burgeroorlog in Nederland neerslaan en Nederlandse soldaten die een burgeroorlog in Spanje neerslaan.

Kan je me uitlachen, maar die macht ligt dan echt in Brussel.

Het zal zo'n vaart niet lopen zeg je? Oh nou als het allemaal niet zo'n vaart zal lopen waarom is het dan nodig.

Gewoon NEE, tot HIER en NIET verder. Zoals we al hebben aangegeven in het referendum.

Kaas de Vies | 27-10-12 | 18:13

Oke prima MAAR alleen als heel europa die dingen koopt.

lidlbier | 27-10-12 | 18:13

Dit is zo goed uit te leggen aan onderwijzend en verplegend personeel in dit land.

N=1 | 27-10-12 | 18:10

Wat een alu-hoedjes artikel. Ik hoor zelfs veel gematigd eurocritici toch pleiten voor gezamenlijke Europese defensie. We werken toch ook al samen met de NAVO en VN-vredesmachten? Tuurlijk is een EU-defensie niet helemaal hetzelfde, maar het zou veel voordelen hebben en we delen veel internationale belangen met Duitsland, Frankrijk et al.

Giulianova | 27-10-12 | 18:10

Ik blijf het maar herhalen: politici/managersbestuurders zijn incompetent en hebben hulp nodig bij hun beslissingen van burgers. Politici zijn helaas ook maar simpele burgers en alles wat je meer aan hen toeschrijft zegt iets over je 'goed vertrouwen' in de mensheid. Dat laatste moet je alleen bewaren voor mensen die onomstotelijk hebben bewezen dat vertrouwen waard te zijn. Maar dan praat je waarschijnlijk over een familielid of een zeer bijzonder iemand.
We moeten naar een systeem zoals dat lijkt op jury rechtspraak: de burger laten meebeslissen om fouten van politici te voorkomen. Echt, ze kunnen het niet. Dat jij denkt van wel, is armoede.

appeltjesgroeneweide | 27-10-12 | 18:09

#datvliegdekschipkomter?

Xap | 27-10-12 | 18:08

Redt Europa, koop Amerikaans!!!!!!!!!

jvy_007 | 27-10-12 | 18:08

Trouwens komt Verhaar nog langs gevlogen?

Kaas de Vies | 27-10-12 | 18:07

"JSF als motor van Europese defensie-samenwerking"

We hebben toch al de Eurofighter? Wat een dikke onzin.

Maar de EU-fielen verwarren samenwerken altijd met souvereiniteit opgeven.

Kaas de Vies | 27-10-12 | 18:07

Kopen. Is straks het enige wapentuig dat je nog nodig hebt. Grondoorlog is zo 2002

Hard stuurboord | 27-10-12 | 18:05

De VOC schepen van de toekomst zijn het toch echt. Alleen zoveel handelaren van de toekomst worden ontslagen hebben we dan nog wel iets aan die luchtschepen?

stipjes | 27-10-12 | 18:04

Dat ze samen gaan neerstorten is nu wel al duidelijk .

likmegaties | 27-10-12 | 18:03

De JSF zou wel eens nodig kunnen zijn om de machtswellustelingen in Brussel uit ons land te houden...

Parel van het Zuiden | 27-10-12 | 18:02

Het zijn en blijven bloedzuigers, onze politiekers.

eagleye | 27-10-12 | 18:01

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Online Casino