
Ho. Stop de tijd. Of wacht. Stop de hele wereld. Het Moet Anders. Politiek, economie, religie, cultuur: bestaan allemaal niet meer. We hebben alleen nog neoliberalisme en dat maakt ons KAPOT. Aldus de belegen Belgische filosoof Paul Verhaeghe
in een lang artikel vol dure namen. Hij verwijt ons dat we carbon copy neoliberaaltjes zijn (allemaal), maar wil dat we weer carbon copy burgertjes worden, die netjes in de pas van de babyboomersmoraal meelopen en vooral niet te veel voor zichzelf willen door zich af te zetten tegen De Ander (hoofdletters, want duur filosofisch begrip). We moeten terug naar de tijd van de Dinky Toys, het hoepelrennen en het Opnieuw Burger Worden. Bij voorkeur door ons kritiekloos te onderwerpen aan zelfverrijkende instituten als banken, politieke besturen en bedrijven van anderen, want dan blijven we tenminste dociel en beleefd. Nee ga weg, Belg. In een wereld die steeds voller raakt met mensen die hun bronnen zien uitputten of afsterven, terwijl alles en iedereen, van de overheid via Pink Ribbon tot de NS, al je geld, aandacht en goede zorgen wil hebben zonder ooit wat terug te leveren in de vorm van onderwijs, zorg, voorzieningen, een oplossing voor kanker of gewoon een beetje service, geldt uiteindelijk maar één oude wet: survival of the
fittest grootste kloodtzakken.
Kun je dus wel een Rijnlands model vol uitstervende want onrendabele familiebedrijfjes prefereren boven Angelsaksisch kapitalisme, feit blijft dat alles langzaam opdroogt terwijl we met steeds meer poppetjes de restanten moeten verdelen. De burger komt dus voor zichzelf op als een ander het niet doet. Massaconsumptie is een gevolg van bevolkingsgroei, die groei leidt tot verzwakking van systemen die weigeren mee te evolueren, die verzwakking leidt tot schaarste, en die schaarste leidt tot strijd. Sociaal, en uiteindelijk fysiek. Als je daarbinnen wilt overleven, zul je beter je best moeten doen. Simpel. Dat heet in neoliberale termen inderdaad concurrentie van menselijk kapitaal, maar die bestaat ook zonder de keuze tussen iOS en Android. Alsof er in de Derde Wereld niet geknokt wordt om een stuk brood of een fles water als er een witte VN-vrachtwagen het dorp binnen rolt.
Maar wat
messieur philosophe vooral vergeet, is dat de wereld niet stopt met draaien als maakbaarheidstheorietjes weer eens niet blijken te werken en de ongelijkheid alsmaar toeneemt. Gezever van filosofen, en van uitgerangeerde
bejaarden zoals Lubbers, Kok en Balkenende, is als aan de handrem trekken op een ijsbaan: je remt wel af, maar je verliest de macht over de koers. Weg Met Ons roepen is prima, maar enkel als je bedoelt dat alleen de sterksten overblijven. Voor de rest is er steeds minder plek en tegen de keiharde realiteit kun je niet opfilosoferen. Aanpassen, of uitsterven. Vraag maar aan Darwin, om ook maar een dure naam te roepen. Als je meer en beter langetermijndenken wilt, zul je eerst de remmende maakbaarheidsidealen uit het verleden een keer los moeten laten (en het geboortecijfer omlaag moeten brengen). Tot die tijd draait de wereld door en is zuchten dat het vroeger beter was stuitend zinloos. Filosoof? Fossiel!
Reaguursels
InloggenCanis Spurcus | 06-02-12 | 22:37
Wat u zegt. Werkelijk geen touw aan vast te knopen. Incoherent stuk.
"Massaconsumptie is een gevolg van bevolkingsgroei"
Nonsens. Massaconsumptie is het gevolg van efficientere productie en verhoogde levensstandaard. Voor de landbouwrevolutie en industriele revolutie bestond er geen massaconsumptie evenredig aan de bevolkingsgroei. Wel gingen er gewoon een heleboel mensen deaud als er weer eens een malthusiaans plafond werd bereikt.
Een reactie van drie alineas met het sociaal-darwinistische verhaaltje dat Verhaege zelf met twee woorden -get real- weet uit te drukken. Dat is geen harde kritiek, Van Rossem. Dat is een hijgerig compliment.
Meh, die man maakt best een paar goede punten. Het heilige geloof in de vrije markt is inderdaad achterhaald, al lijken de volgers daarvoor oogkleppen op te hebben. Men probeert gewoon zo goedkoop mogelijk kutproducten aan te smeren voor een zo hoog mogelijke prijs.
En die gedachte zit zo diep in de politiek verankerd, dat iedereen het normaal vindt dat de overheid een soort bedrijf is dat zo veel mogelijk centen moet opbrengen, in plaats van dat ze de dienstverlening moet regelen waarvoor ze is aangesteld. We zijn met z'n allen gewoon werknemers aan het worden voor de megacorporatie die de EU heet, en de top probeert er zoveel mogelijk uit te slepen. Wees er maar trots op, Van Rossem.
kapitalisme is een woord bedacht door Karl Marx. go figure.
Ik vind het een prachtig artikel, maar wie hier heeft hem nog meer gelezen? quote uit het artikel "Who needs me? Voor een groeiende groep is het antwoord: niemand. Je telt enkel mee als je succes hebt." Zeg nou eerlijk, wie van ons heeft dat gevoel nog niet gehad, al was het voor een familielid die een lulbaantje heeft?
-weggejorist-
Eigenlijk best wel een goed artikel, als je hierin leest dat we allemaal weer carbon copy slaven van babyboomers moeten worden, dan kan je echt niet lezen.
Wanneer sodemietert die van Rossem nu eens op hier?
Het stuk van Verhaeghe is heel helder geschreven. Zeker geen argumentatie van een fossiel of een filosoof. Bedankt voor de link!
Gewoon aftikken! Schuiven meh dah geld!
Prettig stukkie repliek voor die bejaardo-Belg, van Rossem, chapeau ! En nou maar hopen, dat-ie 't leest. En, als het even kan, het ook nog een beetje begrijpt. Lees : begrijpen wil.
Herr Knäckebröd | 06-02-12 | 20:35
Kwestie van ervoor -zorgen- dat die mensen uitsterven. inb4 Godwin.
Het bekende postmodernistische gereutel van een generatie die heeft gedomineerd maar er niet meer toe doet. Een hele generatie heeft zn carriere gebaseerd op dit geneuzel, maar dat tijdperk is over. Dood aan het postmodernisme! Leve het remodernisme
Punk is back!
Daarom is het kapitalisme ook zo geniaal: het volgt de aard van de mens.
'Aanpassen of uitsterven' Idee is goed. Helaas weigeren de veroorzakers van alle problemen zich aan te passen of uit te sterven. Sterker nog, ze willen bepalen wat wij wel en niet mogen doen.
Herr Knäckebröd | 06-02-12 | 20:35
Wow.. je hebt daar wel de kern van de emoties aan beide zijden te pakken. Want:Wie bedoel je in godsnaam?
Overheid/Grootkapitaal die via Media, Europa, Belastingen en internet-regulering steeds meer invloed op ons leven hebben? Of werkloze Linksstemmers die ons vegetarisch willen laten eten en Sharia's in willen laten voeren? In ieder geval niet "de werkende middelmensch" lijkt me?
-weggejorist-
Juist! De taart wordt steeds kleiner en we moeten met steeds meer mensen delen. Toch vergeet deze faalbelg eventjes dat we daar ooit in een heel ver verleden al een oplossing voor hebben gevonden, namelijk oorlog.
Het enige dat we dus hoeven te doen is een groot westerlijk front vormen en alles wat daar niet bijhoort de oorlog verklaren....
*denkmoment:"arabische lente, irak, afghanistan, iran...."*
Wat was het probleem ook alweer?
Graaiende Teddybeer | 07-02-12 | 00:28 |
Het is 'de laatste mens', de nihilistische mens, zo treffend geschetst door Nietzsche in zijn 'Also sprach Zarathustra'. Die Verhaeghe blijft ook als een zieligg mens hangen in dat nihilisme en verlangt op naïeve wijze terug naar vroeger, naar de tijd dat er nog zoiets als verbondenheid was, verbondenheid die werd gemedieerd door waarheden die gewoonweg niet meer bestaan en dus ook nooit meer als ankerpunten kunnen gelden.
Het is geesteliijke armoede die wordt geprojecteerd op een fictieve zondebok, 'het neoliberalisme'. Maar dat neoliberalisme bestaat helemaal niet, dat zogenaamde neoliberalisme camoufleert de leegheid van het eigen denken, leidt af van het onvermogen om nog één stap voorwaarts te maken, om een nieuw soort verbondenheid te creëren.
Freudianen, eng volk.
Ook leuk:
Der Franzose Lyotard, ein grosser Erzähler, wenn auch kein sehr deutlicher, dafür ein umso deutbarer, woraus sich sein Ruf wohl erklären mag, dieser Lyotard hat sich nun eine besondere Erzählung ausgedacht: er hat uns weisszumachen versucht, es ist ihm vielleicht sogar gelungen, die Zeit der grossen Erzählungen sei nun für immer zu Ende. Der Mensch sei nun aufgeklärt, er lebe nun sehr modern, im Zeitalter der Postmoderne, und es es gebe zwar noch viele kleine, täglich wechselnde Neuigkeiten, aber unter dieser Sonne eigentlich nichts mehr wirklich Neues. Fukuyama stimmte ihm sofort zu und erklärte die Geschichte, auch einer der grossen Erzählungen, für beendet. Man sollte meinen, nun habe weltweit das Zeitalter der interessanten Langeweile begonnen, wenn nicht gar ihrer nutzniessenden Langweiler.
supersozius.wordpress.com/2012/02/06/d...
sjaakdeslinksesul | 06-02-12 | 20:49 |
Hij dweept ook nog met Lacan, de grootste oplichter die de psychoanalyse ooit heeft voortgebracht.
Die Verhaeghe is een omgevallen boekenkast.
Mijn hemel, hoe krijgt de man het bij elkaar. Wat is dat, een 'ironisch bevel'? Wat is dat, een 'psychologisch gif'? En wat is een 'daling in autonomie'? Wat zijn 'kleinzielige wraakgevoelens'? Wat is een 'pedagogisch vacuüm'? Wat wordt bedoeld met 'betekenisuitbreiding'? En wat met 'in de prestatiegedreven consumentenbetekenis van het woord'? Wanneer is er sprake van 'verplichtig tot depressief genot'?
Die Verhaeghe is een omgevallen boekenkast.
@Zware Majesteit | 06-02-12 | 21:49
Dat doet er niet toe. Ze hebben de PC groot gemaakt. Waar je vroeger een cursus dos moest doen om de computer te bedienen, kwam microsoft met een simpel menu-systeempje dat zich heeft ontwikkeld tot windows.
Ik weet nog goed dat ik een cursusje moest doen van mijn vader anders mocht ik niet op de computer. Toen MS kwam met hun eerste menu-dingetje, kon ineens mijn zus ook op de comp. Dat is wat ik bedoel. Massa-consumptie en daardoor ontwikkeling.
Even een lekker liedje tussendoor..... terug naar 1975.
www.youtube.com/watch?v=KTwAprmzB1g&am...
@Zware Majesteit
Wie weet gaan we weer terug naar de gelukkige armoede van de jaren '60 en '70. Dat was een andere sfeer dan het materialisme en de economische groei van de jaren '90 wat toch veel gebakken lucht bleek te zijn.
(dom aan het metselen en betonvlechten.) Bij dat dom zet ik vraagtekens, het sluiten van de ambachtsschool en het afschaffen van de MTS was een grote fout. Je zult altijd ambachtslieden en handwerkers nodig hebben.
@pecanbroodje
De muziekindustrie vertegenwoordigt, met z'n stukhandel in opnames die tegen nul kosten vermenigvuldigd kunnen worden, ook helemaal geen waarde en dient te verdwijnen in een kapitalistisch systeem dat drijft op vraag en aanbod. Aanbod neigt naar oneindig, prijs kan niet anders dan naar nul dalen.
@Arjan
Het is niet fair dat er mensen zijn die rijk zijn, zolang er binnen diezelfde samenleving ook nog steeds mensen in de vrieskou liggen te kreperen buiten zonder dat iemand ernaar omkijkt. Dat zegt m.i. wel iets over de beschavingsgraad van een volk. Hoe dit sluitend op te lossen zonder tegelijk de stop uit de onderkant van het arbeidsethos te trekken, heb ik helaas nog niet bedacht. Ophogen van de levensstandaard van niet-productieven maakt namelijk dat werken in toenemende mate niet meer loont, ook voor hen die wel productief zouden knnen zijn maar daar dan niet meer voor kiezen, en dat is in de huidige opzet van de economie desastreus. De overgangssituatie van werkloosheid als stigma naar werkvrijheid als toonbeeld van beschaving zie ik dan ook niet geweldloos voor me. Het lijkt alleen wel steeds noodzakelijker teworden aangezien de vereiste scholingsgraad voor productieve menselijke arbeid steeds hoger komt te liggen. Zogenaamd "dom" werk is al lang gemechaniseerd en geautomatiseerd. Ik denk dat ik niet ver van de waarheid zit wanneer ik beweer dat meer dan de helft van de mensheid binnen nu en 40 jaar puur op basis van verstandelijke vermogens niet meer zal kunnen meekomen met de groeiende complexiteit die de werkomgeving met zich meebrengt. Het werk wordt heel snel veel slimmer maar de mensen blijven achter. Waar die mensen dan wel van moeten leven, gaat nog een fraaie kwestie worden vrees ik.. in het verleden doorgaans opgelost door gewapende conflicten die de scheefgetrokken economie met grof geweld weer recht bogen en het minst productieve bevolkingsdeel effectief decimeerden en de overblijvers weer "dom" aan het metselen en betonvlechten zette om steden te herbouwen. Ook niet bijster beschaafd, helaas, maar ik zie het er wel weer van komen tijdens mijn leven.
monsieur le philosophe, geachte heer Van Rossem *hoed afneemt*. Rommelig stukje van de filosoof inderdaad, maar ik ben ook voor minder belasting op arbeid, dat wel.
Wel grappig dat het kapitalisme goed is, maar de entertainmentmarkt waar megaupload,etc. tegenaan beukt echt superflauw zijn wanneer zij zich tegen het gratis verspreiden verzetten..
strikdewepstroper01 | 06-02-12 | 23:16
Dat is inderdaad onwenselijk. In de VS is dat helemaal verschrikkelijk. Nou ja, de toenemende ongelijkheid gaat geheid leiden tot onrust. Sterker nog, doet dit al: zie de occupy beweging. En de SP in peilingen.
Die Belg heeft volkomen gelijk. Voor Van Rossem zou het ook goed zijn als ie niet steeds dezelfde boekjes leest.
@Van Duyvenbode
Eerder het omgekeerde. We leven momenteel in een waardeloze maatschappij waar het geld verdwijnt voor veel mensen. Massaontslag, faillissementen, schulden problematiek. Zoals ik al zei, een kleine groep mensen loopt met het geld weg.
Een groot gevaar in deze tijd is de dictatuur van het geld.
Hoe meer de overheid nog slechts denkt in termen van geld, des te meer doen de burgers dat ook. En voor je het weet is er niets van waarde meer over: een waardeloze maatschappij die zwemt in het geld.
@Alibido | 06-02-12 | 22:58
Inderdaad, het huidige systeem is wat dat betreft volslagen absurd. De centrale banken creeren geld uit dunne lucht. Vervolgens 'lenen' ze dit geld aan commerciele banken tegen 0% rente, wat dus eigenlijk geven is. Dan lenen die dat geld weer aan jou en mij tegen een flinke rente. Iedere cent rente die wij betalen is dus pure winst voor de banken. En als we dat geld niet meer terug kunnen betalen omdat we failliet zijn door alle schulden en belastingen, dan krijgt die bank geld van de overheid.
Vertel mij eens, waarom zou zo'n bank zich dan nog verantwoordelijk gedragen?
Niet voor de winst
frankyaelbrecht.blogspot.com/2011/08/m...
seven | 06-02-12 | 22:10
(Overbodige 'managers' vindt je nog t meest bij logge staatsbedrijven.)
We zullen moeten streven naar kleinschaligheid en leren dat niet alles om geld en winst draait. Maar dat is een ideaal dat niet past bij deze tijdgeest.
Voorlopig wordt alles afgebroken en loopt een kleine groep met al het geld weg.
Alibido | 06-02-12 | 22:58
Zo is het, helaas zo is het, maar wie heeft het door en wie doet er wat aan en gaat dat dan helpen en kunnen we die dan vertrouwen? Mensen bliijven apen. Ik moet telkens denken aan die chimpansee in Arnhemse dierentuin. Hij pakte alle bananen en geen enkele andere chimpansee mocht ze hebben. Hij kon ze zelf niet eens meer dragen maar toch mocht niemand anders die bananen hebben....
Stomme Belg. Nee de mof die weet het wel (misschien) en geeft ruimte aan de angelsaksische econoom Michael Hudson vertaald in het Duits, voor de liefhebber: Die Herrschaft der Finanzoligarchie; Der Krieg der Banken gegen das Volk.
www.faz.net/aktuell/feuilleton/die-her...
Kapitalisme is goed, alleen jammergenoeg achterhaald door de hedendaagse werkelijkheid. Is het systeem waar we nu in zitten werkelijk kapitalisme te noemen? Voor mij is het kapitalisme een systeem waarin het goede overleeft, want winst en het slechte deaudgaat, want verlies. Alleen zijn we nu op een punt beland waarin je winst kan maken op het verlies van een ander, waarin je risico 0,0% is en je winstverwachting daarboven ligt. Dat is geen kapitalisme te noemen mijn vrienden, dat is het systeem waartegen Occupy New York tegen ageert. Die mensen daar in Zucotti Park en tegenover Wall Street protesteren tegen het huidige systeem zijn pure kapitalisten, zij willen dat de bestuurders verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor hun daden, zoals het hoort in een kapitalistisch systeem. Dat je verantwoording schuldig ben richting je baas, en uiteindelijk de board of directors of hoe je bedrijf ook in elkaar steekt. Laten we alsjeblieft daarnaar terug zodat die emmer straks niet overloopt en we in een Iraakse situatie zitten.
"Maar wat messieur philosophe vooral vergeet, is dat de wereld niet stopt met draaien als maakbaarheidstheorietjes weer eens niet blijken te werken en de ongelijkheid alsmaar toeneemt."
De "ongelijkheids-meme" ("het is niet rechtvaardig dat er mensen zijn die rijk zijn terwijl er ook mensen zijn die niet rijk zijn") is toch wel by far de gevaarlijkste en invloedrijkste van alle linkse theorieën.
@-=PyP=- | 06-02-12 | 21:30 |
Het onderwijs is onlosmakelijk gekoppeld aan onze samenleving en haar primaire taak is het onderwijzen van in wezen een massa-hallucinatie die voor een groot deel verantwoordelijk is voor het voortbestaan van de samenleving zoals ze is en voordelig is voor degenen die er baat bij hebben.
Pas op het moment dat de economische realiteit veranderd volgen ook de morele en culturele veranderingen. Dit betekent mijns inziens dat we moeten wachten tot het einde van de industrialisatie om verandering te kunnen bewerkstelligen in het onderwijssysteem.
Greetje Duisenberg | 06-02-12 | 22:40
U bedoelt: iemand die alleenmaar aan geld denkt is geen slaaf?
Een loonslaaf is een slaaf, maar een geldverzamelaar is dan geen slaaf? Slaaf van het geld bijvoorbeeld? Man, man...
dit kan zomaar het beste stuk uit de geschiedenis van geenstijl zijn!
.. of ik heb te veel gerookt.
-=PyP=- | 06-02-12 | 21:30 | + 0 -
Als die ouders wat ambitieuzer waren geweest, en hadden ingezien dat veel geld hebben een vorm van vrijheid kan verschaffen, hoefden ze niet 's avonds doodmoe op de bank te ploffen.
Het vergaren van geld hoort gewoon centraal te staan bij weldenkende mensen, want anders ben je een slaaf van de omstandigheden, en kan er met je gespeeld worden.
De gevestigde orde ziet de massa ook liever slaafs, koest en braaf, en daarom worden al die politieke en religieuze nonsens slogans over de massa uitgestrooid.
Volgens religie is armoe beter want zuiver, en geweldloosheid is ook heel belangrijk. Deze Belgische meneer doet hetzelfde en gooit er wat termen tegenaan om geleerd over te komen, maar hij is niets meer dan een slavendrijver.
Darylium | 06-02-12 | 22:13
En die die centrale bank van de EUSSR heeft, hoewel het bestaan ervan op zich al rampzalig is, nu ook nog eens een Goldman-Italiaan aan de knoppen gezet. *proost* Opdat we nog lang welvaart mogen printen...
@HonderdEnEen | 06-02-12 | 22:34 |
Dan heb je het artikel van Snouck Hurgronje niet goed gelezen, mijn beste.
De term neoliberalisme wordt ook in de Nederlandse politieke discussie vaak gebruikt maar is geheel misplaatst. We ondervinden wellicht de gevolgen van het Angelsaksische neoliberalisme, maar kennen dit noch in structuur, noch in governance. De in NL meest rechtse partij op economisch gebied zou zich in de VS nog links van de Democraten bevinden.
Een ander bezwaar wat ik tegen dit gezeur heb is dat het alleen de kop opsteekt als er een stapje terug gedaan moet worden; waar waren deze critici toen de groei van de collectieve uitgaven jaar na jaar kon doorgaan. Dezelfde mechanismen waren toen ook werkzaam; ik heb nog nooit een socialist fondsen, gelden, subsidies en baantjes zien weigeren al kwamen ze van de meest boosaardige en leugenachtige financial derivatives. Pas als er weer ingeleverd moeten worden rijdt de strontkar van schuld, verongelijktheid en boete uit.
Dus 'we' zijn zo gedegenereerd dat de grootste (loon)slaaf van de commercie moet worden gezien als overwinnaar? Daaraan moet worden geconformeerd en wie niet mee kan komen moet uitsterven maar we moeten ons vooral niet aan onderwerpen aan het kapitalisme? We moeten vooral niet in de pas lopen maar eigenlijk wel want anders: achterlijk? Bizar, incoherent en tegenstrijdig stuk. *plop*
DutchLibertarian | 06-02-12 | 21:57 |
Krek, zo ist.
En de meesten hebben niet door dat ze niets te kiezen hebben. Lullen maar een beetje over de PVV en de SP.
Check deze website eens: www.wissensmanufaktur.net
Die gasten hebben er over nagedacht.
@Niemands Knegt | 06-02-12 | 22:28 | + 0 -
Of iemand als Naill Ferguson die ook goed uitlegt waarom kapitalisme de welvaart heeft gebracht.
Het haast perfecte antwoord op de lezing van Paul Verhaeghe (zowel de positieve onderdelen als de negatieve onderdelen uit de lezing) wordt gegeven door Snouck Hurgronje: www.dereaguurder.nl/2011/08/mijn-manif...
'Ik zie kapitalisme daarin als het kanaliseren van hebzucht en socialisme als het kanaliseren van jaloezie.'
En wat heeft Van Rossum dan zelf te bieden na zijn gemakkelijke kritiek? Niet anders dan een keiharde strijd om het bestaan, een oorlog van allen tegen allen in een grimmige wereld van toenemende schaarste. Nee, dat is pas fantastisch. Ieder voor zich. Een Hobbesiaanse natuurtoestand. Een malthusiaanse overlevingsstrijd. Van Rossum is hiermee zeer cynisch bezig.
Hangt nogal van het goed af hoe moeilijk/makkelijk het centraal te plannen en regelen is. Zolang ik hier leef komt er schoon water uit mijn kraan, komt geen vrije markt aan te pas en de enige klacht die ik wel eens heb is dat het verrekte koud is.
Iets zegt me dat Van Rossem geen flauw idee heeft waar hij over schrijft...
Zonder kapitalisme zaten we nu onder goelag-achtige omstandigheden gloeilampen in elkaar te draaien.
@kapotte_stofzuiger | 06-02-12 | 20:33 | + 28 -
Of raketten te bouwen om de eerste mens in de ruimte te zijn. Oh wacht... dat hebben die "gloeilampendraaiers" 70 jaar geleden al gedaan.
@DutchLibertarian | 06-02-12 | 21:57
We zijn niet alleen de helft van ons geld kwijt aan de overheid, de halve economie wordt ook nog eens centraal gepland. Geld is immers de helft van alle economische transacties, en de economie is niet meer dan de som hiervan. Als geld vervolgens centraal wordt gepland vanuit de centrale bank van de EU heb je zo goed als een (socialistische) plan economie. Het enigste probleem hiermee is dat je alle informatie uit de markt, de andere helft vd economie, nodig hebt om rationeel te kunnen plannen. Maar de centrale planners hebben geen toegang tot deze informatie, dit zit over de hele markt verspreid; wat er omgaat in de hoofden van iedere producent en consument is letterlijk een stukje van de puzzel. Het gevolg is dus dat onze economie wordt geleid door blinde socialistische centrale planners.
robinhoed | 06-02-12 | 22:04 |
lol
Ali Alien
strikdewepstroper01 | 06-02-12 | 22:08
Overbodige 'managers' vindt je nog t meest bij logge staatsbedrijven.
Hier een fraai commentaar van Professor Bob Smalhout.
Over de doorgeschoten marktwerking, het verdwijnen van het postkantoor ( en de postbode) en de managerscultuur......
www.de-stek.info/forum2/index.php?topi...
www.mugweb.nl/geen-categorie/managers-...
Sirach | 06-02-12 | 22:05 |
Heel wat mensen zullen zichzelf anarchist, groen, socialist, liberaal, conservatief, christen etc noemen en weten dan heel goed waarvoor dat staat.
HonderdEnEen | 06-02-12 | 22:00 |
Gewoon, alles wat je niet bevalt, maar waarvoor je geen schuldige wilt aanwijzen, is neoliberalisme.
sjaakdeslinksesul | 06-02-12 | 21:34 |
Tja, dat is het probleem met alle '-ismes', maar om er de conclusie aan te verbinden dat ze niet bestaan gaat wel erg ver. Maar goed, ik ben absoluut geen ideeënfilosoof ofzo, dus ik neem het graag van je aan. Economen en historici en sociologen botsen al sinds het moment dat ze bestaan :).
@zovoklets | 06-02-12 | 21:59
Hoop niet dat die buitenaardse broeders moslim zijn, die weten wel raad met neo-paleocontactitiese schapen.
'Het neoliberalisme is onze enige realiteit geworden. Paul Verhaeghe, klinisch psycholoog en psychoanalyticus aan de UGent, kan er weinig fraais in ontdekken.'
Is geen filosoof, is een sociaal wetenschapper.. das heel iets anders
@DutchLibertarian | 06-02-12 | 21:57 | + 1 -
Waar, een sociale democratie in plaats van een liberale democratie, zou ik alleen zeggen.
@seven
Je cynisme zou terecht zijn als er van wat je beschrijft ook maar iets was terug te vinden in de realiteit. Er krepeert alleen helemaal niemand. Komt een vinding voort uit een ouder OSS-product, dan is zo'n patent effectief aanvechtbaar gebleken. Het ontstaan van OSX heeft de BSD's ook echt geen windeieren gelegd en ook Linux gaat nog steeds als de brandweer. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Commercialisering is geen schande en wordt vanuit de BSD's juist aangemoedigd. Er zit via die route ook werk van ondergetekende in Mac OS. Hebben ze gratis gekregen, net zoals ik mijn hele huis geautomatiseerd heb met code die ik weer gratis van anderen heb en waar ik op voortbouw. Dat Apple daar zijn voordeel mee doet, moeten ze zelf weten. Andersom hebben printers onder UNIX nog nooit zo goed gewerkt als sinds Apple zich ermee is gaan bemoeien, ben ik ze dankbaar voor en ik heb niet eens Macs. Zet vandaag alle Linux- en BSD-systemen uit, en morgen breekt wereldwijde chaos uit.
@sjaakdeslinksesul | 06-02-12 | 21:34 | + 1 -
*Dus de term Kapitalisme is vervangen door neo- libralisme ?
Als neo-paleocontactist heb ik vertrouwen dat buitenaardse broeders ons aardse schapen zullen behoeden.
@sjaakdeslinksesul | 06-02-12 | 21:34 | + 1 -
Goede uitleg. Dus de term <kapitalisme> is vervangen door <neo-libralisme>? Dit is lijkt mij wel een Europese benaming want in de VS heten de Liberalen al zo. Heet het daar dan Conservative?
sjaakdeslinksesul | 06-02-12 | 21:34 | + 1 -
Hebzucht en toegepaste intelligentie.
Wij zijn meer dan de helft van ons inkomen kwijt aan belasting en overheden zijn groter en machtiger dan ooit. Persoonlijke en economische vrijheden komen steeds verder onder druk te staan. Het is voor spilzuchtige overheden wel makkelijk om de vinger te wijzen naar de 'vrije markt' (alsof die bestaat), in plaats van naar zichzelf. Laat u niks wijsmaken, er is helemaal niks kapitalistisch of 'neoliberaal' aan onze huidige samenleving. We leven in een socialistische heilstaat, met alle problemen van dien.
Zware Majesteit | 06-02-12 | 21:38
Waarna Google of Apple langskomt en zegt, hee das handig, er een slick design omheen gooit (BSD, Darwin > OSX | Linux, FF > Google Chrome, webservers etc) en binnenloopt met het gratis voorwerk van een ander en ze wanneer ze niet meer nodig zijn laat kreperen. Snap je nu waarom Google&Apple zo'n promoter is van OSS, maar ondertussen wel al hun vindingen vet patenteert? Usefull idiots zijn nog veel goedkoper dan de code-ingactory's met slaven.
Neo-Liberalisme is gewoon een naar klinkend woord (godwin bovendien: neo moet onbewust associaties leggen met neo-nazi) voor t mooie woord liberalisme, maar dat woord is sinds de verlichting te positief voor de socialisten.
Zelfbeschikking = liberalisme. Dat is waar het in the end op aankom, ben je een slaaf van een door machten verzonnen systeem of vrij om te kiezen of & waar je aan meedoet.
@Van Rossem
Niet zulke moeilijke taal gebruiken als je hem verkeerd bezigt.
Monsieur - Messieurs (Mijnheer - mijne heren).
@kapotte_stofzuiger
Die miljarden zijn uitgespaard en elders in de economie teruggeplaatst, er gaat niets verloren. Verder hebben de open source ontwikkelaars een platform geschapen waar al die ontwikkelingslanden probleemloos op kunnen aansluiten zonder de gigantische kosten danwel vendor lock-in vanuit "filantropen" als Microsoft. Software die je op basis van gelijkwaardigheid mag inzetten om op eigen kracht uit de stront te komen lijkt mij meer waard dan een of andere sinterklaas die eerst een paar decennia over lijken gaat om vervolgens een deeltje van die rijkdom terug te storten om zijn geweten te sussen nu 'ie ouder wordt.
Simpele zaken al de gasleiding, waterleiding, riolering, stroomvoorziening, wegen, girodienst, openbaar vervoer, postbezorging etc. zijn allemaal prima maakbaar, als je maar wil. Daar hebben we geen elkaar doodconcurrerende vechtende en evoluerende neoliberale kolossen voor nodig.
Survival of the fittest is leuk als er nieuwe speeltjes op de markt komen. Niet als je moet betalen voor marketingbudgetten en bestuurskamers die elkaar de loef afsteken om de hoogste salarissen als je gewoon 230 volt naar je huiskamer wil en je schijt wil laten afvoeren. Neoliberaal elkaar kapotconcurreren doe je maar met je patatkraam en je autoshowroom. Nou als de sodemieter collectief een winterproof spoorwegnet bouwen en niks van dat aanbestedingsgeneuzel.
Neo-liberalisme? Corporatisme zal hij bedoelen!! Dat is waar we in leven.
@Joost Maghetweten
Het grote publiek had al lang de C64, Amiga en soortgelijke apparaten omarmd en jawel, dat waren wel degelijk veel krachtigere apparaten dan wat er destijds bij IBM van de band rolde. Dat het bedrijfsleven massaal als blinde kippen achter IBM aanliep, en vervolgens PC-prive projectjes ging subsidieren omdat mensen dat spul anders niet konden/wilden betalen, mag toch een teken aan de wand heten. Microsoft heeft werkelijk helemaal *NIETS* nieuws bijgedragen wat er niet al eerder was bij andere fabrikanten. Slim zakendoen, dat konden ze wel, maar ze hebben het onderzoeks- en werkveld van de informatica maar heel erg zelden een spat verder geholpen.
Sirach | 06-02-12 | 21:14
Aanvullend, ik las eens drie sociologische artikelen over neoliberalisme. In het ene artikel werd het ontstaan van getto's toegeschreven aan neoliberalisme: ieder voor zich, laat de armen maar stikken in hun holen. In het tweede artikel werd de inzet op veiligheid in getto's toegeschreven aan het neoliberalisme: nl repressie van de armen. In het derde artikel ten slotte werd de komst van de middenklasse naar getto's met bijbehorende investeringen als neoliberalisme omschreven: dit leidt nl tot het opdringen van de normen van de middenklasse aan de armen.
@Zware Majesteit | 06-02-12 | 21:38
@Patatter | 06-02-12 | 21:40
En hoeveel miljarden dollars hebben al die ontwikkelaars, UNIX-fans, linux-nerds en Steve Jobs gedoneerd aan goede doelen? Daar gaat het om.
Voor de rest discusieert u maar weer lekker verder met andere fanboys op tweakers.net.
@Patatter | 06-02-12 | 21:40
Lekker kortzichtig. Microsoft is er wel verantwoordelijk voor dat het grote publiek met een computer heeft leren omgaan. En omdat de massa het doet zijn er steeds betere versies uitgevonden. Maar omdat er tegenwoordig betere auto's rondrijden dan een Ford escort, wil niet zeggen dat je Henri Ford zijn plaats in de geschiedenis moet miskennen.
kapotte_stofzuiger | 06-02-12 | 20:36
Hoezeo Gates? Microsoft heeft geen ene f*ck met het internet te maken. De meeste (en beste..) servers draaien geen Microsoft shit maar Unix/Linus en Apache. Met Diverse Linux distributies kun je uitstekend internetten. Wat denk je dan van de Mac? Ook de beste browsers komen niet van Microsoft.
@kapotte_stofzuiger
ARGH... praat alsjeblieft voor jezelf! Die bagger van mijnheer Gates mag je houden. Ik reaguur hier met name dankzij de vindingrijkheid van talloze ontwikkelaars die binnen en buiten diverse bedrijven gedurende decennia een prachtig softwarelandschap hebben neergezet waar je gratis en zonder tegenprestatie gebruik van mag maken.
kapotte_stofzuiger | 06-02-12 | 21:16 | + 1 -
In dat land kom ik niet, ondanks dat het kibboetssysteem mij wel aanspreekt.
Sirach | 06-02-12 | 21:14
Een ideologie definieert zichzelf en de aanhangers noemen zichzelf ook zo, maar neoliberalisme is als containerbegrip gedefinieerd door tegenstanders van 'iets'. Maakt het een stuk makkelijker, je pakt iets waar je zelf tegen bent et voila.
De bedenkers van die term (meer is het dus niet) pretenderen dat de 'neoliberalen' zoals Von Hayek, Friedman, Rand gelijkgestemde geesten waren met dezelfde opvattingen over de economie en maatschappij, maar dat waren ze niet.
Ten slotte zijn de zaken die aan neoliberalisme worden toegeschreven (privatisering, meritocratie, globalisering, groei multinationales enz) het gevolg van complexe en deels autonome processen binnen de maatschappij als geheel waar verschillende oorzaken en partijen bij betrokken waren, en niet een groots opgezet plan van een groep gelijkgestemden.
In het ageren tegen neoliberalisme zie ik niets anders zien dan intellectuele luiheid. Ipv je echt te verdiepen in de vraag waarom een bepaalde maatschappelijke ontwikkeling plaatsvindt, gooi je alle ontwikkelingen op de grote hoop en verbind je er een fictieve oorzaak aan. Dan kun je net zo goed over de Illuminati beginnen.
Ik vond het stuk van Paul Verhaeghe juist een stuk van herkenning. Met twee kleine kinderen op de basisschool die competentiegericht leren, zie ik de karakters veranderen en dat ze het vergaren van geld en middelen centraal stellen. En daarnaast heb je de werkende ouders die bij bosjes neervallen midden dertig omdat ze geen flauw idee meer hebben waar ze het allemaal voor doen, nadat ze om half negen 's avonds op de bank ploffen en keihard hebben gewerkt om de kinderen door iemand anders te laten opvoeden.
Het artikel van die Belgische meneer begint al met onzin: ,,Niet zo lang geleden werd de maatschappij bepaald door vier dimensies: politiek, religie, economie en cultuur. Vandaag is er maar één: het neoliberalisme. '' Het eerste is onzin: de maatschappij werd bepaald door politiek, religie, economie en cultuur. En het tweede is dat ook: er is er maar een: het neoliberalisme. Sociologisch gezien wordt de maatschappij bepaald, als je dat al zo wilt noemen, door de ontwikkelingen in de evenwichten op de machtsbalansen tussen verschillende groeperingen in de samenleving. Kenmerkend is dat niemand de ontwikkelingen in de maatschappij bewust kan sturen. Ontwikkelingen verlopen grotendeels ongestuurd. Vergelijk het met een schaakspel: Twee spelers, een spel, een spelregelboekje, beide spelers willen winnen. Geen der spelers kan aan het begin van de partij het verloop van het spel bepalen. Of vergelijk het met een voetbalwedstrijd. Dat is nog ingewikkelder, 22 spelers, die ieder willen scoren en winnen. Wie er wint? Het spelverloop? Geen van de spelers heeft beslissende invloed.
In de samenleving leven mensen in verschillende systemen: thuis (gezin, familie), in de gemeente of het land (politiek), werkend en consumerend (economie), lerend (Op school) etcetera. In ieder van die systemen heeft ieder van ons meerdere rollen. Het leven is niet zo eenvoudig. En we worden zeker niet gestuurd door een neoliberalistische econoom.
zoek het maar op zolang er nog vrij internet is.
@kapotte_stofzuiger | 06-02-12 | 20:42
Ja, ik denk dat ik misschien nog wat moeite heb met de term moralfag. Ik begreep een beetje uit GS-stukjes dat het zou moeten zijn een ieder die een morele (hogere) standaard aanhoudt (maar dus ook voor zichzelf).
Ik was al bereid het een geuzennaam te maken omdat een beetje moraal best mag. Maar nu geef jij er een iets andere twist aan door ome Bono erbij te trekken. Check.
Rot op met je aantrekken van wat een Belg zegt,
ieder land krijgt de premier die ze verdienen.
Dan valt Rutte nog wel mee,
je kan in ieder geval niets zeggen van zijn wijf.
Wisten jullie dat de vlaamse tycoons en ze kennen elkaar allemaal,
jachtpartijen op het landgoed van ex dictator Mombassa in Belgenland houden met blote kinderen als trofee Van de Boeyennants voorop (ja die van Fortis die knaapje Bos genaaid heeft). Ja sorry niet over Belgen beginnen.
@Superior Bastard | 06-02-12 | 21:12
En wat was ook alweer het vorige leergeld voor CPN, EVP, PPR, PSP en de 30 miljoen het door hun bevriende communisme zijn ingeruild voor die idealen?
In Verhaeghe's oplossingen kan ik me niet vinden, hij houdt geen enkele rekening met de complexiteit van de politiek-economische systemen die er nu eenmaal zijn en gelding hebben, maar in het stuk onder de kop 'zelfrespect' toucheert hij m.i. wel een aantal actuele maatschappelijke problemen.
@Superior Bastard | 06-02-12 | 21:12
Op naar Israël!
nl.wikipedia.org/wiki/Kibboets
sjaakdeslinksesul | 06-02-12 | 21:01
Ik ben wel benieuwd naar je reden waarom neoliberalisme niet zou bestaan. Zolang het niet een totaal onwerkbare redenering is waar je in de praktijk niets aan hebt, hou ik me graag aanbevolen.
@Superior Bastard | 06-02-12 | 21:12
Gaat ook nooit gebeuren ook.
In zijn zuiverste vorm zou het communisme vele malen beter werken dan het kapitalisme. Echter is de mens nog niet voldoende geevolueerd om in dat systeem te kunnen functioneren.
Tijdslijn. Waar zijn we in 2020, hoeveel inwoners, bronnen van energie, aantal inwoners, nieuwe ontwikkelingen met een plan, enz.
Wat een "Stop de Neutronenbom" artikel van die Verhaege.
@Parel van het Zuiden | 06-02-12 | 20:57 |
Als Darwinisme op landenniveau bestond, bestond Nederland helemaal niet.
Sirach | 06-02-12 | 20:55
Neoliberalisme bestaat helemaal niet. Het grappige aan Verhaeghe is dat hij in zijn stuk mensen het verwijt maakt een zondebok te zoeken in anderen (bankiers of uitkeringstrekkers), terwijl hij zelf een fictief systeem aanvoert als oorzaak van alle ellende.
Als Darwinisme ook op landenniveau bestond was Paul nu Nederlander of Fransoos geweest...
"Hee lieve medelanders, ik ga eventjes naar Holland Casino. Als ik in de schulden kom, betalen jullie die toch wel eventjes voor mij?" -Kapitalisme in Nederland
Neoliberalisme zuigt, en hard ook. Neoliberalisme heeft ons in een situatie gebracht waar bedrijven inmiddels de landen regeren, waar prijsafspraken vanwege gebrek aan regulering schering en inslag zijn, waar de winsten zijn geprivatiseerd maar de verliezen genationaliseerd, waar allang niet meer het beste product wint maar het bedrijf met de beste lobby, waar inmiddels de financiële economie belangrijker is dan de reële economie. Smith zou zich omdraaien in zijn graf.
Welke variant van kapitalisme er dan wel moet komen kan ik ook zo niet zeggen, maar je bent wel erg blind als je denkt dat neoliberalisme de ultima forma van het kapitalisme is.
Who is John Galt?
70+ rules! Kok, Lubbers en Wiegel zijn allang binnen!! So: who cares!! NA hun de focking zondvloed! Mooie tijd was dat (voor die gasten): je tas vullen en nergens voor verantwoordelijk zijn! En dan nu effe lekker zeiken over de generatie die flink de LUL gaat zijn!!
Zojuist het (ingekorte) artikel gelezen en zie hier al minstens 24 reacties. Ik ben benieuwd hoeveel daarvan inhoudelijk zijn...
Kapitalisme = geen bailouts
Corperatisme = wel bailouts
In de VS en op zekere hoogte in Europe is geen sprake van puur kapitalisme, ook al moeten wel allemaal geloven dat het wel zo is.
Zoals Bill Clinton schreef: "we hebben de winsten geprivatiseerd en we trachten de verliezen te socialiseren".
De brave man is Freudiaan. Ik vermoed dus dat hij eigenlijk zijn vader (het neoliberalisme) wil vermoorden, omdat die zijn moeder (de maatschappij) bezoedelde, terwijl naïeve Paultje geloofde in haar maagdelijkheid (het Rijnlandmodel).
Terugkeren naar de Dinky Toys en de Hoepels. Best een mooi idee. Maar vertel mee eens:
Hoe wil je dat verwezenlijken, in een wereld vol cultuurverrijkers, die onder gezwaai met koud staal, die mooie onschuldige speeltjes ongestraft van je komen ontvreemden?
Hup Ron Paul!
En voor wie andere alternatieven wil onderzoeken die niet eens zo slecht zijn: www.wissensmanufaktur.net/
Duits verplicht, maar ja, dat wordt het toch..;)
Kunnen jullie er vast aan wennen.
Kaas de Vies | 06-02-12 | 20:42
Helemaal mee eens, al is "opportunisme" wel erg zuinig hoor.
Zie een neoliberale manier om iets als de deltawerken bouwen wel voor me.
Geeft in ieder geval weer eens ander soort show dan TVOH.
Gebruikt "goed" spul die idioot!
Filosofen grijpen altijd terug op religie of mythen.
Als ze zichzelf nou eerst eens omscholen tot realisten komen we al een stuk verder.
Maar alles van links waait eens over, wie vindt zure regen nu bijvoorbeeld nog een probleem?
'Het televisieprogramma Nick tegen Simon kent een zeer succesvolle start. De eerste aflevering van de zaterdagavondshow van de TROS trok 1,9 miljoen kijkers.': www.ad.nl/ad/nl/5601/TV-Radio/article/...
Ik lees dit en denk: het wordt godverdomme tijd dat we het adagium 'aanpassen of uitsterven' wat serieuzer gaan nemen en vooral die miljoenen aanpassingsgehandicapten eens grondig laten uitsterven. Het is dat al die meren in Friesland inmiddels bevroren zijn, want ze zouden goed van pas komen.
@Joost Maghetweten | 06-02-12 | 20:39
Integendeel, hij hoeft het geld niet weg te geven (kijk naar wijlen Steve Jobs). Daarnaast, een moralfag is in mijn optiek ook iemand die anderen een moraal opdringt, maar er zelf niet naar leeft, die zanger van dat onbeduidende Ierse bandje bijvoorbeeld: blogs.independent.co.uk/2012/01/19/the...
Kapitalisme is niet het probleem ,het is het opportunisme.
Elke fabrieksdirecteur weet dat hij zijn personeel een "fair share" van de benefit moet geven anders stopt de productie.
Door verschuiving en verschuiling van verantwoordelijkheden is dit systeem krom getrokken. Nu trekt een of andere "banker" zo 20 miljoen bonus uit de economie omdat hij een M&A heeft gefaciliteerd waar niemand wat aan heeft.
Kapitalisme is niet erg, omdat dit focust op een meerwaarde in de economie. Alleen we hebben uit het oog verloren wat een meerwaarde is, dat zijn dus niet bankiers.
Een Amerikaanse kapitalist zei eens in een VPRO-programma over dit onderwerp:" Wat wil je, met zijn allen bramen verzamelen of kapitalisme?"
Filosofen hebben het ballonnetje uitgevonden, of in ieder geval het oplaten ervan.
Moet kunnen. Ies weddensgaap.
En daar komt bij, zonder het kapitalisme, heeft het socialisme geen enkel bestaansrecht.
@kapotte_stofzuiger | 06-02-12 | 20:36
Maar die Gates is dus een enorme Moralfag.
Filosofisch gezien is het toch.. ieder voor zich en... ow wacht!
In de oertijd was het ieder voor zich en voor wie het goed met mij voor heeft! Laten we dat weer eens proberen dan!
ik denk wel dat ie een punt heeft
De grote vraag die bij mij opkomt als ik dit lees? Over welke termijn hebben we het hier? Moet ik me binnen 3 jaar aanpassen of deaudt gaan? Of hebben we het over mijn kinderen? Of is het morgen al D-day?
Och, hebben de Belgen ook eindelijk 'De verweesde samenleving' ontdekt? Werd tijd.
Filosofen hebben we genoeg gehoord. Daden nu!
Een zoontje vraagt aan zijn vader: Pappie, beginnen alle sprookjes met Er was eens...?
vader: Nee jongen, er zijn er ook die beginnen met Als u op mij stemt...
En voor de moralfags: waar wordt effectief het meeste geld weggegeven voor minderbedeelden? Precies, in het meest kapitalistische land ter wereld, vraag maar aan meneer Gates (dankzij wiens software u nu kunt reaguren).
En we hebben nu ook al haatbelgen, die keren zich tegen bevriende landen, ze zouden zich beter afkeren van Brussel.
Ochjee alweer een boze meneer.
'Aanpassen of uitsterven' Idee is goed. Helaas weigeren de veroorzakers van alle problemen zich aan te passen of uit te sterven. Sterker nog, ze willen bepalen wat wij wel en niet mogen doen.
Zonder kapitalisme zaten we nu onder goelag-achtige omstandigheden gloeilampen in elkaar te draaien.
REAGEER OOK