achtergrond

Geenstijl

Zeg maar dag tegen je belastinggeld

Tot aan het gaatje...Het is tweede paasdag, hoogste tijd voor SlamDunk! Onze sportcolumnist is boos, of beter gezegd verontwaardigd. Wat wil het geval? Welnu NOC*NSF, u weet wel die organisatie die over de limieten gaat voor de Olympische Spelen, heeft namelijk een totaal onzinnig plan opgevat. Ofwel, hoe spoel je in korte tijd 130.000 euri subsidie weg. Gelukkig heeft SlamDunk! een betere oplossing...



I'm loving it!

Zou Shell ooit initiator worden van een autoloze zondag? Is Greenpeace een potentiële geldschieter van de walvisjacht? Nee natuurlijk. Maar in Nederland kan alles en dus sponsort McDonalds doodleuk de Nationale Sportweek! De vele hamburgers en bReEzAhS maken de jeugd steeds dikker en ongezonder, vooral ook omdat ze niet sporten. Daarom heeft subsidiespons NOC*NSF bedacht dat er jaarlijks een nationale sportweek moet komen om de luie kids achter de Playstation vandaan te halen!

Op zich niets mis mee natuurlijk, maar de uitvoering van dit plan is werkelijk schrijnend slecht. De kosten: ruim 130 duizend euri gaan weer zo het riool in. De Sportweek bestaat vooral uit lokale initiatieven, waar je als deelnemende club een heuse poster voor kunt bestellen. Afgezien van het feit dat er een dodelijk saaie website is opgezet is er geen moment gedacht aan wat en wie de jeugd echt aanspreekt. Erica Terpstra is een schat van een vrouw maar is niet het goede uithangbord natuurlijk. Erica is de hartelijke tante die kleffe zoenen uitdeelt op een verjaardag. Bovendien is het ronduit lachwekkend en ongeloofwaardig dat de toch niet volslanke Tante Erica voor de camera roept dat: "ruim 800.000 kinderen te dik zijn en dat dit ongezond is".

Maar het wordt nog erger. De aftrap van de Sportweek werd deze week gedaan door niemand minder dan Silvio Diliberto. Wie? Deze anonieme veertiger is kicker in het American Football, zo ongeveer de meest mislukte en onzinnige sport die Nederland rijk is. Toen Diliberto nog gewone mensen voetbal speelde (in de marge) waren de kids uit de doelgroep nog niet eens geboren. Diliberto is werkelijk niémand voor de kids. Maar alles gaat uit de kast bij NOC want er staat ook een leger klaar van acht 'officiële ambassadeurs van de Nationale Sportweek'.

Welgeteld één naam is aansprekend: die van Olympisch zwemkampioene Inge de Bruijn. Wie heeft het in hemelsnaam verzonnen om Yvonne van Gennip te vragen? Dat CDA-hoofd deed haar kunstje way back in 1988! Beste kids, dat was toen het Nederlands Elftal nog wat voorstelde en toen internet en mobieltjes nog niet bestonden. Als je dertien was dronk je nog cola in plaats van bREeZaHs. Van Tom van ’t Hek, Carole Thate, Marrit Leenstra, Rebekka Kadijk en Esther Vergeer heeft niemand onder de twintig ooit gehoord. Wat dat betreft voldoet alleen journaliste Barbara Barend. Want Barend presenteert het jeugdsportprogramma Z@ppsport. Dat Barend met heel wat Ajaxvoetballers bij voorkeur tussen de lakens 'de tactiek nog even doornam' dat weten de kids gelukkig niet.

Een blinde ziet natuurlijk dat genoemde namen geen kind extra aan het sporten krijgen. Beste subsidiespons NOC*NSF, wat doen jullie daar in Papendal eigenlijk? Wel eens Idols gezien? Kids willen idolen en helden! Dat is van alle tijden. Michael Boogerd ging fietsen, omdat hij genoot van Joop Zoetemelk. Dennis van der Geest wilde judokampioen worden, omdat de beelden van Wim Ruska zag. Rafael van der Vaart had posters van Marco van Basten op zijn kamer.

Lieve Erica, als je de jeugd aan het sporten wilt krijgen moet je de volgende sporters eens bellen: Mark Tuitert, Renate Groenewold, Michael Boogerd, Mark Huizinga, Rafael van der Vaart, Arjan Robben, Dirk Kuyt, Leontien van Moorsel, Pieter van den Hoogenband, Bas van de Goor en Teun de Nooijer. Bel je met oog op de Marokaanse en Turkse jongeren ook even met Nordin Boukhari en bokser Husnu Kocabas? Want van al dat lekkers in het allochtonenbos wordt je ook moddervet. Toppers moet je hebben! Die 130 duizend euri hadden ze beter kunnen gebruiken voor de atleten die naar Athene moeten. Want daar worden kampioenen gemaakt. Zo, en nu heb ik trek in een cheeseburger!

SlamDunk!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.