Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Het is weer Koopzondag!

shopgirl.jpegDames, heren ook. Kom mee naar buiten, allemaal. Vandaag 30 maart is het Koopzondag. Dat betekent dat in veel Nederlandse steden de winkels open zijn. Een handig iets voor de hardwerkende burger, die 24/7 met zijn onderneming danwel hypotheek bezig is. De baardmannen van Nederland zijn tegen de Koopzondag, met André Rouvoet (ChristenUnie) voorop. Ze willen niet dat u op de 'dag des Heeren' boodschappen doet voor uw hongerige kinderen. (Diezelfde Rouvoet overigens vond het geen probleem om op zondag briefjes bij zijn Woerdense buren, die tegen zijn aanbouw bezwaarmaakten, langs te brengen.) Mark Rutte (VVD) is vandaag in Sluis aan het boeroepen tegen de plannen van het Kabinet. En Rutte heeft een punt. De Koopzondag is keihard nodig. Het inperken van het aantal consumeermeer-dagen is schadelijk voor de Nederlandse economie. Benieuwd of Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW deze economische schade ook gaat verhalen op André Rouvoet.

Reaguursels

Inloggen

De VVD 'liberalen' stug blijven inzetten op economische groei, de clowns.
Miretra 31-03-08 @ 12:43
.
Inderdaad. Veel economische indicatoren staan op 'onweer' en de VVD zal eens met een koopzondag afkomen, met die slag in het water en passant de maatschappelijke peis en vree (of wat daar van over is) op de helling zettend. Niet alleen redelijk pathetisch, maar ook nog eens onverantwoord. Dat moet dan een potentiële beleidspartij voorstellen.

v Maerlant | 31-03-08 | 13:27

Nu snel wegwezen Mira, het is weer werkmaandag...

Miretra | 31-03-08 | 12:45

v Maerlant 31-03-08 @ 11:58
Je bedoelt natuurlijk onze (volgens het koningshuis) niet bestaande identiteit.
Sympathiek.
Achterhaalde discussie overigens die koopzondag, met een structureel olietekort. De VVD 'liberalen' stug blijven inzetten op economische groei, de clowns.

Miretra | 31-03-08 | 12:43

"Eén van de redenen van het uiteenvallen van het maatschappelijk weefsel is het almaar groeiende gebrek aan cohesie."
.
Wat een draak. Ik doel op verbindende elementen die een samenleving tot een samenleving maken, met wat goeie wil begrijp je me wel.

v Maerlant | 31-03-08 | 11:58

koerbagh ® 31-03-08 @ 03:34

Kunnen we even af van het begrip 'gedwongen collectieve sluiting'? Je schijnt je wat te fixeren op het begrip 'collectief' - ik gaf dat eerder al aan - maar het is overdrachtelijk bedoeld Koerbagh, zoals een 'collectieve feestdag' ook niet voor iedereen geldt maar toch zo genoemd wordt. Je hoeft dus niet meteen de met collectivisme gepaard gaande alarmbellen te laten rinkelen Koerbagh, het heeft iets van een Pavlovreflex.
.
Punt 1: niet 'iemand' bepaalt dat, de door ons afgevaardigde parlementairen stellen dat voor middels een wetsvoorstel dat al dan niet wordt aanvaard en door een KB of een wet al dan niet wordt bevestigd. Het gaat dus niet om dwingelandij maar om een maatschappelijke afspraak die in een wet wordt gegoten.
.
Punt 2: het is niet omdat jij iemands belang daar niet in ziet, dat het er niet is Koerbagh. De redenen waarom lopen uiteen - dat blijkt alleen al uit het feit dat ik als agnost deze van origine kerkelijke feestdag wel kan appreciëren. Ik kan je geen exhaustieve lijst van redenen waarom wel geven, omdat er ongetwijfeld mensen rondlopen met motieven die mij niet bekend zijn. Het mijne is: rust. Moeten we daaruit afleiden dat iedereen die dag moet rusten Koerbagh? Nee, natuurlijk niet man. Wil jij actief zijn tijdens je rustdag? Je doet maar, zonder dat het overlast oplevert. Het gaat erom, voor mij dan, dat er toch één dag is dat de 'pace' van de werkende maatschappij ons eens niet aanstuurt, één dag geen Do Des Ka Den, één dag hopelijk geen files, één dag geen industriële achtergrondgeluiden, één dag leven op een luilekkerritme. Er is ook nog zoiets als een maatschappelijke factor. Eén van de redenen van het uiteenvallen van het maatschappelijk weefsel is het almaar groeiende gebrek aan cohesie. Daarom alleen al sta ik huiverig tegenover (nog) verdere afbraak van de weinige tradities en gewoontes die ons resten. Nu begrijp ik, nogmaals Koerbagh, dat JIJ daar weinig of geen boodschap aan zal hebben, en velen met jou, maar er zijn er ook velen met mij die daar WEL boodschap aan hebben. Als jij nu de bestaande toestand wil veranderen, dan moet jij op zoek naar een parlementaire meerderheid daarvoor. Dat zeg ik heus al even.

v Maerlant | 31-03-08 | 11:14

@v Maerlant 30-03-08 @ 19:56:
Je hebt gelijk, er is inderdaad in Nederland ook zo'n achterlijke wet, maar die staat niet in het BW, maar in het Wetboek van Koophandel.
"Als wettelijke feestdag in den zin van deze Afdeling worden beschouwd de Zondag, de Nieuwjaarsdag, de Christelijke tweede Paasch- en Pinksterdagen, de beide Kerstdagen, de Hemelvaartsdag en de verjaardag des Konings."
En verder nog wat arbeidstijden-wetten, en gerelateerde wetjes
www.wetboek-online.nl/zoek?q=zondag

Enfin, ik snap de motieven van iemand die een gedwongen collectieve rustdag wil niet. Punt 1.: Met welk recht kan iemand dat voor ander bepalen en afdwingen voor de hele maatschappij, ook voor hen die dat niet willen? En punt 2: welk belang heeft zo iemand daarbij? Als hij rust wil kan hij dan mooi thuis doen. Desnoods doet hij (zoals ze in Duitsland in de horeca hebben) een bordje op de deur: Ruhetag! (dat hoeft niet zondag te zijn, dat is ook iets CAO technisch, eens in de zoveel tijd moet de horeca een dag dicht.)
Maar waarom moet dat collectief? Wat is de last voor iemand die zondags thuis rust van een IKEA of Albert Heijn die open is? Hij komt er toch niet. Dat snap ik dus niet.

koerbagh ® | 31-03-08 | 03:34

Kan ik als kleine winkelier mijn kids dan ook op zondag naar school brengen?
En gaan de stadhuizen en andere overheidsinstellingen ook open?
De enige die er beter van worden zijn de grote bedrijven waarvan de eigenaren echt op zondag niet meewerken.
Echt weer een vvd plan de rijken rijker de armen armer en nog dommer(kijk maar op zondag bij de Ikea)

Tommaso | 30-03-08 | 23:49

Koopzondag, ja zondag ,een dag dat je met je familie iets leuks gaat doen naar een week hard buffellen bij je slavendrijver. Ja zondag, een heerlijk dagje uit met je vrouw en dozijn gillende kids achter je rennende. Gezellie naar de AH of wat leuker de IKEA, kun je dat dozijntje ongeregeld van je effe dumpen in de ballenbak. Ja zondag, gezellie met je vrouw naar de IKEA.
Wat dacht je "fatsoenrakkers" van NL eens lekker s'ochtents een heerlijk ontbijtje voor je vrouw te maken? Ja dat is die mevrouw waarnaast je elke morgen onder normale omstandigheden wakker wordt. Die ja. En wat is nu niet leuker om met een volle maag eens een goede geile n*uksex te doen. Verteerd je eten goed van en je verbrand de nodige callorieen. Die goede oude tijd *zucht* Waar is die gebleven....

Mr_Pikibelly | 30-03-08 | 21:12

Goed, jullie zijn ook niet gezellig.
*met neusje omhoog uitlogt*
Heh.

Miretra | 30-03-08 | 20:12

Zondagswet?

Miretra | 30-03-08 | 20:00

koerbagh ® 30-03-08 @ 19:39

Of het in de Nederlandse wet slechts een impliciete afspraak is durf ik te betwijfelen, en voor België ben ik er wel zeker van: behoudens uitzonderingen is zondagwerk niet toegestaan. Nu heb ik geen zin in terminologische bespiegelingen. Ik zeg dat, als je de bestaande situatie wil openbreken, daar een draagvlak voor moet zijn, net zoals voor het behouden van de situatie zoals ze is. De rol van de overheid hoeft daar van mij niet per se groter of kleiner in te worden, daar gaat het me niet in eerste instantie om.
-
koerbagh ® 30-03-08 @ 19:47

Koer, je hebt mij als motief niet nodig om christenen te bashen. Je basht maar een eind weg, maar doe niet alsof m'n standpunt ingegeven wordt door christelijke overwegingen; je weet onderhand dat dat niet het geval is. Verder zal het zo zijn dat ik 'gemeenschapszin' wat ruimer invul dan jij. Snap nu eens dat er hier geen goed en geen fout standpunt is. Je hebt mensen die niet voor het overgrote deel één en dezelfde rustdag willen, en je hebt mensen die dat wel willen. Jongens toch.

v Maerlant | 30-03-08 | 19:56

*dicky scoort*

Foutje @ 19:47
Wat ik dus *NIET* snap (etc...)

koerbagh ® | 30-03-08 | 19:50

Wat ik snap, beste v Maerlant, is dit zinnetje:
"er bestaat niet zoiets als zondagsrust voor alleen diegenen die zondagsrust wensen: als de anderen niet meedoen is er geen zondagsrust."

Waarom niet? Als iemand wil rusten op zondag dan doet 'ie dat toch gewoon? Who the fuck cares? Waarom moet de rest van de maatschappij dan stilliggen?
Waarom moet iedereen er aan mee doen? Ik heb tijden gehad dat ik op woensdag en zaterdag vrije rustdagen had. Ik stoorde me er niet aan dat de rest van wereld gewoon doordraaide, integendeel ik vond het heerlijk makkelijk. Bovendien: de echte gristen mag op zondag toch niks, behalve de kerk bezoeken, bijbellezen, jenever drinken en zijn dochters neuken, allemaal in de beslotenheid van zijn huis. Wat kan hem dan schelen wat er buitenshuis gebeurt? Ik snap dat niet.

koerbagh ® | 30-03-08 | 19:47

@v Maerlant 30-03-08 @ 17:57:
Je drukt je een beetje moeilijk en ingewikkeld uit. Ben ik niet van je gewend. Maar enfin, ik begrijp niet zo goed wat er afgesproken moet worden? Zondag is gewoon een dag als andere. Volgens mij staat er (behalve de winkelsluitingswet) nergens iets over verplichte gezamenlijke zondagsrust in enige wet, en is het slechts een impliciete afspraak opgenomen in CAO's. Het lijkt me helemaal geen overheidstaak om je daar mee te bemoeien. Kunnen volwassen mensen onderling heus zelf wel regelen.

koerbagh ® | 30-03-08 | 19:39

Ook raar. Van sommige gelovigen mogen wij op zondag niet werken, dat is namelijk de dag des heeren. Respect. Toch weet ik uit betrouwbare bronnen dat de dominee en de koster ook een salaris krijgen ( verdienen) voor bewezen diensten. Met andere woorden, de dominee en de koster zijn op de zondag gewoon aan het werk. Hoe hypocriet kan je zijn.

uitdekleigetrokken | 30-03-08 | 19:32

"Dat komt omdat jij te lui bent om de draad van bovenaan te lezen"
op mijn rustdag zeker?

reagurotron | 30-03-08 | 19:22

Oei, onnodig.
Sorry, 12 dingen tegelijk doen gaat soms ten koste van het fijne F5 gevoel...

Miretra | 30-03-08 | 18:44

reagurotron 30-03-08 @ 18:33
vM gaat niet naar de kerk. Verder heb je wel slimme reaguursels.
Lui maar slim, bevalt me.

Miretra | 30-03-08 | 18:42

reagurotron 30-03-08 @ 18:33

Weet je hoe het komt dat jij dat niet begrijpt? Dat komt omdat jij te lui bent om de draad van bovenaan te lezen, en ik geen zin heb om alles nog een keer te herhalen.

v Maerlant | 30-03-08 | 18:40

@Maerlant, het deel wat ik persoonlijk niet begrijp is waarom jij er meer last van hebt als ik op zondag naar de winkel ga, dan ik er last van heb als jij op zondag naar de kerk gaat.

reagurotron | 30-03-08 | 18:33

Een zevende van iedere week een groot deel van de economie gedwongen stilleggen, dat waag ik knipperlichtstalinisme te noemen.

reagurotron | 30-03-08 | 18:25

koerbagh ® 30-03-08 @ 17:52

Het lijkt me makkelijker dat jij de tussenliggende tegeltjes leest dan dat ik mezelf hier een half uur ga herhalen. Ja Koerbagh, jij behoort duidelijk tot de strekking tegen een gezamenlijke rustdag. Zoals er ook een strekking is die voor de gemeenschappelijke rustdag is. Laat ons daarom nagaan of er voor een gemeenschappelijke rustdag (nog) een maatschappelijk draagvlak is. Welk deel begrijp je nu niet?

v Maerlant | 30-03-08 | 17:57

@v Maerlant 30-03-08 @ 16:08:
Nee. Ik begrijp er geen fuck van. Elk collectief dat een minderheid zijn regels opdringt is verachtelijk. De zondagsrust is zo'n regel, niet het omgekeerde.
Als iemand wil rusten op zondag: Prima, heeft hij niemand voor nodig. Hij gaat z'n gang maar. Maar waarom moet een ander daar rekening mee houden?
Als iemand nieuwjaar wil vieren: Prima, moet 'ie doen. Als 'ie dat niet wil: doet 'ie dat niet.

koerbagh ® | 30-03-08 | 17:52

widtvoet... 30-03-08 @ 17:20

Heilige huisjes lijken vaak ook eng omdat je zo noemt natuurlijk. Praat over een traditie en de kaarten liggen al wat anders, zij het nog steeds moeilijk. Ik ben ervoor om het weinige wat ons rest niet lichtzinnig overboord te gooien.

WaarDeWindWaait 30-03-08 @ 17:28

Beste, ik beschouw jouw standpunt niet als niet of minder valide hoor. Er zijn grossomodo twee strekkingen: voor of tegen een gezamenlijke rustdag. Als jouw strekking de grootste is, dan moet de andere van z'n rustdag af. Als de andere groter is, dan evenzeer niet. Een beetje gezamenlijke rustdag gaat niet.

Murdockyoufool 30-03-08 @ 17:34
Ik vind je in deze wat egoïstisch. Je geeft aan door de week te kunnen winkelen, je bent vrijer in je handelen dan de meeste mensen. Dat is je eigen verdienste en je van harte gegund. Maar toch wil je een boel mensen, omwille van je 'bijkomend gemak' hun zondagsrust en meteen ook een laatste stukje traditie ontnemen. Beetje inlevingsvermogen laten meespelen toch ook?

v Maerlant | 30-03-08 | 17:49

@v Maerlant 30-03-08 @ 15:35
Ah, dit topic leeft ook nog, sterker, ze lééft (in tegenstelling tot de andere).
Yep, ik bepaal m'n eigen agenda, maar ik wil ook op zaterdag en zondag zaken snel kunnen regelen. Voorts is het een keuze van ondernemers en consumenten zelf om een rustdag in te plannen, de overheid heeft niet het recht om zich daarmee te bemoeien.
Ik zie niets in een maatschappelijke peiling. Volgens mij zijn burgers heel wel in staat om te weten wanneer ze rust moeten houden en wanneer het kopen geblazen is.

Murdockyoufool | 30-03-08 | 17:34

@ v Maerlant

Mijn uitgangspunt is vrijheid, je moet niets regelen tenzij anderen er fysiek last van hebben. Ik heb geen fysiek last van kerkgangers op zondag, zij niet van het feit dat ik op zondag ga winkelen of niet. Ik woon in Rotterdam, en heb er nu geen notie van dat het druk is in de stad. Intussen vermaken hele volksstammen zich daar met winkelen, en ik denk dat ze zich morgen heel wat uitgeruster voelen, dan dat ze de hele dag thuis hadden gezeten met dit weer. Ik kan het heel Nederland van harte aanbevelen.

WaarDeWindWaait | 30-03-08 | 17:28

I LOVE CONSUMINDEREN

Patrick Zweedsey | 30-03-08 | 17:20

@v Maerlant 17:03

Een beetje vrij ondernemen gaat ook niet. Regels zullen regels zijn maar in principe geen heilige huisjes alstjanpieterbelieft. En natuurlijk is ook dat te verregenen, laat juist daarom hier vooral water water en wijn wijn blijven. Bij 't dammen roept men geen "schaak!"

(Dank voor de rugsteun. Als vanaf hier dalijk even niets meer gekommuniceerd wordt zijn we bezig eea. te evalueren. Schoon is nog niet altijd mooi...)

widtvoet... | 30-03-08 | 17:20

een kerk is toch weinig meer dan een winkel waar ze onzin verkopen.
koerbagh ® 30-03-08 @ 14:49
Lol, en maar één dag per week open, de klaplopers!
*strategische buit peakoil- panty's in kastje legt*

Miretra | 30-03-08 | 17:11

WaarDeWindWaait 30-03-08 @ 16:43

Het zit 'm in de benadering. Doe je dat vanuit economische hoek, dan kom je ergens anders uit dan ik. Voor mij gaat het 'm hier om een stukje kwaliteit van het leven. Een behoorlijk stuk eigenlijk. Dat concept van een rustdag bestaat alleen bij gratie dat het merendeel de spelregels daarvan loyaal invult. Ben je tegen dat concept, fijn, laat ons dan handen tellen en conclusies trekken. Maar het concept zelf kan je niet al te verwateren want dan hou je geen concept van rustdag meer over. De collectieve meerwaarde is maar zo groot als de optelsom van diegenen die ze als zodanig beleven en als die som niet significant groter is dan de som van 'de anderen' verliest het begrip in deze z'n gebruiksrecht. Nogmaals, daarvoor moet je maatschappelijk peilen.

-
widtvoet... 30-03-08 @ 16:47

Ook voor jou geldt: je kan niet eindeloos dat concept verwateren, een beetje rustdag gaat niet. Mooi dat je met Mara's schepper goed door één deur kunt. Evident is dat dan weer niet, en daarom is er regelgeving nodig. Zitten we hier niet in een herhaling van zetten?
.
(Grenzen stellen als het al niet te laat is, moet je van in het begin heel duidelijk doen, het gaat tenslotte over je kasteel)

v Maerlant | 30-03-08 | 17:03

@v Maerlant 16:13

Wat mij betreft is de plek van die ene dag per week (twee weken, maand?) zelf in te vullen. En als dat voor sommigen dan de zondag is moet je niet per definitie willen konfronteren met dichte deuren. Ons overhead dient zich mi. daarover terug te houden.

Deernen maakt deze zich weinig van de wettelijk voorgeschreven rusttijden aantrekkende vormgever trouwens vooral 's nachts. Ook niet zo vreselijk en nog minder sinds hij me ongetwijfeld als teken van verbroedering een beeld om verder niet aanbood. "Mara" lacht me elke morgen stoutmoedig tegemoet. Geven en nemen.

(Hij mag hier weinig alleen komen. Ook vandaag moest de Gezinsreedt weer mee. Kmaak mezelf wijs dat dit geen voorbode is. Die kerel is in essentie prima maar wasgoed heeft vaak veel vlekken...)

widtvoet... | 30-03-08 | 16:47

@ v Maerlant

Wat mij interesseerd is wat heb jij voor fysieke overlast van het feit dat ik op zondag ga winkelen? Je kan toch thuis blijven of het bos ingaan? Zit het niet zuiver in je hoofd dat het nu eenmaal jouw rustdag is en ander mensen dan eigenlijk ook niets zouden mogen ondernemen? Wat is de meerwaarde van het collectieve? Overigens heb je kans dat het op zondag juist enorm druk is in het bos omdat de mensen zich verplicht collectief vervelen.

WaarDeWindWaait | 30-03-08 | 16:43

Moehaha, de hele wereld is bezig met Fitna... ambassadeurs worden op het matje geroepen en wat doet babyface Rutte ?
Zwammen over de koopzondag.... de PVV staat nu gelijk in de peilingen van de Hond met de VVD en daar zal nog wel wat afgeknabbeld worden door Rita.

Mazzeltov | 30-03-08 | 16:41

widtvoet... 30-03-08 @ 16:08

'Maak afwijken toch niet de fakto onmogelijk hier.'

Dàt zeker niet nee, en het hele concept zo soepel en weinig dwingend als mogelijk.
.
Deernisvol vergiffenis vraagt voor het niet incalculeren 's kunstenaars drift.
.
(Hij heeft altijd gelijk, maar niet in jouw huis)

v Maerlant | 30-03-08 | 16:13

@v Maerlant 15:35

Omlijnde werkdagen, vaste vakantie- en/of feestdagen, voorgeschreven rustdagen... Het heeft allemaal best haar charmes en meer maar leg het niet dwingend op. Maak afwijken toch niet de fakto onmogelijk hier.

Humor die aanname over die begenadigd houwer die zijn biologische klok zo heeft ingeleverd dat hij op zondag eventuele inspiratie goddeloos verklaart en rustig zijn ingevingen onderdrukt overigens.

(Die fijn zonnige zondag is hier maar zeer beperkt gekonsumeert bij de weg. Luchtig praten met de man wiens dochter je jezelf hebt toegevoegd is geen scheet na een kroket.)

widtvoet... | 30-03-08 | 16:08

Timooooo 30-03-08 @ 15:53

Nou Timoooo, als je even verder had gelezen had je je een deel van je post kunnen besparen, want net als jij stel ik een referendum voor. En leg ik me bij voorbaat bij de uitkomst neer.
-
koerbagh ® 30-03-08 @ 16:00
Natuurlijk bedoel ik collectief belang niet zo rigide Koerbagh. Als ik op ouwejaar 22u zeg 'op naar de collectieve nieuwjaarsfuif' dan zeg jij 'behalve de mensen die de glaasjes moeten vullen'? Het gaat om dat grootste deel dat nieuwjaar viert, snappie? Excuus voor het gebruik van het woord waarop een taboe rust! En natùùrlijk zijn er ook mensen die én geen glaasjes moeten vullen én geen nieuwjaar willen vieren. Zodra die met meer zijn dan diegenen die wel nieuwjaar willen vieren, dan kunnen die geen nieuwjaar willen vieren voorstellen om het nieuwjaar vieren af te schaffen, gewoon omdat het kan. Zo meer naar je zin?

v Maerlant | 30-03-08 | 16:08

@v Maerlant 30-03-08 @ 15:35:
Wat is dan het collectieve belang van een gemeenschappelijke dag rust? Ik zie het niet. Ik kan geen enkel collectief belang bedenken dat voor iedereen in de maatschappij geldt.
Ik moet in dit verband denken aan zeelieden en mensen die bijvoorbeeld op boorplatforms werken. 3 maanden op, 1 maand af (of welk ritme dan ook). Tijdens de "op" periode werk je gewoon continu, 7 dagen per week, 10/12 uur per dag, en dan een maandje rust, thuis. Dat zou natuurlijk voor iedereen in loondienst ook kunnen. Het is andere manier van werken, het is een andere manier van leven. Dan verdwijnt gewoon het hele concept van een 5-daagse, 40-urige werkweek en het concept van "weekend".

koerbagh ® | 30-03-08 | 16:00

v Maerlant 30-03-08 @ 14:20
Jij kijkt scheef tegen de kwestie aan: alsof er zoiets bestaat als een recht op een rustdag. Zo'n recht bestaat niet, want dat is een onmogelijke eis: men zou niet alleen winkelen, maar ook grasmaaien, thuiswerken, autowassen, etc. moeten verbieden om 'echte' zondagsrust te bewerkstelligen. Bovendien is het raar om een rustdag te definieren naar hoe anderen hun dag indelen, alsof men niet van zijn vrije dag kan genieten als anderen moeten werken.
-
Dan nog: de zondag als rustdag is een traditie opgelegd door (uiteindelijk) de bijbel, niet het gevolg van een 'maatschappelijke rondevraag.' Het lijkt mij erg simpel om te stellen dat men de keuze van een politieke partij basseert op de vraag van zondagsrust of niet. Hopelijk heeft de gemiddelde NL'er belangrijkere en diepgaandere redenen om te stemmen. Daarom zijn er slechts twee manieren om na te gaan of de maatschappij behoefte heeft aan een rustdag: 1. een referendum met een daaropvolgende wet conform de uitslag van het referendum, of 2. de vrijheid om zelf te bepalen wanneer een rustdag wordt ingelast, dwz door middel van de vrije markt. Mochten de middenstand en de consument daadwerkelijk zoveel belang hebben bij het in stand houden van de zondagsrust, dan is er niemand die hun verbied de winkel te sluiten dan wel niet te winkelen. Ik voorspel dat beide methoden de zondag als rustdag zullen verwerpen.

Timooooo | 30-03-08 | 15:53

Murdockyoufool 30-03-08 @ 14:29

'Er zijn mensen die op hun verplichte rustdag aan hun vevelende klusjes toe komen' is natuurlijk niet hetzelfde als 'Mensen komen op hun verplichte rustdag aan hun vervelende klusjes toe'. Overigens mogen die dan, in mijn boek, alleen maar vervelend zijn voor henzelf.
.
Je argument van onhandige openingstijden vind ik niet opwegen tegen het collectieve belang van een gemeenschappelijke dag rust. Het herschikken van je agenda voor zoiets banaals als inkopen doen moet je niet willen forceren met het opblazen van een voor velen deugddoende regeling. Er zijn vast andere manieren om dat probleem van die beperkte winkeltijd op te lossen. Was jij overigens geen vrije vogel? Jij regelt je werktijden toch zelf?

-
-
widtvoet... 30-03-08 @ 14:53

Je post rustte inderdaad, nu ik nog eens nalas, niet enkel op het argument goed fatsoen en verdiende een beter antwoord - ik zat in tijdnood en ging wat kort door de bocht.
.
Toch vind ik dat je voorbeeld m'n pleidooi onderstut. Inderdaad kan je van die beeldhouwer niet verwachten dat hij je ontziet op die dag dat het jou goed uitkomt. Dat is immers ook nog eens een werkdag. Daarom dat één gemeenschappelijke dag nuttig is: we weten zo allemaal dat die dag de beeldhouwer niet tikt. Aangezien maandag de eerste werkdag is, waarom niet de zondag? Toch niet: niet de zondag, alleen al niet omdat dat de christenen goed uitkomt? Ik hoop dat we zover toch nog niet heen zijn. Verders is jouw handreiking de mijne: als een meerderheid het er niet mee eens is, dan berust ik en beschouw ik mijn standpunt als achterhaald in dit dolgedraaid decor. Ook voor jou trouwens (en voor de andere zondagkloppers) nog een fijne dag.

v Maerlant | 30-03-08 | 15:35

@van dal 15:11

Met haar Status aparte is de zondag vooralsnog de gelijkere onder de gelijken.

widtvoet... | 30-03-08 | 15:15

widtvoet... 30-03-08 @ 14:53
"een dag die buiten de week valt".... *kijkt vertwijfeld in agenda*

van dal | 30-03-08 | 15:11

@v Maerlant 14:15

Geenszins m'n waarde. Fatsoen bracht ik op om wet van norm te onderscheiden. En daar hoort dit vraagstuk mi. thuis. In het eeuwige schemergebied tussen regel en omgangsvorm. (Eea. had toch zonneklaar vooral betrekking op "overlast" trouwens.)

Spreekt een meerderheid zich hier in 0031 uit vóór het handhaven van het verbod op winkelopening op zondag etc. zal ook ik dat uiteraard waarschijnlijk voorlopig gewoon (weer) accepteren. Wil echter niet zeggen dat ik het geen paternalistisch geneuzel blijf vinden een vaste dag van overheadswege aan te wijzen die buiten de week valt.

Een zonnige zondag verder toegewenst overigens. *bbq. maar weer binnen zet*

widtvoet... | 30-03-08 | 14:53

paansche Griep 30-03-08 @ 14:33

Ik heb hier niet gezegd dat ze open moeten, alleen dat ik doordeweeks dan ook niets bij hun koop. Ze mogen de hele week in de kerk zitten wat mij betreft. Ik ga dan wel naar de concurrent.
Geloven is een keuze en ik doe er gewoon niet aan mee.
Ik heb van mijn recht op vrije meningsuiting gebruikt gemaakt om te zeggen hoe ik er over denk, that's all.

prikkebeenK | 30-03-08 | 14:53

@Miretra 30-03-08 @ 14:45:
Nee, daar zit geen vlees aan, da's de moeite van het bakken niet waard. Overigens, die zondagsrust... wat ik daar niet van snap, waarom zijn de kerken dan wel open op zondag? Sluiten die hap. Geel plakkaatje met openingstijden erop, en klaar. Ik bedoel maar zo: een kerk is toch weinig meer dan een winkel waar ze onzin verkopen.

koerbagh ® | 30-03-08 | 14:49

widtvoet... 30-03-08 @ 14:30
Laat Koerbagh het maar niet horen, komt ie meteen met een recept aanzetten.
*uit voor winkelpret*

Miretra | 30-03-08 | 14:45

Dat doe je toch niet 30-03-08 @ 14:42
you're right ... lees wat je zegt

de SENSEI | 30-03-08 | 14:44

@Mekker 30-03-08 @ 13:44:
Ik was even een boek aan het lezen. Moet ook gebeuren.

koerbagh ® | 30-03-08 | 14:43

Komen ze weer met die Anti-christelijke verhalen. Weet je??! Je doet maar! But leave us alone.... *snuf*

Dat doe je toch niet | 30-03-08 | 14:42

NoMinister 30-03-08 @ 14:39: Ga jij op zondag werken voor een hongerloontje??

LoL @ Sévèke | 30-03-08 | 14:42

LoL @ Sévèke 30-03-08 @ 14:36

Als je genaaid wordt moet dat van twee kanten komen. Levert ook het meeste op.

NoMinister | 30-03-08 | 14:39

Ik pleit ook voor een vierdaagse werkweek!

LoL @ Sévèke | 30-03-08 | 14:37

Als je moet werken op zondag, word je gewoon gigantisch genaaid. -10

LoL @ Sévèke | 30-03-08 | 14:36

@prikkebeenK 30-03-08 @ 14:11
"Ik heb wel eens briefjes bij winkels in de brievenbus gegooid die op koopzondag gesloten waren. Dat ze vooral maar naar de kerk moesten gaan en dat ik er op de 'normale' dagen dus ook niet meer kom"
-
Deze winkeliers konden waarschijnlijk hun geluk niet op! Waar bemoei jij je mee, en dan van gelovigen zeggen dat ze anderen hun wil willen opleggen?

Spaansche Griep | 30-03-08 | 14:33

Wientjes? Is dat een nichtje van Spong?

NoMinister | 30-03-08 | 14:32

@da wizard 30-03-08 @ 14:26
Waarom?
Dat gezeur van de middenstand. Een kleine winkelier moet het ook niet van de koopzondagen hebben, maar van de service en persoonlijke aandacht voor klanten en een bijzonder aanbod. Dus die toko kan op zondag dicht blijven.

Murdockyoufool | 30-03-08 | 14:31

@v Maerlant 30-03-08 @ 13:48
'k Ben geen uberkapitalist maar ik wens meer keuzevrijheid op dat terrein, vandaar de benadering vanuit economisch perspectief. De huidige openingstijden en dagen zijn onhandig.
Iedereen kan z'n eigen rustdag creëren, daar hebben we geen overheid voor nodig. Verder is het niet meer dan logisch dat mensen op hun verplichte rustdag aan vervelende klusjes toe komen.

Murdockyoufool | 30-03-08 | 14:29

Het is natuurlijk lullig voor de kleine ondernemers die met moeite hun zaakje 6 dagen per week open kunnen houden.
Maar dan had je maar een vak moeten leren...

da wizard | 30-03-08 | 14:26

@ boellie .. het wel of niet bestaan van een god of hoe t ook genoemd mag worden is een duidelijk nietes.. we leven in een tijd waar alles onderzocht kan worden en veelal ook bewezen .. maar het bewijs dat er een almachtige is,is nog nooit door 1 iemand bewezen.. er word alleen maar klakkeloos aangenomen dat er vroeger zoiets geweest is omdat ze er een oud roddelblaadje "gevonden" hebben.. en dat er in gelooft word is omdat mensen er in willen geloven.. het is een menselijke eigenschap om iets te geloven om je er beter door te voelen ...

de SENSEI | 30-03-08 | 14:26

Muxje 30-03-08 @ 14:12

OK, nog snel dan: er bestaat niet zoiets als zondagsrust voor alleen diegenen die zondagsrust wensen: als de anderen niet meedoen is er geen zondagsrust. Mijn voorstel: een bevraging, de logica zelve, is alleen al daarom veel beter. En lees gerust de post van Timo nog eens terug, en de voorbeelden die hij zelf geeft:

Van hetzelfde laken een pak: 'Kunnen we samen afspreken dat we geen anti-Koran films maken?' of 'Kunnen we samen afspreken dat op homosexualiteit de doodstraf staat?'
-
Ja, we hebben samen afgesproken dat we wél anti-Koran films maken (voorzolang het nog duurt) en néé, we hebben afgesproken dat op homosexualiteit niet de doodstraf staat (helaas, eveneens voor zolang het nog duurt).
.
En nu moet ik er echt uit, excuses.

v Maerlant | 30-03-08 | 14:20

@CoJoNes 30-03-08 @ 13:47
*Afgelopen half uur besteed aan bug search*

Murdockyoufool | 30-03-08 | 14:19

widtvoet... 30-03-08 @ 14:07 Je bedoelt de boomklever?

Miretra | 30-03-08 | 14:16

widtvoet... 30-03-08 @ 14:07

Je argumentatie rust op het begrip 'goed fatsoen' en dat is heden ten dage een schaars goed Widtvoet. Uiteindelijk echter zeg ik alleen maar: laat ons de vraag stellen of een meerderheid nu wel of niet een rustdag wil, en laat ons dat ontkoppelen van die religieuze connotatie, want die vervuilt wat mij betreft het debat. Dat neemt niet weg dat de christenen een stem in het debat hebben overeenkomstig hun numerieke vertegenwoordiging. Zo hebben we dat nu éénmaal afgesproken. Sorry, ik moet eruit hier. Laters. *out*

v Maerlant | 30-03-08 | 14:15

@v Maerlant 13:55
Timo ziet het juist helemaal goed. het punt is dat, als er geen wetten voor zondagsrust zijn, de werkuren e.d. inderdaad alsnog uitonderhandeld worden. Op *individuele basis*. Wie op zondag wil werken doet zijn best maar; wie voor zondagsrust is blijft thuis. In plaats van dat we een stemming houden en ons allemaal naar de uitkomst schikken, zijn we volwassen genoeg om eigen keuzes te maken. Dat noem ik geen kinderlijk idee van vrijheid.

De belangen van de zondagsrust en handel bijten elkaar trouwens niet.

Muxje | 30-03-08 | 14:12

Ik heb wel eens briefjes bij winkels in de brievenbus gegooid die op koopzondag gesloten waren. Dat ze vooral maar naar de kerk moesten gaan en dat ik er op de 'normale' dagen dus ook niet meer kom. Huichelaars zijn het.
Als ze op zondag een hartaanval krijgen moet de ambu ook maar niet uitrukken, zijn ze gelijk bij hun verlosser.

prikkebeenK | 30-03-08 | 14:11

@v Maerlant 13:48

In de nachtelijke uren een aangescherpt beleid mbt. geluidsnormen komt heel natuurlijk voor. Je op andersmans rustdag kwa overlast 'n beetje aanpassen is mi. een kwestie van fatsoen. Of dat nou een zondag is of niet.

Maar de diskussie over het vasthouden aan een verplichte rustdag zou zich toch eigenlijk niet tot het beppen over (fysieke) overlast mogen versmallen?

Dinsdagmorgen is al tijden míjn vrije ochtend en ik luister dan liever naar het hemelse gekwetter van een kortsnavelige boomkruiper dan naar het geluid van een aanpalend beeldend kunstenaar. (Vroeger nooit gedacht dat er zoveel herrie nodig was om granieten beelden te shapen trouwens.) Maar moet ik dat mijn buurman ook willen opleggen? Hij zal z'n eigen indeling maken. En terecht.

widtvoet... | 30-03-08 | 14:07

koopzondagen? ik krijg mijn zondagen altijd gratis..

van dal | 30-03-08 | 14:05

Religie hoort niet thuis in het openbare leven.

Stir Glenfarclas II | 30-03-08 | 13:58

Timooooo 30-03-08 @ 13:50

Je hebt een beetje een kinderlijk idee van vrijheid. Zijn de werkuren dan geen voorwerp van onderhandelingen tussen werkgevers- en werknemersorganisaties misschien? Stopt jouw vrijheid dan niet waar ze de mijne aantast? En noem je dat ook betutteling? Ik denk dat jij vrijheid met anarchie verwart. Hier gaat het over de afweging van belangen: zondagsrust tegenover neringdoenerij. Welke van de twee vinden we het zwaarst doorwegen? Daarover doen we een maatschappelijke rondevraag en daar dienen de politieke partijen voor. Moeilijk hoor.

v Maerlant | 30-03-08 | 13:55

Israël kent haar Sabbat, de Arabieren de vrijdag en de Christenen de zondag.West-Europa kent er steeds minder van de laatste groep en daarom zal de koopzondag na dit kabinet wellicht blijven bestaan.Maar er komt nog veel meer!

Boellie | 30-03-08 | 13:55

En deze voeren het wel heel ver door

www.babypark.nl/

015manolo | 30-03-08 | 13:53

Er komt 40% meer kinderopvang beschikbaar, als er op zaterdag en zondag gewerkt wordt. 40% meer arbeidsplaatsen.

CoJoNes | 30-03-08 | 13:51

'Kunnen we samen afspreken één gezamenlijke rustdag in te lassen?'
v Maerlant 30-03-08 @ 13:24
Dit is alleen een andere formulering die net zo goed de vrijheid beperkt. Van hetzelfde laken een pak: 'Kunnen we samen afspreken dat we geen anti-Koran films maken?' of 'Kunnen we samen afspreken dat op homosexualiteit de doodstraf staat?'
-
Betutteling blijft betutteling, of je dat formuleert als afspraak, democratische beslissing, of dictaat van god.

Timooooo | 30-03-08 | 13:50

Niet werken op zondag is zeau 4000 voor Gristus !!!

Hobbykip | 30-03-08 | 13:49

widtvoet... 30-03-08 @ 13:40

Op basis van vrijwilligheid werkt niet Widtvoet. Als mijn buurman z'n huisje aan het renoveren is en lange dagen maakt, wat ik kan begrijpen, wil ik kunnen verzuchten 'blij dat het bijna zondag is' omdat ik weet dat ie zich dan één dagje stil moet houden.
-
Murdockyoufool 30-03-08 @ 13:41
Je vult de rustdag van anderen ondermaats in om te besluiten dat het geen nut heeft, is een beetje gemakkelijk. Wat de economische benadering betreft: ik verwerp die. Ik weiger om het begrip 'rustdag' (weeral eens) eerst en vooral vanuit economisch perspectief te moeten benaderen. Sommige dingen kun je (beter) niet in cijfers uitdrukken. En wie voor een attractiepark gaat werken: à la guerre comme à la guerre hé Murdock!

v Maerlant | 30-03-08 | 13:48

@Murdockyoufool 30-03-08 @ 13:45
Ik heb gehoord dat de EU microsoft wil verplichten om de timestamps in Word en Excel beschikbaar te stellen aan de Eurorel.

CoJoNes | 30-03-08 | 13:47

@Mekker 30-03-08 @ 13:44

Die heeft het laat gemaakt vanavond...........

Hobbykip | 30-03-08 | 13:47

*gaat strakt met de kettingzaag openhaardhout zagen*

CoJoNes | 30-03-08 | 13:45

@CoJoNes 30-03-08 @ 13:40
Ghegh, ik heb m'n gordijnen gesloten en hoop dat de buurman niet weer het Meldpunt Goddeloos Gedrag belt...

Murdockyoufool | 30-03-08 | 13:45

Mekker 30-03-08 @ 13:44 Koer heeft een rustdag.

Miretra | 30-03-08 | 13:44

Mis koerbagh op dit topic

Mekker | 30-03-08 | 13:44

Geef mij maar een lekker lege slome rustige zondag, met dichte winkels. Die heb ik nodig om de week weer aan te kunnen!

Technix | 30-03-08 | 13:43

@v Maerlant 30-03-08 @ 13:34
Een vastgestelde rustdag vertraagt de economie en is bovendien een wassen neus. Juist de zogenaamde rustdag wordt doorgaans benut voor verplicht familiebezoek, vervelende klusjes of bezoek aan attractieparken (geen rust voor deze medewerkers en ondernemers!). Wie een dag wil rusten, sluit deuren en ramen, zet telefoons en fax uit en haalt het niet in z'n kop om z'n e-mail te checken. Heb je allemaal zelf in de hand.

Murdockyoufool | 30-03-08 | 13:41

@v Maerlant 13:24

Richtlijnen en afspraken obv. vrijwilligheid zijn prima. Leve de konsensus. Maar liever geen verboten om op bv. zondag je zaak open te houden. Vaste rust- en/of vakantiedagen zijn er voor de jeugd...

widtvoet... | 30-03-08 | 13:40

Ik zit nu ook te werken. Wat gebeurt er over 5 jaar als de relipolitie me betrapt? Boete?
Het hele concept van de verplichte rustdag is betutteling van de werknemer. Ik ken genoeg mensen die graag op zondag zouden willen werken en bijvoorbeeld op woensdag vrij willen hebben. Het scheelt ook al snel 28% files als de zaterdag en zondag gewoon als werkdag zouden gelden.

CoJoNes | 30-03-08 | 13:40

blaffer 30-03-08 @ 13:30
Ja dan zien ze hun kinderen ook nog een keer,..... grappenmaker..

MichieldeMuiter | 30-03-08 | 13:37

Murdockyoufool 30-03-08 @ 13:29

In dat geval behoor jij tot de groep mensen die de vraag: 'Kunnen we samen afspreken één gezamenlijke rustdag in te lassen?' met 'Wat mij betreft niet' beantwoordt. Als er daar significant meer van zijn dan van de groep die antwoordt 'Wat mij betreft wel', dan gaat de rustdag niet door of wordt hij afgeschaft. Hadden we niet afgesproken dat we het zo zouden doen?

v Maerlant | 30-03-08 | 13:34

@Boellie 13:13

"Mijn baas" leidt 'n (nog) klein bedrijfje met uitsluitend deeltijders waarvan d'r twee de laatste maanden meer dan 70 uur p/w deklareren. Veelal zelf ingevuld. Sproetjes op zondag hebben we zelden bovendien klus ik zelf dan graag...

Maar 't gaat hier toch niet om een maximaal aantal uren of een minimum aan vrije tijd? Het handelt zich hier om een aangewezen verplichte rustdag. Laat eenieder die, voorzover hij of zij daar behoefte aan heeft, in en uit principe lekker zelf uitzoeken.

Nogmaals: opgelegde zondagsrust is verplichte winkelnering. De tyfus daarvoor!

widtvoet... | 30-03-08 | 13:32

... en als ze toch op de muur gaan timmeren kan ik winkelen.
Keuzevrijheid.

Miretra | 30-03-08 | 13:30

Smerige gristenhonden. Ik heb liever de winkels open op zondag dan bijv op een maandag. Waarom kunnen die eenmanszaken dan niet gewoon op bijv maandag dicht? Hebben ze lekker een vrije dag,

blaffer | 30-03-08 | 13:30

@v Maerlant 30-03-08 @ 13:24
Ik zie het nut van een rustdag niet.

Murdockyoufool | 30-03-08 | 13:29

Gelukkig woon ik in London. Alles is hier open op zondag. Iedere zondag.

Zometeen lekker naar T5 om alle gestrande reizigers te fotograferen en dan naar de winkels voor wat 'retail therapy'.

Daaahaaag Nederland.

sn0r | 30-03-08 | 13:29

@CoJoNes 30-03-08 @ 13:20
Juist.
Nu ook nog Vroeger Op Stap -anders gezegd: horeca-ondernemer pleur je toko om 1.00 uur dicht!- invoeren en we zijn weer in de jaren '50.

Murdockyoufool | 30-03-08 | 13:26

widtvoet... 30-03-08 @ 13:11

Ach, kan me rotergeren aan die overvloed van mechanische geluiden in mijn vrije tijd; zelfs het gebruik van de stofzuiger is hier taboe als de kasteelheer thuis is.
-
Wat betreft jouw standpunt: ik ben eveneens een heel vrijheidslievend beestje en dus ook a priori tegen een betuttelende overheid. Daarom is natuurlijk nog niet alles betutteling. Wij delegeren de overheid om onze gezamenlijke afspraken in regels te gieten. Zum grunde gaat dit dus over de vraag: 'Kunnen we samen afspreken één gezamenlijke rustdag in te lassen?' Dat het hier over de zondag gaat zou een zo historisch gegroeide bijkomstigheid moeten zijn en overschaduwt nodeloos de discussie.

v Maerlant | 30-03-08 | 13:24

Bovendien, elke euro die in Nederland wordt uitgegeven wordt niet in Alanya uitgegeven.

CoJoNes | 30-03-08 | 13:23

@ Tommygunner 30-03-08 @ 12:56
"geld kan maar 1 maal worden uitgegeven"

Dat klopt, maar de winkelier en het personeel dat op zondag werkt verdienen ook geld wat weer uitgegeven kan worden, het gaat dus sneller 1x uitgegeven worden, wat ook goed is voor de economie.

WaarDeWindWaait | 30-03-08 | 13:20

We willen een kenniseconomie, maar dan wel van 9 tot 5.

CoJoNes | 30-03-08 | 13:20

widtvoet... 30-03-08 @ 13:11 (LOl @13:03!)
Koopzondag maakt minder herrie; buren gaan te winkel ipv op de muur timmeren.

Miretra | 30-03-08 | 13:19

Afschaffen van de koopzondagen zuigt kont. We bezitten al zo'n trage economie met winkels die steevast van 9.00 tot 17.00 uur zijn geopend, postkantoortjes die tussen 12.00 en 13.00 uur dicht gaan, banken die alleen op werktijden bereikbaar zijn, telefonische services die in het weekend helemaal geen service leveren, de postbode -eigenlijk een huisvrouw zonder moedermavo- die al tientallen jaren niet meer op maandag komt, kappers die op zaterdag een hoger tarief berekenen. Laten we dan die miezerige koopzondag ten minste handhaven.

Murdockyoufool | 30-03-08 | 13:15

@widtvoet... 30-03-08 @ 13:03,

Neen... maar laat nou jouw baas die werkzondag eens bij jullie op de werkvloer eens gaan instellen, dan zal het snel ach en wee voor je worden.Wanneer jouw baas bepaalt dat hij je op de zondag verwacht, dan zou je wensen dat die verachtelijke overheid daar een halt aan toe zou roepen.Of niet?

Boellie | 30-03-08 | 13:13

@eikenhout
Mag jij wel internetten op zondag? Ga toch naar de kerk; daar zijn de mensen het waarschijnlijk eerder met je eens, bijbelbekkie.

Eddie Barzoon | 30-03-08 | 13:12

@v Maerlant 12:50

Met betrekking tot slijpschijven, lawaaierige grasmaaiers, zondagsrijders, laagvliegende luchtsnijders, telefonische verkoopirri's, schreeuwjankende buurtkoters, beierende relitoeters etc. zou ik willen pleiten voor zes rustdagen per week.

widtvoet... | 30-03-08 | 13:11

De VVD heeft hier een punt. Het eerste echte liberale punt sinds een flinke tijd. Ik hoop dat dit het begin is van een nieuwe liberale VVD.

superjan | 30-03-08 | 13:08

@Boellie 12:49

Moedig hoor zo tegen de stroom in maar daardoor niet minder onzalig. Een overhead heeft niet voor te schrijven wanneer ik eet, slaap, bid, neuq, werk of inkopen doe. Punt.

Eauk qualitytime rooster ik (dus) zelf wel in. Laat mijn overhead mij maar beschermen tegen reele bedreigingen en niet obv. een of ander sprookjesboek mij tegen mijzelf waar het gaat om vermeende rusttekorten...

widtvoet... | 30-03-08 | 13:03

geld kan maar 1 maal worden uitgegeven. hoe er dan een stijging van omzetten gerealiseerd gaan worden ben ik benieuwd naar. het zal minimaal zijn en alleen in luxe winkel waarschijnlijk. wel zullen grote bedrijven omzet pikken van de éénmanszaken...

Tommygunner | 30-03-08 | 12:56

Boellie 30-03-08 @ 12:49 Nietes!

Miretra | 30-03-08 | 12:51

Het is leuk voor Balkenende, Rouvoet en consorten dat ze een denkbeeldig vriendje hebben. Bij de meeste labiele kinderen die dit probleem ook hebben gaat dit rond de puberteit wel over. Maar om ons nou met hun gemankeerde geestelijke ontwikkeling lastig te vallen en de wil van dat nepvriendje op te willen leggen gaat mij toch wel wat ver.

RexMundi | 30-03-08 | 12:50

Gaan we weer. Het idee is terug te brengen tot 'de reiligieuzen', dus het is niet goed. Nou, als ongelovige vind ik het concept van een rustdag eveneens prima. Toch één dag waarvan ik weet dat ik, met een beetje geluk, niet wakker word van een slijpschijf of een grasmachine. En ook als de economische impact van een koopzondag groter was dan hetgeen ie nu lijkt te zijn bleef ik bij dat standpunt. Het primaat van de economie heeft al meer dan genoeg schade veroorzaakt.

v Maerlant | 30-03-08 | 12:50

@woppert
Volgens De Hond zou de PVV zonder TON zelfs 25 zetels halen op dit moment. Wel, 3 april gaan we horen wat Verdonk ons land te bieden heeft.

Aussie | 30-03-08 | 12:49

Ik lees hierboven reacties die variëren van God bestaat niet tot aan mensen bepalen zelf wanneer ze hun rustdag nemen.Op de eerste ga ik niet in, vanwege het hoge welles-nietes karakter van een dergelijke dialoog.

Het parttimende deel van de natie die zal tot op zekere hoogte zelf zijn rustdag kunnen bepalen, maar de grootse groep arbeidenden en studerenden zijn toch echt gebonden aan een 40 urige werkweek indeling.
En dan de zondag ook nog gaan jakkeren door een koopgoot om toch maar weer eens aan de eigen koopdrang tegemoet te komen.De overheid is er in het leven geroepen om burgers te beschermen.Als je niet gelooft in de dag des Heeren, dan kun je op zijn minst die dag gebruiken om nader tot elkaar te komen? Dat kan schelen in echtscheidingen en losgeslagen pubers.Maar nee is vast te truttig hé?
Jullie klagen wel over Moslims, maar jullie hebben toch wat met hen gemeen.
Het niet erkennen de dag des Heeren.

Boellie | 30-03-08 | 12:49

* 30-03-08 @ 12:31

Sunday bloody religious Sunday.

Gemeen Mosje | 30-03-08 | 12:47

@ boellie .. ga naar uw kerk en drink het wijwater bakje leeg als reiniging van uw mond en laat iedereen zelf even bepalen wat ze willen .. herenlovert...

de SENSEI | 30-03-08 | 12:36

@Aussie@12:13
Bedankt!

fuckje | 30-03-08 | 12:35

* 30-03-08 @ 12:31 Het is weer Dijkshoorndinsdag.

Miretra | 30-03-08 | 12:33

De laatste twee topics schreeuwen om een inreplygame. Verzin nu de titel van het volgende topic, hij begint vanzelfsprekend met:

Het is weer ....... vulmaarin.....

Antwoorden hieronder!

* | 30-03-08 | 12:31

Over een paar jaar is het zo dat er op vrijdag dubbel zoveel mensen naar de moskee gaan als er op zondag mensen naar de kerk gaan.
Zouden ze dan nog steeds blijven zeuren over de koopzondag?

Ad Caweau | 30-03-08 | 12:25

@SawadeeK 30-03-08 @ 12:11
Precies, typische Hollandse bekrompenheid. Je kan het ook zien als het opdringen van de religieuze normen van een kleine minderheid (ChristenUnie: 6 zetels?) aan een meerderheid van andersdenkenden.

Aussie | 30-03-08 | 12:24

-weggejorist-

theo4116 | 30-03-08 | 12:23

Boellie 30-03-08 @ 11:54

Gristenhondenzielen en waar woon jij dan wel?
Urk,op de Veluwe,Werkendam,Sliedrecht?

Met jou instelling mag je alleen maar bidden en in de broek van je wijf zitten.
Doe dat dan en laat anderen hun zondag besteden zoals zij willen.

Djezz | 30-03-08 | 12:20

koopzondag zal wel moeten, aangezien we in het kader van "Moslims te vriend houden" straks op vrijdag alle winkels moeten sluiten.

Pim Pandoer | 30-03-08 | 12:17

@harl 30-03-08 @ 12:09
Scherp opgemerkt. Koopzondag, als je het uitspreekt klinkt het als een dag waarop er een ziekte ontstaat, alsware het tweede paasdag.
Eigenlijk is het ook een behoorlijk provinciaalse discussie om te spreken over een verbod op winkelen, of nog erger, impliciet een verplichting op te leggen, namelijk rust uit.
.
@Eikenhout
Ook geen vakantie boeken online he, het is potverdorie wel zondag hoor. Ook niet te lang op GS zitten, want voor je het weet ben je vergeten om je zonden te overdenken. De eerst volgende keer trouwens ook wat doen aan je interpunctie, dat leest makkelijker.

Hooijstra | 30-03-08 | 12:16

In Rotterdam is het elke zondag koopzondag. En daar moeten ze met d'r gristenhonden poten vanaf blijven. Laat iedereen in z'n vrije tijd doen waar ie zin in heeft. En het winkelpersoneel heeft weer hun eigen momenten waarop ze vrij zijn. Doorgaans door-de-weeks en dan zijn ook de winkels voor hun open.

Jean Bal-zac | 30-03-08 | 12:14

Alleen koopt niemand ooit wat op een koopzondag.

Ariel | 30-03-08 | 12:13

Wat hebben we toch weer een trieste regering. achteruitgang ipv vooruitgang. Veel wereldsteden hebben een 24 uurs economie, Nederland loopt wat dat betreft zo achter.
Een normaal persoon met een baan kan door de weeks niets doen, je kunt nog geens eens naar de stomerij na je werk want de winkels zijn dicht :-S...
Dus alles moet in het weekend gebeuren, en het is fantastich dat dat ook op zondag kan!!!

SawadeeK | 30-03-08 | 12:11

als je meer koopt, komt er meer belasting binnen, waardoor je via andere wegen misschien minder belasting hoeft te betalen. ik geloof wel in de werking van de koopzondag. volgens mij heeft de invoering van de koopzondag ook bijgedragen aan een algemene toename van het uitgavepatroon.

PockyMaster | 30-03-08 | 12:11

@Aussie@12:07
Kan je linkje geven? Ik ben beetje blond, weetje.

fuckje | 30-03-08 | 12:10

Het woord koopzondag is al verkeerd. Het is gewoon zondag en er is geen enkele reden waarom de winkels dicht zouden moeten zijn. Het is een achterhaalde en idiote regelgeving die niets met vandaag de dag te maken heeft.
.
Voor de werkende mens is het wel zo handig als we niet met zijn allen tegelijk op zaterdag naar de winkels hoeven. Dat het een doorn in het oog is van de reli-fundi's is alleen maar mooi meegenomen.
.
Nou ja, ik verwacht dat het in een jaar of 50 ook opgelost is. Dan zijn alle winkels op vrijdag dicht om zo de moslims niet voor het hoofd te stoten.

harl | 30-03-08 | 12:09

Denk ook eens aan al die rotzooi die mensen nu alleen kopen omdat ze altijd gehaast moeten winkelen.
Producten van inferieure kwaliteit die kapot gaan binnen een paar maanden, of dingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt en een paar dagen na het uitpakken voorgoed in de kast verdwijnen.
 
Als mensen en vrouwen die dingen niet meer kopen, is het een slag voor de wereldwijde economie!

Ad Caweau | 30-03-08 | 12:08

OT: Zo, Nova heeft weer eens geprobeerd om de boel te misleiden met haar hoaxpeilingen (zie TK verkiezingen 2006). Zowel de PVV als TON stijgen deze week een zetel, terwijl de PvdA er bijv. twee zetels op achteruit gaat in de peiling van Maurice de Hond.

Aussie | 30-03-08 | 12:07

@ Eddie Barzoon 30-03-08 @ 11:49
Ik ga inderdaad niet winkelen maar ik mag er wel iets van vinden. Net zoals jij er iets van vindt, suffe lul.

Eikenhout | 30-03-08 | 12:04

Als je ziet hoe druk het altijd is, is 0,4 % is nog best veel in een kalender waarin elke dag gemiddeld 0,27 % van het jaar is.

Ad Caweau | 30-03-08 | 12:03

@Boellie 11:54

Mensen maken zelf wel uit wanneer zij al dan niet een dagje rust nemen of tijd voor familie etc. uittrekken. Hebben ze in de verste verte geen betuttelende overhead voor nodig die obv. de weekindeling van een niet-bestaande god eea. dwingend voorschrijft.

Zondagsrust is verplichte winkelnering! De tyfus daarvoor.

widtvoet... | 30-03-08 | 12:01

@Boellie
En als ik nou donderdag mijn 'rustdag' neem, omdat mij dat beter uitkomt, moet ik dan bezwaar gaan maken tegen het feit dat de winkels op die dag open zijn? Natuurlijk niet. Wie ben ik om dat voor andere mensen te bepalen.

CoJoNes | 30-03-08 | 12:00

@ Boellie 30-03-08 @ 11:54

Als jij van mening bent dat je 10 x op zondag in de kerk moet zitten....... ga vooral je gang.
Maar laat andere mensen die dat anders zien hun gang gaan.
Waarom moet je niet gelovigen DWINGEN om ook thuis te zitten.

Niet zo democratisch ingesteld soms ???

Gemeen Mosje | 30-03-08 | 12:00

Al die gristelijke "feest"dagen afschaffen: kerst, pasen, pinksteren, hemelvaart(sic). Voor atheisten zijn deze dagen sowieso een belediging.

hoogh | 30-03-08 | 11:59

De efficiëntie van een gelovige:
Gedurende je hele leven slaap je al gemiddeld 1/3 weg.
Van de resterende uren in de week werkt men gemiddeld 40 uur.
Reistijd naar en van je werk gemiddeld één uur.
Besteed je per dag ongeveer een anderhalf uur aan eten en eten bereiden.
Moet je ook nog een uurtje of vier sporten per week.
Douchen dagelijks 20 minuten.
GS lezen per dag 30 minuten.
Verloren avonduren waarin men alleen maar kan hopen op de volgende werkdag weer begint. Ongeveer vanaf acht tot elf uur gemiddeld he...

Houd je aan effectieve tijd nog over: +/- 24 uurtjes
Waarom zou ik dan precies op die ene dag dat ik vanaf acht uur 's ochtends tot zeven uur 's avonds vrij ben ook nog is niks gaan doen.

Het effectieve leven van een Gristen is zwaar inefficiënt.

Hooijstra | 30-03-08 | 11:59

Ze beginnen dus in Sluis? Het territorium van Sergio Herman. Niet geheel ontoevallig lijkt me. De hele VVD delegatie aan een lunch à €65. Betaald uit de partijkas. Smakelijk eten heren!

Willianus Wortelus | 30-03-08 | 11:58

Maar wel electrisch licht en water afnemen en gas om hun vrouwen mee te laten koken!

Ante Cypera | 30-03-08 | 11:56

Boellie 30-03-08 @ 11:54 God bestaat niet.

Miretra | 30-03-08 | 11:55

Religie maakt meer kapot dan koop zondagen.

braadlap | 30-03-08 | 11:55

Die zondagse winkelaars zijn volgens mij ook een slag apart.
Er vanuit gaande dat je vijfdagen per week bij de baas zit of onderneemt en op de zesde dag je huis aan kant zet en de boodschappen haalt, dan is zondag toch dé dag om tot rust en tot een gesprek met je familie te komen?
God schiep hemel en aarde en nam rust op de zevende dag. Hij adviseerde ons niet voor niets om die zevende dag te eerbiedigen.En het nog gek vinden ook dat de stress je lijf niet uigaat.

Daar komt nog bovenop dat men bewust kiest om de zondag( de dags des Heeren) op te offeren voor de god van het geld.Typisch toch?

Boellie | 30-03-08 | 11:54

De ontkerkelijking wordt met alle middelen bestreden. De relipolitiek dient met haar rigide standpunten over de "zondagsrust" dit uitgangspunt alwaar ze in hun betuttelzucht dan weer de soosjialisten vindt die menen dat de (kleine) ondernemer recht heeft (verplicht) op 'n dagje verheffing.

Gevangen in kleingeestigheid.

widtvoet... | 30-03-08 | 11:51

@eikenhout
Je kan je euro maar 1 keer uitgeven; dus waarom niet alles sparen en dan 1 dag in je leven alles uitgeven? Dat maakt dan toch ook niet uit? Mwoehahahaha! Geld moet rollen; en hoe vaker het rolt hoe meer er mee gebeurd... maar als jij op zondag niet wil winkelen; ga dan niet winkelen en verbiedt het niet voor de rest van Nederland, lutser.

Eddie Barzoon | 30-03-08 | 11:49

Die nare gereformeerden, willen hun wil opleggen aan anderen.
En omdat zij zo primitief zijn om te geloven, moeten de anderen mensen ook binnen blijven.
Walgelijke lieden.
Gereformeerden zijn hetzelfde als de islamietjes. Ook HUN wil opdringen.
Die gereformeerden zijn een plaag voor ons land.

Gemeen Mosje | 30-03-08 | 11:47

Wientjes benadrukt dat Nederland groot is geworden door immigratie. "Een open houding heeft ons gebracht waar we nu zijn.

Miretra | 30-03-08 | 11:46

Het feit dat een overheid de winkeltijden kan bepalen is natuurlijk volslagen belachelijk. Communistisch religieus. Brrrr.

CoJoNes | 30-03-08 | 11:44

Siff 30-03-08 @ 11:41
Je vergeet de personeelskosten op zondag in rekening te brengen. Die drukken de winst.

wolliejean | 30-03-08 | 11:44

Koopzondagen zijn eigenlijk natuurlijk heel het issue niet. Vooral de verkoopzondag lijkt die en geen een doorn in het oog.

widtvoet... | 30-03-08 | 11:43

blijfzondagopen.hyves.nl...
@Klukkluk 30-03-08 @ 11:36
Dat zijn vast die makke schapen die ik met pasen richting de woonboulevard zag rijden.

Siff | 30-03-08 | 11:42

Bernard Wientjes krijgt een mooi plekje aan een fraaie hoge boom als de rekening ooit wordt opgemaakt. Een tollenaar is het, deze badkamerkoning, en de perfecte illustratie van de wereldvreemdheid van het VNO/NCW. Het VNO is er niet voor de ondernemers, het VNO is er voor multinationals en de overheid.
Wientjes is heel erg fout, onthoud die naam.

CoJoNes | 30-03-08 | 11:41

de zondag zou 0.4% bijdragen
@xzaz2 30-03-08 @ 11:12
Een euro kan maar een keer worden uitgegeven.
@Eikenhout 30-03-08 @ 11:16
Dat zat ik ook net te denken. Dus of A: als er een koopzondag is draagt de voorafgaande zaterdag -0,4% aan onze economie bij. Of B: wat er aan de voorkant aan 0.4% bij komt gaat er aan de achterkant aan schuldhulpverlening weer af.

Siff | 30-03-08 | 11:41

Ik HAAT koopzondagen...

Bromsmurf | 30-03-08 | 11:40

Tscheelt en passant wel mooi een hoop obligate familiebezoekjes die koopzondagen. Doemijdiemaa...

widtvoet... | 30-03-08 | 11:40

Zondag dicht, maar s avonds tot 21u open, zoals in vele landen. Dan heeft de hard werkende mens tijd om z'n geld uit te geven, en kan hij zondag met vrienden en familie doorbrengen.
Tijdens de week sluiten om 18u en dan ook zondag dicht, dat slaat natuurlijk nergens op. Dan kan enkel Bijstandslutser gaan winkelen. En daar wordt de economie niet beter van.

wolliejean | 30-03-08 | 11:37

@ Cook From Hell 30-03-08 @ 11:13

+1

Eikenhout | 30-03-08 | 11:36

@ Hooijstra 30-03-08 @ 11:26

Kan wel zijn drol. Maar hij heeft wel gelijk. Als je iets wilt afzeiken moet je wel eerst de inhoud kennen. Van de katholieke kerken weet ik het niet maar de protestante wel. Daar is Rouvoet van en die beginnen op zn vroegst om 09.30.

Eikenhout | 30-03-08 | 11:35

Religie is zeau 1871.

Zeeuwse Boer | 30-03-08 | 11:34

bassischool?
xzaz2 30-03-08 @ 11:20
Een school voor Bassie's ?

Miretra | 30-03-08 | 11:32

Mooi geschreven Pritt! Ik verlang naar een tijd met een 24 uurs economie... Ik ga vandaar maar iets kopen, gewoon, omdat het kan.

Zocalo | 30-03-08 | 11:31

Ah goed dat jullie het even melden ik ga straks meteen ff naar da bouwmarkt.
Heb schroeven nodig voor mijn tuinhuisje.

Be?lzebul | 30-03-08 | 11:31

Zeven dagen in de week up and running en toch een vaste rustdag inplannen is ook een alternatief. Gewoon de week met 24 uur verlengen.

widtvoet... | 30-03-08 | 11:30

Tja, als de consument aangeeft dat een winkel 24 uur per dag 7 dagen per week open moet, dan zijn er m.i. voldoende ondernemers die daar graag akkoord mee gaan, mits het rendabel is.

Dat betuttel maakt niemand iets wijzer.

Henry | 30-03-08 | 11:29

Tja........... de baardvrouwen bestellen hun dildo's en andere prut voor hun sexuele uitspattingen voor achter de gordijnen toch via de welbekende webwinkels.

groothoeklens | 30-03-08 | 11:28

Hop, weer een stel ondernemers op de wachtlijst van God's hel.

Jan Passant | 30-03-08 | 11:28

@xzaz2 30-03-08 @ 11:19
Mij een Lutser noemen, dat getuigt van weinig respect zo op de zondagochtend.
Doe eerst wat aan je zinsopbouw en verander veranderd in verandert en dan ga ik het misschien wel inhoudelijk beoordelen.

Hooijstra | 30-03-08 | 11:26

Kheb jaren geleden ooit 'n zondag gekocht, ligt nog steeds in de vriezerT...

widtvoet... | 30-03-08 | 11:25

Laat ondernemers lekker zelf bepalen wanneer ze hun winkel open doen.

Dachthetwel | 30-03-08 | 11:25

Sluis, dat ligt in Zeeuws Vlaanderen en daar zijn de winkels zowiezo op zondag open... de sexwinkels ook trouwens, opmerkelijk hoeveel sexwinkels daar per vierkante meter te vinden zijn.

Karel Kruizenruiker | 30-03-08 | 11:23

Allemaal homo's. Wat een gezeik om niks. Inclusief de laatste link.

Draaitafel Demagoog | 30-03-08 | 11:23

vreemd vrijdag is toch gebedsdag

Von Poepenickel | 30-03-08 | 11:22

Hoewel, de vaste autoloze zondag in het verschiet, regelt zichzelf zou ik zeggen.

Miretra | 30-03-08 | 11:21

@wigoo
Je bedrijft linkse politiek, kijk in andere landen doen ze het ook dan moeten wij het ook doen anders horen we er niet meer bij. *kuch* doet me denken aan de bassischool.

xzaz2 | 30-03-08 | 11:20

@Hooijstra
Asjeblief hou je mond over dingen waar je niet weet waar je over praat. Lutser. Elke zondag weer het 't zelfde hier op GS. Please wanneer veranderd dat?

xzaz2 | 30-03-08 | 11:19

Als ik toerist zou zijn, dan zou ik echt geen reet begrijpen van dit land. Overal, in New York, Hong Kong, Sydney enz., kunnen winkels gewoon iedere dag tot 20.00 open zijn en ook op zondag. Maar in wereldsteden Amsterdam en Rotterdam staan om 17.45 de uitsmijters in de deuropening en op zondag is de helft van de tijd alles dicht...

wigoo | 30-03-08 | 11:18

Lijkt me erg vervelend als je een hele dag niks mag doen, maar je moet wel al om acht uur op, omdat je naar de kerk moet.
Misschien is het verstandiger als ze die dienst wat later beginnen, want de rest van de dag doen ze toch niks.

Hooijstra | 30-03-08 | 11:17

@G-unite 30-03-08 @ 11:09
Tsja, ik vrees ook voor de wereldwijde export van Heineken, Grolsch, xtc, wiet, Tiesto, Armin, bloembollen, enz.
nou ja, meer voor ons zou ik zeggen, *rijdt nu naar winkel voor een kratje pils*

puntkomma?! | 30-03-08 | 11:17

Die Pritt toch. Welke economische schade dan wel? Een euro kan maar een keer worden uitgegeven. Als ik een bank of een jas koop op zondag betekent dat niet dat ik dat geld de week erop weer kan uitgeven.

Ik vind het trouwens wel prima. Een rustige dag in de week. Als werknemer van V&D is het trouwens ook wel prettig om niet twee keer per maand op zondag en zaterdag te moeten werken. Alleen die mongolen van de VVD blijven vasthouden aan marktwerking. No wonder dat ze ongeveer het formaat van D66 hebben.

Eikenhout | 30-03-08 | 11:16

"Dames, heren ook."

Dat brengt nog eens herinneringen terug. Simpelpee zoveel uit '78 of omstreken. Volledig vrouwvriendelijk verantwoord.

(Bij de weg: waarom staat de klok hier op even over elven? Dag werd toch uurtje langer? Klok moet dan terug...)

widtvoet... | 30-03-08 | 11:16

Als je in 6 dagen je boodschappen niet kunt doen dan zal het ook wel niet in 7 lukken... Ze mogen dus wat mij betreft de koopzondag afschaffen...

Cook From Hell | 30-03-08 | 11:13

Uit protest tegen afschaffen koopzondag allemaal naar de kerk in je meest spannende outfit.

Miretra | 30-03-08 | 11:12

Fitna was ook schadelijk, trap niet in de Linkse kerk aantijgingen, de zondag zou 0.4% bijdragen aan onze economie. Wat te verwaarlozen is.

xzaz2 | 30-03-08 | 11:12

Krijg je die mevrouw erbij?

Adriaantjeeeeeuh | 30-03-08 | 11:10

*kreunt om laatste link*

G-unite | 30-03-08 | 11:09

Eerst Nac - Feyenoord. Daarna zien we wel he.....

quutje | 30-03-08 | 11:08

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl