Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Ella Vogelaar speelt Hendrik Verwoerd

verwoerd.jpg Wie zegt u? Hendrik Frensch Verwoerd (1901-1966) De in Amsterdam geboren gristenfundamentalistische ex-dictator van Zuid-Afrika en de polijster van het apartheidssysteem. De met de nazi's heulende Bantoe-hater die op een mooie septemberdag stierf met een mes tussen zijn ribben. Jawel, die Hendrik Verwoerd zal in een toneelvoorstelling over de geschiedenis van Zuid-Afrika gespeeld worden door Ella Vogelaar. De voormalige Minister van Spek & Bonen zal in december van dit jaar vergezeld door een keur aan bekende politici schitteren in het toneelstuk AMANDLA! Overige castleden? Khadija Arib (PvdA), Roger van Boxtel (D66), Sharon Dijksma - speelt in haar eentje de complete township Soweto - Laetitia Griffith (VVD) Femke Halsema (GroenLinks) en Elvira Sweet (speelt eigenaresse shebeen). Overige swartmense worden o.a. vertolkt door Gerda Havertong, Kenneth Herdigein en Jörgen Raymann. Een bijzondere rol is weggelegd voor oud-burgemeester Ed van Thijn, die zichzelf speelt ten tijde van de ontvangst van Nelson Mandela in de hoofdstad. Nog niet bekend is wie W.F. Hermans zal spelen en dus hoogstpersoonlijk door Van Thijn tot persona non grata zal worden verklaard. Grote afwezige is Prem Radhakishun. Om ons onbekende redenen zal hij worden vervangen door Krishna Salikram. Raar. Het zal toch niet iets met zijn kafferskietpiekniek van vorige week te maken hebben? Update: Prem op de voicemail. De reden voor zijn afwezigheid is dat meneer, in tegenstelling tot velen van u, wel gewoon moet werken...

Reaguursels

Inloggen

Laetitia Griffith (VVD)???. Had de hoofdrol in: "Nummertje op de motorkap"- Nickerie versie (Suriname). Tis ook al ruim 30 jaar geleden. :-)

gadogado | 26-11-08 | 13:21

Gadverjakkes. Die 280.000 euri die zijn vriendin Euroliene Herfkens heeft gejat zijn kennelijk gebruikt om fossiel Ed Van Thast voldoende te revitaliseren zodat hij ook een beetje mee kan rochelen.

stil(l)even | 25-11-08 | 16:42

@grapjasz | 25-11-08 | 08:46
Het klopt dat een grote groep zogenaamde healthcare professionals ZA hebben verlaten en dat is vanaf de medical reps tot en met specialisten en alles wat er maar bijbehoort. De helft van wat er in de gezondheidszorg werkt in Australie en Nieuw Zeeland komt uit ZA. Het mooiste was dat de groep die het eerst vertrokken zijn de grootste muil hadden over de buitenlanders dat die het eerste pleite zouden gaan bij een zwarte regering. Toen eenmaal puntje bij paaltje kwam zat dat zooitje als eerste op het vliegtuig terwijl de meeste buitenlanders gewoon bleven. Binnen een jaar waren wij ongeveer een derde van de werknemers met een ZA paspoort kwijt aan die 2 landen, terwijl er geen een met een buitenlands paspoort vertrok.
Blijft wel een feit dat ZA de afgelopen 10 jaar in zijn geheel er flink op achteruit is gegaan.

cousin | 25-11-08 | 13:43

Toevallig heb ik gedurende de periode 1992 tot 2000 veel contact gehad (niet in Nederland)met blanke ZA.
In werk en ook prive sfeer.
Deze groep behoorde tot "healthcare professsionals"die in ZA wel wat te verliezen hadden.. en dus hun heil elders zochten.
Als je echt een hekel aan blanke mensen wil krijgen moet je maar eens proberen met dit schorem samen te werken............

Stelletje arrogante irritante racisten.
Als rasechte kaaskop die soms ook een kudt hekel heeft aan bontkraagjes etc.
kan ik dit oprecht effe mededelen.

grapjasz | 25-11-08 | 08:46

@artegui | 24-11-08 | 19:47
Dit is een juist beeld en niks overtrokken aan.
Voordat Mandela de eerste zwarte president werd was ZA een betrekkelijk veilig land.
In 1982 kon ik om 11 uur 's avonds gewoon met de hond op straat lopen en gingen we vaak ''s avonds naar Hillbrow om in een kroeg wat te drinken.
Hillbrow is nu overdag een no-go gebied waar alleen de ergste crimineel overleeft.
Toen Mandela aan de macht kwam benoemde hij o.a. Joe Slovo, een blanke communist geboren in Litouwen, als minister van Volkshuisvesting die gelijk de beroemde kreet slaakte: We bouwen vijf miljoen huizen in vijf jaar en die kreet werd gelijk door de blanke bevolking overgenomen als vijf huizen in vijf miljoen jaar.
Nu ruim 10 jaar na Mandela klopt die laatste aanname ook wel.

De criminaliteit is enorm want behalve het aantal moorden op blanke boeren vinden er ook nog verkrachtingen plaats, zo ongeveer1 op elke 26 seconden volgens de statistieken, worden er ongeveer 25.000 (ja klopt, vijf en twintig duizend) mensen per jaar vermoord. Het aantal inbraken, diefstal van auto's enz. is niet meer bij te houden.
Ook dit kan grotendeels op het konto van Mandela geschreven worden want hij was het die als leider van het ANC zijn volgelingen opriep om massaal naar de grote stad te komen om zo het leven voor de blanke regering moeilijk te maken.
Daar plukken ze zelf nu de wrange vruchten van want er wordt bij hun net zo hard gestolen en gemoord als dat ze bij de blanke bevolking doen.

Het verkeer is een chaos geworden, niet in de laatste plaats omdat er sinds de "overname" geen wegen gebouwd zijn of onderhoud gepleegd is.
Met als resultaat dat er gedurende de kerst periode ongeveer tussen de 800 en 1200 mensen het loodje leggen in het verkeer. Gelukkig is het paas weekend korter dus dan zijn het er maar 600.

Hetzelfde probleem doet zich de laatste twee jaar ook voor met de electriciteitsvoorziening; omdat er geen onderhoud is geweest en geen centrale bijgebouwd wed, is er nu dagelijks een tekort aan electriciteit dus wordt de stroom voor een paar uur per dag afgesloten. Ditzelfde fenomeen had ik ooit eerder in 1988 in Zimbabwe meegemaakt en toen had niemand enig benul dat dit ook in ZA ging gebeuren.

Het aantal blanken wat naar Australie, Nieuw Zeeland, USA en Engeland vertrokken is klopt ook wel, dit is de befaamde brain drain en werd / wordt in de hand gewerkt dat je niet voor een baan in aanmerking komt als je er wat bleekjes uitziet om het maar zo uit te drukken.
De realiteit is dat swartman de baan heeft maar dit niet aankan, zich gelijk de big boss voelt en zich niet geroepen voelt om het eigenlijke werk te doen en daar dus weer iemand voor gaat aannemen.
De gekwalificeerde blanken trekken dan aan hun stutten en vertrekken.
In Sydney kan je in bepaalde kroegen en restaurants gewoon met Afrikaans uit de voeten, zoveel wonen er daar nu.
De eerste bedrijven die deze policy van zwarte mensen boven blanke mensen aannemen uitvoerden waren de banken en verzekeringsmaatschappijen. Dit gebeurde bijna altijd door middel van chantage.... wil je dit contract of wil je hier uitbreiden... enz.enz.
Met als gevolg dat je toen een tijd lang alleen maar zwarten achter de balies van de bank zag en dat de banken zagen dat het een zooitje werd.
Die hebben toen de zwarten overgeplaatst of zogenaamd gepromoveerd naar plekken waar ze geen kwaad konden doen voor de bank.
Toen konden de banken ander personeel aannemen die wat minder "groen" waren (het wordt als uitermate discriminerend gezien om iemand als zwart aan te duiden, vandaar dat de blanke bevolking dus over groenen of donker groenen praat) maar nog steeds niet wit.
Vandaar de uittocht van de blanken.
Tel hierbij op dat de stammen niet door 1 deur kunnen wat blijkt uit het feit dat de ANC hoofdzakelijk uit Xhosas bestaat en de Inkatha Freedom Party hoofdzakelijk Zulus zijn.
Dit wordt dan natuurlijk doorgetrokken in de ambtenarij, politie enz. Een Xhosa zal echt geen Zulus gaan aannemen, die blijft bij zijn eigen volk en omgekeerd natuurlijk ook.
Maar dit heb je in heel Afrika, zeg me de stam van de personeelsmanager en dan weet ik wel wie er bij hem werken.

Misschien hard gezegd maar er is een tijd geweest dat de blanke bevolking er rekening mee hield (en hoopte) dat er binnen een aantal jaren miljoenen mensen aan AIDS dood zouden gaan en dan was het hele ANC probleem gelijk opgelost.
Dat AIDS probleem is een giller en altijd maar dan ook altijd ontkend door de ANC met Mandela voorop.
Pas de laatste paar jaar loopt Mandela geld bij elkaar te harken voor AIDS patienten en daar wordt hij dus regelmatig voor in het zonnetje gezet, maar pas op, ten tijde van zijn presidentschap wilde hij geen woord zeggen over AIDS, helemaal niks.
Wat niet verwonderlijk was, want voordat hij president werd, had het ANC het praatje al in de wereld gegooid dat AIDS een uitvinding was van de Israelis en aan ZA gegeven om zo de zwarte bevolking uit te roeien.
Zelfs Mbeki of zijn "vriend" Zuma willen niks over AIDS zeggen, waarbij Mbeki zelfs weigerde om AIDS remmers te laten invoeren in ZA en Zuma tijdens het proces wat tegen hem aangespannen werd ivm verkrachting met daarbij de kans op AIDS, zei dat hij geen AIDS kon hebben want hij nam altijd een douche na de sex.... en dan moet je weten dat de ex-vrouw van Zuma arts en minister van Volksgezondheid was onder Mandela.

Omdat ZA zowat nog het enige land in Afrika is waar wat te halen valt, wordt het land overstroomd door vooral zwarte Zimbabwanen (de blanke Zimbabwanen, ook wel When we's genaamd, waren er al een aantal jaren) en Nigerianen.
Dit zijn niet de mensen met opleiding die ZA eigenlijk zou kunnen gebruiken....
Tel uit je winst dus.

Dat over 2 jaar het WK in ZA gehouden wordt is een goedmakertje van de FIFA omdat nog nooit een Afrikaans land de WK georganiseerd heeft en dan is in dit geval ZA nog wel de meest logische keus want wie zou het in Afrika dan moeten organiseren?
En er zal wel voor de regering iets bijgezeten hebben dat ze aan de wereled willen laten zien dat zij als zwarten ook alles kunnen.

De rekening van dit goedmakertje wordt nog gepresenteerd in ZA want de FIFA wil altijd een zeker bedrag van tig miljoen in dollars bijgeschreven krijgen op hun rekening.
Om dit geld terug te verdienen zouden ze ticket prijzen moeten hanteren die niemand zich in ZA veroorloven kan.
De stadions liggen namelijk zonder uitzondering in of anders (te) dicht bij een township, m.a.w. je kunt raden wie de kaartjeskopers zullen zijn want voetbal in ZA is sinds de laatste 35 jaar sowieso veranderd van blanke sport naar zwarte sport waarbij de ligging van de stadions een belangrijke rol speelt.... in een township is het minder prettig voetballen voor een blanke....

Het verschil in prijs van de tickets wordt dan bijgepast door de regering, zoals al sinds een aantal jaren het geval is bij het cricket..... daar werden ineens de lege stoelen in het stadion opgevuld met lui uit de townships, helemaal aangekleed door een telecomsponsor, met de bus opgehaald in de townships en in het stadion gedumpd.
Werkte voor de telecomboer dus dubbel, er zaten een paar honderd man met een geel t-shirt bij elkaar op de tribune met de sponsornaam erop en ze deden dus goed werk in de ogen van de regering, dan is het wat makkelijker zaken doen.

Maar wat de buitenlandse voetbal supporter komt doen is in de ogen van de meeste blanken een raadsel, er is namelijk geen openbaar vervoer dus naar de stadions kom je alleen maar in een taxi of met een gehuurde auto (die je dan kwijt bent na afloop van de wedstrijd).
De meesten beseffen waarschijnlijk niet dat je in Johannesburg wel in goeie buurt in een hotel kan zitten omdat er ook wedstrijden in Johannesburg gespeeld worden, maar dat je dan wel 50 tot 60 km van het Johannesburg stadion zit en laat dit stadion nou in Soweto liggen..... dit is het stadion waar de halve finale en finale gespeeld wordt...

Om een lang verhaal nog niet langer te maken... ja, ZA gaat de andere landen achterna in Afrika, helaas.

cousin | 25-11-08 | 03:55

Voor mensen die nog van een beetje initiatief nemen houden............;je hebt natuurlijk wel het hele zootje vervelio's in 1 keertje bij elkaar.... in 1 theater met
hoogstens 3 deuren... met vervelend publiek (misschien zelfs FREEK).

Tijd voor een practical joke..??

grapjasz | 24-11-08 | 21:44

Verwoerd was zo gek nog niet. Zuid-Afrika had het hoogste opleidingsniveau, laagste kindersterfte en de mensen werden het oudst van heel Afrika. Vergelijk dat eens met nu?

Eikenhout | 24-11-08 | 21:12

@TravisJr, @Hadji, @Artegui
Het zou best gekund hebben met die homelands als niet de gehele wereld had gevonden dat dat zo niet moest. Buigend voor de realiteit zat er voor de blankes niks anders op dan machtsoverdracht. Maar wij pessimisten denken (komt door ons slechte karakter natuurlijk) dat die zwarten het niet kunnen, een modern land runnen. Zie ook de rest van het continent. En omdat de kunstmatige ex-koloniale staten allerlei etnische groepen in aich hebben, is burgeroorlog meer regel dan uitzondering.
Ik heb de verbitterde blogs van de Belgische Afrikaanders, hierboven genoemd door Artegui, nooit gelezen, maar als je het officiele nieuws even anti-policor filtert, dan lijkt dat de werkelijkhied aardig weer te geven. Moet je bedenken dat Mbeki, ZA's gerespecteerde president, nooit heeft willen geloven dat AIDS van een virus kwam, en dat hij lang heeft geloofd (misschien nog wel) dat de hele aids-paniek een stukje propagande van de witmens was om de zwarten te verneuken....
De infrastructuur is nog niet vernietigd (Weet je dat Congo in de Belgentijd ook gewoon wegen en scholen en politiebureaus had?) en er zijn nog wat blanken over om hier en daar wat te runnen, maar hoe lang nog?
Nogmaal, het zou fijn zijn als ik ongelijk had...

caudillo | 24-11-08 | 20:38

@ongelikte beer: hij is eerder twee keer ik zn gezicht geschoten, da overleefde hij... later tijdens een toespraak in het parlement is hij door een van de bodes vier keer in zn borst gestoken. Doe JIJ is beter je huiswerk joh.

wim kokring | 24-11-08 | 20:23

Ik zit geregeld op een Vlaamse Blog waar af en toe gepost wordt door ZA blanken.Wel lastig om lezen dat Afrikaans.Het beeld dat daar geschetst wordt lijkt eerder apocalyptisch van aard.Heb de juiste cijfers niet meer in mijn hoofd maar er zouden sinds midden de jaren negentig al zo 1 miljoen blanken vertrokken (gevlucht) zijn naar Australië , Nieuw-Zeeland en Canada.Dit zijn dan de mensen die de strenge immigratievoorwaarden aankunnen.De minder of slecht geschoolde blanken vallen ten prooi aan hevig racisme en men spreekt onomwonden over een genocide.Er worden gruwelijke overvallen gepleegd op blanke boeren en foltering,verkrachting en sadistische moorden zijn de regel ( plaasmoorde).Ik heb enkele foto's gezien.Verder schetst men een beeld van een in elkaarstortende infrastructuur en economie.ZA is nu invoerder van voedsel geworden daar waar het voorheen exporteur naar geheel Zuidelijk Afrika was.Men verwijt de Westerse media selectieve berichtgeving of doodweg het verzwijgen van de feiten om het falen van de multicul-staat niet te moeten toegeven.
Onafgezien van dat : als ik een docu zie op NGC over ZA valt het mij wel op dat cruciale technische functies ( mijnbouw , energievoorziening) nog steeds exclusief door blanken worden bekleed.Stort de boel anders in elkaar ?
Vraag aan de kenners van het land : is dit een juist beeld of is het overtrokken ?

artegui | 24-11-08 | 19:47

-weggejorist-

Ongelikte Beer | 24-11-08 | 18:52

Vogelbekhaar heeft natuurlijk een zwijgende rol. Wordt succes. Kots, kots.

Lewinsky | 24-11-08 | 18:31

@ travis
Denk je niet dat het op het einde voor alle partijen, blank, Xhosa, Zulu of whatever beter is als er eten is, ziekenhuizen zijn, een werkend politieapparaat is? Dat was toch min of meer de situatie van vóór '94. (Ik ontken het neerslaan van demonstraties echt niet, maar is het nu anders dan? Ik meen me nieuwsberichten van dit jaar te herinneren van met scherp schietende politieagenten in zuid-afrika.)
In de huidige situatie rammelt het politieapparaat, zijn de ziekenhuizen al lang niet meer wat het geweest is, is de werkeloosheid tot recordhoogte gestegen, vallen de wegen uit elkaar, en zo voorts.
Ik vraag me gewoon af hoe al de "arme" zwartjes beter af waren. Tijdens de apartheid, of nu...

Hadji | 24-11-08 | 18:22

@ caudillo

trouwens, over de hersenspinsels van WF Hermans tijdens zijn verblijf in ZA is bar weinig bekend. Hij heeft er nooit een boek over geschreven en brieven uit die tijd blijven door toedoen van de familie verborgen in het archief.

Travis Jr. | 24-11-08 | 16:53

@ caudillo

Ik sluit niet uit dat ZA alsnog gelijk Zimbabwe de vernieling ingaat. Dat heb ik ook nergens betoogd. Ik stel slechts dat de enige andere optie voor ZA naast de wisseling van de macht zoals die heeft plaatsgevonden een burgeroorlog was (die feitelijk al plaatsvond in de maanden tussen vrijlating mandela en 1e verkiezingen 94 )

Ergo: zo erg is het niet met ZA gesteld. Kijk hoeveel erger het had gekund. Of denk je werkelijk dat ZA zich in circa 20 jaar tijd had kunnen opwerken naar de huidige semi-welvaart staat die het nu is terwijl de homelands in stand waren gehouden?

Travis Jr. | 24-11-08 | 16:49

-weggejorist en opgerot-

keizerpierre | 24-11-08 | 16:48

Volgens pessimisten zou ZA naar de klote zijn binnen twee generaties als de zwarte bevolking het voor het zeggen kreeg. We hebben nu één generatie gehad.
Ik zie dat het hier vol serieuze reaguurders zit die wat dat betreft behoorlijk optimistisch zijn, ja zelfs policor. Dat ZA over dertig jaar net zo in de vernieling zal liggen als Zimbabwe of Sierra Leone nu, schijnt niemand van degenen die er wat vanaf weten (koerbagh, TravisJr, Agent327) te geloven.
Toen WF Hermans destijds zijn pessimistische kijk gaf, verbaasde hij zich erover (als altijd door gevaarlijke gekken omringd) dat "alle blanken die niet in Zuid-Afrika hoeven te wonen" graag zien dat de negers de macht krijgen. Hij begreep dat niet. Ik begrijp dat eigenlijk nog steeds niet.
Dat de "eigensoortige ontwikkeling" mislukt is, had twee orzaken:
1. De bantustans hadden wat ruimer en niet zo schrieperig grondgebied toebedeeld moeten krijgen. Want zo waren het geen levensvatbare landjes.
2. De hele wereld was tegen.
EN PUNT TWEE GAF DE DOORSLAG.
Eigenlijk was de machtsoverdracht een capitulatie.
Chili Palmer hierboven heeft gelijk. Een site als deze zou een halve eeuw geleden pro-aparheid zijn geweest. En tja, in de reacties hier proef ik de invloed van policor maatschappijleer.
Gedane zaken nemen geen keer. En ik wil best mèt jullie hopen dat de optimisten gelijk zullen krijgen. Maar ik vrees...

caudillo | 24-11-08 | 16:33

Boeh, Singh Varma doet niet mee

Duderoo | 24-11-08 | 16:02

Waarom mag Geert Wilders niet meespelen, lijkt het dan te echt?
Dan nog een kijktip voor de RNL-erts: vanavond een documentaire over Anton Mussert. En dan niet meer schreeuwen dat de publieke omroep alleen ons linksmensen behaagt hè!

Artois Arnhem | 24-11-08 | 15:51

@mezelf
Anders reageer je even in de Vogelaartopic over Star Trek...

Tommygunner | 24-11-08 | 15:29

Jammer van die eeuwige pyamapakjes in kleuren rood, blauw en geel... Voor de rest ziet het er wel o.k. uit...

Tommygunner | 24-11-08 | 15:28

Hoe vermakelijk ook, over de doden iets minder sarcastisch proza, zou je denken. Rancune jegens voornoemd despoot is impliciet afstand doen van de zo kenmerkende Hollandse geschiedschrijving van twee eeuwen. Had Geenstijl in een eigentijdse schrijvende variant bestaan, hadden ze met de huidige uitgesprokenheid de toenmalige apartheid niet veroordeeld. Dat doen we nu, nu we weten waar het toe leidt.

Chili Palmer | 24-11-08 | 15:00

hebben wij onze bronnen wel gecheckt en gedubbelcheckt?

klapvee | 24-11-08 | 14:59

@ koerbagh

nu ja, dit wordt cijferneuken maar sinds de Soweto uprising in 76 stond het internationaal op de kaart. Pas vanaf de jaren 80 begonnen ze in het Amsterdamse gemeentehuis zich druk te maken. Nogmaals, de hysterie van Van Thijn kan niet genoeg worden bespot. Maar geloof mij maar, de enige andere optie voor ZA - los van hoe het nu sinds 1990 is gegaan - was een bloederige burgerloorlog. Xhosa tegen Zulu, straat voor straat. Met hakbijlen. Sierra Leone, nee dat moet je willen.

Travis Jr. | 24-11-08 | 14:53

Wat een bulshit, hebben politieke partijen niets beters te doen???
Voor hun is toneel spelen een alledaagse bezigheid, om het Nederlandse volk te belazeren.
Laten ze een toneel stuk maken over de rotzooi in Nederland, lijkt mij hier genoeg misstanden

oudezeur | 24-11-08 | 14:50

@Travis Jr. | 24-11-08 | 14:35:
Lul niet, Z-A was 40 jaar lang een internationale paria. 40 jaar lang mocht Zuid-Afrika nergens aan meedoen werd het land in zichzelf teruggeworpen. Ik heb niet over de afgelopen 20 jaar, maar over de periode ervoor.

koerbagh ® | 24-11-08 | 14:45

@ agent327

net zo goed als dat Europa of voor mij part de hele westerse wereld Afrika niet zomaar kan redden kan ZA dat ook niet. De vuistregel is: gaat het slecht met ZA is dat slecht voor de rest van Afrika. Daarom is het van belang dat ZA zelf de huishouding op orde heeft voordat het de rest van het continent gaat helpen.

In Zimbabwe heeft mbeki te lang appeasment politiek bedreven. Dat is een feit. Maar hij heeft ook nu de deksel op zijn neus gekregen, politiek gezien dan. Maar vergeet niet dat ZA naast de gebruikelijke stroom immigranten nu ook ineens 3 miljoen Zimbabwanen over de grens zag trekken. Tel daar bij op de leefsituatie in townships en het intrinsieke racisme binnen diverse stammen en je hebt een kruidvat. Zomaar Bushstylie bommen op Harare gooien had niets geholpen.

@ koerbagh

Nou ja of Verwoerd dat nu doorhad of dat nu het uitgangspunt is van elke white supremacist. Wat doet het er toe? En volgens mij begonnen de boycots pas echt eind jaren 80 van de grond te komen, hooguit 10 jaar dus. En ze werkte. Vooral op het gebied van sport.

En ik ben het niet met je eens. Vervreemding met de wereld? Het WK voetbal vindt er over 2 jaar plaats. Verelendung? Er zijn nog genoeg arme mensen in ZA, maar je vindt er geen negert die terug wil naar de post democratie tijdperk. En ook onder blanken is de verharding en extremisme tanende. Er komt geen AWB of Boeremag aan de macht. Dat zijn marginale krachten. Beweren dat democratie of parlementaire vertegenwoordiging in ZA niet werkt is echt onzin. De scheuring van het ANC komt eerder door - exuus voor de term - verheven en geemancipeerde zwarten dan door de (nadelige) effecten van de boycots.

Travis Jr. | 24-11-08 | 14:35

-edit: pleur op met je broedervolk -

vinque | 24-11-08 | 14:32

@Agent327 | 24-11-08 | 13:52: Dat stoort mij ook altijd, die totále blijk geven van onverschilligheid. Je zou ze kunnen verplichten aanwezig te zijn maar wat heb je aan aanwezigen die op het zelfde moment afwezig zijn.

Fleauxe | 24-11-08 | 14:31

@ExtremeExtremist | 24-11-08 | 14:24
Elke eurocent is er één teveel.

Agent327 | 24-11-08 | 14:26

En wat gaat de Nederlandse belastingbetaler moeten bijdragen om dit feel-good project van een bende pro-multikul elitairen te kunnen bekostigen?

ExtremeExtremist | 24-11-08 | 14:24

@Travis Jr. | 24-11-08 | 14:06 :
Natuurlijk deugde Verwoerd op tal van fronten niet, maar wat hij wel goed doorhad is dat integratie van ca. 40 zeer verschillende zwarte stammen, een grote Indische bevolking onmogelijk was en dat zowel de blanken als de zwarten beter af zouden zijn in onafhankelijke landen, al dan niet in een gemenebest.
Het punt is dat 40 jaar boycot meer vervreemding van de wereld met het land, meer armoe en verelendung van de zwarte bevolking, meer verharding en extremisme bij de blanken in de hand heeft gewerkt en meer nadelige effecten heeft gehad (en dat zie je nu in de huidige politieke situatie daar terugkomen) dan dat het succesvol is geweest.

koerbagh ® | 24-11-08 | 14:22

Zouden ze ook aandacht gaan geven aan de PUINHOOP die de swartmense er nu van gemaakt hebben??

Ik hoop van wel...

BTW Ik mis Thom -Annefrank- de Graaf in het rijtje. Thom: gemiste kans om weer even de gutmensch uit te hangen, jongen!

echt_links | 24-11-08 | 14:22

En meneer Verwoerd, wat vindt u ervan? meneer Verwoerd......? Meneer Verwoehoerd... halloooo.. wat vindt u er dan van. Meneer Verwoerd, ik vraag toch niet wat voor onderbroek u aanheeft?

T@ Riest | 24-11-08 | 14:21

excuus voor de slechte spelling/typo's

Agent327 | 24-11-08 | 14:18

Gaan we ook de afslachtingen door het Nederlandse leger in Indonesië nog romantiseren en er een kek toneelstukje tegenaan gooien? Wie spelen de 150.000 doden? Wie?! Ik wel wat suggesties...

Rest In Privacy | 24-11-08 | 14:17

@Travis Jr. | 24-11-08 | 14:10
Maar het is zo zonde dat er twee kampen zijn door corruptie, falend leiderschap.
Ik ben het met je eens dat ZA een voorbeeld kan zijn voor een groot deel vanhet continet an sig. Met name het centrale deel.
Mandela samen met de Clerk ( wat mij toendertijd verbaasde, maar het kon eigenlijk niet anders) hadden m.i. het beste voor met het land. Als dat gedachtengoed door had gezet dan zou ZA nu een grootmacht zijn in Africa met veel meer invloed dan nu. Dan hadden zij b.v. Mugabe veel meer onder druk kunnen zetten. Nu is de verdelheid in het land zelf te groot om Afrika te helpen zichzelf een plaats op de wereldkaart te zetten die ze, gezien grondstoffen e.d., zou toekomen.

Agent327 | 24-11-08 | 14:17

@ koerbagh ® | 24-11-08 | 14:04

spijker op de kop. helemaal mee eens

Travis Jr. | 24-11-08 | 14:13

@ Agent327

nou zo een grote ramp is het land nou ook weer niet hoor. Was er nog een maand geleden en alle stenen staan nog op elkaar. Corruptie komt er voor, maar wordt strenger en hardnekkiger bestraft dan hier in NL.

stammen strijd? Onderlinge twisten. Inderdaad en dat is hard nodig. ANC staat op punt in tween te splitsen. Kamp zuma en kamp mbeki. Zeg maar wat in de PVDa van Vogelaar al 10 jaar geleden had moeten gebeuren. ZA is een groot land en nog steeds het enige werkende voorbeeld in Afrika.

Travis Jr. | 24-11-08 | 14:10

.. bah, gesubsidieerde beterweters aan den geschied(her)schrijving

Jan Passant | 24-11-08 | 14:06

@ koerbagh

Mee eens. Maar ik claim ook niet dat Balkenende onafhankelijk is.

Snap wel waar je heen wilt, maar het is mij wat te gortig om de homelands in ZA een succes te noemen. Er is zat waar dat land lichtjaren op vooruit liep/loopt tov van NL maar om nou Verwoerd een hart onder de riem te steken.. nee dat gaat me te ver. Het levert een een leuke politiek incorrecte comment op, maar daar blijft het dan ook bij

Travis Jr. | 24-11-08 | 14:06

@Jan Kaas | 24-11-08 | 14:00 :
Het gaat helemaal niet over Vogelaar, de eigenlijke grap is dat Ella feitelijk de Nederlandse Verwoerd was, minister voor Prachtwijken (lees: Apartheid.) dus helemaal geknipt is voor de rol.

koerbagh ® | 24-11-08 | 14:04

Wat ik nu zo jammer vind is dat met de vrijlating van Mandela en de samenwerking met de Clerk een goede nieuwe koers voor Zuid Afrika leek ingezet te worden. Het zou goed komen. Mandela werd zelfs president. het zou goed komen met Zuid Afrika.
Helaas, stammen strijd, corruptie, onderlinge twisten en het land stevent af op opnieuw ellende terwijl het het een groot land zou kunnen zijn. Nu begrijp ik ook wel dat als je mensen maar lang genoeg dom houdt ze niet in 30 jaar totaal naar de 21 ste eeuw kunnen worden getild. Maar jammer is het wel.

Agent327 | 24-11-08 | 14:02

Sta ik niet van te kijken. Politici zijn vaak geboren acteurs. Voor Ella had ik enkel een rol in gedachten als Robin Hood. Steelt van de mensen met ambitie en geeft het aan de mensen zonder...

Porrello | 24-11-08 | 14:01

ik hoop dat dit echt het laatste artikel is over Vogelaar, helemaal klaar met dat mens.

Jan Kaas | 24-11-08 | 14:00

@Travis Jr. | 24-11-08 | 13:56:
Balkenende krijgt ze rechtstreeks van Barosso. Wat is het verschil?

koerbagh ® | 24-11-08 | 13:59

Toneelgroep Obsoletia?

Einde van de Domheid | 24-11-08 | 13:59

Wie anders dan Vogelaar moet een naziheuler spelen? Volkomen logische keuze.

Multikuli | 24-11-08 | 13:58

@ koerbagh

"onafhankelijke negers" was een joke. Mangope kreeg zijn orders rechtstreeks van de National Party

Travis Jr. | 24-11-08 | 13:56

Leuk, die alt-text achterstevoren.
ProW | 24-11-08 | 13:16
Achterstevoren? Is reg Afrikaans, tenminste, "met" is gewoon met een t. Maar moenie worrie nie klopt. Baie snaaks taaltjie!

broomstick | 24-11-08 | 13:56

@ koerbagh

Nou ja, het was ook geen teken van goede smaak om in die jaren te golfen op de biljartlakentjes van Sun City, terwijl puppet Mangope negers stond af te tuigen. Desondanks hebben de boycot natuurlijk wel goed werk verricht. Zeker de internationale sportboycot.

De culturele boycot sloeg nergens op. De behandeling van WFH door Van Thijn was zelfs een gotspe. Dat die nu weer de goede sier gaat maken met Zuid Afrika is - hoe zeggen wij dat netjes - op zijn minst wat schaamteloos

Travis Jr. | 24-11-08 | 13:55

Aanvulling @ 13:48:
Stel je voor dat die onafhankelijke negers een paar centen verdienden en dat ze succesvol zouden worden. Dan was het gedaan met de zieligsheidsmythe en konden de witte Europese axie-voerders nergens meer tegen strijden. Verelendung! Je moet wel zorgen dat de zwart Afrikanen arm, hongerig en zielig blijven. Anders wordt het nooit wat met de revolutie en kun je de rijkssubsidie voor je platform/comité/axiefront ook op je buik schrijven.

't Is net als met radioactief afval. Het moet van Greenpeace et al. wel bovengronds blijven waar het een potentieel gevaar is; zodra het diep onder de grond wordt begraven (waar het ook vandaan komt) dan is er geen gevaar meer en geen probleem en valt de grond voor actievoeren weg.

koerbagh ® | 24-11-08 | 13:54

@Fleauxe | 24-11-08 | 13:49
Schijnbaar niet, Flauxe. Helaas weten ze niet waar hun prioriteiten liggen. Kijk maar eens bij het vragenuurtje of bij een debat. 150 kamerleden, als er, over het algemeen, 10 aanwezig zijn is het al veel.

Agent327 | 24-11-08 | 13:52

"Grote afwezige is Prem Radhakishun" ... "Het zal toch niet iets met zijn kafferskietpiekniek van vorige week te maken hebben?"

Is hij niet te druk bezig met sint spelen?

Der Frenk | 24-11-08 | 13:49

Hebben politici niet iets beters te doen zoals, ik noem maar wat, het besturen van Nederland?

Fleauxe | 24-11-08 | 13:49

@Travis Jr. | 24-11-08 | 13:42 :
Ja, Sun City was een commercieel succes. Net als de casino's in Indianenreservaten in de VS. Maar ja, in de VS heet het voor de Gutmenschen een blijk van ondernemerschap en inventiviteit, in Zuid-Afrika was een uitvloeisel van een verwerpelijk systeem en mochten er geen Europese artiesten naar toe om op te treden. Dan kreeg Outspan-sinaasappeltjes voor je kop gesmeten en werd je geboycot door de VARA.

koerbagh ® | 24-11-08 | 13:48

Hoe democratisch hebben deze lui weer uit de subsidiepot met snoepreisjes voor vriendjes gevroten?

Ron de Weijze | 24-11-08 | 13:47

Alle boeken van WF Hermans verbranden!

blikjegrolsch | 24-11-08 | 13:45

@ Koerbagh

Met de casino's in Bophuthatswana was anders niks mis hoor..

@ Dostranamus

JA!! Oppakken! Opsluiten! Laat me raden: In een gevangenis op een rotseiland vlak voor de kust?

Travis Jr. | 24-11-08 | 13:42

van dal | 24-11-08 | 13:39
De eerste school walvissen in de geschiedenis. Zo zullen we Sharon herinneren.

Bier-Sexueel | 24-11-08 | 13:42

Lekker incestueus wegdromen met gelijckgestemden uit de tijd dat Linksch nog altijd gelijk had....
Begrijp alleen niet dat Laetitia zich hiervoor leent. Is via de Surinaamse connectie binnengkomen zeker, zonder de politieke context te beseffen. Ze zal nog lang spijt hebben van die verplichte 'koffietafeldiskussie over onze Aksies' achteraf...

JeGrootmoeder | 24-11-08 | 13:42

Wat een ongelofelijk typhuszootje zijn die zogenaamde acteurs.
Oppakken en jarenlang opsluiten.

Dostranamus | 24-11-08 | 13:40

Bier-Sexueel | 24-11-08 | 13:37 nou, vooruit.. een school walvissen.

van dal | 24-11-08 | 13:39

Verwoerd was geen dictator. Voor de blankes was Suidafrika een democratie.

caudillo | 24-11-08 | 13:39

fuckje | 24-11-08 | 13:37 en wat doe jij allemaal in uitkeringstijd?

van dal | 24-11-08 | 13:38

Is dat ook weer een soort politieke correctheid: een vrouw de rol van een man laten spelen. Hoewel Vogelaar wel op Hendrik lijkt.
Die opmerking over Dijksma is geweldig trouwens.

Officer Barbrady | 24-11-08 | 13:38

van dal | 24-11-08 | 13:34
Ik dacht dat ze aan een schoolmusical mee zou doen, als school.

Bier-Sexueel | 24-11-08 | 13:37

Voorzichtig met Prem, hij is tegenwoordig rechtsmensch (populistisch ieg).

ReligionSucks | 24-11-08 | 13:37

@van dal || 13:33
Ja, ik las het net, ik reaguurde weer eens te snel, uit woede voor dit soepsidievretende evenement, dat ook nog in de baas z'n/haar tijd wordt gedaan.

fuckje | 24-11-08 | 13:37

Verwoerd had zelfbestuur vir swartmense in hun eige stamlanden bedacht. Idioot natuurlijk. Negers kunnen zichzelf helemaal niet besturen in hun eigen stamlanden. Aboriginals in Australinesië kunnen dat wel, Indianen in de VS kunnen dat wel, maar Zuid-Afrikaanse negers anno 1920 konden dat helemaal niet. Het hele idee van apartheid is succesvol in Australië en de VS en moest zelfs van de socialisten van de wereld, want dat was wel zo eerlijk. In Zuid-Afrika was het verwerpelijk.
Tsja...

koerbagh ® | 24-11-08 | 13:36

KaiserSoza | 24-11-08 | 13:33
volgend jaar speelt ze de walvis in "greenpeace, the musical"..

van dal | 24-11-08 | 13:34

Verwoerd's lijk hadden ze wat mij betreft in kleine stukjes kunnen snijden om ze vervolgens te voeren aan een roedel hyena-honden. Gevaarlijke refo-gek...

Mangoost | 24-11-08 | 13:33

150 Telegraaf-collega's van Brusselmans met klassieke voetafdruk op achterwerk staan binnenkort te trappelen om Sharon Dijksma bij te staan.

-edit: nee dan HP proest -

Jan Zand | 24-11-08 | 13:33

fuckje | 24-11-08 | 13:31 dat is de regiseur van het zootje..

van dal | 24-11-08 | 13:33

"Sharon Dijksma - speelt in haar eentje de complete township Soweto "

Dat zal dan prima lukken, ze heeft dan ook uitermate veel ervaring opgedaan als oa Hathi de olifant in de musical Jungleboek.

KaiserSoza | 24-11-08 | 13:33

Doet Doekle de dhimmie niet eens mee dan?

De Plæbæër | 24-11-08 | 13:33

van dal | 24-11-08 | 13:29 toch wel een eind gekomen die deuss.. vroeger stond ie bij zijn vader in de garage de auto's te poetsen... en nu speelt er al iemand hem in een bedenkelijk (dat wel) toneelstukje.
oliehandel met zuid-afrika ten tijde van een handelsembargo brengt wel wat op..

van dal | 24-11-08 | 13:32

Doet John van Leerdam niet mee? Die zit toch altijd maar achteruitgehangen niets te doen.

fuckje | 24-11-08 | 13:31

Bantoes bestaan niet, Xhosa en Zulu op een hoop gooien? Die twee stammen mogen elkaar op z'n zachts gezegd niet; daarnaast zijn die stammen import - oorspronkelijke bevolking van Suid-Afrika bestond uit Khoi en San

Roemeense_Straathond | 24-11-08 | 13:31

Zei iemand daar W.F Hermans?
*wakker wordt*

blinde kip | 24-11-08 | 13:30

john deuss is trouwens met twee ss-en en die had ie makkelijk zélf kunnen spelen, hij heeft toch niks te doen nu zijn bank opgedoekt wordt.

van dal | 24-11-08 | 13:29

Ik verlang naar een tieten-topic zo onderhand......

Lying Dutchman | 24-11-08 | 13:29

Hendrik Verwoerd liep tegen 3 kogels aan in zijn hoofd.

wiers | 24-11-08 | 13:28

yep, ella is nu al af door de zijdeur ene Stephen Hodes speelt Hendrik Verwoerd.

van dal | 24-11-08 | 13:28

Werkt wat mij betreft net als Jehova's. Prima dat jullie er zijn, maar val mij er niet mee lastig! En volgens mij heeft de politiek wel iets beters te doen dan een beetje toneel spelen. Behalve Wouter Bos, want die weet die 2 prima te combineren. Hoewel ik moet zeggen dat ie de nadruk toch iets teveel op toneelspelen legt...

His Goofness | 24-11-08 | 13:27

Stephen Hodes - Hendrik Verwoerd

Hoezo Ella Vogelaar?

René from the Café | 24-11-08 | 13:27

Ja, dan durft links wel: tegen iemand die al 12 jaar dood is. Ik stel me een donderpreek voor uit de hemel, dat De Kliek zal doen smelten, niet van bewondering, maar van hun (onvol)wassigheid.

Ron de Weijze | 24-11-08 | 13:26

Hebben ze het weggejorist? Ik zie Stephen Hodes als Hendrik Verwoerd

Whiskeyjack | 24-11-08 | 13:23

Slegs vir linksmense dit toneelgedoe

Tobi | 24-11-08 | 13:22

Nie vir blanke nie.

J.N. de Kabelpen | 24-11-08 | 13:22

van de site:
WEGENS GROTE BELANGSTELLING EXTRA VOORSTELLING OM 13.00 UUR!!!! KOOP NU UW KAARTEN!!!

Wel leuk, onder bedrijfstijd "werken" voor projecten die je zelf subsidie geeft, flikker toch op.

Ploertendodert | 24-11-08 | 13:21

Stop berichten over Vogelaar! Je maakt 'r nog beroemd, of nog erger, een martelaar..

De Eeuwige Pessimist | 24-11-08 | 13:21

Je kunt zeggen wat je wilt, maar het is nu wel voor iedereen een teringzooi daar.

dieED | 24-11-08 | 13:19

ROFL township Soweto.

Falder Aldera | 24-11-08 | 13:19

Ella zag een band vanwege Vogelaar => Verwoerd en ze wist dat het goed was.

Bier-Sexueel | 24-11-08 | 13:18

LMAO@"Sharon Dijksma - speelt in haar eentje de complete township Soweto"

CoJoNes | 24-11-08 | 13:18

leuk dat Sharon Diksma ook haar gewicht in de schaal gooit

wao-ertje | 24-11-08 | 13:17

Zo, de excuus allochtoon van de vvd doet ook mee.... zal een gezellige boel worden....

General.Lee | 24-11-08 | 13:16

Nou, ik kijk er naar uit.

Rik me Leet | 24-11-08 | 13:16

Leuk, die alt-text achterstevoren.

ProW | 24-11-08 | 13:16

Volgelær speelt natuurlijk de zwijgende meerderheid..
Gaat helemæl goed komen dan. En idd Ruttie er opaf voor een verslagje.

cynic | 24-11-08 | 13:15

stuur rutger erop af! lachen.

preston spears | 24-11-08 | 13:13

vogelær kannie eens toneelspelen dumpen die zooi.

cynic | 24-11-08 | 13:11

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Online Casino