Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Onverschillig NRC roept op tot boycot 555

kamagurka.jpg Grootse verontwaardiging en talloze anonieme publieke omroepbazen in de mail en de mentionslijst van @BertBrussen nadat we een beetje kritisch ageerden tegen de hongersnoodindustrie rond Giro 555. De anonieme haatredacteuren van het noodlijdende Belgische kwaliteitstabloidje NRC Handelsblad doen er echter doodleuk nog een schepje bovenop. Vandaag op de voorpagina: niet minder dan VEERTIEN snoeiharde, compassieloze, ijskoud rationele argumenten om géén geld aan Giro555 te geven voor de hongerende Hoorn van armoedig Afrika. En getuige de openingswoorden van het artikel ('Zeker veertien redenen zijn er..') hadden ze er nog veel meer op willen schrijven. Maar ja. Kamagurka moest er ook nog bij met zijn nodeloos kwetsende haatcartoons. Verdomme NRC, straks gaat Jolo nog denken dat we na de Volkskrant ook jullie hebben ingelijfd en dat die tendentieuze en ongefundeerde anonieme hoofdredactionelen eigenlijk ter roze redactie geschreven worden. Wie na al dit sombere cynisme heel snel naar Joop.nl wil vluchten om wat medemenselijkheid op te snuiven nu het nog kan, komt trouwens ook mooi te laat. Gelukkig hebben we Harry van de SP nog, anders zag het er slecht uit voor de hongerigen der aarde. Want als je naar NRC moet luisteren (en dat willen ze in de jaren '70, waar NRC gemaakt wordt, nog heel graag), blijft er geen neger meer in leven in die hongersnoodgebieden. Wat moet die filosoferende reisleider die de Next maakt daar wel niet van denken?

Reaguursels

Inloggen

Europa is er in de middeleeuwen ook keihard achter gekomen dat een sterk groeiende bevolking in combinatie met een falende infrastructuur een zeer dodelijke combinatie is. De pest heeft hier goed huisgehouden omdat de bevolkingsgroei groter was dan op dat moment mogelijk was met de bestaande middelen.
Door die gebeurtenissen zijn er nog wat robbertjes uitgevochten en is er ook gewerkt aan een betere infrastructuur (riool, hygiene). Dit heeft Europa de mogelijkheid gegeven weer te gaan groeien. In Afrika speelt zich het zelfde af. Alleen word het heersende conflict en het daaropvolgende besef langer gerekt door slecht gecoordineerde hulp en een falend internationaal beleid mbt de agressoren.
Ook in Europa zitten we weer tegen een grens aan te hikken die vroeg of laat weer conflicten of epidiemien gaat opleveren. We zijn gewoon met teveel mensen op aarde.

Andersdenkend | 05-08-11 | 21:28

Waar halen alle mensen die zeggen dat de NRC juist oproept om geld te geven die mening vandaan?

Ik zie ze nergens oproepen of een oordeel vellen. Ze laten het aan de lezer over te concluderen wat ze willen. En of je nou moet leiden door emotionele of gegronde argumenten.

dahouseman | 05-08-11 | 16:24

@ hawie | 05-08-11 | 14:28

Zo... Dat was een lekker onduidelijk stukje tekst. Misschien zit ik in een lagere IQ schaal, maar ik heb geen idee wat je wilt zeggen.

dahouseman | 05-08-11 | 16:17

Van wie is die ´spotprent´?! Die zegt meer dan de column zelf. Het is inderdaad zuper arrogant om een afweging te maken, of het geld wel goed terecht komt. Alsof ´het goede doel´ een investering is die goed benut dient te worden. Sinds internet, terreur, het idee dat economisch belangen een hoger doel schijnen te hebben dan moralistisch verantwoord denken, zijn ook goede doelen een onderdeel geworden van grote en steeds groter wordende organisaties, die het werk ook niet voor niets willen doen. Schuldgevoel afkopen... bestaat dat nog bij het goede doel ?! Er wordt beweert dat goede doelen voedsel kopen van investeerders die in het rampenland de lokale bevolking reeds hebben uitgebuit. Ook voedsel wordt gebruikt om in oorlogsgebieden mensen te demoraliseren, te mainstreamen of eventueel te verjagen. In het geval van Somalie heeft de politieke situatie een grotere invloed op het welzijn van rondtrekkende bevolking dan de plaatselijke klimatologische situatie. De internationale vredesorganisaties kunnen op zich verder weinig doen omdat ze een neutrale positie in dienen te nemen en daarom is inderdaad ´humanitaire hulp´ geen oplossing maar slechts een druppel op de gloeiende plaat. Dus voor het schuld afkopen hoef je het niet te doen, om de mensen te redden waarschijnlijk ook niet want dat kun je toch niet. Toch wordt het steeds meer een schrijnend contrast om te zien hoe de ´goede doelen´ organisaties hun vraag neerleggen bij ´jan modaal en zijn schuldgevoel´ in plaats van de multinationals die de wolken daar zouden kunnen laten doen regenen.

hawie | 05-08-11 | 14:28

Deus Absurdia | 05-08-11 | 13:24

40+ jaar voedselhulp door the bleeding hearts heeft de agrarische infrastructuur in grote delen van afrika volledig vernietigd.

Boeren in de hongerzones, zouden gegoede burgers zijn geworden zonder voedselhulp, immers er is grote vraag naar hun produkt.

Het had/heeft echter totaal geen zin met veel moeite voedsel te produceren, als het gratis en voor niets in de havens wordt afgeleverd.

Dat is de tragedie, de bleeding heart but socialisten hebben heel wat op hun geweten.

De La Puerco | 05-08-11 | 14:05

@slackrjack | 05-08-11 | 11:17

Geldt dat ook niet gewoon voor voedselbanken, sociale huurwoningen, onderwijs voor mensen uit Almere en dat soort zaken?

Deus Absurdia | 05-08-11 | 13:24

Moet ik mij boos maken op hen die voorpagina #nrc niet begrijpen? Of gewoon diep treuren over zoveel domheid? #veertienredenenomniettegeven
Aug 4, 2011 @ 02:48 PM from Twitter for iPhone

Bovenstaande gaat over al jullie domme reaguurtokkies die het artikel niet snappen. Lees het artikel eerst eens.. Dan pas schreeuwen.. Eerst denken... Dan doen..
Stelletje loosers hier

Deus Absurdia | 05-08-11 | 13:22

Zou er ook honger zijn als we er weer koloniën van maken? Of zijn ze dan weer zielig onderdrukt?

Gewoon even een gedachtegang...

dahouseman | 05-08-11 | 12:00

Nou sorry voor mij dat ik dan noges olie op het vuur gooi.. Maar ik werk jaarlijks een paar maanden in Afrika en dit is nou net niet het gebied waar je zomaar rucksichtloos geld inpompt.
Hier moet structureel aan gewerkt worden, en in dit geval betekent dat toch echt een 2e Afghanistan. Maar dan met een ander soort van terrorist en een zo mogelijk nog zwakkere regering, niet minder gevaarlijk overigens.

Hijo del Sol | 05-08-11 | 11:55

Waarom geld storten in een bodemloze put?
Je geeft ze nu een bakje rijst en dan kunnen ze weer even leven... Maar over een tijd is het weer hetzelfde liedje, weer hongersnood omdat er in de tussentijd niets verbeterd is. En je weet niet waar al het geld en hulp heen gaan, komt in handen van de hulpverleningsindustrie en lokale dictators.

slackrjack | 05-08-11 | 11:17

er gaan mensen dood, die moeten wij helpen en niet de organisaties die daar zogenaamd de distributie doen. Heb eigen prjekten daar die ook reglematig bezoek en daar gaat het goed waterputten geslagen pompen gebracht en er wordt landbouw gepleegd gewoon eigen initatief.
Geen minister of bn die er langskomt maar gewoon stug doorgaan. Kost een fractie van mijn inkomen en er worden mensen gehlpen geen management laag, geen verdeelsleutels. het werkt. en da tis mijn bijdrage aan dit probleem
Sorry overheid zonder jullie werkt het beter

dolffie | 05-08-11 | 11:08

die graatmagere Yfke Sturm maakt op TV nu ook reklame voor de hongerlijders in Afrika. Holle wangen, ogen staan raar in d r kop. Kunnen ze niet Karin Bloemen inhuren of Viola Holt? Hebben die ook weer eens te vreten voor een leuke schnabbel.
Ethiopie heeft 66 miljoen inwoners, dat is kennelijk teveel. Ik ga hier geen getallen noemen maar u mag het zelf invullen, wat wenselijk is. Wenselijk voor NL is 10 miljoen max.

HorselessRider | 05-08-11 | 10:16

Gewoon de mensen voorlichting geven? En voorbehoedmiddelen. Dat zou nu al 80 miljoen mensen hebben gescheeld in de laatste 6 jaren (de aanwas daar), en er zou totaal geen hongersnood zijn.

Rest In Privacy | 05-08-11 | 08:55

Laat ons met z'n allen doneren om die grootste honger te stillen, in de wetenschap dat de wereld niet deugt en er eigenlijk helemaal geen honger zou hoeven te zijn. Maar laten we tegelijkertijd weigeren ons te laten ringeloren door degenen die onze ministers zijn, letterlijk onze dienaren, en laten wij hen toeroepen, nee toeschreeuwen dat ze eigenlijk onze stem niet verdiend hebben, verkwanseld hebben door zich niet van hun taak te kwijten en menige opdracht van importantie niet naar behoren uit te voeren of zelfs niet eens aan te pakken.
Laat onze donatie geen opdracht maar een protest zijn, een protest tegen de arrogantie der onbekwamen die menen ons te moeten kapittelen en op te zadelen met schuldgevoelens zoals de priesters dat al eeuwen doen om ons tam en volgzaam te houden.
Laten wij doneren, niet uit naastenliefde of medelijden, maar gewoon omdat wij met elkaar vinden dat we nog enig fatsoen in oonze donder hebben en het gewoon vinden, normaal, vanzelfsprekend, comme il faut, om de hand te reiken als dat echt nodig is. Maar laten we dan, vanuit datzelfde normbesef, datzelfde elementaire fatsoen, van onze ministers, onze onze dienaren eisen dat ze waarmaken wat ze ons met zoveel zalvende woorden hebben beloofd, dat ze zich godevrdomme van hun taak kwijten en werken voor hun geld.
Doneren zonder met de ogen te knipperen, zonder al die valse emoties, zonder schuld en schaamte, doneren vanuit het gevoel sterk te zijn en sterk te blijven, dat is wat we moeten doen. Als burgers, als kiezers van ons af geven, gewoon omdat het moet en omdat het kan, en beseffen dat we hiermee de incompetenties van de boven ons gestelden met hun mooie praatjes over normen en waarden, over solidariteit, over samenwerken genadeloos aan de kaak stellen.
Elke euro die richting de hongerenden in Somalië gaat zien een schreeuwend protest van vrije mensen en niet als een morele plicht van stemvee.

Schoorsteenveger | 05-08-11 | 08:54

Het betreft hier een onbewoonbaar gebied. Er groeit niks meer, maar er wordt sowieso 0,0 verbouwd. Er zijn geen waterleidingen e.d., mensen leven er onder zeer primitieve omstandigheden. Op die manier blijven er problemen ontstaan. Dat bakje rijst lost op de lange termijn niks op. Men moet dit probleem bij de wortel aanpakken: zorgen dat het bewoonbaar wordt, ook als het iets droger is dan normaal.

saaienickname | 05-08-11 | 08:50

Dichter des Internet | 05-08-11 | 08:13 |

Nederland Helpt:
Het geld van kansarme Autochtonen uit NL, naar corrupte Rijken in Afrika te sturen.
En het is UW schuld! Als dit niet voldoende lukt.

Ella | 05-08-11 | 08:17


Waardoor hebben de Afrikaanse landen hun voedsel-verbouwing niet zelf ter hand genomen?

Oud-minister Gerda Verburg:
In Afrika is nu +\- 1% geïrrigeerd.
In Azië is in 15 jaar tijd +\- 38% geïrrigeerd.
In Israël is 100% geïrrigeerd.

Verburg is de nieuwe Nederlandse vertegenwoordiger bij de VN-voedselorganisatie FAO.
Volgens haar zit het probleem in het feit dat men irrigeren in Afrika niet kan opleggen.
.
Blijkbaar vinden de machthebbers in Afrika irrigeren niet belangrijk?
Geld in een bodemloze put smijten is wel goed?

Ella | 05-08-11 | 08:14

zie is ziet

Dichter des Internet | 05-08-11 | 08:14

Het gekke westen geeft graag geld aan hongerende negers.
Doen ze al tientalle jaren; zoals je zie helpt het dus niet.

Dichter des Internet | 05-08-11 | 08:13

Ach,je wilt een goed gevoel krijgen en voor een dubbeltje op de eerste rang zitten?
Geef de illegale bedelaar bij de AH je munt uit je karretje.
Nog nooit op 'n koopje zo'n goed gevoel gekregen.
Typisch NL.
.
Vraagje?
Waarom stuurt de overheid deze Illegalen niet terug naar Roemenië, Bulgarije, Polen?

Ella | 05-08-11 | 07:03

is gewoon een slecht artikel en geen echte redenen met ook nog eens heel veel herhalingen,
3 redenen om niet te geven lijken volgens artikel te zijn:
1. falend beleid wordt door hulp niet opgelost of aangepakt
2. (voedsel)hulp heeft veel negatieve effecten
3. er zijn belangrijkere problemen dan de honger in Hoorn van Afrika

watzoal | 05-08-11 | 05:08

Maar het is wel makelijk, de honger instand houden en als het te erg gaat worden komt er altijd wel een met een zak met euro's over de brug. Het Griekse principe, gewoon lekker geld uitgeven, Europa heeft nog genoeg, die schuiven wel..................

Axel073 | 05-08-11 | 03:46

en wat zou voedselhulp inhouden? Een bordje Brinta in de 1,5 maand? en de rest is voor betrokken directeuren, managers, krijgsheren, en de bootjes-kapers........... Wil ze gerust helpen maar zit nog steeds niet aan de Balkenende norm.

Axel073 | 05-08-11 | 03:38

dahouseman | 05-08-11 | 00:52
Moet je eens kijken hoe snel het voortschreiend inzicht zal zijn van die lutsers als straks hier financieel alles in mekaar stort. Dan vallen ze van gretigheid over elkaar heen om jouw gelijk het hunne te maken. Nog even geduld.

idopane | 05-08-11 | 01:02

Wanneer gaan onze linkse mensen nu eens toegeven dat de enige, maar dan ook de enige reden dat ze geld geven is omdat zij dat goed vinden voelen.

Niet om te helpen, of omdat het je taak als mens is, nee, het is zelfbevrediging! Ze zijn er niet voor niets zo trots op en gaan er van uit dat ik hun beter vind als ze vertellen hoeveel ze wel niet hebben gegeven.

Zelfbevrediging is de taak van de mens, daartoe zijn wij op aard. Als jij je goed voelt als je geld in een bodemloze put gooit, doen dan. Als je niet wilt horen dat het averechts werkt (want JIJ bent toch goed bezig :o), sluit je ogen en oren dan.

Maar het belangrijkst: Ik voel me niet beter als ik iemand aan de andere kant van de wereld 'help'. Dus verwacht het niet van mij! Uw argument slaat niet op mijn situatie. Ik bevredig me wel op andere wijze.

Dus stop met jouw manier van jezelf bevredigen op te dringen aan mij. En alsje, alsjeblieft stop mey uzelf wijs maken dat u het voor de arme afrikanen doet. U doet het zodat u zich beter voelt. Ga uzelf te rade en aanvaart het!

dahouseman | 05-08-11 | 00:52

JoranVanderdood | 04-08-11 | 22:38 |
Ja, ik weet het. Elke keer als ik in de spiegel kijk, dan blik ik recht in het smoel van een teleurgesteld, cynisch mens, niet in staat om nohg iets te voelen, iets te willen, niet in staat om nog enige vorm van medegevoel, laat staan medelijden bij zichzelf op te wekken, al wordt hij geconfronteerd met de meest gruwelijke verhalen of beelden van onrecht, ongeluk, leed en pijn. Ik ben niet meer te redden, ik ben verdoemd.

Schoorsteenveger | 05-08-11 | 00:38

idopane | 05-08-11 | 00:12
MAAR om hem met Adolf Hitler te vergelijken was onzin onzin moet zijn propaganda. Nog erger.

idopane | 05-08-11 | 00:16

Maôh | 04-08-11 | 23:48
'Beter dan je schuldgevoel goedpraten zoals @idopane'. Ik praat mijn eigen schuldgevoel absoluut niet goed ik heb alleen een ander soort schuld gevoel namelijk dat al dat geld wat wij overmaken de problemen alleen maar groter maken en de bewijzen hiervoor zijn hier boven al vaak genoeg gelinkd en op dit moment is er een hele goede reportage op de BBC, ik zeg misschien naar de slachtoffers, maar het ergste is dat die 90 cent blijft hangen niet alleen bij vette linkse witmannen maar ook bij de dictators die deze perputue mobile zolang mogelijk in stand willen houden. zat even met mijn linkeroog te kijken naar Dustin Hoffman die op de TV Show uit 1995 met grote instemming van Ivo Niehe De oude Bush nog even een veeg uit de pan gaf met de bekende linkse woorden: Saddan Hoessein is heus geen lieverdje MAAR om hem met Adolf Hitler te vergelijken was onzin. De man zou zich kapot schamen als hij die onzin nu op het scherm zou zien. Als wij wat meer naar de familie Bush hadden geluisterd hadden we dat dictatoriale gebroed al veel eerder kunnen uitroeien. Nu staan al die linkse lutsers langs de kant te schreeuwen om in te grijpen, nauwelijks gehinderd door enige logica noch kennis en ontploft het hele gebied door de chaotische politiek van links. En terwijl ze het voortdurend hebben over de Arabische revolutie is de enigste democratie in het MO die op het ogenblik functioneerd gevestigd in Irak.

idopane | 05-08-11 | 00:12

Laat die mensen toch doodgaan! Hardvochtig? Nee, want de "knee-jerk reflex" van steeds maar weer geld sturen "want het is zo zielig van al die onschuldige mensen" heeft alleen maar tot gevolg dat er uiteindelijk NOG VEEL MEER onschuldige mensen zullen doodgaan, dat is nu eenmaal de onaangename waarheid die men niet onder ogen durft te zien. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Maar die halvegare Belg van de NRC verkiest het onderbuikargument boven rationeel denken.

Argyronauta | 05-08-11 | 00:12

Ik heb gegeven. Ook al komt d'r gvddegvd maar 10 ct van elke euro die ik heb gestort aan. Beter dan je schuldgevoel goedpraten zoals @idopane. Er liggen gewoon kinderen te creperen daar. Het kan me echt geen ruk schelen wie z'n schuld het is.

Maôh | 04-08-11 | 23:48

-weggejorist-

miko | 04-08-11 | 23:42

Causa Sui | 04-08-11 | 22:17 |
Maar moet je dan als ontwikkeld deel van de mensheid dan de gevolgen maar dragen van onzinnige onwetendheid die voortkomt uit een achterlijk religieus denken en macho cultuur? Laten we beginnen met ontwikkelingshulp via de pil te laten lopen.
Davidson | 04-08-11 | 22:51
Noodhulp is niet slecht want het is wat het zegt.Wat ook eens zou helpen om dit soort landen en regimes totaal te isoleren.Maar zolang de meest verachtelijke regimes gesteund worden door 'bondgenoten" lees andere dictatoriale regimes en de veto landen uit Azië in de veiligheidsraad kun je dat wel op je buik schrijven. dat

miko | 04-08-11 | 23:42

Davidson | 04-08-11 | 22:51
Op BBC2 Newsnight dadelijk een reportage over de Ethiopische regering dat hulpgeld misbruikt om politieke tegenstanders uit te schakelen en te martelen. Voor zover de Noodhulp

idopane | 04-08-11 | 23:37

Muxje | 04-08-11 | 21:01 |

Thanks. Dit weekend maar even wat bestellen... Ik ben momenteel met het nieuwe boek van Heijne 'Moeten wij van elkaar houden'. Boek wordt aangeraden door Pechthold, dus die kon ik niet laten liggen... Zeer vermakelijk.

miko | 04-08-11 | 21:15 |

Ik heb me er nog niet in verdiept. Noodhulp is per definitie niet slecht, maar dus wel als er blindelings vanuit wordt gegaan. Je kunt geen structurele veranderingen aanbrengen als er nog allerlei organisaties tussen zitten die ook weer een deel van het uiteindelijke bestemde bedrag opeisen.

Davidson | 04-08-11 | 22:51

@Schoorsteenveger U bent cynisch. U bent het probleem. Het is allemaal mis gegaan toen u Winston de neegert uw vuile werk liet opknappen waardoor Sinterklaas in de problemen kwam met de Commissie Gelijke Behandeling.

JoranVanderdood | 04-08-11 | 22:38

Greetje Duisenberg | 04-08-11 | 21:22 |
ze komen veelal vanuit dezelfde gronden voort en het 'hoort' er bij, je verantwoordelijk voelen voor de oplossing van de misere van de ander, zit vast in de genen, dat sociale aspect en groepsdenken, het was vast effectief en niet destructief op de loangere termijn toen er 60 mensen in je nabije omgeving zaten, maar nu er wereldwijd 7000 000 000 zijn en afstand niet meer lijkt te bestaan, alleen de tijd/ paar uurtjes vliegen, is het een beetje 'lastig' aan het worden.

Causa Sui | 04-08-11 | 22:20

miko | 04-08-11 | 20:47
absoluut... maar zie dat maar eens te veranderen, de drift zegeviert en als er geen voorbehoedsmiddelen zijn en men niet zelf dat onder controle mag houden (voornamelijk op religieuze gronden!!)...
De mens is slaaf van diens hormonen (en de lokale aangeleerde moraal), vooral als ze er geen kennis van hebben en als ze geen beperkende middelen kennen en er zelfs een aura van ' het slechte' overheen hangt, zodat dat alles plus abortus niet mag.
We gaan hier, als vrij intelligente mensheid, ooit nog aan ten onder, want het leeuwendeel van de arme en onderontwikkelde en vooral de religieuze landen plant zich voort met een weerga die de gescheidenis niet kent.
Dat heeft gevolgen voor het gemiddelde iq, het ontwikkelingsniveau van vele landen en alle daarmee samenhangende mores en sores, inclusief volksverhuizingen, We staan aan de morgenstond van een grote desastreuze verandering, maar aan de andere kant, wat telt.. we zijn alleen ons zelf...

Causa Sui | 04-08-11 | 22:17

Hier nog één:
Lig ik vandaag helemaal rico suave met m'n bootje in de Nieuwkoopse plassen te relaxen. Wordt er opeens aan m'n tailor made bermuda getrokken. Staat er zo'n graat-magere Somaliër met een RPG op z'n schouder en of ik even op wou schuiven zodat ie de boot kon kapen! En of ie m'n telefoon mocht gebruiken om z'n vrouw te bellen. Na wat geduw en getrek heb ik 'm laten WhatsAppen en daarna draaide hij enigszins bij en heeft ie onder het genot van een rosétje verteld dat het dus echt klote is in Somalië en dat ie dacht dat ie het hier zou kunnen proberen. Anyway, ik heb 'm daarna op een veenbonk gezet en 'm verteld dat ie nu de trotse eigenaar van een heus ijland is, maar gekker moet het niet worden he? Ik heb dus maar wat overgemaakt op 555 en hoop voortaan ongestoord te chillen op m'n plasje.

5ensis | 04-08-11 | 22:14

Heinzz | 04-08-11 | 22:10 |
Thx. Dat bedoel ik dus. Weggegooid "geld" vooralsnog. Verantwoording volgt, aldus de SHO.
*er vanuit gaat dat ik Heinzz goed "lees" :) *

Whisper | 04-08-11 | 22:14

Sowé, ben ik gelijk van dat schuldgevoel af wat iedereen mij had aangepraat de afgelopen 3 weken

GSpot | 04-08-11 | 22:12

shiptar | 04-08-11 | 22:02 |
Ok. Wat is de "goede" manier? Geld? Containers vol met voedsel, melkpoeder etc.?
Er is toch geen enkele controle op een "juiste" verdeling? Alleen de infrastructuur al, laat dat niet danwel nauwelijks toe.
Dat is voor mij althans een reden om het over toekomst te hebben, of er in ieder geval over na te denken. Een container met voedsel is zo op. En dan?
Hoe lang moet deze cyclus voortduren?
Nogmaals, imho, de toekomst begint vandaag. Top-down zou dat betekenen dat de regimes uit het zadel gewipt moeten worden. Maar goed, that is just an opnion. Mine.

Whisper | 04-08-11 | 22:11

De NRC had echter ook nog een reden om WEL te geven, helemaal rechtsonderin het artikel. Ik vind het vreemd dat hij niet bij jullie op de site staat

1. In Somalië sterven honderden mensen per dag. Zonder voldoende hulp loopt dat aantal snel op. Tienduizenden kinderen worden door gebrek aan goed en voldoende voedsel in hun psychische en fysieke ontwikkeling geremd. Zij dragen de erfenis van deze hongersnood voor altijd met zich mee. Aan al die goede redenen om niet te geven, kunnen de hongerenden niks doen.

Wat meteen de 14 eerdere dingen nietig verklaart...

Jozua de stille | 04-08-11 | 22:11

@Whisper | 04-08-11 | 21:48
Laatste voorbeeldje van noodhulp: Haïti. Ontzettend succes.

Heinzz | 04-08-11 | 22:10

Whisper | 04-08-11 | 21:48
Noodhulp helt wel mits op de goede manier. Het gaat nu op dit moment om de levens van miljoenen mensen. Dat is op dit moment dus het primaire doel. Daarna kan je die mensen een flinke boost geven door die achterlijke invoerrechten op te heffen. Niet alleen voor de hoorn van Afrika maar ook andere delen.

shiptar | 04-08-11 | 22:02

15. De belastingdienst heeft al mijn centjes al.

Uw Verzekeringsadvis | 04-08-11 | 21:56

Check die Wijnberg dan uitgesproken zijn over Moslims!

Xap | 04-08-11 | 21:52

shiptar | 04-08-11 | 21:37 |
Noodhulp helpt niet, zoveel is wel duidelijk.
Wat dat betreft moet er nu wel gesproken / gedacht worden over 'toekomst.' Immers diezelfde 'toekomst', begint Vandaag.

Whisper | 04-08-11 | 21:48

... heb dus ook niets toe te voegen aan het stuk in NRC

maraboe | 04-08-11 | 21:47

De Koninklijke Peijnenburg B.V is toch ook actief in deze gebieden?

de honden blaffen... | 04-08-11 | 21:46

punt 13: Werken er hongerige heroïnejunks bij de NRC?
*plopt een zak kroepoek en bier open*

DubbelDubbz | 04-08-11 | 21:44

Goh roepen de meeste reaguurders al dagen....

maraboe | 04-08-11 | 21:42

shiptar | 04-08-11 | 21:37 |
In de hoorn van Afrika gaat het elke dag om leven en dood.

miko | 04-08-11 | 21:41

Als ze nou eens een antonov225 gereed stellen , kom ik het hoogstpersoonlijk vullen met eten en drinken. Giro 555 krijgt van mij nog geen rooie cent.

Wat ik wel triest vind zijn de reaguurders hier die het over de toekomst van de hoorn van Afrika hebben. Alsof dat op dit moment van belang is. Het gaat nu om leven of dood.

shiptar | 04-08-11 | 21:37

Zolang we ook enig linksmensch aantreffen in een woning die meer is dat het absolute minimum om in te overleven, de kartonnen doos onder een brug, hoeven we ons in ieder geval niet moreel inferieur te voelen. Moreel superieur en finacieel superieur gaat echt niet samen.

smdyasc | 04-08-11 | 21:22

@ Causa Sui | 04-08-11 | 20:13 | + 3 -
Religie is ook een faktor ja. Mogen ophoepelen.
Kerk en hulpverleningsinstanties vissen een beetje in hetzelfde vijvertje wat mij betreft. Dubbele agenda.

Greetje Duisenberg | 04-08-11 | 21:22

miko | 04-08-11 | 21:15 |
Ik kende mw. Dambisa nog niet. Maar dank voor uw bijdrage eerder. Die structurele hulp in de vorm van "papier-geld" moet per direct worden stopgezet.
Het is de zoveelste valse start vanuit het westen en voor afrika. Structureel zou moeten zijn 'fundamenteel' (en Niet fundamenteel als in Religie(!!))...

Whisper | 04-08-11 | 21:20

Davidson | 04-08-11 | 20:57 |
Dambisa zegt niet dat noodhulp niet gewenst is.juist de structurele hulp is haar een doorn in het oog.De machthebbers hoeven geen rekenschap af te leggen aan de bevolking want ze worden gevoed door het westen.Een complete stop van hulp zou in sommige staten tot een revolte leiden maar dat is misschien alleen maar louterend.

miko | 04-08-11 | 21:15

@"Darwin
Red Leader | 04-08-11 | 19:13 |"
Niet Darwin, maar natuurlijke selectie. Waar wij, primaten allerei levensverlengende technieken voor hebben gecreëerd dmv. wetenschap. Tevens hebben wij een keus om niet met, maar tegen de natuur in te gaan, om onze eigen levens te bepalen en te beïnvloeden.
*Leest:nihilisme*

HonderdEnEen | 04-08-11 | 21:15

chind | 04-08-11 | 21:11 |
U heeft een toetsenbord uit "verre oorden met een corrupte Caps-Lock?"

Whisper | 04-08-11 | 21:14

-weggejorist-

chind | 04-08-11 | 21:11

Alleen de Toyota's 4X4 varen er wel bij, bestuurd door dikkedeurtjes van tig hulporganisaties, met enkele tonnen per jaar, al smeergeld uitdelend aan Al sjabaab.
En waar de actie voor bedoeld is ?
Die liggen al lang dood langs de vluchtroutes.

kalasjniknal | 04-08-11 | 21:11

Jaren geleden, ik meen in de jaren 70 ergens, had Unicef het geweldige idee om babysterfte in Afrika tegen te gaan. Miljoenen baby's stierven door uitdroging. Oplossing zakje zout en suiker, zoiets. Gevolg miljoenen baby's overleefden het eerste jaar. Toen was er niet genoeg voedsel voor vervolgvoeding. Gevolg..

Heinzz | 04-08-11 | 21:11

Bakito | 04-08-11 | 19:58
Ik heb het over gratis geld en niet over geld dat zelf verdient wordt. Als jij in Afrika zou wonen wil je zelf geld verdienen. Waarom denk je dat al die arme drommels de boot naar Europa bestormen. Heb zelf een Nigeriaan meegemaakt die hier door zwart werk geld naar Afrika stuurde het is ook de enigste Afrikaan waar ik geld aan heb gegeven nadat hij gewerkt had. Maar een idiote Nigeriaanse Dominee haalde hem over om een cursus theologie te volgen bij de VU in Amsterdam en kreeg vervolgens ruzie met de vrouw van de dominee en het bleek dat hij al 2 jaar geen geld meer stuurde naar zijn familie. Alles ging naar die protestantse lutsers opleiding van die christelijke zachte heelmeesters. Vervolgens gaf dat pokke wijf hem aan en werd Kingsley zoals hij heette berooid het land uitgeflikkerd. Een vriendin van mij heeft nog een mooie scheldbrief geschreven naar dat Balkenende bastion van de rede. maar niermand was meer geïnteresseerd. Schijnbaar net geld geschonken aan zielige negertjes.

idopane | 04-08-11 | 21:06

@miko | 04-08-11 | 20:55
Wellicht hadden de dino's ook die gedachte miljoenen jaren geleden.
*universiteit bellen doet*

MonsterKody | 04-08-11 | 21:04

@Davidson 20:57: Die boeken zijn zeker een aanrader. Pak meteen ook even De Crisiscaravaan mee om te lezen hoe het er in het ontwikkelingswerk aan toe gaat. Om te janken.

Muxje | 04-08-11 | 21:01

Zomaar een vraagje voor de mensen die geld willen geven aan "giro 555". Stel dat we 500.000 mensen in het kamp in Dadaab, Kenia "redden", waar moeten die over 1 jaar of over 10 jaar naartoe?

- de Kenianen willen ze niet hebben
- naar Somalië terug - met welk leger ga je dat regelen?
- wil je ze allemaal naar Nederland halen?

Ik heb alweer een verhaal gehoord van een man die in het kamp getrouwd is en z'n vrouw is zwanger. Voor je het weet is het kamp ook zonder nieuwe instroom gegroeid tot een miljoen inwoners... En waarschijnlijk willen ze geen van allen "terug naar hun eigen land".

Giskard Reventlov | 04-08-11 | 20:59

Tsjah. De Hoorn van Afrika, of, voor hetzelfde "geld" als continent. Corruptie, politieke instabiliteit, mismanagement. Afrika is en blijft een verloren continent (of althans lijkt dat te blijven).
Van "commodities", die het (beurs-wise) goed doen, zou vooral de export sector moeten kunnen profiteren.
Hierdoor zouden er toch mogelijkheden moeten ontstaan om te kunnen investeren, toch? Ook zou er binnelands bespaard kunnen en moeten worden. Voorlopig zien "wij..." daar nog verdomde weinig van terecht komen (Instabiele overheden / corruptie / Zelfverrijkers). Als en wanneer er controle ontstaat over die "corrupte bende die zich overheid noemt" zou er een heel klein beetje optimisme kunnen ontstaan.
Naast dat "ik" zou blijven beleggen in goud, zou ik dan gaan beleggen in bedrijven die zich bezighouden met infrastructuur. Die is echt belabberd, over het gehele continent. Transport is huge business daar.
Investeren in Human Capital (er is een relatief 'jonge' bevolking, dus kans) en gezondheidszorg en educatie, daar zou m.i. de sleutel kunnen liggen...
Grondstoffen en landbouwgrond zijn er.
Eerder gaf ik al aan dat er, m.i., grootschalig / hardhandig ingegrepen moet worden in de thans heersende regimes.

*Excuses voor de lange tegel aanbieden doet* Punt.

Whisper | 04-08-11 | 20:57

14 redenen? Meer dan de helft van de redenen vallen terug op ''falend beleid''. Er hoeven dus maar 9 redenen te zijn.

Maserati | 04-08-11 | 20:57

Schoorsteenveger | 04-08-11 | 20:51

Dankjewel, dat is nog eens interessant. Ik had niet eerder van haar gehoord, maar ze is 'anti-Bono' dus dat zal wel goed zitten... Ik ga me hier eens in verdiepen. Noodhulp en corruptei gaan hand in hand; het is een hele industrie an sich.

Davidson | 04-08-11 | 20:57

MonsterKody | 04-08-11 | 20:51
1950 dat is!
Wel jammer is dat ik dan zelf buiten de boot val.
Maar iedereen kan in redelijke welvaart leven op een arde bevolkt met 3 miljard mensen.

miko | 04-08-11 | 20:55

Goed antwoord van de minister trouwens op het idee van de SP om de giften van 555 met belastinggeld te verdubbelen: het staat eenieder vrij om zijn gift zelf te verdubbelen.

Muxje | 04-08-11 | 20:54

14 REDENEN OM NRC OP TE ZEGGEN, HELP MEE (en stort de opbrengst op giro 555)

1. Dit is tendentieuze journalistiek, GeenStijl waardig.
2. De hoofdredacteur is geen blonde Nederlander.
3. Van het geld dat u uitspaart, redt u vele kinderen.

Wie heeft er nog meer redenen?

RobinHoodAmsterdam | 04-08-11 | 20:53

Causa Sui | 04-08-11 | 20:08
"De aarde had een paradijs kunnen zijn als we gestopt waren met fokken in de jaren vijftig."

Idd, heerlijk rustig zo zonder mensen op aarde.

MonsterKody | 04-08-11 | 20:51

@Heinzz | 04-08-11 | 20:49
Nou ik snap je wel hoor. Maar het is wat lastig als je niets weet van chaotisch groeicurves. En van de natuur.

AntiSoof | 04-08-11 | 20:51

@zovoklets | 04-08-11 | 20:40
Ja, die miljoenen zullen immers eens dood gaan. Lijkt me logisch. Stel je hebt een konijnenren. Je geeft ze elke dag lekker veel eten. Dus ze fokken lekker aan. En dan opeens stop je met voederen. Dan gaan ze wel dood hoor.

AntiSoof | 04-08-11 | 20:50

@zovoklets | 04-08-11 | 20:40 | + 0 -
Ja, zo kan je het toch ook zien. Of snap je het niet?

Heinzz | 04-08-11 | 20:49

Causa Sui | 04-08-11 | 20:08
Canis Sui ????
Momenteel raast er een storm over Haiti en St Domingo.Wedden dat daar ook weer het een en het ander aan de hand is? Terwijl ze daar centjes genoeg hebben gehad.Ik heb verscheidene projecten gedaan in Zuid Amerika en het Caribisch gebied en West Afrika.Mijn conclusie is dat corruptie bij de bevolking begint.En inderdaad het grootste probleem is de overbevolking.Laten we ze dus maar voeren met de pil.De aarde had een paradijs kunnen zijn als we gestopt waren met fokken in de jaren vijftig.

miko | 04-08-11 | 20:47

^geldt trouwens... bedoelde ik nat.

AntiSoof | 04-08-11 | 20:46

Ik kan me in de veertien argumenten wel vinden. De enige organisatie die ik ooit hoorde zeggen 'het is genoeg, we hebben niet nog meer geld nodig' was artsen zonder grenzen. Dat vond ik pas sportief. En het Leger des Heils vind ik ook nog wel een heel klein beetje sympatiek.
Verder snap ik niet dat als we allemaal een schuld schijnen te hebben bij de staat (35.000?) we kúnnen geven. Ik zou zeggen los eerst die schuld en je hypotheek af. Want als je niks hebt dan kun je immers niet geven. Dat geld trouwens ook voor de overheid zelf.

AntiSoof | 04-08-11 | 20:45

MonsterKody | 04-08-11 | 20:40 |

Daar heb je wel een belangrijk punt.

zovoklets | 04-08-11 | 20:44

al vlekken in de nek krijgt bij de minste verwijzing naar Pet0r Vandermeersch. Uit n illuster clubje Belgishce bedrijfsmesiassen zonder toegevoegde waarde. Hen wiens hoofd off camera heter dan leeg schijnt te zijn. Mag ik me daar over opwinden, ja daar mag ik me over opwinden.

broek vol goesting | 04-08-11 | 20:42

Wel verdorie. Heb ik net m'n NRC-abo opgezegd vanwege Etty, Abrahams, Sjoerd de Jong en andere linksdraaiende columnfabrikanten, zijn ze nu opeens weer realistisch rechts. Zwalk toch niet zo, krant!

Gootbalkoning | 04-08-11 | 20:40

@zovoklets | 04-08-11 | 20:38
Als ze niet meer leven komen ze waarschijnlijk ook niet.

MonsterKody | 04-08-11 | 20:40

Heinzz | 04-08-11 | 20:27 |

Dus we hebben miljoenen doden op ons geweten door de bevolking maar te laten groeien?

Zo lust ik er nog wel een paar.

zovoklets | 04-08-11 | 20:40

Als je geld uitgeeft aan een CD van Dries Roelvink in de veronderstelling dat hij daardoor een A-artiest KAN worden is nog altijd zinvoller dan denken dat geld overmaken naar 555 succes oplevert.

overVecht | 04-08-11 | 20:40

Beter zou zijn als NRC Handelsblad een lijst zou maken van 14 reden waarom de Arabische landen en China een keer geld moeten overmaken naar Afrika!!!???

chind | 04-08-11 | 20:39

Die hele toestand is uiterst sneu. Vanuit mijn onderbuik maak ik even wat geld over.

Al is het maar om ze daar te houden. Een soort preventieve uitzetpremie zonder de asielprocedeerkosten.

zovoklets | 04-08-11 | 20:38

Lupe | 04-08-11 | 20:21 |
Als het NRC kiest voor meta-cynisme gaat GS er overheen met meta-meta-cynisme. Snap je? De 'essentie' van het GS-bericht is: GEEF, ondanks de poging van NRC om je op indirecte manier te vloeren.
*meteen twijfelt aan de juistheid van de eigen interpretatie van het GS-bericht*

Schoorsteenveger | 04-08-11 | 20:37

Bakito | 04-08-11 | 20:03

Slimmerik... Ze moeten zelfvoorzienend worden in plaats van ze te voorzien van geld of voedselpakketen. Er moet daar iest structureels veranderen, en dat is iets dat jaren van noodhulp niet voor elkaar weet te krijgen.

Davidson | 04-08-11 | 20:34

@ Andersdenkend | 04-08-11 | 20:28
Eens!

de_bankier | 04-08-11 | 20:33

JoranVanderdood | 04-08-11 | 19:05 |
Ik geloof dat je het niet helemaal snapt. Die 'marokkaanse' doet precies wat het NRC ook doet, met cynisme pogen het cynisme in de wereld te bestrijden, extra cynisch en onverschillig doen in de hoop dat de cynici en onverschilligen onder ons wellicht besluiten om hun hart te laten spreken en te schenken, al dan niet een traantje wegpinkend.
Dit meta-cynisme is het laatste wapen van de goede, warmbloedige mens om de slechte, koudbloedige mens te vermurwen.

Schoorsteenveger | 04-08-11 | 20:33

prikkebeenK | 04-08-11 | 20:22
Ik weet niet of je het weet hoor, maar in de hoorn van Afrika zijn de mensen over het algemeen islamiet, en de christenen aldaar ook nog eens niet katholiek. Dus ik snap niet wat de paus ermee te maken heeft

La Bailaora | 04-08-11 | 20:32

de_bankier | 04-08-11 | 20:23 |
Mijn punt rond 20:12. +

Whisper | 04-08-11 | 20:31

Wanneer gaan we de maan annexeren, want als het zo door blijft gaan met al die akties zijn we straks met 30 miljard. En daar is geen plaats voor nie.

MonsterKody | 04-08-11 | 20:30

@Lupe | 04-08-11 | 20:21

Wow wat een nobel gutmensch moet u zijn! Waren we allen maar zoals u!

Ronman2k | 04-08-11 | 20:28

Lupe | 04-08-11 | 20:21
Spuit 11?

La Bailaora | 04-08-11 | 20:28

15. Ook hulporganisaties zijn niet op zoek naar een permanente oplossing. Dat zou namelijk het einde van hun bestaansrecht betekenen.

16. Afrikanen zorgen voor hun ouders als deze ouder worden. Die zorg is zowaar onvoorwaardelijk. Het hebben van veel kinderen is een garantie voor goede verzoreging op de oude dag. Het verliezen van kinderen door honger of ziekte is ingecalculeerd. Door de geboden hulp stabiliseerd de bevolkingsgroei niet op een punt waarop de bevolking zelfvoorziend is. Ergo, probleem word nog groter.

Andersdenkend | 04-08-11 | 20:28

Ik word niet bepaald door gestimuleerd, sterker ik krijg een beetje een 'Balkenende-gevoel' bij het lezen van de antwoorden; m.n. bij de sectie 'Vragen donaties.' Nergens krijg je een concreet en maar voor één uitleg vatbaar antwoord.
www.giro555.nl/veelgestelde-vragen/

Whisper | 04-08-11 | 20:28

Wat gebeurd er met dieren die niet genoeg eten hebben?

1: die leven niet in gebieden waar geen eten is.
2: als ze er wel leven sterven ze uit, zie punt 1
3: mensen zijn ook dieren.
4: het beetje eten dat ze van ons krijgen is net genoeg om de hulporganisaties in stand te houden.

Oplossing: laat 80% verhongeren en help de overgebleven 20% een zelfstandig bestaan op te bouwen.

Bill le Koek | 04-08-11 | 20:27

@Lupe | 04-08-11 | 20:21
Misschien is medemenselijkheid wel helemaal niets geven. Daar wel eens aan gedacht?
We hebben nu 60 jaar ellende in stand gehouden, miljoenen doden op ons geweten door de bevolking maar te laten groeien. Elke hongersnood wordt erger dan de vorige doordat de bevolking extreem is toegenomen.

Heinzz | 04-08-11 | 20:27

Ik ben het met de schrijver van het NRC artikel eens hoewel sommige argumenten overlappen. Door hulp te geven in de vorm van voedsel of geld maak je het probleem idd alleen maar erger. Hulp bij politieke bestuurskunde of over landbouwtechnieken daarentegen zouden geen kwaad kunnen in dit soort landen. De empirie leert ook dat er in deze landen maar weinig mensen zijn die initiatief nemen. Ondanks goede voorlichting heerscht domheid op veel vlakken, oa. een reden dat aids zo'n enorm probleem is in Afrika. Het klinkt hard, maar een beetje darwinisme zou Afrika geen kwaad doen.

de_bankier | 04-08-11 | 20:23

kapotte_stofzuiger | 04-08-11 | 20:18
Jezelf corrigeren, dat is ook beschaving.

harry pikkel | 04-08-11 | 20:23

Om te beginnen:
Een wereldwijd uitgezonden verklaring van de paus dat de katholieke kerk begint met seksuele voorlichting in alle gebieden waar ze bezig zijn kinderen te hersenspoelen met hun gedachtegoed. Idem voor alle andere religieuze en/of ideële instellingen die daar (nog) niet aan doen.

prikkebeenK | 04-08-11 | 20:22

Ik heb het NRC-artikel gelezen en nu ook de 20+ regels van GS-redactie.

Resten de vragen:

1. waarom de typering 'haatredacteuren'?;
2. ziet iemand een reden om anders dan 'somber' en/of met 'cynisme' over dit drama te rapporteren?;
3. gaat GS nog wat 'medemenselijkheid' tonen of moeten we dat inderdaad op een andere plaats zoeken?;
4. Wat vindt GS van de redenen 1 t/m 14 om NIET te geven?;
5. Waarom gaat GS niet in op de door NRC genoemde reden om WEL TE GEVEN !

6. Waarom laat de hoofdredactie van GS de medewerker (= redacteur Van Rossem) zichzelf zo voor schut zetten?
7. GEEF (is essentie NRC bericht)
-edit we zullen het corrigeren. Dank!-

Lupe | 04-08-11 | 20:21

Lagge, die Joop website is eindelijk uit de lucht! Is Cohen afgezet? Van Jole ontslagen door de linkschfascistische Joernaalraadtttt?

funkyd | 04-08-11 | 20:20

Toen sprak God deze woorden: ‘Ik ben de HEER, uw God, die u uit Egypte, uit de slavernij, heeft bevrijd.

1. Vereer naast mij geen andere goden.
...
Zomaar een kwootje uit het heilige sprookjesboek. Van mij, voor de moslims uit de hoorn van Afrika.
Ik zie een verband.

MekQroquet | 04-08-11 | 20:19

Mooi ook die man die de ingredienten afweegt tegen... de ingredienten van lucht. :)

Causa Sui | 04-08-11 | 20:18

hhier t filmpje;
ttp://www.blinkx.com/watch-video/dog-food-for-kenyan-orphans/unRA7GlXIkcvbB_-
maar ja, of die vrouw zich ff wilde realiseren hoe men tegen HONDEN aankeek in die cultuur..:)Liever je kind dood-cultuur dus.

Causa Sui | 04-08-11 | 20:18

@kapotte_stofzuiger | 04-08-11 | 20:16
Dat doen we even overnieuw:
'Luisteren naar elkaars argumenten, zonder gelijk je morele superioriteit te willen behalen. Ook dat is beschaving.'

kapotte_stofzuiger | 04-08-11 | 20:18

@Lewis Lewinsky | 04-08-11 | 20:15
Ik ook niet.

Bakito | 04-08-11 | 20:16

@Bakito | 04-08-11 | 20:00
Luisteren naar elkaars argumenten, zonder gelijk je morele superioteit te willen bepalen. Ook dat is beschaving.

kapotte_stofzuiger | 04-08-11 | 20:16

@Bakito | 04-08-11 | 20:12
Muhaha! Ach, ik vind jou best liev. Alleen met de overgrote meerderheid van je plempsels ben ik het niet eens.
*out* No offense, maar ik ga even eten.

Lewis Lewinsky | 04-08-11 | 20:15

@Bakito | 04-08-11 | 20:10
Het was geen regenbuitje. Het was een machtig natuurverschijnsel. Een stortvloed. Een wolkbreuk. Een tsunami van regen, zeg maar.
Dat kwam giro 555 nou even niet uit.
Leugen #314: *Regen maakt ellende erger*.
www.standaard.be/artikel/detail.aspx?a...

Lewis Lewinsky | 04-08-11 | 20:13

Greetje Duisenberg | 04-08-11 | 20:11
als ze verlost worden van religies , hoeven ze zich niet meer massaal voort te planten en mogen voorbehoedsmiddelen gebruikt worden, dat zou al heel veel schelen.

Causa Sui | 04-08-11 | 20:13

Bakito | 04-08-11 | 19:58 |
Geld? Sinds het loslaten van de koppeling aan goud (1971) is geld toch sowieso overrated? "Geld" kan hedentendage onbeperkt worden bijgedrukt. Ergo: kredieten worden verstrekt etc.
In het simpelweg overmaken / storten van geld ligt de oplossing van het probleem aldaar niet.
Die moet echt ergens anders worden gezocht. Als ik zou weten hoe, wat en waar dan wel, zou ik een Nobelprijs kunnen ontvangen.
Ik zou, denk ik, toch maar eens beginnen bij het controleren/afzetten van de inmens corrupte regimes en zelfverrijkers in dien contreien. Het "overheids- en bankgespuis" in het westen is er niets bij.

Whisper | 04-08-11 | 20:12

@Lewis Lewinsky | 04-08-11 | 20:10
Nee serieus, laten we het voortouw nemen in onze verscheurde samenleving.

Bakito | 04-08-11 | 20:12

Die hongersnoden worden in stand gehouden om mensen onder de duim te houden. En ook de inzamelingsakties varen daar wel bij. Het is allemaal heel pervers. Verschrikkelijk voor de slachtoffers dat wel.
Als ze beseffen dat ze niet langer op hulp kunnen rekenen, dan pas zullen ze zelf wat ondernemen.
Daarom moet elke hulp gestopt worden, tenzij het een onvoorziene natuurramp betreft uiteraard.
Sommige mensen zijn verslaafd geraakt aan hulp, niet in de laatste plaats de hulpverleners. Dat kan en moet veranderen.

Greetje Duisenberg | 04-08-11 | 20:11

@Red Leader | 04-08-11 | 20:09
En de beste manier om een verslaafde te helpen is natuurlijk langzaam aan de dosis opvoeren zonder structurele hulp te bieden of een doel te stellen...

dlseth_ | 04-08-11 | 20:11

@jack and friends | 04-08-11 | 20:05

vraag wat toch niet wie er mocht vissen, maar waar?

jack and friends | 04-08-11 | 20:11

.. misschien moeten afrikaanse boeren maar weer andere dingen op hun akkertjes verbouwen dan qat. Dat kan je stimuleren door geen voeding meer te brengen.

Jan Passant mk2 | 04-08-11 | 20:11

@Lewis Lewinsky | 04-08-11 | 20:09
Ja, een regenbuitje tijdens een chronische droogte zet doden aan de zijk.

Bakito | 04-08-11 | 20:10

@Bakito | 04-08-11 | 20:09
Haha! Gaan we zeker doen. *nu alvast milky way aanreikt*

Lewis Lewinsky | 04-08-11 | 20:10

@vagehond | 04-08-11 | 20:04
Als we toch aan het onderhandelen zijn, geef het dan maar gewoon terug aan mij, heh.

dlseth_ | 04-08-11 | 20:10

In de afgelopen eeuwen is men begonnen Afrika afhankelijk te maken van het Westen.
Men deed dat omdat men zich superieur voelde.
Nu is iedereen in Afrika een Westerse junk.

Red Leader | 04-08-11 | 20:09

@Bakito | 04-08-11 | 20:07
Ik wees je even op een feitelijke onjuistheid in je plemp. Geen dank.

Lewis Lewinsky | 04-08-11 | 20:09

@Lewis Lewinsky | 04-08-11 | 20:08
Wanneer gaan wij twee eens lekker luxe uit eten? Ik trakteer.

Bakito | 04-08-11 | 20:09

@vagehond | 04-08-11 | 19:55
Oorzaak nr. 1 van de ellende in Afrika is de explosieve bevolkingsgroei. En daar kunnen de hongerlijders wel degelijk wat aan doen. Of dacht jij van niet?

Lewis Lewinsky | 04-08-11 | 20:08

Herinner me ooit doe mevrouw van een duur luxe hondenvoermerk, ging alleen het beste van het beste vlees in, met alle vit en mineralen toegevoegd en vocht, etc, ze at zelf een blikje op om te laten zien dat ook de mens dit heel goed kon eten en wilde haar prodcutie opkrikken eb het versturen, maar nee..... dat mocht niet, die vrouw werd verketterd met haar hondenvoer en de uitgemergelde zoogdiermensjes kregen witte rijst... als je iets zonder voedingsstoffen zoekt is dat het wel, heel humaan elitair witte rijst wat je ook nog moet koken in water wat er niet is.. als ik van de honger zou verrekken had ik t blikje wel opengetrokken, als kind veelvuldig met de hond meegegeten trouwens smaakte best ok,.. maar ok..:) geef maar geld, kunnen ze wapens van kopen.

Causa Sui | 04-08-11 | 20:08

@jack and friends | 04-08-11 | 20:05
Wie? Die miljoenen kindertjes of een handvol criminelen met VOC-mentaliteit?

Bakito | 04-08-11 | 20:08

@Lewis Lewinsky | 04-08-11 | 20:05
Ja en? Ze hebben nu water. En de vissen? Kwamen die ook uit de hemel vallen?

Bakito | 04-08-11 | 20:07

Bakito | 04-08-11 | 20:03 | + 0 -

In dat natte spul waar ze nu bootjes van anderen kapen..
(is maar een idee)

jack and friends | 04-08-11 | 20:05

@Bakito | 04-08-11 | 20:03
Het afgelopen weekend heeft het pijpenstelen geregend in Mogadishu. #feit

Lewis Lewinsky | 04-08-11 | 20:05

@kapotte_stofzuiger | 04-08-11 | 19:58 | + 0 -
Met dit kleine verschil, dat de grieken van mij hartstikke failliet mogen gaan.
@vetkleppert | 04-08-11 | 19:59 | + 0 -
Laten we er gewoon een paar containers heen sturen en kijken of het helpt.
@dlseth_ | 04-08-11 | 20:00 | + 0 -
Dan spreken we toch af dat we dat van mijn deel van het belastinggeld doen?
Gebruiken we jouw belastingafdracht om het voetbal overeind te houden of de beveiliging van Geert Wilders te betalen.

vagehond | 04-08-11 | 20:04

@Davidson | 04-08-11 | 19:56
Vissen? Waarin? Alles is daar kaal en opgedroogd.

Bakito | 04-08-11 | 20:03

@kapotte_stofzuiger | 04-08-11 | 19:59
Noem eens een voorbeeld...

Bakito | 04-08-11 | 20:00

Gezellige boel daar bij Joop....

*op dit moment wordt er een onderhoudsbeurt aan de website gegeven*

On topic: Doneren=afkoop geweten, niets mis mee maar ook niet meer dan dat.

Dhr. W. Anhoop | 04-08-11 | 20:00

@vagehond | 04-08-11 | 19:55
Het enige wat je er mee bereikt is dat je je eigen schuldgevoel afkoopt. Daarnaast geef ik al meer dan genoeg middels belastingcenten.

dlseth_ | 04-08-11 | 20:00

@Bakito | 04-08-11 | 19:55
Beschaving gaat verder dan geld storten op giro555.

kapotte_stofzuiger | 04-08-11 | 19:59

@Davidson | 04-08-11 | 19:56: Maar als ze ondertussen doodgaan, hebben ze weinig aan een cursus vissen.

Melchior C Balthasar | 04-08-11 | 19:59

@vagehond | 04-08-11 | 19:55
Dat krijg je ervan als je je godganse leven op dikbuikkindjes met vliegjes word getrakteerd op tv. Dan ben je er voor de lagere school al klaar mee en immuun voor. Vooral omdat al die "hulp" toch nooit helpt.

vetkleppert | 04-08-11 | 19:59

@vagehond | 04-08-11 | 19:55
Zo lusten we er nog wel een; het zijn de Griekse burgers die nu het slachtoffer zijn van decennia lang wanbeleid door hun regering.

kapotte_stofzuiger | 04-08-11 | 19:58

@idopane | 04-08-11 | 19:55
Onzin. Iedereen is blij met meer geld. Daar kun je dingen van kopen en investeren in de toekomst.

Als jij geld niet belangrijk vindt, waarom geef je het dan niet aan die arme mensen. Beetje rare logica hou je er op na.

Bakito | 04-08-11 | 19:58

Het zal met deze hongersnood wel gaan als met alle anderen, na een hoop geschreeuw over de aanstaande dood van alle afrikanen en het ophalen van geld hoor je er niets meer over. Bij de volgende hongersnood blijkt er niet 1 afrikaan minder rond te lopen dan de vorige keer. In tegendeel.

Jan Passant mk2 | 04-08-11 | 19:58

Van al dat honger-gezwets krijg ik zin in een

MekQroquet | 04-08-11 | 19:57

dlseth_ | 04-08-11 | 19:55
Jouw mening.

Red Leader | 04-08-11 | 19:56

Bakito | 04-08-11 | 19:53

Nee, daar word ik ook niet vrolijk van... Maar ik kan al helemaal niet slapen bij de gedachte dat een of andere volgevreten gutmensch met mijn centen een nieuwe Audi kan halen omdat ie jaarlijks een ton euro opstrijkt om honger te bestrijden. Je geeft ze geen vissen, je leert ze vissen.

Davidson | 04-08-11 | 19:56

@Red Leader | 04-08-11 | 19:53
Een vraag stellen is tegenwoordig gelijk aan je eigen waarden en principes op anderen projecteren?

dlseth_ | 04-08-11 | 19:55

Hoeveel miljard is er nou zoal in de afgelopen 40 jaar naar die bekende hoorn als noodhulp/ontwikkelingshulp/opbouwsamenwerking toegegaan? Wie is daar miljardair van geworden?

Paradijs | 04-08-11 | 19:55

Leuk, die 14 punten.
Misschien moeten ze dat even aan een moeder voorlezen, die na jaren oorlog en verkrachtingen zojuist een van haar kinderen achter heeft gelaten zodat in ieder geval 1 kind een kleine kans heeft op tijd bij een hulppost aan te komen.
Ik ben ook geen fan van ontwikkelingshulp in haar huidige vorm, maar de mensen die hier slachtoffer worden van de hongersnood zijn NIET de mensen die het veroorzaakt hebben.
Er gaan mensen dood, maar we putten ons uit in redenen waarom we niet een paar euro de man zouden lappen om een verschil te maken.
We hebben verdorie meer geld over voor een rondje bier op het terras dan slachtoffers van de grootste rotzakken die deze aarde heeft voortgebracht.
En dat maakt ons een goede tweede op die ranglijst.

vagehond | 04-08-11 | 19:55

Bakito | 04-08-11 | 19:36 |
condooms en de pil ?

Causa Sui | 04-08-11 | 19:55

@kapotte_stofzuiger | 04-08-11 | 19:52
Is daar ook hongersnood dan? Wel bij de les blijven a.u.b.

Bakito | 04-08-11 | 19:55

Bakito | 04-08-11 | 19:46
Zo te zien heb je heel veel volgers. Laat me je een goede raad geven. Die linkse historische lutser logica is net zo leeg als het bord voor je kop en die slachtoffers moesten eens weten hoe catastrofaal deze logica is voor hun eigen toekomst. Gratis geld is de pest van deze maar ook de Afrikaanse samenleving.

idopane | 04-08-11 | 19:55

de gouden gulden | 04-08-11 | 19:06
Het NRC Handelsblad is verre van een linkse kutkrant, het is hoogstens een liberale kutkrant.

mygfisbrazilian | 04-08-11 | 19:54

Dan niet. Als jullie beter slapen bij de gedachte aan die uitgemergelde kindjes, is dat verdorie nie mijn probleem!

Bakito | 04-08-11 | 19:53

dlseth_ | 04-08-11 | 19:50
En wie ben jij om dat te vragen?

Red Leader | 04-08-11 | 19:53

Darwin had vast niet de 555 rekening als voornaamste factor meegeteld toen hij over evolutie dacht; ik voorspel, geheel in de traditie van de recente evolutie, de komende 80 jaar een toename tot minimaal 13 miljard mensen, het merendeel kaal na de 40, met een hartkwaal en voorzien van XL sized voortplantingsorganen, oh ja.. last but not least; een IQ van gemiddeld 75.

Causa Sui | 04-08-11 | 19:53

@Bakito | 04-08-11 | 19:46
"We zijn onderdeel van een groter geheel en dienen ons daarnaar te gedragen als beschaafde mensen. Niet zoals een egocentrische puber"
Mooi, geeft u dat even door in Gouda en Amsterdam-West?

kapotte_stofzuiger | 04-08-11 | 19:52

@mr_w00t | 04-08-11 | 19:48

En waarom zou ik op joop.nl willen kijken? Voor wartaal lees ik jouw comments hier wel...

brutus68 | 04-08-11 | 19:51

Boula Matari | 04-08-11 | 19:46
Kijk eens linksbovenin de hoek van de site, bij het motto. En dan het tweede woordje.

harry pikkel | 04-08-11 | 19:50

Jezis... En dan verweten ze Blaster hier op dit forum "hardheid en onmenselijkheid' als hij precies dezelfde argumenten neerschrijft... Vanuit zijn ervaring van enkele decennia ter plaatse.

blaster | 04-08-11 | 19:50

@Bakito | 04-08-11 | 19:46
En wie ben jij om te bepalen wat wel en wat niet beschaafd is? Of om te bepalen of anderen wel of niet moeten geven?

dlseth_ | 04-08-11 | 19:50

Kom kom, laat de Warlords niet in hun hempie staan!

Billy Odol | 04-08-11 | 19:49

Hey stelletje luts0rs: www.m.joop.nl werkt nog altijd als 'n zonnetje.

Voor 't geval iemand een linksig hatend artikeltje mist.

mr_w00t | 04-08-11 | 19:48

Bakito | 04-08-11 | 19:36

Doe niet zo achterlijk... Die mensen worden er allesbehalve mee geholpen. Omdat we de Grieken geld hebben gegeven, wat al een grove schande is, kunnen we ook nog best wat meer in een put gooien...
Kleuterpraatjes.

Davidson | 04-08-11 | 19:47

Makkelijk Van Rossem. Wat een boutstukje. NRC sluit af met argument 15: degenen die het loodje kunnen er niets aan doen. Gelukkig is kamagurka wel geestig!
@ Pon | 04-08-11 | 19:22. +1

Boula Matari | 04-08-11 | 19:46

@idopane | 04-08-11 | 19:43
Verantwoordelijkheid heet dat. We zijn onderdeel van een groter geheel en dienen ons daarnaar te gedragen als beschaafde mensen. Niet zoals een egocentrische puber als jij. Word eens volwassen.

Bakito | 04-08-11 | 19:46

@Bakito | 04-08-11 | 19:36
Eeuwenlang plunderen is een reden om geld te eisen?

*op zoekt gaat naar een Deen om in elkaar te rossen en te beroven*

dlseth_ | 04-08-11 | 19:46

@Bakito | 04-08-11 | 19:36
Zullen wij ook nog even een paar eeuwen aankloppen bij Frankrijk en Spanje dan?

vetkleppert | 04-08-11 | 19:45

Al die redenen hadden ook door één simpele reden vervangen kunnen worden.
1. Geef geen geld aan corruptie.

Jezweetzelluf | 04-08-11 | 19:45

nieeeeeeeeeeeeeeeeet overmaken naar de graaiers.

repu077 | 04-08-11 | 19:45

Het valt mee dat dit gepubliceerd is; zullen de NGO's niet zo blij mee zijn. Wat een slappe argumentatie trouwens. Honger blijft honger en vrijwel altijd kan de gewone bevolking daar weinig aan doen.

Het NRC is de spreekbuis van weldenkende D'66 goedzakken... Dat Pro-Europa, Pro-Palestina en anti-Wilders geouwehoer was voor mij een jaar geleden de reden om mijn abonnement op te zeggen. Het is niet voor niets dat Pechthold zo weg loopt met Bas Heijne en zijn nieuwe boek.

Davidson | 04-08-11 | 19:44

@Bakito | 04-08-11 | 19:36

Krijgen we dat geouwehoer weer, daar deden ze zelf van harte aan mee....

brutus68 | 04-08-11 | 19:44

Bakito | 04-08-11 | 19:36
Dag Bakito slaap lekker verder lutser. Leg de schuld maar lekker bij jezelf en doneer. Al Shabab dankt u hartelijk en als ze in de buurt zijn zullen ze je wel verlossen van je valse schuld besef.

idopane | 04-08-11 | 19:43

Ik meen me te herinneren dat kannibalisme al lang geen taboe meer is in Afrika.

La Jolie Blonde | 04-08-11 | 19:42

Mensen zouden zich gewoon niet meer moeten willen voortplanten, Hoorn van Afrika of niet...

plastic zakje | 04-08-11 | 19:40

"Maar het gaat om onschuldige KINDEREN!" Geef, geef, geef!

kapotte_stofzuiger | 04-08-11 | 19:30

Ja.

En schuldige kinderen gaan op werkbezoek de alpen van Ibiza bekijken.

Centauri | 04-08-11 | 19:40

Het is (bijna) 14 keer hetzelfde argument.

WoudAap | 04-08-11 | 19:40

De Hoorn van Afrika. "Een setje wapens, incl. munitie heb je hier in een handomdraai. Een fatsoenlijke maaltijd daarentegen..."

Whisper | 04-08-11 | 19:40

Daarnaast: als je het overlijden van mensen geen probleem vindt, zijn de (andere) veertien tegenargumenten ook niet echt van belang.
Pon | 04-08-11 | 19:22
wie zegt dat mensen die niet aan giro 555 geven het overlijden van mensen geen probleem vinden?

La Bailaora | 04-08-11 | 19:39

blikjegrolsch | 04-08-11 | 19:28

Oemphfffff ...

Mooie tegel man. Mooie tegel.

*smegma van het scherm vegendT doet*

Centauri | 04-08-11 | 19:39

@doskabouter | 04-08-11 | 19:35

Zwart van de mensen. Duh.

ZKH EénOog | 04-08-11 | 19:38

Voor anticonceptie wil ik doneren. Niets anders.

vetkleppert | 04-08-11 | 19:37

Daar waar mensen honger hebben, worden ze onvruchtbaar. Vrouwen ovuleren niet, mannen krijgen hem niet omhoog, en als dat toch lukt, is de zaadproductie te laag.

www.targetmap.com/viewer.aspx?reportId...

Kijk naar die geboortecijfers, hoe hongerig ze zijn.

ZKH EénOog | 04-08-11 | 19:37

Onzin. Het westen heeft Afrika eeuwenlang leeggeplunderd. Het wordt tijd dat we eens iets terugdoen. Als we miljarden in de bodemloze put van de Grieken storten, waarom dan niet die arme drommels helpen?

Bakito | 04-08-11 | 19:36

Geile Markeerstift | 04-08-11 | 19:12 |

Ik weet niet, ik zie die mensen altijd alleen maar zitten. Wachten op "iets". Ondertussen de handen vol aan tig kinderen met elk 1 jaar ertussen. Hoe zou het eruit zien in Afrika als er 10 jaar geen hongersnood zou zijn.

doskabouter | 04-08-11 | 19:35

Wat een flutstukje van het NRC,zelfs de gemiddelde schoolkrant onwaardig. Alsof een hongerende kleuter het beleid van zijn regering te verwijten valt.

Melchior C Balthasar | 04-08-11 | 19:34

Veel geven,ja. Zoveel als je kan.
Kompt het allemaal goed.

Red Leader | 04-08-11 | 19:34

'Als ik later groot ben, wil ik ook veel kinderen, dan krijg ik heel veel centjes.'

kapotte_stofzuiger | 04-08-11 | 19:33

@cultheld | 04-08-11 | 19:28

Daarbij komt ook nog eens, dat die blanke boeren niet door zwarte vervangen worden, iets dat de oorspronkelijke intentie zou zijn geweest. En ja, als je je agrarische sector (plus bijkomstige werkgelegenheid) uitroeit, moet je ook niet huilen als je honger hebt.

ZKH EénOog | 04-08-11 | 19:33

@kapotte_stofzuiger | 04-08-11 | 19:30
Héél veel kinderen, dus geef!

plastic zakje | 04-08-11 | 19:32

Gelukkig zijn er nog reaguurders zoals @Pon. Anders zouden we zomaar alles wat GS zegt voor zoete koek slikken.

harry pikkel | 04-08-11 | 19:32

Joop.nl down +1

Ronman2k | 04-08-11 | 19:31

Het is godgeklaagd dat dit in 2011 nog mogelijk is. Dat gesteggel over miljoenensubsidies voor schurkenstaten als Griekenland, maar die kinderen daar laten we gewoon creperen en sterven. Deze wereld is volkomen verrot. Dat is duidelijk. Stekker mag uit het experiment wat mij betreft.

Miss Diction | 04-08-11 | 19:31

"Maar het gaat om onschuldige KINDEREN!" Geef, geef, geef!

kapotte_stofzuiger | 04-08-11 | 19:30

"Daarnaast: als je het overlijden van mensen geen probleem vindt, zijn de (andere) veertien tegenargumenten ook niet echt van belang."
Ah, gelukkig, Pon heeft de moral highground al gevonden. Ik was al bang geworden.
Ja hoor mensen, als u niets geeft aan 555 vindt u het overlijden van mensen geen probleem wat u tot redeloze monsters maakt waardoor alle tegenargumenten er ook niet meer toe doen.
Een discussie gelukkig ook niet, dus die is hiermee klaar.
Dag Pon, gefeliciteerd met je morele overwinning. Succes met voor de spiegel klaarkomen.

blikjegrolsch | 04-08-11 | 19:28

Van mij geen cent. Ik geef nog liever duizend euro aan het brandwondencentrum, dan één euro aan dat geboefte van 555. Terwijl in Zimbabwe en delen van Zuid-Afrika blanke boeren in stilte, maar gestaag het leven laten (op 'volstrekt toevallige wijze'), zou ik me druk moeten maken om hongerbuiken in zones die door allerlei foute clubs worden gerund? Never!

cultheld | 04-08-11 | 19:28

Natuurlijk proces mag niet een schuldgevoel oproepen ter verreiking van bepaalde individueen.

Red Leader | 04-08-11 | 19:27

@Pon | 04-08-11 | 19:22
Zie 1e paragraaf ZKH EénOog | 04-08-11 | 19:24

kapotte_stofzuiger | 04-08-11 | 19:26

@pon: dat jij er in leest dat het wél een reden is om te geven is vooral jouw probleem. Wat de NRC-redacteur vergeet is namelijk te expliciteren hoe het geld dan bij die hongerlijdende kindertjes komt. Zijn hele goedbedoelde idee om alle redenen tegen weg te vagen met één voor ondergraaft hij namelijk volledig door zijn 14 redenen tegen. Daaruit wordt namelijk duidelijk dat geld zinloos is, dat het niet op de juiste plek komt en dat het onmogelijk is de hongerlijdenden aldaar te helpen. Om dat af te willen doen met: "de hongerlijdenden hebben niks te maken met de redenen tegen" is nogal stompzinnig als je net hebt verteld waarom die mensen daar alles mee te maken hebben.

blikjegrolsch | 04-08-11 | 19:26

Leesvoer: www.tno.nl/downloads/PZSCHongerwinterb...
Gewoon voort blijven planten deze 'hongerzomer', zij die het overleven hebben alleen later last van een wat hogere bloeddruk.

kapotte_stofzuiger | 04-08-11 | 19:25

@Pon | 04-08-11 | 19:11

14 tegen 1. Waarbij die ene simpelweg een door emotie gevoede reden is. En wordt er hier in Nederland niet altijd geroepen je niet door je emoties ('onderbuikgevoel') te laten leiden? Of moeten we nu ineens hypocriet doen, en wel op ons onderbuikgevoel afgaan?

14 tegen 1. Als dat nog geen duidelijke overwinning is voor de beslissing om niet te geven, weet ik het ook niet meer.

ZKH EénOog | 04-08-11 | 19:24

Giro 555 is zooo jaren '80.

plastic zakje | 04-08-11 | 19:22

kapotte_stofzuiger | 04-08-11 | 19:17 | + 0 -
Het voornaamste waar het mij om gaat, is dat Van Rossem zonder vermelding een deel van het artikel weglaat, sterker nog: de kern van het artikel. Daarnaast: als je het overlijden van mensen geen probleem vindt, zijn de (andere) veertien tegenargumenten ook niet echt van belang.

Pon | 04-08-11 | 19:22

LOL @ haatcartoon!

Treurig varken | 04-08-11 | 19:22

Voedselhulp is een pleister op een gebroken been.

Predateur | 04-08-11 | 19:21

een strijd tussen de rekkelijken en de preciezen

ad melkert | 04-08-11 | 19:20

Kunnen we even ophouden massaal de joopstatus door te geven? Het interesseert me namelijk geen ene hol. Fijn. Dank u.
Biff Eagleburger | 04-08-11 | 17:26 |
Nou Biff, zelfs Van Rossem doet er aan mee.

Whisper | 04-08-11 | 19:20

Ze hadden ook kunnen volstaan met die cartoon van Kamagurka. Alleen had ie er dan ook nog een witmans van een hulporganisaties bij moeten tekenen.

harry pikkel | 04-08-11 | 19:19

Ik denk dat (wederom) een ideologische strijd op de burelen van Joop is uitgebroken.

ad melkert | 04-08-11 | 19:19

Ik gooi niet graag geld in bodemloze corrupte putten, hoe tragisch het ook is.

brutus68 | 04-08-11 | 19:18

@Pon | 04-08-11 | 19:11
Er sterven dagelijks duizenden mensen, waarom geen giro555 actie alle ziektes, waaronder veroudering, uit te bannen?

kapotte_stofzuiger | 04-08-11 | 19:17

Ghe, begint het hier toch nèt te regenen.
Een stukje waterleiding van een kilometer of 10.000 vanuit de waterrijke gebieden zou toch moeten kunnen, of is zo'n stukje pijp alleen rendabel als er gas of olie doorheen stroomt?

Jackanders | 04-08-11 | 19:17

@Linkse Zakkenvuller | 04-08-11 | 19:08
Volgens mij zijn wij familie.

kapotte_stofzuiger | 04-08-11 | 19:16

Verhelderend. Iedereen mag geven of niet geven, maar zodra je wordt gedwongen te storten op dat rekeningnummer (zonder geldige IBAN en BIC), is dit een mooi argumentenlijstje. En ja, ik ben een egocentrische hufter en slaap geen seconde minder van een dode Afrikaan meer.

kapotte_stofzuiger | 04-08-11 | 19:14

Darwin

Red Leader | 04-08-11 | 19:13

Kort gezegd: van honger leert men. Tuurlijk, nu lijden mensen honger en gaan er mensen dood, maar op de lange termijn is dit een zichzelf regulerend iets.

Geile Markeerstift | 04-08-11 | 19:12

Dit ga je niet menen. Jullie gaan dit zo houden, gaan er vanuit dat de reaguurders de NRC wel lezen en dus wat die ene -door jullie weggelaten- reden om wel te geven gelezen hebben? Of willen jullie niet dat de reaguurders, door het niet laten lezen van ook de laatste alinea, begrijpen dat in het stuk van NRC juist wordt opgeroepen om wel te storten? twitpic.com/60u4ok/full

Pon | 04-08-11 | 19:11

Je moet ook geen geld geven, dat is toch wel duidelijk?

Red Leader | 04-08-11 | 19:11

ZDEV | 04-08-11 | 19:01 |
Held.

La Jolie Blonde | 04-08-11 | 19:11

Als ik ook maar een seconde het idee had dat het geld bij de mensen komt die het nodig hebben, dan wil ik er nog wel over denken. Helaas.....

mujer | 04-08-11 | 19:10

Beetje off topic, maar is die haatsite definitief uit de lucht?
Eigenlijk jammer, er is geen groter vermaak dan leedvermaak.

Rico Tampeloerus | 04-08-11 | 19:09

Vooral argument 13 is ook heerlijk tendentieus. Lekker stout doen NRC! Voelt als mijn gekke Christelijke tante die ooit in haar leven na 3 Canei op de tafel ging dansen.

Linkse Zakkenvuller | 04-08-11 | 19:08

Geen geld overmaken is inderdaad het beste op de lange termijn.

Verder is NRC een verschrikkenlijke kudtkrant geworden.
Zolangzamer hand een linksch bolwerk te noemen.

Als je niet geleerd was dat NRC rechts was, en je kijkt er eens met een frisse blik tegenaan, kan je gerust concluderen dat het NRC links is.

Altijd maar dat pro-europa en anti-wilders gezeik.

de gouden gulden | 04-08-11 | 19:06

Hongersnoden ontstaan nooit door voedseltekorten. Hongersnoden ontstaan door de politiek. Als Somalië een stabiele rechtstaat was geweest hadden we giro 555 nooit nodig gehad.

Rene2619 | 04-08-11 | 19:05

Waarom doet die VLC-player van Jolo het niet.
Ben wel nieuwsgierig wat hij te melden heeft.

irriducibili79 | 04-08-11 | 19:04

Die Marokkaanse die in Metro kolumpjes schrijft fileerde de hele 555 actie vorige weer ook heel doeltreffend. Iets met Afrika, U bent de zwakste schakel.

JoranVanderdood | 04-08-11 | 19:04

Ik zou als betrokken wereldburger graag even willen reageren.
Maar ik moet nu eten.

ZDEV | 04-08-11 | 19:01

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl