Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

LOL. Afrikaan wenst ontwikkelingshulp de tiefus

Binyavanga_Wainaina.jpeg Even gemist in de krantenbak van zondag. Stukje in The Guardian van een Afrikaanse literaire journo. Te leuk om niet alsnog even er bij te pakken, want de giftigcynische visie op de Westerse bemoeienis met zijn continent van dit weledele lid van de gratengordelelite is het perfecte spiegelbeeld van het neokoloniale weldoenerswensdenken van onze eigen grachtengordelsnobs. Alinea na alinea rekent hij in onderkoelde bewoordingen af met westerse media, de westerse NGO's met hun groot gebudgetteerde zelfverrijking goede bedoelingen, en de gerugzakte G500'ers die het arme Afrika willen instralen met de idealen van een onfeilbare wereld. Quote to end all quotes: "If your spouse has arrived in Kenya and does not have a job, soon he or she will be fully networked and earning lots of pounds/euros/dollars, making sure the babies of Africa are safe, making sure the animals of Africa are kept safely away from Africans, making sure the African woman is kept well-shielded from the African man, making sure the genitals of Africa are swabbed, rubbered and raised into a place called awareness. Because you are a good person, who believes in multiculturalism, and that politicians are evil." Maar de echte kicker zit in de conclusie: Afrika is het KOTSBEU om gesmoord te worden door Westerse goodwill en daarom is het continent al lang aan boord gegaan bij China en het Midden-Oosten. De Tweede Wereld komt handel drijven voor het eigen gewin, en daar heeft de Derde Wereld véél meer bij te winnen dan bij de vanuit ivoren Eerstewereldtorens opgelegde betutteldrang. Hengel. Vis. Beet. En voor iedereen die nu "Oooh GeenStijl! Dat KAN je toch niet zeggen!" gaat huilen. Bovenstaande is dus niet van ons hè. Het was een neger.

Reaguursels

Inloggen

@Wayan | 07-06-12 | 00:20
Hoeveel Surinaamse indianen zijn er nog? En liever: hoeveel waren er toen Nederlanders daar kwamen? En hoeveel daarvan hebben vóór onafhankelijkheid gestreden, gepleit? Het antwoord op alle 3 vragen is: nihil. Ik ken Cynthia McCleod's boek, het is een roman. Fictie.

Azië is onvergelijkbaar met Afrika. Ten eerste waren de Aziatische landen bij kolonisatie al nationale staten met een nationaal bestuur en sociale infrastructuur. Dat is een zeer wezenlijk verschil. Ten tweede: handelsroutes. Azië had ze al, ver voor de Europeanen. Er was in Azië al een uitgebreid handelsnetwerk.

Stormageddon | 08-06-12 | 00:25

Gelukkig zijn er mensen die met goede bedoelingen positieve resultaten hebben bereikt. Anders was het continent alleen voor wapenhandelaren, jagers, en olie plunderaars interessant geweest.

Itastijl | 07-06-12 | 12:15

Stormageddon 21:42

Correctie. Suriname wilde maar wat graag dat we al dat spul uit de grond kwamen halen. Maar o.a gutmesch Jan Pronk vond dat niet zo kies. De Chinezen en Noren lachen daar nog steeds om.

Topperke | 07-06-12 | 11:18

Ja, maar wel een lichtgetinte negert. Telt dat ook?

kaskoeskielewan | 07-06-12 | 10:06

27 jaar geleden was er een uitzending op TV om wat geld op te halen voor Afrika. Want die arme kindertjes, slachtoffer van oorlog en hongersnood.
Wij met zijn allen, aangevoerd door eeuwig Gut-Mensch Bob G., stortten veel. Okee, Queen trad op.

Nu zijn die arme kindertjes groot en vechten en neuken er op los. Resultaat: arme kindertjes die slachtoffer zijn van oorlog en hongersnood.
Geeft, mensen, geeft! Geeft, met gulle hand zodat over 25 jaar er weer nieuwe arme kindertjes zijn die het slachtoffer van oorlog en hongersnood kunnen worden!

Barry Hay | 07-06-12 | 09:59

Even een klein voorbeeldje:
Als Amerika duizenden tonnen graan gratis in Afrika dumpt, wat denk je dat er gebeurd met lokale boeren die graan telen?!? Linkschmenschen hebben nog steeds last van schuldgevoelens over de 17de eeuw en helaas leidden de Afrikanen hier weer onder.

zeefert | 07-06-12 | 07:01

Stormageddon | 06-06-12 | 21:42

Jouw uitleg over Afrika is zeer discutabel, de Afrikaanse elite was opgeleid in het westen, maar de aziatische elite ook. Waarom dan grote verschil?

en jouw kennis van Suriname is niet optimaal.
Dus Suriname was een leeg land zonder natives?
Geen Indianen?

Lees het boek van Cynthia Mcleod eens "hoe duur was de suiker"

Wayan | 07-06-12 | 00:20

Spijker.. kop.. raak

Ulanbator | 06-06-12 | 22:55

Stormageddon | 06-06-12 | 21:42 |

Het is niet mijn mening dat het een goed idee was die dekolonisatie. Althans niet in alle gevallen. Een voornamelijk probleem is dat diegenen die het meeste belang hadden bij onafhankelijkheid, diegenen waren die graag het machtvacuum wilden opvullen. Vaak niet de liefste en aardigste mensen.

Verder, tja, er zijn allerlei verschillen tussen al die landen die ooit hun onafhankelijkheid hebben verkregen. Maar een algemene deler is meestal het feit dat Europeanen niet aardig waren. Was het niet in de decennia voor de onafhankelijkheid dan toch wel in een iets wat verder verleden. Dus de animo om kolonie te blijven was meestal niet aanwezig.

De tragedie is natuurlijk dat de Europeanen best aardig zijn geworden. Neem Suriname nog een keer als voorbeeld. Hou erg was het om een kolonie te zijn van een land waar Joop den Uyl de minister-president was? Nou ja, beter dan Bouterse bijvoorbeeld zou ik denken. Wat ik bedoel te zeggen is dat uitbuiting en rasicme wel hun tijd gehad hadden. Sterker nog we waren zo aardig geworden dat we dachten dat dekolonisatie een aardig gebaar zou zijn. Met als resultaat dat al die onafhankelijke staatjes in handen vielen van de plaatselijke mafia.

D.Turpin | 06-06-12 | 22:38

De gemiddelde Europeaan en links mensch wil hiermee zijn/haar schuldgevoel afkopen. Deze afrikaan mensch denkt, fu. En gelijk heeft hij, want de enige die er wijzer van worden zijn die klote hulp stichtingen met te rijke bestuurders...

Bill Cosby | 06-06-12 | 22:20

Zou dat dan het begin zijn van de Afrikaanse Verlichting? Decennialang tegengehouden door zakkenvullende NGO's.
Is dan eindelijk een Afrikaanse versie van Voltaire opgestaan?

WirMachenMusik | 06-06-12 | 22:03

@D.Turpin | 06-06-12 | 19:56
Daar valt dus een boel tegenin te brengen. Allereerst de situatie Afrika. Wat hebben de koloniale machten gedaan nadat ze het veroverd hadden? Met een liniaal op de kaart hebben ze landjes gemaakt. Wie er woonde: boeide niet. De enige landen die al als landen fungeerden zijn intact gelaten (met name Noord-Afrikaanse landen en Ethiopië). Afrika bestaat voor het grootste gedeelte uit kunstmatige (niet-nationale) staten. Het zijn geen natie-staten in de klassieke zin.

De onafhankelijkheidsbewegingen komen niet van onderaf, van de bevolking, maar van de Afrikaanse bestuurlijke elite, die in Europa was opgeleid. En dat was niet omdat Europese mogendheden er een zooitje van hadden gemaakt, maar omdat de winsten niet werden geïnvesteerd in Afrika. Dan hebben we nog de kwalijke rol van de superimperialist de VS in dezen, die als een soort principe (als ex-kolonie) kolonialisme afwees. De werkelijke reden was natuurlijk dat onafhankelijke landen met geleend geld Amerikaans oorlogstuig konden kopen.

Dat is ook de reden van ontwikkelingshulp door regeringen. Het wordt met een heleboel altruïstische bullshit en goede bedoelingen verkocht aan de eigen bevolking, maar de ware reden (en de reden waarom westerse landen geld sturen in plaats van de Chinese methode) is dat ontwikkelingsgeld nodig is om leningen te betalen waarmee voornamelijk wapentuig wordt gekocht. Waarom hebben ze wapens nodig? Omdat ze grondstoffen moeten beschermen. Tegen wie? Tegen hun buurlanden én hun eigen bevolking. Als die gaan snappen hoe het spelletje werkt en dat ze bewust arm worden gehouden om ontwikkelingsgeld te laten vloeien... revolutie, meneer (En dat is dus in sommige landen dus aan de orde van de dag.) Overigens deed de USSR ook gewoon aan dat spelletje mee.

Suriname is een iets ander verhaal: Zonder Nederland bestond Suriname niet. Toen het was geruild tegen Manhattan was er niets. Er woonde ook niemand. We hebben de bevolking er zelf naar toe gebracht. Waar is die onafhankelijkheid dan eigenlijk op gebaseerd? Het is geen volk, het is niet eens hun land. Suriname had ons niets hoeven kosten, maar enorm veel kunnen opleveren. Het heeft bauxiet en goud en honderden vierkante kilometers potentiële landbouwarealen voor tropische producten (koffie, cacao etc.) Dat ze er (nog) niets van gemaakt hebben komt voor het grootste deel omdat meer dan de helft van de bevolking (het slimste en best opgeleide deel, al zou je dat soms niet zeggen) na 1975 Nederlander bleef en in Amsterdam kwam wonen.

Wat ik wil zeggen is: Als je alles gaat plussen en minnen: was dekolonisatie wel zo'n goed idee? Voor Europa niet. Voor Afrika ook niet.

Stormageddon | 06-06-12 | 21:42

@ Blaster
7 jaar in West Afrika, Gambia, Senegal Sierra Leone,
VN medewerkers en NGO lieden en ander soort "helpers
elke avond in barretjes vol jonge grietjes en elke avond een ander mee naar huis nemen. Goed beveiligde compound en Landrover Defender om af en toe het binnenland in te rijden en een waterputje van 20 meter diep te laten graven door een plaatselijke graver, dan weer naar huis om de maid te pakken, eten en weer naar de barretjes toe, je naait je er het licht uit je ogen!Uiteraard alles met een riant Europees salaris!

the wanderer | 06-06-12 | 21:24

Dit is allemaal leuk en aardig, voorlopig denkt 70% van Nederlandse bevolking hier anders over en neemt dit relaas niet tot zich. Want het bezuinigen op ontwikkelingshulp was het eerste slachtoffer van de Kunduzpartijen. Tel de steun van PvdA er bij op een dan heb je een hele dikke meerderheid die voor geld geven is.

Handel mag niet, want handel gaat om winst maken en winst maken is vies....

Statler en Waldorf | 06-06-12 | 21:14

Drie jaar terug 800 witte UN Mercedes jeeps in Libanon.
Libanon is niet groot...

swassannuf | 06-06-12 | 20:57

"making sure the genitals of Africa are swabbed, rubbered and raised into a place called awareness."
prachtige zin! haha +100 Lang geleden dat ik zoiets raaks las.

Causa Sui | 06-06-12 | 20:38

Zo blijkt weer eens dat ontwikkelingshulp er vooral is voor de glorie van hen die zich graag als Goed voor willen doen. Om het geld. En om het geld. En om het geld. Op andermans kosten omdat dat nog altijd kan.

Zoetwaterpanharing | 06-06-12 | 20:31

Goeie aanrader om te lezen is Dead Aid van Dambisa Moyo. Afrikaanse vrouw die even haarfijn uitlegt waar ontw. samenwerking niet werkt en dat Afrika zelf de touwtjes in handen moet nemen ipv te wachten op geld uit t Westen

dustoch82 | 06-06-12 | 20:21

Onze grote "hulp" organisaties stammen uit de jaren 60.
Met de actie "Open het Dorp", waarbij 20 miljoen gulden werd opgehaald zagen anderen een bron van inkomsten en startten de zieligheidsindustrie die nu nog steeds bestaat. U geeft, zij consumeren en geven opdrachten aan buitenlandse medestanders. De Afrikaantjes kunnen van hun de pleuris krijgen.

Boomschade | 06-06-12 | 20:03

@First Contact | 06-06-12 | 19:41

Ik heb het over de krediet-crisis en de oorzaak ervan - de ratingbureau's en hun rol, en het feit dat de VS een gedeelte van het goud van een aantal Europese landen, waaronder Nederland, in de kluizen heeft liggen.

pius | 06-06-12 | 19:59

Ontwikkelingshulp is helemaal niet voor de Afrikanen. Het is in eerste instantie een subsidie voor het NL bedrijfsleven die goederen en diensten tegen veel te hoge tarieven leveren in die landen. Verder dient het om uigerangeerde politicie te onderhouden, die met een minimale inspanning een topsalaris ontvangen, of hun bedrijf kunnen bevoordelen.

watazooi | 06-06-12 | 19:56

@ Stormageddon | 06-06-12 | 19:15

Waarom dekolonisatie een goed idee was?

Het was wellicht niet 100% ons idee. Onafhankelijkheid is wat velen graag wilden. Toegegeven vooral diegenen die dan in het machtsvacuum konden springen. Maar toch. Bovendien had de blanke het wel een beetje verprutst. Dat velen vonden dat we maar eens moesten opzouten, daar kan ik wel inkomen.

Of het echt een goed idee was? Tja, ik denk dat het een tragedie is. Juist op het moment dat wij als blanken een beetje normaal leerden te doen, hebben we elke verantwoordelijkheid uit handen gegeven. Suriname is een dramatisch voorbeeld. Was beter afgeweest als Nederlandse provincie met extra autonomie. Op het moment dat ze de onafhankelijkheid kregen, waren wij geen gemene blanken meer. Meer een potentiele suikeroom, die gekoesterd had moeten worden.

Maar ja, volgens mij, zelfs met de kennis van nu, wilde Suriname zijn onafhanelijkheid. Bovendien, had het ons veel geld gekost en dan hadden we daar weer over lopen zeuren.

D.Turpin | 06-06-12 | 19:56

Daarom gaat Oei Goor binnenkort in West Afrika en de Sahel allemaal hele mooie kapitaalgoederen verkopen. Wat zullen de negers blij worden van mij !

Oei Goor | 06-06-12 | 19:54

Of je wilt een schuurtje/ huisje bouwen.
Bakstenen zijn haast niet te koop, alles is import en daardoor te duur voor de lokale bevolking, dus maken ze ze zelf van cement, zand en water.
Maar ook daar wordt weer (verkeerd) bezuinigd op het "duurste" ingredient>> het cement waardoor de stenen letterlijk uit elkaar vallen waar je bij staat.
Ik zie hem nog staan>> die ene welwillende, zo beteuterd... van zijn laatste centjes stenen gekocht, maar de helft was onderweg al kapot gerammeld op de vrachtwagen.

Terpen-tijn | 06-06-12 | 19:43

@First Contact | 06-06-12 | 19:41
*peil*

First Contact | 06-06-12 | 19:43

First Contact | 06-06-12 | 19:30
Da's ook weer waar. Nou vooruit, +1 dan maar ;-)

Pffffff | 06-06-12 | 19:42

@pius | 06-06-12 | 19:34
Volgens Prins Bernhard is destijds de Bilderberg groep opgericht om de verstandhoudingen tussen de VS en Europa op pijl te houden, dit met de gedachte dat het vlak na de 2e wereldoorlog was de VS veel opgeofferd heeft en Europa de hulp van de VS nodig had. De houding was je bent voor of tegen ons. En nu is dat natuurlijk nog steeds zo.

First Contact | 06-06-12 | 19:41

Om met Balkenende te spreken: Waar is onze VOC mentaliteit gebleven?
Nu alle hulp per direct storneren en het conitinent af laten zinken.

LaatMaarWeer | 06-06-12 | 19:40

@First Contact | 06-06-12 | 19:26

Klopt. Oorlog komt er zeker. Al is onze financiële Europese situatie ten dele het gevolg van de Financial warfare van de VS. Maar daar hoor je niemand over. Men zeikt liever over het kleingeld van de Grieken. Dat klinkt logischer.

pius | 06-06-12 | 19:34

Zegt iets over ontwikkelings hulp en het luxe leven van de "hulpverleners"

spooked | 06-06-12 | 19:32

@Pffffff | 06-06-12 | 19:27
Ben er wel blij mee, ze helpen Greet met gratis campagnemateriaal.

First Contact | 06-06-12 | 19:30

Lig nog altijd in een breuk om de gezamenlijke poging van Afrikaanse landen ons een koekje van eigen deeg te geven toen ze de haring op de lijst met beschermde diersoorten probeerden te krijgen.. #vlaggetjesdag

dugo | 06-06-12 | 19:30

Kom je daar nou pas mee, Van Rossem? Als je je een beetje had ingelezen had je dit allang geweten. En hij is zeker niet de eerste Zwarte Afrikaan die dit zegt, genoeg Afrikaanse economen die hem al voor zijn geweest.

Pffffff | 06-06-12 | 19:27

Die man heeft nogal gelijk. Maar zolang er armoedzaaiers zijn, zal de goedmens zijn hulp komen opdringen. Zeker den gelovige. Die is immers verplicht goed te doen. Doet hij het niet, dan wacht hem de hel; voor eeuwig pijn en verdiet.
www.biblija.net/biblija.cgi?l=nl&s...
Goed doen en helpen is voor de ware gelovige a one-way ticket to heaven. Die plicht afkopen met giften en geld is dan erg gemakkelijk.

Fijnstoffer | 06-06-12 | 19:27

@pius | 06-06-12 | 19:23
Niet zonder oorlog naar mijn gevoel, die Amerikanen laten zich de les niet lezen. En heb ook zeker wel respect voor de Amerikanen maar ook voor Duitsers.

First Contact | 06-06-12 | 19:26

Westerse goede bedoelingen hebben vaak heel vervelende gevolgen voor degenen op wie die hulp wordt losgelaten of ze hebben we niks aan.

Rest In Privacy | 06-06-12 | 19:25

India heeft al enige jaren geen westerse ontwikkelingshulp meer nodig. India heeft ondernemers die rijk genoeg zijn om delen van Groot-Brittanie op te kopen. ik zeg doen!

Rest In Privacy | 06-06-12 | 19:25

Fantastisch. Ik zou het mijn broer, die voor allerlei goede doelen naar Afrika op en neer reist en zich met zielige negertjes op de foto laat zetten en dus GOED is, terwijl ik 11 uur per dag keihard voor een kapitalistische organisatie werk en dus SLECHT ben, in zijn gezicht willen stompen.

EJB86 | 06-06-12 | 19:24

Die schrijver loopt achter, Griekenland is al lang het nieuwe Afrika, en daarna kunnen we altijd nog onze overbodige euro's naar Spanje sturen.
En als de Eurozone dan eindelijk failliet gaat, dan gaan de Afrikaanse schoolkindertjes heus wel rondjes rennen om centjes voor ons op te halen. Toch?

Sheffield | 06-06-12 | 19:24

@ Stormageddon | 06-06-12 | 19:15
Ware woorden.

Pa Cartwright | 06-06-12 | 19:24

Alles is zo zinloos in veel afrikaanse landen.
Voor niets, wat je ook doet.
Voorbeeld> De wegen.
In de grote steden is het druk, en soms worden er stukken weg opgeknapt door (opnieuw) te asfalteren, een zeldzaamheid, maar ja, veel wegen zijn alleen maar modderpoelen, de drukste doorgaande wegen moeten dus wel eens gerepareerd worden.
Goed, dan komt er dus een asfaltmachine uit het jaar 0 en een zooitje arbeiders die dan een paar weken druk doen op een stukkie weg van een paar honderd meter.
Op een zekere dag is het klaar, de weg wordt weer opengesteld voor het verkeer, maar binnen een dag was alles weer aan gort gereden.. want>> ? te weinig bitumen gebruikt (bezuinigd)en een te dunne asfaltlaag.
Oorzaak>? Corruptie.. voor wat munten heeft een ambtenaar een oogje toegeknepen.

Terpen-tijn | 06-06-12 | 19:23

@First Contact | 06-06-12 | 19:18

LOL. Binnenkort is de VS Afrika;)

pius | 06-06-12 | 19:23

Deze negert snapt het. Gewoon kappen met dat geld en nog meer handelsbeperkingen om onze boeren te beschermen. Extra heffingen op import van China en voila je hebt een fort Europa net als de VS. Wij zijn op dit moment de cheap sellouts van de wereld. Daar waar wij onze binnenlandse productie compleet laten wegconcureren door Chineze rommel stelt de VS gewoon dikke heffingen voor die rommel. Neem nou bijvoorbeeld bussen voor openbaar vervoer. Hier in NL laten we ze bouwen door China omdat die de laagste bieder waren. Das natuurlijk niet zo gek want daar werk je vanaf je 3e jaar met een loon van 2 euro per jaar. In de VS steken ze daar een stokje voor en maken ze het zo lastig voor Chinezen dat je wel naar eigen productie moet kijken. China doet precies hetzelfd alleen de EU landen zijn een stelletje sellouts.

Datzegiktoch | 06-06-12 | 19:22

@Fruitvliegje | 06-06-12 | 19:16
He, rustig. Hoe langer zij AIDs hebben hoe eerder er mensen resistant worden en hoe eerder er een vaccin is.

Prima laboratorium.

openluchtgevangenis | 06-06-12 | 19:20

@pius | 06-06-12 | 19:13
En een (wereld)bank waarbij je een leuk bedrag kunt lenen is natuurlijk ook mooi meegenomen. Stel je voor dat je de staatsschuld van de VS kon besteden aan de wederopbouw van Afrika.

First Contact | 06-06-12 | 19:18

Oh shit een neger zei het, een neger bevestigd wat wij denken daarom is het waar!

This is huh, wow | 06-06-12 | 19:18

Van Rossum heeft de crux gemist. Binyavanga Wainaina heeft het over journalistieke desinteresse in Afrika en het eenzijdige beeld wat -mede door NGO's- wordt geschetst. Het gaat eigenlijk over journalistieke luiheid en dat is dan wel weer ironisch.
Tjonge...

Mike Oxlong | 06-06-12 | 19:18

-weggejorist-

Fruitvliegje | 06-06-12 | 19:16

Waarom was dekolonisatie ook alweer zo'n goed idee? Ik heb daar eigenlijk nooit echt een bevredigend antwoord op gehad. En gezien het feit dat China dat continent in rap tempo economisch aan het koloniseren is (wie betaalt bepaald, nietwaar? Er zuigen al heel wat Afrikaanse leiders en politci aan de Chinese tiet) blijkt wel dat dat de beste manier is om een land te ontwikkelen.

En de Chinezen doen het slim. Ze sturen geen geld, maar bouwvakkers. "Wat willen jullie? Een ziekenhuis? Wij bouwen een ziekenhuis voor jullie. Gratis. Nou ja... gratis, wij willen de mijnrechten. Hoef je ook niks voor te doen, wij leveren alle mijnbouw rommel, we hebben alleen een paar honderd negerslaven nodig om te graven. Deal? Deal!"
In de 19e eeuw heette dat gewoon koloniseren.

Stormageddon | 06-06-12 | 19:15

@First Contact | 06-06-12 | 19:06

Dat koste een stuk minder geld maar je hebt gelijk. het gaat om de mate van effectiviteit - daar zou de discussie over moeten gaan.

pius | 06-06-12 | 19:13

".. making sure the African woman is kept well-shielded from the African man, making sure the genitals of Africa are swabbed, rubbered and raised into a place called awareness."
Dus meneer neukt gewoon te weinig en z'n vriendin eist gebruik van een condoom? En dat is natuurlijk de schuld van die blanke/die boers. Volgens mij is dit weer gewoon een angry young male die geen baan/vriendin kan vinden en dat afreageert op een ander.
Goed dan; vanaf nu geen condooms meer, je krijgt een gratis ak47, zetten een hek om dat continent (schieten alle bootvluchtelingen lek) en over 15 jaar komen we weer een keer kijken. Maar niet zeuren als je medicijnen of voer nodig hebt, ok?

damnschreeuwer | 06-06-12 | 19:13

Niemands Knegt | 06-06-12 | 18:11
Gaat niet om plekje in de hemel, gaat om heel ordinair geld en macht, en niet voor de arme negertjes maar voor hunzelf. De hulporganisaties zijn banenmachines voor in eerste instantie het CDA en PvdA, daarna komen de mindere goden. De PVV en de SP worden heel zorgvuldig buiten dat circuit gehouden, want die zouden uit de school kunnen klappen.

kopje | 06-06-12 | 19:12

Halleluja, een openbaring.
Het is niet zo dat dit vanuit een bepaalde hoek al lang wordt geroepen.

spanarchist | 06-06-12 | 19:06

@pius | 06-06-12 | 19:02
Het ligt aan de manier waarop het gebruikt wordt. Nog niet zo heel lang geleden was bijna heel Europa afhankelijk van ontwikkelingshulp oftewel het Marshall plan.

First Contact | 06-06-12 | 19:06

De reaguurders van de Guardian vinden het maar niks dat stukje. Gek hoor. Ze zouden toch blij moeten zijn, hun werk is gedaan. Maar nee, de meeste reacties zijn nogal bozerig.

openluchtgevangenis | 06-06-12 | 19:04

Er is een hele hoop mis met ontwikkelingshulp maar dat betekent niet dat het geen nut heeft. De discussie moet niet gekaapt worden door de welles-nietes kant.

En ziehier nog een rechts dogmaatje doorgeprikt.... www.powned.tv/nieuws/politiek/2012/06/...

pius | 06-06-12 | 19:02

Is wel waar, ontwikkelingshulp zorgt alleen maar voor overbevolking.
Het is ook zo gemeen> in Kinshassa bijvoorbeeld krijgt een deel van de bevolking geld van mensen (familie van) die door de familie naar Europa zijn gestuurd om voor munten te zorgen en weet je wat?> Vaak hebben die nog meer kinderen als de degenen die zonder steun zitten.
Want ze hebben niet veel hobby s, maar ze zijn gek op kinderen maken. (er gaan er toch wel een paar dood en voor de ouwe dag)

Terpen-tijn | 06-06-12 | 18:59

Jan Passant mk2 | 06-06-12 | 18:25

Vergeet het maar, deze man zal worden kaltgestellt net zoals Ayaan, ik kan me de haat van b.v. Vrij Nederland (alleen de naam al) nog herinneren naar Ayaan die zomaar en andere mening had dan de door de Gutmensch goedgekeurde mening. Neo kolonialisme in optima forma

Wayan | 06-06-12 | 18:57

Hij ramt de spijker bovenop de stalen kop.... Blaster roept dit an decennialang, sinds hij een jaartje of veertig terug zijn eerste voet op Afrikaanse bodem zette en de hulpverleningsmaffia rijkelijk de zakken zag vullen. Met uiteraard af en toe een tranentrekkende documentaire in Europa, als de pot weer opgevreten was aan luxe jeeps, airconditioned villa's, nieuwe mercedessen (uiteraard 4-wieldrive) voor de directieleden en lokale staf. Ondertussen werden de kindhoertjes door tientallen 'hulpverleners' (zonder uitzondering man) elke avond bezocht om 'wel te doen'.
Nee, hij geeft enorm gelijk en het is berenoodzakelijk elke huilemalloot direct Afrika uit te flikkeren en gewoon op gelijke voet zaken met ze te gaan doen. Voor een ton cacao krijgen ze meer euro's, dan de waarde van een schuit vol zilverpapiertjes.

blaster | 06-06-12 | 18:56

@Dol op Post | 06-06-12 | 18:51

Vannacht...

ZKH EénOog | 06-06-12 | 18:53

seven | 06-06-12 | 18:09

Precies, omdat de corrupte regeringen gratis geld krijgen hoeven ze hun eigen bevolking niet te vriend te houden dus kan er zich geen middenklasse ontwikkelen wat broodnodig is voor economische vooruitgang van een land. De elite is stinkend rijk geworden en houdt de bevolking dom. schuld hieraan hebben de ontwikkelings organisaties. Het is een kombinatie van neo kolonialisme en een aflaat.
Iedere Afrikaan zou nu stinkend rijk moeten zijn na al het geld dat gedoneerd is, maar dat zit in de zakken van de ontwikkelingsorganisaties en de Afrikaanse elite. Wanneer worden zij hierop afgerekend? Het is verraad aan de arme Afrikaan. De Chinezen zijn daar nu alleen voor hun eigen belang maar hebben al meer voor de ontwikkeling van Afrika betekend dan wat "wij" hebben bereikt. Chinezen leggen wegen en infrastructuur aan waardoor een lokale middenklasse aan het ontstaan is.

Wayan | 06-06-12 | 18:51

Waarom lol? Het verstoord de markt en houdt corrupte regimes & terroristische organisaties in stand. Op die manier kun je natuurlijk nooit iets opbouwen. Elke niet-corrupte Afrikaan met verstand van zaken is tegen ontwikkelingshulp.

Semper Pecunia | 06-06-12 | 18:51

.. halen jullie de 200 comments nog wel vandaag op enige topic?

Dol op Post | 06-06-12 | 18:51

@ecologiste | 06-06-12 | 18:46
Eerlijk is eerlijk de Duitsers zijn er ook geweest en hoe moeten die zich hebben gevoelt. Misschien ook een pornohoer voor Oranje?

First Contact | 06-06-12 | 18:48

Wat mij betreft kunnen ze anticonceptie kopen met korting. En voor de rest gewoon handel mee drijven. En er vakantie gaan vieren, als het een beetje te doen is daar.
Ze gewoon als volwassenen behandelen, zeg maar. Dat lijkt me een aardig begin.

vetkleppert | 06-06-12 | 18:47

Over ontwikkelingshulp gesproken. Gaat oranje nog hulp krijgen? de sukkels zijn naar Auschwitz geweest. Nu zijn ze ontdaan en straks moeten ze voetballen. ze weten niet hoe ze moeten leven de sukkels de vorige keer die rouwband weet je nog en daarna waren ze helemaal weg. Zucht.

ecologiste | 06-06-12 | 18:46

Groot gelijk hebben ze. Zonder kennis en kansen zullen ze daar nooit een betere toekomst opbouwen. Veel Nederlanders hebben jarenlang ook het gevoel gehad dat zij hun steentje bijgedragen hebben door de ontwikkelingsgelden die die kant zijn opgepompt. Maar de ethiek in het hele verhaal is ver te zoeken. Ingrijpen als het gaat om gevaarlijke dictators die een gevaar zijn voor de burgers of wellicht nog belangrijker die een gevaar zijn voor onze kapitalistische maatschappij. Wat ik me vaak afvraag, is er dan geen Afrikaans land wat democratisch schreeuwt om hulp? Zou dat niet meer de moeite waard zijn om miljarden in te investeren, dan als in een achterlijk land als bijvoorbeeld Afghanistan, of is het alleen mijn onderbuik die aangeeft dat de Taliban weer de controle pakt zodra de laatste VS soldaat het land heeft verlaten.

First Contact | 06-06-12 | 18:41

@Parel van het Zuiden | 06-06-12 | 18:28
&brutus68 | 06-06-12 | 18:24 |

En vergeet de kameel van Mekka niet...

ZKH EénOog | 06-06-12 | 18:38

@Charles Bukowski | 06-06-12 | 18:12
Weet je wat erg is? als je al twee jaar in noord ghana en togo rondloopt voor iets meer dan een lokaal salaris(maar goed je bent wereld verbeteraar) en dan komen een keer de topdawgs van de NGO's langs.Allemaal in de betere hotels en als ze bij je langskomen vragen waarom je geen airco hebt.

miko | 06-06-12 | 18:37

En daarom zit ik dus ook veel op NuJij.nl
Daar mis je dit soort dingen niet ...

P-eat-her | 06-06-12 | 18:36

@thompson | 06-06-12 | 18:17
Want het continent is tot grote hoogte ontwikkeld, dankzij ontwikkelingsgeld? Hou toch op man, apartheid, genocide, vervuiling, de westerse wereld stond er bij, keer ernaar en betaalde er voor.

Mr Dixit | 06-06-12 | 18:32

Supernegert !
Beter dan die Brabo van ons.

Uw Verzekeringsadvis | 06-06-12 | 18:32

Een regelrechte aanval van deze zure negert op onze NGO industie. Is nu helemaal van de ratten besnuffeld.Slecht voor de NL economie!

kattenfluisteraar | 06-06-12 | 18:31

Ik wacht nog even op het commentaar van de VN bij monde van hun extraspeciale expert ter plekke -Bertje Koenders- Robert Mugabe. Daarna weet ik hoe vork en steel in elkander steken en zal ik terzake inhoudelijk reaguren.

Tot die tijd storten we gewoon bakken met geld in Donker Afrika. Omdat het moet van de zieligheidsindustrie en de linksche cryptofascisten die deel uitmaken van het Kondtneuqaccoord. (Hoi Mark! Vaseline nodig?).

Reinaert | 06-06-12 | 18:31

Ontwikkelingshulp dient vooral om de beurzen van de bestuurders en managers van stichtingen die geld uitdelen te vullen.

Moonwarrior | 06-06-12 | 18:30

@brutus68 | 06-06-12 | 18:24
Hahaha, nee, want dat hebben ze met de westerse multinationals die het continent geplunderd, vervuild, verdeeld en uitgemoord helemaaaaal niet...

Mr Dixit | 06-06-12 | 18:30

@brutus68 | 06-06-12 | 18:24 |

Een wit en een geel Trojaans paard... Dat begint een aardige verzameling te worden.

Parel van het Zuiden | 06-06-12 | 18:28

Pfff, roep ik al jaren. Het begon al mis te gaan toen de eerste missionarissen naar Afrika vertrokken en het is nooit beter geworden.

Mr Dixit | 06-06-12 | 18:28

Wie geen bewonderaar is van Oxfam Novib en consorten is een fascist en nog een Nazi ook. Omdat meneer neger is heeft hij voorlopig vrijstelling van "racist", maar dat wordt nog onderzocht.
Afrika KAN helemaal niet zonder onze steenrijke hulporganisaties, onze machtige Quango's. En omgekeerd ook niet!!
Wat moeten de duizenden medewerkers van de hulpindustrie anders gaan doen voor hun dubbele Balkenende's?

Jan Passant mk2 | 06-06-12 | 18:25

Kunnen we nu dan eindelijk ophouden met schoolkindertjes net zo lang aan hun kop zeiken over de kindertjes in de arme landen dat ze meteen al voor de rest van hun leven een hekel hebben aan heel Afrika?
En de volwassenen niet meer hun geld afhandig maken om daar een beetje linksgristelijke safari's te gaan organiseren zou ook wel prettig zijn.

vetkleppert | 06-06-12 | 18:24

De Chinezen? Afrika weet alleen nog niet dat ze het gele paard van Troje hebben binnengehaald...

brutus68 | 06-06-12 | 18:24

zeg maar jansen | 06-06-12 | 18:16
Juist voor de slechthorende ;)

DijenkletserT | 06-06-12 | 18:24

Ze hadden natuurlijk ook dat onafhankelijkheidsgelul over kunnen slaan en gewoon voor Engeland en Frankrijk aan de slag kunnen gaan toen dat van ze gevraagd werd. Dat had mooi 50 jaar stilstand in Afrika voorkomen.

Ooit_huisregelneef | 06-06-12 | 18:23

@thompson | 06-06-12 | 18:17

En nog een vuile racist ook trouwens. "Als wij de stekker eruit trekken, gaat het helemaal mis. Want Afrikaantjes kunnen niet op eigen beentjes staan".

Niet zelden hebben Afrikanen in ieder geval de snelste benen ter wereld. FYI!

ZKH EénOog | 06-06-12 | 18:22

seven | 06-06-12 | 18:09 | Zeker een aanrader. Mooie vrouw ook nog eens.

Bokito ergo sum | 06-06-12 | 18:21

@thompson | 06-06-12 | 18:17

Arme ziel. Wat ben jij geïndoctrineerd...

ZKH EénOog | 06-06-12 | 18:21

Uhm, m'neer de Afrikaan, uw verhaal strookt absoluut niet met het grote gelijk dat verstandige menschen in Nederland over u en uw continent gedefinieerd hebben.
.
Wilt u even alleen uw mond openen wanneer het uitkomt om er voedselhulp in te proppen?
.
Wilt u uw kritiek graag naar het in het zadel geholpen en gehouden potentaatje richten?
.
Wilt u even opzij gaan voor een gestuurde econoom die tenminste weet dat u geholpen dient te worden?
.
Het is dat u een Afrikaantje bent en dus ook niet veel beter kan weten. Als u een Europeaan of andersoortig witmens was zouden we verketteren als onmenselijk, asociaal, en egoistisch.
.
Oh ja, en het heet ontwikkelingssamenwerking heurrr! U weet er echt niets van he.
.
Groetjes, de samenwerkende hulporganisaties

Parel van het Zuiden | 06-06-12 | 18:21

Daarbij aangetekend dat domweg geld blijven pompen het domste is wat wij kunnen doen...

thompson | 06-06-12 | 18:18

Ja laten we niets meer doen, die corrupte regeringen daar kunnen het best allemaal zelf. Ik heb het niet zo op Westerse superioriteitsgevoelens maar ik vrees met grote vrezen voor hun ontwikkeling als wij de stekker eruit trekken.

thompson | 06-06-12 | 18:17

seven | 06-06-12 | 18:09
Ik denk dat je de rol van de CDA onderschat. Onwikkelingshulp is zieltjes winnen... daarom grootste vinger in de ontwikellingspap is de vette CDA vinger

deministerpresident | 06-06-12 | 18:16

DijenkletserT | 06-06-12 | 18:15 Je weet het nu toch al?

zeg maar jansen | 06-06-12 | 18:16

Graag nog meer van dit soort bevindingen vóór 12/9.

DijenkletserT | 06-06-12 | 18:15

Wat ik altijd al zeg. Oplossen van de ellende in Afrika kost een paar directeuren hier hun twee tons jaarsalaris.

Die gaan dat niet oplossen dus.

zeg maar jansen | 06-06-12 | 18:13

Niet geheel on-topic, maar: toen ik nog studeerde wou ik een bijbaantje door donateurs te gaan werven voor Novib, waar ik zelf ook lid van was. De overkoepelende organisatie voor donateur-wervers was gevestigd in Wormerveer, waar men resideerde in een oud monumentaal pakhuis aan 't water. Plafonds van 4 meter hoog, een oppervlakte van ±500m² & ingericht in een industriële sfeer vol designer meubelen. Alleen al voor stookkosten & inrichting heb je 1000-en donateurs nodig. Uiteindelijk heb ik bedankt voor de bijbaan & daarnaast mijn lidmaatschap opgezegd. Stelletje gangters.

Charles Bukowski | 06-06-12 | 18:12

En groot gelijk heeft ie. Moet maar eens afgelopen zijn met onze miljoenen storten naar Afrikaanse criminelen. Wordt de bevolking niets wijzer van. Noodhulp in de regio prima, maar daarna zoeken ze het zelf maar uit. Ennuh, oh ja, die zogenaamde ' asielzoekers' kunnen ook asiel in een buurland vragen ipv hier een uitkering bij elkaar liegen.

bello | 06-06-12 | 18:11

NGO's zijn geüsurpeerd door dezelfde politieke kartels waartegen zij 'strijden'. Hun ideeën zijn verworden tot handelsmerk en worden via slogans weer terugverkocht met winst en te gelde gemaakt met belastingverhogingen en daardoor schieten zijn hun ('goede')doel voorbij.
Niet de 'negers' worden er beter van maar de roomblanke, zichzelf een plekje in de hemel kopende, schijnheiligen.

Niemands Knegt | 06-06-12 | 18:11

Links, en met name GL, D66, PvdA & hoewel meer midden zeker ook CDA, is gekaapt door de ontwikkelingshulp-lobby. Ondanks de wetenschap* dat de ontwikkelingshulp-industrie echte vooruitgang juist tegenwerkt pleiten voor nog meer subsidie.

*Afrikaanse (idd negroïde & vrouw) econome smeekt ons, stuur GEEN geld, het maakt onze economie stuk!

'In dead aid, Dambisa Moyo describes the state of postwar development policy in Africa today and unflinchingly confronts one of the greatest myths of our time: that billions of dollars in aid sent from wealthy countries to developing African nations has helped to reduce poverty and increase growth.

In fact, poverty levels continue to escalate and growth rates have steadily declined—and millions continue to suffer. Provocatively drawing a sharp contrast between African countries that have rejected the aid route and prospered and others that have become aid-dependent and seen poverty increase' www.dambisamoyo.com/books/?book=dead-a...

seven | 06-06-12 | 18:09

Precies.. ik zag het een tijd geleden al in Suriname. Allerlei Chinese aannemers die wegen aan het aanleggen zijn in de jungle. Kunnen ze straks goedkoop grondstoffen weghalen daar. Verdiend de lokale bevolking ook nog wat en niet alleen de NGO's. Weg met de ontwikkelingshulp. Investeren in kansrijke bedrijven lijkt me een veek beter idee!!

deministerpresident | 06-06-12 | 18:09

Heerlijk stukje, de minachting gutmenschen spat er van af

Bokito ergo sum | 06-06-12 | 18:09

Was ook duidelijk, dat alleen maar geld pompen in dat continent geen zin heeft. Maar goed, als je dat na anderhalve eeuw nog niet ziet, moet je het kennelijk van een Afrikaan zelf horen. Maar wedden dat ze niet luisteren willen?

ZKH EénOog | 06-06-12 | 18:08

Ken nog een neger die dergelijke texten bezigt. Euh negerin zelfs:
www.dambisamoyo.com/

Godsammekraken | 06-06-12 | 18:07

Mis het woordje ' maar '.

Dr.Thorvaldt | 06-06-12 | 18:06

Eindelijk iemand die het snapt. Ook voor Afrikanen geldt: als je het voor niks krijgt is het dat ook waard en als je ervoor moet werken dan zal je er beter voor zorgen.

chuchundra | 06-06-12 | 18:05

Terwijl Europa Afrika vooral als één land vol zielige negertjes ziet, verdienen de Chinezen er ondertussen bakken met geld. Ons geld zeer waarschijnlijk.

Biff Eagleburger | 06-06-12 | 18:04

Het continent Afrika zou men eens een jaartje of 50 aan zijn lot moeten overlaten om er daarna voorzichtig weer eens een kijkje te nemen als het natuurlijk evenwicht is hersteld.

Superior Bastard | 06-06-12 | 18:04

Dit is dus één van de weinige norse Afrikanen denk ik. Wat een azijnpisser.

Nooiing | 06-06-12 | 18:03

Prima. Stort het dan maar op mijn rekening. Heb ook dringend 'ontwikkelingshulp' nodig

Banana-Hollandia | 06-06-12 | 18:02

En we verliezen afrika aan china met al zijn grondstoffen.Baai baai

miko | 06-06-12 | 18:02

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen