achtergrond

Geenstijl

Live zwaaien naar Donner en Dekker

Het Burning Man FestivalDag des Oordeels vandaag in de Affaire Schiphol-brand. Het akkefietje, dat waarschijnlijk twee bewindslieden de kop gaat kosten omdat er op Schiphol-Oost ergens een pictogrammetje "UIT" en een emmer zand ontbraken. Tenminste, als het aan de advocaatjes van de 26.000 Gezichten-mafia ligt. Over die pyrofiele Syriër, die 11 doden op z'n geweten heeft, hebben we het natuurlijk niet. Die gast kon er immers niets aan doen dat de berg toiletpapier in de fik vloog toen hij z'n peuk er in uitdrukte. Een "rotstreek" noemde De Geus dat gisteren, en toen weer niet trouwens. Dan schakelen we nu over naar RTL7 voor de live persconferentie van het grote onderzoeksrapport. Of luistert Radio 1 online. Gentlemen, place your bets. De zwakste schakel is...
De belangrijkste conclusies:
  • De locatiedirecteur van het cellencomplex op Schiphol-Oost en de hoofddirectie van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) lieten hier de steken vallen.
  • Al tijdens de brand liep het niet goed. Mensen uit de vleugel K, waar de brand woedde, werden na hun redding bij de celbewoners in vleugel J opgesloten. Zij zaten gezamenlijk in een luchtkooi, die echter dichtbij de plek lag waar de brand hevig woedde.
  • De directeur van het complex was niet voorbereid op een massale evacuatie van bewoners. De centra wisten de eerste dagen soms niet wie ze opvingen, ook omdat de betrokkenen soms valse namen opgaven of niet meewerkten.
  • Tijdens de brand was er acute zorg maar al in de eerste uren na de brand was er niet veel aandacht meer voor medische klachten zoals ademhalingsproblemen door de rook.
  • De dagen en weken erna werd voor de vroegere bewoners van de vleugels J en K het detentieregime nauwelijks aangepast, terwijl hulpverleners dat wel adviseerden. Er was geen extra aandacht, geen extra activiteiten en geen ruimere bezoekregeling.
enzovoort...

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.