achtergrond

Geenstijl

Dikke vinger voor Donner

Waar StarF*cker ook zit, overal volgt hij het nieuws op de voet. Zo ook gisteravond toen vanuit een guur Hamar plotseling een extra column in de mailbox plofte. Woest is ie, op Piet Hein Donner, die zich net als premier Balkenende volslagen belachelijk heeft gemaakt in hun kruistocht de satire in ons land te verbieden. Alsof dit land geen grotere problemen kent om je als justitie-minister druk over te maken?



Het moet niet gekker worden

Zijn ze nou helemaal gek geworden! Terugkijkend hier in mijn tijdelijk optrekje in Noorwegen naar Buitenhof maakt zich een razende woede van mij meester. De opperadvocaat van het Koninklijk Huis, minister Donner van justitie, vindt dat door diverse persiflages van de entourage van de Majesteit ?de waardigheid van de kroon? in het geding is. Deze koninklijke ja-knikker doelt dan vooral op Kopspijkers, waar Sanne Wallis de Vries meesterlijk het koninklijke ijskonijn neerzet. Hij zal ook contact zoeken met de hoofdredacteuren van de diverse media om te spreken over de groeiende respectloze verslaggeving over het koninklijke huis.

Het is de wereld op zijn kop! De Majesteit moet maar eens leren dat zij het vrije woord dient te respecteren en blij mag zijn met een zeer slaafse Nederlandse pers. Zo hielp De Telegraaf dapper mee aan het ontmaskeren van Edwin de Roy van Zuidewijn en geloven ze bij de Volkskrant nog steeds dat Mabel Wisse Smit maagd is. Donner en Balkenende zijn steeds meer de lakeien van de woedende Majesteit geworden. Zij en haar familie hebben jarenlang de Nederlandse media onder volledige controle gehad. De schandalen rond Prins Hendrik werden in de jaren ?30 nauwelijks opgetekend. Wat vrat Prins Bernhard in de Tweede Wereldoorlog uit? Was de toenmalige Koningin Juliana in de ban van een gebedsgenezeres? In de Nederlandse kranten was er sprake van een zelf opgelegde censuur.

Nog in de jaren ?70 werd de Lockheed ? Zaak, waarbij Prins Bernhard in ieder geval de schijn van corruptie tegen had, zeer krampachtig in de media gevolgd. Nu, in 2003, lijkt het erop dat de Majesteit stampvoetend van woede merkt dat de Rijks Voorlichtings Dienst alle grip kwijt is op de berichtgeving over het Koninklijk Huis. Kopspijkers is een fantastisch programma en de Beatrix ? persiflage was perfect. Het was verder toch niet Jack Spijkerman die verstrikt raakte in de fuiken van het maffialiefje Mabel Wisse Smit? Beatrix wenst geen vrije pers. Slechts ja ?knikkers en lieden als Donner en Balkenende, terwijl de democratie toch juist gebaat is bij een transparant Koninklijk Huis.

Ik hoop van harte dat er in Nederland eens een aardige Spitting Images komt. Het poppenspel waarmee in de jaren ?80 van de vorige eeuw in Engeland het koninklijke huis en de politieke entourage rond de toenmalige premier Margareth Thatcher op satirische wijze werd neergezet. Dan kunnen we eindelijk zien hoe de Majesteit tegen de wereld aankijkt en hoe bevroren die eeuwige glimlach op haar gezicht is.

Verder roep ik de Nederlandse hoofdredacties en Jack Spijkerman op om het Koninklijke Sprookje nog kritischer te gaan volgen. En richting Donner en Balkenende gewoon de middelvinger op te steken...

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.