
Het NOS Journaal zond de persconferentie van het Centraal Bureau voor de Statistiek live uit. Het was 'breaking news': Nederland zit wéér in een recessie. En de persman van CBS bleef netjes wachten tot het Journaal de cijfers toegeschoven kreeg, daarna begon zijn 'finest hour'. Vroeger waren alleen doelgroepzenders als BNR en RTLZ aanwezig, maar nu kan heel Nederland meehuiveren. Ik ga het niet bagatelliseren. Er begint een koude economische wind op te steken. In het vierde kwartaal is de Nederlandse economie met 0,7% gekrompen, net zoveel als in Italië. Overigens is de groei in 2011 nog altijd 1,2%, maar de trend is duidelijk, de groei is eruit. En we blijven gedurende heel 2011 achter bij het Europese gemiddelde. Er zijn sinds de jaren vijftig slechts vier recessies geweest, waarvan wel twee in laatste vijf jaar. Dus rampspoed: het Rampjaar 1672 kan uit de boeken, dat wordt nu 2012.
Alleen is het begrip recessie nogal willekeurig, er moeten twee opeenvolgende kwartalen met krimp zijn. Een paar voorbeelden: Begin 2000 waren er ook kwartalen met krimp, maar omdat er tussenliggende kwartalen waren met groei, hoe miniem dan ook, mag het woord recessie niet vallen (zie mooi plaatje van
Z24). En de ene recessie is niet de andere. In 1982 zat Nederland in de diepste recessie sinds jaren vijftig. Maar toen was
10% van de beroepsbevolking werkloos. Het Journaal had dan ook de volgende dag moeten uitzenden, want toen werden de werkloosheidcijfers bekend. Die zijn inmiddels opgelopen tot 6% en dat zegt meer over de problemen dan het verschijnsel 'recessie'.
Wel fijn dat de schuldenbok gevonden is. Dat bent u. U houdt de hand op de knip. Het verbaast mij niet, sterker nog, ik had veel erger verwacht. Wat hebben consumenten in het vierde kwartaal niet te horen gekregen? Implosie van Europa en euro, onzekerheid over rente-aftrek, faillissement van banken, hogere zorgkosten, 'miljarden' naar Griekenland, dalende huizenprijzen en als klap op de vuurpeil: afstempeling van pensioenen. Daar kan een positieve beurs niet tegen op. Dan ga je wel sparen!
Niet alleen consumenten (eind 3e kw 2011:
358 miljard; begin 2011: 344 miljard), maar ook bedrijven
sparen tegen de klippen op (en investeren dus niet). En aflossen op een hypotheekschuld is natuurlijk ook een soort sparen. Volgens de
RABO gaat het om "honderden miljoenen per week". Zou
kamerlid Hamer (PVDA) daar op doelen toen zij tijdens het Vragenuurtje opmerkte dat 'Nederlanders massaal hun spaarrekeningen plunderen'? De cijfers wijzen vooralsnog echt op het tegendeel, zegt ook
minister Kamp. Ik denk dat Hamer (en met haar de Volkskrant) met open ogen in de val van het
ronkende persbericht van de Jort Kelders Friesland Bank zijn gelopen.
Nederland heeft nu echter wel een probleem. De afgelopen 2 jaar hebben Rutte en De Jager (en natuurlijk de PVV) de onbetrouwbare Grieken en luie Italianen ervan langs gegeven. Iedereen moet zich houden aan de 'gouden regel' van Europa: begrotingstekort onder de 3%. Anders, straf. Pats, boem, boemerang, want ons begrotingstekort staat op
4,8%. En De Jager zegt "het pact is leidend;wat Europa van ons eist, moeten we dus doen". Ja, gedoogakkoorders, er is geen weg terug. Die hervormingen gaan er komen. Wilders heeft de HRA al niet meer heilig verklaard. En een pensioenleeftijd van 68 gaat er ook komen. Mooi om te zien dat in de politiek de wal het schip altijd keert.
En de consument? Laat je niet té veel
angst aanpraten. Recessies komen en gaan. Crisissen ook (
1). En het NOS Journaal zal nog veel persconferenties uitzenden.
www.bank.blog.nl
www.pfverhaar.nl
Twitter:
@peterverhaar
Reaguursels
InloggenVerkeerd voorbeeld Lidlbier; met 130km/uur is de kans op boetes juist kleiner. Niet alles wat dit guurrechtse VVD/CDA regering (met gedoogsteun van PVV) doet is slecht.
En daarom beste burgers is de belastingdruk zo hoog hier. Maar vrees niet want als u straks 130 mag verbruikt u en beboeten wij u u meer.
zodat straks alles goed komt ...
E Rectum Magnificus | 18-02-12 | 12:57 |
Nog wat Wiki wijsheid voor een goede nachtrust.
Slaap zacht.
*
In de Middeleeuwen was het christenen verboden rente te heffen, wat leidde tot de positie van joden als bankiers en geldverschaffers. Ook joden zelf was het in principe niet toegestaan rente te heffen, maar dit renteverbod gold niet wanneer zaken werd gedaan met niet-joden.
E Rectum Magnificus | 18-02-12 | 12:57 |
Je verward hobby met schuld.
Leer eens lezen.
Het zal wel aan mij liggen: vraag: waarom dalen de benzineprijzen niet als de hele economie daalt? Kan iemand dat hier eens haarfijn uit de doeken doen?
@leef
Een gegeven paard niet in de bek kijken, je betaald toch ook geen inleg?
@kaas de vries, op verschillende tijden.
Ik zet mijn geld op 19 maart. Die dag zal blijken dat het deze keer niet gelukt is de neuzen dezelfde kanten op te krijgen, waardoor Griekenland niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Zij zullen zelf uit de euro stappen.
Waar kan ik overigens de bokaal afhalen?? Word toch niet afgescheept met een of ander goedkoop boekje??
-weggejorist-
@ Lucifer | 18-02-12 | 11:16
Dit is een van de beste reacties die ik ooit op GS heb gelezen. Precies zoals het is met een rake beeldspraak aan het einde.
Sociaal democratie is de asociaalste vorm van politiek die er bestaat. Sinterklaas spelen met het geld van een ander en de grootste rekening doorsturen aan een generatie die nog geboren moet worden.
@Kaas de Vies
21 december
En wie staat er te kijken van een pensioenleeftijd van 68? Die is er al lang. Ze gaan naar 67 en dan wordt elke 5 jaar gecorrigeerd naar levensverwachting, denkt er dan iemand hier dat ze een keer zullen zeggen "deze keer verhogen we niet met een jaar"? Echt niet, dus tel bij elke 5 jaar die je na 2025 er nog maar een jaartje bij, voorkomt teleurstelling. Ik ga dus al uit van 72.
Als u niks van Jan Kees de Jager krijgt, volg mijn tips:
1) 6 dagen pallets zagen = 6 maanden gratis stoken
2) u hoeft niet naar de fitness
3) zeg de krant op en lees GS
4) zet uw hypotheek op variabele rente, is altijd lager
5) doe zelf onderhoud aan uw auto
6) zelf bouwen is 55% van laten bouwen
7) verkoop 2ehands via internet
8) verhuur garagebox, is belastingvrij
9) doe uw baas de groeten en begin voor uzelf
10) parkeer alleen op gratis plekken en loop
11) doe dieselauto weg, rij wegenbelastingvrij
12) iemand deuk gemaakt in uw auto? laat WA contant uitkeren en doe de reparatie zelf
13) koop op www.shopcircuit.nl
Je kunt alleen wat overhouden als je tot de graaiers behoort, voor de rest wordt door deze roverheid alles afgetopt en ingenomen. Je moet sterk in je schoenen staan om dit geestelijk te overleven!
De grootste diefstal aller tijden is niet ver meer weg.
Voor de zomer heb je je gulden terug.
De schuldenberg wordt afgelost in de omrekenkoers naar de nieuwe gulden.
Voor elke 5 euro krijg je 1 nieuwe gulden terug.
Probleem opgelost.
@ postmodernismisdead | 18-02-12 | 12:04
Ik ben het geheel met u eens. Ik vrees echter met grote vreeze dat tegen de tijd dat u voldoende kapitaal hebt opgebouwd om leuk en goedkoop te wonen en de studie van uw kinderen te betalen de roverheid weer toeslaat.
U behoort dan tot de sterke schouders die de zwaarste lasten kunnen dragen. Nietwaar?
Het enige echte probleem zijn de overheden. Die zijn zo gewend aan een enorme inkomsten pot dat ze niet weten wat ze nu moeten doen. Een complete reorganisatie van (europese) overheden is het enige dat nog zou werken. Maar het verleden heeft aangetoond dat dat alleen met oorlog kan gebeuren, en daar heb ik ook niet zo veel zin in.
@kaas de vries.
Neem mij maar mee voor ALLE landen.
1 juli 2012
Vind het net zo geloofwaardig als de horrorwinter, de weeralarmen en de winterdienstregeling van NS/Prorail.
Ik zaag gratis houten wegwerp pallets in stukken op een zaagtafeltje en stook houtkachel. Mijn cv-ketel staat de hele winter uit. Ik bespaar 120 euro per maand. Om 120 euro netto over te houden moet ik 240 euro bruto verdienen. ZO verdien ik dus evenveel en ben lekker vrij!
Volgens mij is de Analyse van Peter Verhaar onjuist.
Zoals Wolfgang Schäuble zei:
'Maar het is belangrijk dat we geen steun in een bodemloze put stoppen. De Grieken moeten eerst de bodem in de put herstellen, en dan kunnen we beginnen de put te vullen.
De Duitse lonen ( unit labour cost ) zijn vanaf 2000 zo'n 7 % gestegen.
In Griekenland stegen de lonen bijna 50% ( 2009 ).
De stijging vanaf 2000 is nu ondanks de bezuiniging nog zo'n 30 %.
Ook het aantal ambtenaren in Griekenland blijft veel te hoog. Officieel ligt het aantal ambtenaren op 440.000, maar in werkelijkheid zou het stukken hoger liggen.
Dit gaan ze met 15.000 verminderen (3,5 % ); dit is volgens mij het natuurlijk verloop.
@Kaas de Vies | 18-02-12 | 12:27
Count me in voor 14 maart.
@Lucifer | 18-02-12 | 11:16
Café de Analogie. Nice.
@Lyssa | 18-02-12 | 13:25 |
Hoeft ook niet, je duwt het ze gewoon door de strot. Het is toch niet alsof ze er straks iets aan kunnen doen.
/babyboom modus off
Koettoerk | 18-02-12 | 13:14
Dat denk ik ook. Het is heel opvallend dat de AEX zich nu lijkt te hebben losgeweekt van het sentiment rondom de Euro (griekenland). Zoveel macht hebben ze dus. Het is eng.
Ik ben er niet van overtuigd dat deze recessie een gewone recessie is.Het begint er meer en meer op te lijken dat we richting the limieten van exponentiële groei afstevenen.
Als je ziet dat sinds de jaren 70 de groei ongeveer elke tien jaar verdubbeld is ,inclusief de schulden die daarbij komen, kan je niet anders dan jezelf afvragen of we dit soort exponentiële groei nog echt wel tien jaar voort kunnen zetten.(denk aan een verdubbeling van alles in de komende tien jaar)
Ondertussen creëren we geld uit gebakken lucht om de 'gaten' op te vullen.
Het lijkt mij onvermijdelijk dat er op gegeven moment iets knapt.
Het idee dat we oneindige groei kunnen doorzetten in een systeem met beperkte middelen is simpelweg niet uit te leggen aan toekomstige generaties.
commissie instellen om de comissies economische zaken aan te sturen?
of een adviesorgaan om de adviesorganen te adviseren?
(uiteraard met passende vergoedingen)
Ja de overheid doet er alles aan
Heel die financiele cijfernichtenwereld gaat eigenlijk nergens over. Die houden mekaars baantjes ook in stand met dat eindeloze gezever en gespeculeer. Een dag RtL Z kijken en je gaat vanzelf nog geloven dat het allemaal belangrijk is ook.
De groei blijft achter bij het europees gemiddelde zegt men dan. Dat schetst alweer meteen zo'n beeld. Een beetje het idee dat heel Europa momenteel aan de weg timmert en wij achter blijven. Het is wat.
Die hele opzet deugt niet. Je gaat toch niet al die kneuzenlanden die Europa telt als één geheel zien en daar een gemiddelde van nemen waar je vervolgens ook nog enige betekenis aan toekent als NL. Leuk die enorme groei in Roemenie, Hongarije en Polen omdat ze daar massaal aan produktiewerk zijn gaan doen voor ons. Maar je wil er nog steeds niet dood gevonden worden.
@sk!llz | 18-02-12 | 13:06 |
Nothing a good ol' fashioned war can't cure...
Wie veroorzaakt verslaving?
De dealer die eerst uitdeelt en later een verslaafde klant heeft (en woekerwinsten neemt)?
De verslaafde? (je nam het met je volle verstand aan en je had het kunnen weten!)
Wie is de hoofdschuldige? Of maakt de verslaafde een kleine fout en zet de dealer daar een heel eindeloos verdienmodel op af.
(Lees Goldman Sachs, JP Morgan Citibank eva.)
Recessies komen en gaan. Maar er is wel degelijk een verschil met vroeger. De wereldwijde bevolkingsaantallen zijn extreem hoog - en nog altijd groeiende - en het peak oil punt hebben we gehad. Zeker met de groei in Rusland en China - vooral dat meer mensen daar toegang krijgen tot de welvaart - stijgt de brandstofprijs alleen nog maar. Brandstoffen en grondstoffen zullen daarom structureel duurder gaan worden en recessies worden een structureel terugkerend verschijnsel.
@irma zonderboezem | 18-02-12 | 12:55 | + 0 -
Met mij valt niet echt normaal te communiceren, ben vrij gestoord namelijk.
Ratzing. | 18-02-12 | 11:15 Dat jij hier nou een keer opgerot bent! Alles is de schuld van de Joden? Hoe dom ben je dan?
Kaas de Vies | 18-02-12 | 12:49 |
Wijn natuurlijk.
Aan de communicatie tussen ons valt nog wel wat te verbeteren zie ik....:-)
@Kaas de Vies | 18-02-12 | 12:43
En een stukje kaas hoop ik voor u.
Wie van jullie reaguurders heeft een recessie gemaakt/veroorzaakt? Niemand? Ook uw buren niet, uw vrienden, uw familie? Nee? Dacht ik al want recessies wordenk ook niet door het volk gemaakt maar kunstmatig in het leven geroepen door een paar 'financiële experten' om weer miljarden winst te kunnen verantwoorden. Niemand die ooit de banken verantwoordelijk maakt om hun wangedrag (Griekenland de grond in boren etc.), maar ze zijn wel de schuldige aan heel die gekunstelde 'crisis' die men ons probeert bij te praten. Criminelen zijn het gewoon. Voor mij hadden ze de miljarden aan de zorg en andere belangrijke dingen kunnen uitgeven in plaats van de banken. En nou kom niet aangezeuren met de euro dit, de euro dat. Zonder euro was het nóg erger want dan zou je per afboeking van je creditkaart in Duitsland of Frankrijk weer lekker 'kosten' kunnen betalen vanwege het valuta omrekenen. Lekker handig dus.
@doskabouter | 18-02-12 | 12:08
Dat is niet helemaal waar. Als meer dan de helft van Nederland voor een kleinere overheid zou stemmen, zou dat best eens kunnen gebeuren. Zeker als dat voor die helft van groot belang is. Maar inderdaad, als er maar 1 partij van 30 zetels voor zou zijn, zou het waarschijnlijk nooit gebeuren. Ook dat is democratie.
@irma zonderboezem | 18-02-12 | 12:48 | + 0 -
Ik heb ze allemaal gehad, eigenlijk zoek ik nu een Hollandse dame, of wat bedoelt u eigenlijk?
Requiescat in pace | 18-02-12 | 11:55 | + 3 -
Ik vrees dat je gelijk hebt.
Kaas de Vies | 18-02-12 | 12:43 |
Een lekkere rode chileen, of Zuid-Afrikaan
@eerstneukendanpraten | 18-02-12 | 11:12
En wie was de verbouwer? Henk uit NL of Andrzej uit Polen?
Sorry, kon het niet laten...
@Parel van het Zuiden | 18-02-12 | 12:37 | + 1 -
Het is niet iets waarnaar ik streef, laat mij maar zeiken op de zijlijn met een wijntje.
@cumshaft | 18-02-12 | 12:29
Ja. En alsof 'economische groei' nou zo zaligmakend is.
We leven in een terminologie-dictatuur. A-symmetrische informatie en zo.
Shame.
@Kaas de Vies | 18-02-12 | 12:33 |
U is rebellenleider ;)
+1 voor het artikel
@Jeff Hawke | 18-02-12 | 12:32 | + 0 -
Staat hier genoteerd, ik zal niet updaten, want dan verkloot ik de discussie.
Wellicht niet verstandig als iedereen erbij zegt, dit is mijn verjaardag, trouwdag, sterfdag ivm social enginering?
Nu is het oproepen tot een bankrun verboden, wellicht over een week een poule over een faillissement van een EU-land met terugwerkende kracht.
@Kaas de Vies | 18-02-12 | 12:27
Ik ga voor 14 maart, mijn verjaardag.
@pius | 18-02-12 | 12:25
zo leveren alle uitgaven van de overheid per definitie 'economische groei' op, ook al zijn ze totaal nutteloos.
-weggejorist-
Tommygunner: 28 februari
rara: 29 februari
Kaas de Vies: 5 maart
deraderendraaien: 17 maart
Parel van het Zuiden: 21 maart
irma zonderboezem: 26 maart
Requiescat in pace: 28 maart
Che_cuevara: 1 april
@Kaas de Vies | 18-02-12 | 12:15
vrijdagavond 23 maart.
You have lies- damn lies- and statistics.
@ oplichter | 18-02-12 | 12:14
Je bent wel achterlijk als je denkt dat de huidige crisis in het belang van de banken is.
@Kaas de Vies | 18-02-12 | 12:15
29 Februari.
Het CBS is vergeven van de PvdA'ars. Die zullen deze kabinetsperiode alleen maar slecht nieuws brengen, een soort van Diederik Stapeltjes en Roos Vonkjes die cijfers mogen manipuleren en dit dan als waarheid aanbieden. Links Nederland heeft er belang bij de Nederland door het putje gaat, zodat ze bij de volgende verkiezingen mooi weer kunnen spelen.
Tommygunner: 28 februari
Kaas de Vies: 5 maart
deraderendraaien: 17 maart
Parel van het Zuiden: 21 maart
irma zonderboezem: 26 maart
Requiescat in pace: 28 maart
Che_cuevara: 1 april
Als ik iemand gemist heb maak me er even op attent.
Als ze echt willen is de crisis morgen opgelost.
Scheldt alles en iedereen hun schuld kwijt, het zijn toch maar verzonnen getalletjes.
Zo.. kunnen we weer opnieuw beginnen.
Dappere baasjes die hier vertellen dat Nederland een prettig land om te wonen is. Ik heb zelf in een handvol landen gewoond, en Nederland is zeker prettig, maar er zijn meer landen waar het prettig wonen is. Ik zit zelf aan de belastingbetalende kant van het kiezersspectrum, en Nederland is dan tamelijk lastig om te wonen omdat ik zie dat er een zotte hoeveelheid geld in de veel te grote overheid blijft hangen. En in Nederland gaat het zo-heel-erg-langzaam allemaal. Hervormingen? Hier? Ik zie het niet, er is geen enkele durf.
En dat er mensen zijn die de miljarden naar Griekenland in het begrotingstekort opnemen is erg maf. Die miljarden worden er pas bij opgezet als het zeker is dat het een verlies is. Volgend jaar ofzo :)
Al die zogenaamde recessies worden kunstmatig opgewekt door Rutte zijn neo-liberale vriendjes. Er is geld genoeg. Iedere werknemer betaald minimaal 50% belasting. Inkomensbelasting, BTW, accijns, vage heffingen, etc. Alleen verdwijnt het middels banken, die winsten privatiseren en verliezen nationaliseren in de extra diepe zakken van Marks vriendjes.
In de directiekamer van de ING hangt een pop van Markie met een touwtje. Als ze er aan trekken spartelt ie leuk met armpjes en beentjes. Net als in het echt.
@Requiescat in pace | 18-02-12 | 12:03 |
De rationele insteek. Ik ben zelf voor de symbolische insteek gegaan. Technisch heb je gelijk maar ik verwacht tussentijds een Griekse student die op het plein bij het Griekse parlement in vlammen opgaat. Grieken en symbolische daden met vuur... Voelt passend.
Het hele systeem loopt gewoon vast.... voorbeeldje.... ik ken een echtpaar waarvan de vrouw parttime werkt,jaar inkomen 7500,-- Doordat mevrouw daardoor de kindjes dumpt bij de kinderopvang ontvangt het echtpaar 12000,-- aan subsidie!!
Dus mevrouw gaar werken... saldo 4500 euri's bijgelegd door de overheid!!
Over cijferfetisjisme gesproken: NOS meldt vol trots dat hun website een record aantal bezoekers heeft, vanwege het ongeluk van prins Friso..... Tjongejonge..... Wat een hufters daar bij de NOS.
De column van Youp deze week is veel grappiger: www.nrc.nl/youp/2012/02/18/meldpuntjes...
Altijd maar groei, groei, groei. Als er geen economische groei is gaat het volgens economen slecht met een land. En maar paniek saaien. Weet je Verhaar en co. als jullie nog een extra planeet leveren met exact dezelfde eigenschappen als de aarde maar zonder homo sapiens waar wij grondstoffen uit kunnen halen, dan mag je altijd van groei uitgaan. Kom je niet met nog aarde dan moet je je stil houden want de aarde zit aan het maximum qua bewoners en uitmelking; de rek is er bijna uit.
Er is maar 1 probleem. En dat is onze overheid. Die is te groot, maakt te veel regels en pikt al het geld van je af. Geld verdienen is niet leuk meer. Het is een straf geworden. Ondernemen is een hel. Het probleem is groter en hardnekkiger dan veel mensen denken. Zonder radicale hervorming in het belastingstelsel, de overheid, het arbeidsrecht, het recht en het onderwijs gaat deze jongen lekker genieten van het leven en niet meer werken.
Alles is vergankelijk, dus dit zal ook wel een keer voorbij gaan.
Het is vervelend als je er middenin zit, maar het is maar een moment; een scheet van God, een boertje van Allah, of hoe de bedachte vriendjes ook heten.
Het gaat voorbij.
Requiescat in pace | 18-02-12 | 11:55
Je laatste alinea is onzin. Je kunt stemmen wat je wilt maar je weet nooit hoe de regering eruit komt te zien. Als men er niet uitkomt dan krijgen we net als nu een kabinet wat samengesteld is uit zeteldans. Zelfs de oppositie mag nu meebeslissen als bv PVV niet steunt. De huidige democratie moet echt worden veranderd. Pas dan heb je als burger weer echte invloed. Om nog maar even te zwijgen over de toekomst als de niet democratisch verkozen EU leiders het gaan overnemen.
www.freebits.nl/view.php?filename=802w...
@irma zonderboezem | 18-02-12 | 12:02 |
Volgens mij gokken we juist op die datum. Als je de politici mag geloven zal het einde van alles dan beginnen. Ik moet overigens wel zeggen dat ze in Van Rompuy een weinig inspirerende antichrist hebben gevonden. Maar goed, na ons de zondvloed en meer van die dingen...
@ Requiescat in pace | 18-02-12 | 11:58
Snoeien in subsidies is voor de overheid helemaal niet makkelijk, want dat raakt gevestigde belangen en het primaat van de politiek... Belastingen verhogen is dan eenvoudiger.
Het afschaffen van de HRA zal een nefaste invloed hebben op de economie: het vergroot de greep van de overheid op de economie (en die greep is toch al reusachtig...).
Maar even serieus nu.
De gemiddelde consument met kleine kinderen, zeg de huidige dertigers en veertigers krijgen naast het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek en het vooruitzicht op veel minder pensioen over 30-40 jaar ook te maken met opgroeiende kinderen. Die kinderen gaan uiteindelijk studeren (tenminste, dat hoop je als ouders) en op zichzelf wonen.
Ik zou bij geboorte van je kind maar meteen aan studeerspaarpotje aanmaken, want over een jaartje of 10-20, tegen de tijd dat je eigen kinderen gaan studeren, is er geen studiebeurs meer en het collegegeld zal navenant hoog zijn.
Dus het devies luidt: sparen, sparen en sparen (en aflossen natuurlijk).
Sparen voor een redelijk pensioen
Aflossen op je hypotheek
Sparen voor je kinderen
Da's natuurlijk niet zo handig voor het economisch herstel, maar daar moet je dan als gemiddelde burger maar ff schijt aan hebben. Eigen gezin eerst.
Belastingschijven omdraaien.
Wie meer verdiend/werkt betaald minder belasting.
Moet je eens zien hoeveel en hoe graag men wil werken, ja zelfs de 2 miljoen beroepswerklozen.
Requiescat in pace | 18-02-12 | 11:58
Afschaffen van de HRA is niets anders dan geld weghalen bij mensen die nog wél wat over houden (en daarna dus helemaal niets meer te besteden hebben). Wat maakt het uit als je door laag inkomen nauwlijks belasting betaalt en ze schaffen de HRA af. Je had immers toch al geen voordeel!
@Kaas de Vies | 18-02-12 | 11:21
28 maart.
Griekenland zal waarschijnlijk in eerste instantie proberen om de betaling van de terugbetaling van 20 Maart uit te stellen, maar er zijn grenzen aan hoe lang je crediteurs mag laten wachten nadat de terugbetaaldatum is verstreken.
De minkudoisten zijn duidelijk geen levensgenieters.
*buitenspelen gaat*
Da Mul | 18-02-12 | 11:44 | + 0 -
.
Ze hebben het zwaar, denk ik. Zodra je wat positiefs of iets genuanceerds zegt vliegen de minkudo's je om de oren.
*naar het strand toe gaat*
Parel van het Zuiden | 18-02-12 | 11:57
Count me in! Spannond.
Wat is de einddatum?
Fijnstoffer | 18-02-12 | 11:29
Maar dát gaat dus niet zomaar gebeuren. U moet betalen en zij leveren niets in. Het moet gebeuren maar het zal niet vanzelf gaan.
@HoogToontje | 18-02-12 | 11:46
Snoeien in bestaande subsidies is gemakkelijker dan meer belastingen, maar meer belastingen is gemakkelijker dan het snijden in fundamentele uitgaven zoals ministeries en ambtenaren.
Het afschaffen van de HRA zal er mogelijk voor zorgen dat er aanzienlijk minder vraag naar huizen is. Op de lange termijn is dat waarschijnlijk positief, want minder overheidsinvloed, maar op de korte termijn kan het leiden tot een diepere recessie, want de huizenprijs zal (tijdelijk) dalen, en de vraag naar nieuwe huizen zal ook dalen.
@irma zonderboezem | 18-02-12 | 11:53 |
De inzet en de uitbetalingen kunnen door het organiserend comite tijdens het spel worden aagepast. Een beetje zoals onze Europese politici graag met ACTA en ESM doen. Dit is immers een internationaal georienteerd spelletje :)
Dit is gewoon downplayen van EU lover Verhaar. Want hoe groot is de invloed van de Euro als gezamelijke munt en de samenstelling van de EU op de huidige crisis? Daar lopen we even snel aan voorbij! Heel groot als je het mij vraagt.
Het valt wel mee? het valt helemaal niet mee, de EU heeft van de aangesloten landen een groot kaartenhuis gebouwd wat op instorten staat. Het is één groot financieël domino d-day. Maar mensen nemen hun eigen maatregelen dat is wel duidelijk. Heel verstandig!
vuurpeil -> vuurpijl
sorry...
@Lucifer | 18-02-12 | 11:45
Dat is een van de grote problemen van de democratie. Het werkt in principe slecht samen met een vrijemarkteconomie, en alleen dan als mensen vinden dat het rechtvaardig is dat sommigen meer hebben dan anderen.
In een vrijemarkteconomie zullen de mensen met talenten vaak meer verdienen. Zo werkt het vandaag ook, als je goed een bedrijf kunt runnen of als je hoog opgeleidt bent, zul je waarschijnlijk meer verdienen.
Democratie, echter, werkt maar al te vaak als volgt: jullie hebben meer dan wij, dat is niet eerlijk, dus we gaan democratisch (dus met een meerderheid van mensen die arm zijn ten opzichte van de toplaag) afspreken dat jullie een groter deel van jullie bezittingen moeten afstaan voor het gemeenschappelijke goed. Hoewel dat vaak nog best goed werkt, en hoewel ik zelf ook vind dat wie weinig heeft een elementaire mate van ondersteuning door de samenleving verdient, heeft het ook een keerzijde: het is erg moeilijk om ooit 'terug' te gaan, om minder uit te geven.
Zoals je al stelt, geen enkele partij wil significant in de uitgaven snoeien, want dat is zelfmoord. Daarom is het onvermijdelijk dat alle landen die werkelijk democratisch zijn, de wil van hun burgers volgen om steeds meer en meer 'weg te geven' aan de burger, zonder dat de burger zich er om bekommert waar dat vandaan komt. Door slim politiek werk kan het onvermijdelijke misschien uitgesteld worden, maar het probleem wordt nooit werkelijk verholpen. De overheden hebben meer en meer schuld, en tenzij er een Troika langskomt die dreigt met bloedvergieten en chaos en die eist dat de uitgaven per direct sterk worden verminderd, gaat elk land vroeg of laat ten onder.
Een bankroet hoort er dan gewoon bij. De burgers hebben dat hoogstwaarschijnlijk zelf verdiend, omdat zij ervoor kozen om politici op het pluche te helpen die hen kortetermijnwinsten opleverden, terwijl ze de schulden op lieten lopen. Daarmee zijn de stemmers in het stemhokje even 'verdorven' als de aandeelhouders op wie de kredietcrisis vaak wordt afgeschoven: zij zijn ook uit op winst op de korte termijn, en zij zijn ook niet geinteresseerd in de gezondheid van hun land op een termijn van decennia.
Kaas de Vies | 18-02-12 | 11:43 |
wat is de inzet? Ach, kan mij het ook schelen.... ik ga voor mijn verjaardag 26 maart!
@Kaas de Vies | 18-02-12 | 11:43 |
21 maart.. Ook een mooi datum voor een start van de Hollandse lente!
Optjoffen met je recessie, aflossen! Over 20 jaar kan ik mijn hypotheekkosten (= helft aflossingsvrij) niet meer aftrekken van de belasting en als ik die helft niet aflos, betaal ik dus ongeveer evenveel als wat ik nu betaal, alleen over het halve bedrag en heb ik veel minder netto inkomen.
@ Requiescat in pace | 18-02-12 | 11:39
De overheid gaat uiteraard niet in de uitgaven snoeien, of ze moeten het afschaffen van de HRA daaronder laten vallen. Wat ze er niet bij vertellen: dat geld gaat dan ipv terug naar de burger naar alelrhande overheidshobby's. De banencarrousel moet immers draaien! Frans Timmermans zoekt nog een leuk baantje, en hij is niet alleen.
Requiescat in pace | 18-02-12 | 11:39 | + 0 -
Klopt, de schuld is inmiddels zo hoog dat men wel moet snoeien in uitgaven. De inkomsten zullen ze noodgedwongen op hetzelfde niveau willen houden. Dus minder voor hetzelfde geld. Dat gaat wringen en de partij die die ondankbare taak uitvoert krijgt onverbiddelijk de zwarte piet toegespeeld. Dus glij je weer verder af. Vandaag Griekenland morgen wij?
De minkudoisten zijn duidelijk geen levensgenieters.
*buitenspelen gaat*
Tommygunner: 28 februari
Kaas de Vies: 5 maart
deraderendraaien: 17 maart
Che_cuevara: 1 april
@meneer Q | 18-02-12 | 11:31
En het file probleem is dan ook meteen opgelost.
@Opgevist | 18-02-12 | 11:39 | + 0 -
Dan speciaal voor u.
De regering wil al jarenlang te grote borsten in een kleine bh proppen. Ziet er niet uit en gaat uiteindelijk pijn doen
@Kaas de Vies | 18-02-12 | 11:36
Jawel, ik kom in alle rangen en standen in binnen- en buitenland. Mijn wereldbeeld wordt niet alleen bepaald door TMG.
@ Lucifer
'Dat is hetzelfde als de kroeg inlopen en nog voor je bestelling de bon van de buurman van gisteravond moeten betalen. Maar de buurman vindt zich heel sociaal want hij heeft gisteren heel veel rondjes gegeven.'
+1!
@Fijnstoffer | 18-02-12 | 11:29 |
.
Kleine nuancering.. Een recessie is goed en 'zou' moeten leiden tot een grote schoonmaak. De politiek heeft daarbij vooralsnog alleen het idee dat de portemonee van de burger schonngemaakt moet worden. Is ook logisch vanuit hun eigen verwrongen invalshoek. De burger gaf het immers toch niet uit aan 'verstandige' zaken.
.
Ik hoop met je mee dat de grote schoonmaak van de echte beerputten wel op de rol verschijnen. Die zal de burger dan wel moeten gaan afdwingen.
.
*roert nog even in de pekpot en klopt de zak met veren op*
@Kaas de Vies | 18-02-12 | 11:21
1 april
@vetkleppert | 18-02-12 | 11:35
Anders zou ik wel emigreren. Beetje zitten wachten, klagen en hopen dat over vier jaar de regering soelaas gaat bieden. Nee, daarvoor is het leven te kort.
@Lucifer | 18-02-12 | 11:16
De overheid heeft zeer zeker een uitgavenprobleem. Maar dat probleem is inmiddels een nationaal probleem. Een zo groot deel van de Nederlandse economie is direct of indirect afhankelijk van staatssteun, dat snoeien in de uitgaven direct een krimpen van de economie tot gevolg heeft (zie ook: Griekenland, Portugal, Spanje, etc.). In feite is de helft van de economie niet meer op vrijemarktprincipes gebaseerd, maar heeft het sterke kenmerken van een door de overheid gecontroleerde planeconomie.
Er moet weliswaar zeer in de overheidsuitgaven gesnoeid worden om de economie gezonder te krijgen, maar het moet wel geleidelijk gebeuren om te zorgen dat er niet teveel mensen tegelijk zonder inkomen komen te zitten. En als we er niet over een jaar of tien even slecht uit willen zien als Griekenland, kan daar maar beter alvast mee begonnen worden.
Al die lange inhoudelijke plempsels..! Ik zit qua intellectuele nuchterheid nog in de VrijMiBo.
Cheers op de economie dan maar. Dat we mogen spenderen naar hartelust!
@vetkleppert | 18-02-12 | 11:35 | + 0 -
Niet buiten de compound wellicht.
Jort Kelders Friesland Bank; mompelt iets over enkelvoudige interest ipv samengesteld.
@Da Mul | 18-02-12 | 11:30
Prettigste landen om te wonen? Ben jij de laatste twintig jaar nog wel eens buiten gekomen?
@Da Mul | 18-02-12 | 11:30 | + 0 -
regeren is vooruitzien
the price of freedom is eternal vigilance
Het pijnlijke is dat deze recessie, in tegenstelling tot de meeste andere, geen lagere olieprijzen tot gevolg heeft. Dat zou de recessie dan ook wel eens lang en diep kunnen maken.
Samen met natuurlijk het Europese fundamentele probleem van veel te veel staatsbemoeienis, te hoge belastingen, te hoge tekorten, teveel schuld, en te weinig vrije markt. Het mag niet verbazen dat na jaren van groei d.m.v. veel lenen, de prijs betaald moet worden - veel terugbetalen, en dus weinig groei.
Remy Martin Louis 13 | 18-02-12 | 11:23 | + 0 -
Klopt maar links en rechts liggen in NL en Europa dan ook zo dicht bij elkaar dat je alleen van heel dichtbij het onderscheid kan maken. Eigenlijk is er alleen links, liberaal links en christelijk links. Man man wat een keuze. De eerste die de partij OLMMR opricht heeft mijn stem. (Overheid Laat Me Met Rust). Alleen zal dat wel nooit lukken. Nederland is een land van sneeuwverzekering en All-inclusive. Graag teveel betalen om maar elke vorm van risico en eigen verantwoordelijkheid uit te sluiten.
De enigste oplossing is de benzineprijs te verhogen tot 5,60.
Dan is er weer geld genoeg voor de hobbys van Linkschmenschen, en iedereen weet welke dat zijn.
@prikkel123 | 18-02-12 | 11:29 | + 0 -
En die 4 miljard, hebben ze staatsobligaties gekocht, van een PIGS, want lekker veel rente.
Sniff, om te huilen.
@doenormaal! | 18-02-12 | 11:28
Je vergeet het JSF-debacle.
Verder behoren we tot een van de prettigste landen om te wonen. En dat zal ook zo blijven. Geen paniek. Geniet van het leven.
Zei Rutte van de week niet dat de Nederlandse economie stabiel is?
@Kaas de Vies | 18-02-12 | 11:29 | + 0 -
Correctie
Tommygunner: 28 februari
Kaas de Vies: 5 maart
deraderendraaien: 17 maart
Met correctie en aanvulling:
En het meest kwalijke is dat overheden zich steeds meer geld toe-eigenen dat aan de burger toebehoort en alzo aan de economie wordt onttrokken. Zo heeft de provincie Gelderland 4 miljard van de verkoop van Nuon gestolen. Dat is 2000 euro per inwoner. Dat had dus allang uitgekeerd moeten zijn en zo een geweldige stimulans van de economie geweest. En intussen betalen Nuon klanten teveel voor de energie omdat ze die lening + rente van 4 miljard moeten terugbetalen. Naast alle nutteloze energiebelastingen natuurlijk.
Geld moet rollen. En al die negatieve berichtgeving werkt als een worgengel voor de economie.
@Tommygunner | 18-02-12 | 11:28 | + 1 -
Tommygunner: 18 februari
Kaas de Vies: 5 maart
deraderendraaien: 17 maart
Een recessie is goed. Het was al lang tijd. Tijd voor een Grote Schoonmaak. Misstanden aanpakken. Grootbanken en verzekeraars insnoeren. Over het paard getilde managers eruit trappen. Fraudeurs en belastingontduikers vervolgen. Onrendabele bedrijven en instituten kapot laten gaan. Dure politieke hobby's ontmantelen. Geldstromen naar onzinnige doeleinden afkappen.
@Kaas de Vies | 18-02-12 | 11:21
28 februari
Begrotingstekort zou niet bestaan als we geen lid waren geweest van de EU en al er geen massa-immigratie had plaatsgevonden. Beide zuigen ons leeg.
Welk lang gaat er nou in vredesnaam miljarden "lenen" zeg maar doneren aan een land (Griekenland) dat een bodemloze put is?
En we weten allemaal dat immigratie (kosten voor mislukte inburgering en de uitkeringen aan de vele geïmporteerde kanslozen) ons eveneens miljarden heeft gekost en nog kost.
De EU legt ons bovendien regels op op vele vlakken (woningmarkt, immigratie, geldstromen de verkeerde kant uit, inleveren soevereiniteit) die slecht zijn voor Nederland. Nederland is ziek, Europa is ziek, willen we onszelf nog een kans gunnen op beterschap dan zullen we ons zo snel mogelijk moeten lostrekken van de EU.
Over die werkloosheidscijfers van '85: zijn die gecorrigeerd voor WAO'ers? Die werden vroeger namelijk nog meegeteld in de werkloosheidscijfers, maar sinds een aantal decennia niet meer.
Prima trouwens, een beetje begrotingsdiscipline. Ik hoop allen wel dat we ons niet kapot gaan bezuinigen door te kaasschaven, maar dat er eindelijk eens grote hervormingen doorgevoerd worden om het vet van de staat te snijden (begin eens met de AWBZ). Maar dat is nog geen enkele regering gelukt, en zal deze keer ook wel niet gebeuren.
Vuurpeil?
Is Peter Verhaar het pseudoniem van Brusselmans?
Ik ben begonnen in een 1-kamer appartement met twee lagen.
Toen een flatje, daarna een eigen huis en kwamen de 3 lagen.
En nu zit ik al een paar jaar op 4 lagen en voorlopig is er nog geen noodzaak om een stapje terug te gaan.
Heerlijk, iedere dag je kont afvegen met toiletpapier van 4 lagen dik.
Recessie zal me verder aan mijn reedt roesten.
Even een tijdje flink bukken mensen.... de rekening van het continue teveel geld uitgeven door de overheid wordt keurig bij de burger neergelegd.... what else is new!
@prikkel123 | 18-02-12 | 11:21 | + 1 -
Zelfde met boetes die een NMA oplegt aan bedrijven of een bankentax.
Uiteindelijk wordt deze kostenpost van bedrijven op de consument verhaald.
We worden dus dubbelgenaaid.
Sparen? Waarvan?
Al mijn zuurverdiende centen naar de PIIGS zien verdwijnen voelt me toch niet aan als sparen...
@prikkel123 | 18-02-12 | 11:21 | + 0 -
Ja, daar ben ik het mee eens. De echte economie wordt in een nep-economie gezogen, die van de overheid met haar zich steeds meer toennende regeldrang.
Wij kunnen niets, mogen niets en we worden beschermd tegen alle boze krachten.
Lever maar in die rechten en betalen.
De vrienden op links willen de kosten afwikkelen op de volgende generaties.
Lucifer | 18-02-12 | 11:16
De vrienden op rechts zijn anders ook op het spoor van meer geld binnenharken bij de burger ipv minder uitgeven... politici ter linker en rechter zijde; ze zijn allemaal één pot nat.
Mooi inderdaad, Verhaar,
.
Prachtig zelfs toch.. dat de wal het schip keert. Fijn ook dat de 'hopes & dreams' van de Nederlandse bevolking ertussen zitten om de klap te dempen.
.
Gesproken als een echte bankier. Alsof het allemaal maar een spelletje is in plaats van dat het over de levens van mensen gaat. Onbedoeld bevestig je maar weer eens wat voor een sociopaten in de bancaire wereld aan het roer staan.
.
Dat er een dag moge komen..
Trouwens iemand nog interesse in de Griekenland-poule?
Kaas de Vies: 5 maart
deraderendraaien: 17 maart
En het meest kwalijke is dat overheden zich steeds meer geld toe-eigenen dat aan de burger toebehoort en alzo aan de economie wordt onttrokken. Zo heeft de provincie Gelderland 4 miljard van de verkoop van Nuon gestolen. Dat is 2000 euro per inwoner. Dat had dus alleen uitgekeerd moeten zijn en zo een geweldige stimulans van de economie geweest.
Recessie zijn van alle tijden, ik snap de paniek erover niet. Jeetje ja, even geen groei, daar komen we echt wel over heen.
We hebben het, in tegenstelling tot een heleboel andere plekken op deze wereld echt heel erg goed.
@Lucifer | 18-02-12 | 11:16 | + 1 -
Juist ja, en je mag niet kritisch zijn want dan ben je een nazi, cultuurbarbaar of word je op andere manieren weggehoond.
@ Lucifer 11:16
Schitterend verwoord! Hulde.
Overigens is er maar één oplossing voor dit probleem. Een maximum belastingpercentage in de grondwet vastleggen en overheden verplichten het hiermee te doen. Jaarlijks 5% overhouden ter aflossing van de staatschuld, noodzakelijk dingen zoals onderwijs, zorg, infrastructuur, politie en brandweer van betalen en wat er over blijft mag aan 'hobbies' worden uitgegeven.
Zoals Lucifer | 18-02-12 | 11:16 | zegt: er is een uitgaven probleem. Een rationele consument weet dat hij niet meer kan uitgeven dan er binnen komt, waarom geld dit niet voor de overheid?
Ik ben dit jaar eigenlijk meer geld aan het verdienen en meer bier gaan drinken.
Hoezo recessie?
Moet je volgende week eens in Brabant en Limburg gaan kijken.
Recessie is 1 en al bangmakerij
"Recessies komen en gaan"
Dat kan wel zo zijn, maar nu hebben we niet te maken met puur de Nederlandse politiek, maar de Europese politiek. En op dat vlak zijn de vooruitzichten niet al te gunstig. Een Griekenland wat op z'n gat ligt, een Spanje en Portugal wat om omvallen staat en een aantal zeer zwakke corrupte oud-oost Europese landen waar geldstromen naar toe gaan en een zwakke economie kennen.
Er gaan jaren overheen voordat de Europese financiële balans zwarte cijfers gaat vertonen. In die tussentijd kan Nederland als één van de(vooralsnog) betere renderende economieën bedragen blijven afdragen.
Daarom, Nederland moet de EU uit, en zo snel mogelijk. Terug naar de EEG.
Vind je het gek dat we nu onder die 3% komen? Dat geld voor Griekenland moet ergens van betaald worden...
De overheid heeft geen inkomstenprobleem maar een uitgavenprobleem. En maar op de pof leven voor onzin en Nederland vindt het prima. De vrienden op links willen de kosten afwikkelen op de volgende generaties. Dat is hetzelfde als de kroeg inlopen en nog voor je bestelling de bon van de buurman van gisteravond moeten betalen. Maar de buurman vindt zich heel sociaal want hij heeft gisteren heel veel rondjes gegeven.
Je kan niet groeien als je je afschrijvingen niet neemt.
Een groei is altijd ten opzicht van iets.
Stel hadden wij in 2007 alle verliezen in 1 jaar genomen, hadden wij nu groeicijfers kunnen laten zien van 12% per jaar.
Het wil niet zeggen dat als je economie "krimpt" dat de welvaart achteruit gaat. Het kan ook een herwaardering zijn van waarde. Het is vrij lastig allemaal omdat de definities altijd verkeerd worden gebruikt en veel mee wordt getoverd.
En ik ben het helemaal mee eens, recessies zijn niet eng, ze zijn noodzakelijk. De klap van de kredietcrisis was zo hard, omdat we de recessies uitstelden door de rentes laag te houden. Komt omdat de politiek zich te veel laat leiden door de macht van het financiele systeem. Is ook leuk naar wedstrijden te kijken in een skybox, zet u direct even de handtekening onder het ACTA verdrag.
Brave burger, zorg dat u geen onnnodige risico's neemt, wantrouw financiele adviseurs, bij twijfel niet oversteken en zorg dat uw eigen financiele huishouding klopt. Men zal niet op u neerkijken als u maar 1 keer op vakantie gaat per jaar.
Op de een of andere manier ervaar ik´t altijd als een joodsche hobby dat gegoochel met een telraam.
Heb er niet zo een relatie mee.
Het manipulatieve karakter ervan maakt ieder verder vertrouwen overbodig.Morgen worden de bordjes verhangen en is de uitkomst overeenkomstig het gewenste resultaat.
Mij niet gezien.
Heb net de badkamer voor een klein fortuin laten verbouwen, heb dus GEEN schuld hieraan...
Iets met een conjunctuurgolf die elke 11 jaar of zo terugkomt... Ik zeg: maak je niet zo veel zorgen om dingen waar je toch geen invloed op hebt.
Ja mensen, het wordt nooit meer zoals het was (Den Uyl 1974)
Dat die recessie bijna in zijn geheel wordt veroorzaakt door hogere brandstofprijzen wordt niet gemeld. Evenals dat Shell 54% meer winst maakt... #kartel #NMa
REAGEER OOK