achtergrond

Geenstijl

StarF*cker beschouwt na

Bukt u even?Mail van StarF*cker, of het erg was als zijn weekend-column pas na de wedstrijd tegen Schotland in onze mailbox zou ploffen. Wetende dat hij hiermee de kans zou krijgen tweemaal drie kwartier de messen te slijpen en zijn pennetje nog eens extra in het vitriool te dopen, gingen we onmiddellijk akkoord. En het resultaat mag er zijn: bukt u even heer Advocaat? En vraag ook even of dat stelletje luie lamzakken de broekjes alvast laat zakken. "De kans dat de volgevreten heertjes volgend jaar in Portugal op het EK hun marktwaarde mogen opvijzelen is uitermate gering. Weer was er dat trage inspiratieloze voetbal dat voor striemende fluitconcerten zorgde in Glasgow. De heertjes liepen weer als salonjonkers over het groene gras en maakten het de Schotten geen moment echt moeilijk."




Het Oranje-drama

Dickie Advocaat had de dagen voor de grote strijd zowaar weer praatjes gekregen. Oranje zou getergd zijn. Hij selecteerde op de vorm van de dag. Enfin, de Napoleon-look-alike vond in het kolkende Hampden Park zijn voorlopige Waterloo.

De enige Nederlander die vanmiddag in Glasgow positief opviel was commentator Leo Driessen, ooit bijzonder succesvol bij Langs de Lijn met Jack van Gelder en daarna opvallend terug bij RTL Sport. Leo noemde zijn collega's bij SBS6 ooit NSB'ers en mocht vertrekken. Bij de NOS-radio mocht hij na tal van problemen ook weg, maar de Paul Gascoigne van de sportjournalistiek beleeft bij RTL weer prima tijden. Overigens is Leo ook de stem achter Ab Kaashoek uit Radio Tour de France en de schrijver van 'Dromen zijn bedrog' van Marco Borsato.

Maar nu Oranje. De kans dat de volgevreten heertjes volgend jaar in Portugal op het EK hun marktwaarde mogen opvijzelen is uitermate gering. Weer was er dat trage inspiratieloze voetbal dat voor striemende fluitconcerten zorgde in Glasgow. De heertjes liepen weer als salonjonkers over het groene gras en maakten het de Schotten geen moment echt moeilijk. Het moet toch mogelijk zijn om een elftal spelers te selecteren dat wel bereid is om voor God en Vaderland te strijden.

Inmiddels is de situatie in Oranje zo verziekt dat zelfs Ruud van Nistelrooy, wekelijks topacteur bij Manchester United, in dienst van Oranje al net zo slap en futloos speelt als de rest van het elftal. De Schotse vechtmachines wreven zich in de handen dat er zo makkelijk gestreden kon worden. Ik moest denken aan de woorden van Johan Derksen afgelopen vrijdag op de radio. Het Orakel sprak: "Nederland kan niet verliezen van Schotland. Dat zijn tweederangs spelers. In eigen land niet goed genoeg en op de bank in Engeland."

Het liep even anders dus. Mag ik de KNVB ernstig in overweging geven om nu al Dick Advocaat te vervangen door een coach, desnoods voor een wedstrijd, die het zooitje wél weet te inspireren. Johan Cruyff zou het kunnen. Huub Stevens mogelijk, maar niet die kleine zwetser die door niemand, ik herhaal niemand, meer serieus genomen wordt. Mijn vrees is dat ook de return in Amsterdam op een drama zal uitlopen. Het lijkt verdomme wel sabotage als je ziet hoe bijvoorbeeld Edwin van der Sar steeds tergend langzaam de bal weer in het spel brengt, Kluivert zich bekwaam verstopt en ga zo maar door. In HP/De Tijd van deze week staat een prima verhaal over hoe verrot de sfeer op dit moment is in Oranje. Het gebrek aan bezieling. Weg met al die zakkenvullers.

Natuurlijk. Andy van der Meyde schoot op de lat. Jammer. Maar dat was ver in de tweede helft toen de vermoeidheid een grote rol begon te spelen bij de povere Schotten. Wedden dat Oranje niet naar Portugal gaat?

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.