achtergrond

Geenstijl

Rafael is een mietje!

slamdunk.jpgMaandagmiddag hoogste tijd voor onze nieuwbakken columnist SlamDunk! om terug te blikken op de afgelopen sportweek. In zijn tweede column voor GeenStijl is Neerlands hoop in bange dagen Rafael van der Vaart aan de beurt. De aanvoerder van Ajax is boos op trainer Ronald Koeman en Koeman boos op hem. En dus is het volgens SlamDunk! de hoogste tijd de lieveling uit de hoofdstad eens even op z'n nummer te zetten. "Hou op met zeiken! Je bent een mietje! Gaat Sylvie binnenkort ook op TV melden dat jij haar slipjes graag draagt?"



Rafel van der Vaart is een mietje

Zo goed als Rafael met zijn sterrenstatus en fysieke ongemak (twee serieuze knieblessures) kon omgaan, zo moeilijk heeft hij het nu met zijn eerste echte vormcrisis. Rafael is nu 21 en talent af. Tegen de Verenigde Staten liep hij een kleine liesblessure op, maar verder is hij fit. Toch mist zijn spel de enorme glans en allure die we gewend zijn. Maar vooral die hij zelf gewend is. En dat heeft Rafael veranderd. Weg is de zelfverzekerde topper! Weg is de speelse brutaliteit! Rafael zoekt zeikerig naar excuses.

Sinds de winterstop speelt Van der Vaart ver onder de maat en is hij als een klein kind begonnen met morren. Rafael krijgt namelijk nooit eens een complimentje van Ronald Koeman. Koeman zegt op de training nooit eens dat hij een mooie pass heeft gegeven. Tegen ADO moest Rafael op de bank blijven zitten en tegen PSV was hij invaller. Dat deed hij verdienstelijk, maar toch ging hij ook na de wedstrijd door met mekkeren. Meneer kreeg te weinig vertrouwen en te veel kritiek van Koeman. Een bewuste opmerking tegen een aanwezige journalist.

Ook klopte de opstelling van Ajax volgens hem niet. Tijdens een trainingskamp was afgesproken dat hij en hij alleen het shirt met het nummer 10 zou dragen. Dat was zijn positie. Maar Koeman besliste mede gedwongen door blessures anders. Als vanzelfsprekend werd Rafael wel geselecteerd voor Oranje. Hij speelde matig, was te onzichtbaar. Wat nog het meeste opviel was dat hij zich door nota bene invaller Clarence Seedorf als een mak D-juniortje op een andere positie liet zetten. Op de persconferentie na afloop meldde Advocaat dat hij hiervoor geen opdracht had gegeven. Na het armetierige duel had Rafael toch weer het hoogste woord. In alle eerlijkheid bevestigde hij voor de camera dat het "niet goed zit" tussen hem en Koeman. Het was echter geen onoverkomelijk probleem, dacht hij.

Rafael, hou nou toch eens gewoon je smoel! Natuurlijk ben jij de beste speler van Ajax, maar hoge bergen betekent diepe dalen! Als het even wat minder gaat laat dan je voeten spreken! Koeman heeft gelijk dat hij nu kiest voor Sneijder. Besef nou eens dat jij - ja zelfs jij, daarboven op het door je fans gemetselde meterhoge voetstuk - wel eens een mindere periode kan hebben. Hou op met zeiken! Je bent een mietje! Gaat Sylvie binnenkort ook op TV melden dat jij haar slipjes graag draagt?

Of onderschat ik je Rafael? Je bent wel slimmer dan alle trainers, fans, journalisten en columnisten bij elkaar. De verstoorde relatie met Koeman komt jou namelijk heel goed uit. Een prima argument om toch eens met Barcelona te gaan praten. Een geforceerde breuk komt beter over bij de fans dan een onverwacht vertrek van hun idool. Het scenario is je ingefluisterd door jouw gretige zaakwaarnemers Lerby en Swart, die al eerder moeizame contractbesprekingen voerden omdat AC Milan interesse zou hebben. De heren kennen de klappen van de zweep en ruiken de Spaanse eurootjes al. Je contract loopt nog tot 2006 door, maar dat zegt volgens jou helemaal niets. Net zo nietszeggend als de bewering van Koeman afgelopen vrijdag als zou de kou tussen jullie uit de lucht zijn. Het kwaad is geschied.

Ben benieuwd of je in Barcelona ook openlijk gaat mekkeren als je onverhoopt slecht speelt en tussen de andere dure jongens op de bank belandt. Vergeleken met de Spaanse sportpers zijn de Nederlandse journalisten makke lammetjes. Als de Spaanse veelschrijvers lucht krijgt van zo'n conflict tussen topspeler en trainer is het wekenlang oorlog. Of Rafael, denk je dat je dan nog gezellig met Sylvie op de Ramblas kunt winkelen?

SlamDunk!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.